kulibob 01.09.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Ech ta mityczna drożyzna za PC. Dla domu 120-130 m2 starcza 7 kW, np. taki Panasonic osiągalny jest za 11 000 zł netto... A nasze szanowne pismo M w ostatnim wydaniu napisało, iż to minimum kwota 30k za samą PC plus 5k za kotłownię... Powątpiewam w te 12k z 8vat. po uwzględnieniu ulgi nawet słabo to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 (edytowane) Ech ta mityczna drożyzna za PC. Dla domu 120-130 m2 starcza 7 kW, np. taki Panasonic osiągalny jest za 11 000 zł netto... Dasz namiary na tego sprzedawcę za 13530 zł? Tutaj Panasonic najtaniej 17 825,00 brutto. Ile trzeba doliczyć za zasobnik sensownie współpracujacy z PC (czyli z długą wężownicą)? Tutaj Kospel 24kW najtaniej 2661,20 zł brutto. Nawet, jak doliczymy bojler za 1K zł to wychodzi 4,87x taniej, niż PC. Edytowane 1 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.09.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Ech ta mityczna drożyzna za PC. Dla domu 120-130 m2 starcza 7 kW, np. taki Panasonic osiągalny jest za 11 000 zł netto... Gdzieś widział takiego jednorożca? Oczywiście pomijamy maszyny, które spadły z ciężarówki Chętnie przygarnę nawet mniejszą, jeśli cała instalacja kotłowni zmieści się w 15k Mam zaledwie 106m2 z garażem do ogrzania a wszelkie oferty z 23k nie schodzą. Owszem, jest tendencja spadkowa, bo firmy które mi oferowały ceny 28-31k po kilku miesiącach oferują kilka tysięcy taniej...ale to i tak daaaaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.09.2019 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Czyli raczej odradzasz PC? Nie wiedziałem,że PC wymaga okresowego serwisu i ma ograniczoną żywotność. Myślałem,że to prawie perpetum mobile Tiiaa płacisz raz grzejesz cały czas;) Wszystko się zużywa kwestia tylko kiedy padnie, oby jak najdłużej pracowała. Czym masz lepiej ocieplony dom to czas zwrotu się wydłuża , tak samo jak z panelami ktoś kto ma rachunki miesięczne za prąd na cele bytowe po 300zł szybciej się zwróci niż np. mi co mam po 135zł tak było jest i będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.09.2019 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Ja mam taką sytuację małe zużycie i mogę mieć jeszcze mniejsze i wszelkie psudo-eco-wynalazki po prostu zwracają się na tyle długo że nie uzasadniają wywalenia jednorazowo równowartości np dziesięcioletnich rachunków za prąd co jest po prostu głupie. Gdyby sfinansować inwestycję z kredytu i jednocześnie oszczędność pokryła koszt kredytu i prądu to to by miało sens, a sytuacja byłaby dokładnie odwrotna. Edytowane 2 Września 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z33 02.09.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Dzień dobry, Dom szkieletowy, 30 cm wełny, okna 3-szybowe, 100 m2, parterówka bez piwnic. Przez jeden okres rozliczeniowy 20.2. - 20.4. grzałem tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (skończyło mi się drewno do kominka). Grzejniki konwektorowe Atlantica, były włączone jak byliśmy w domu, w dni robocze od 16 do 24 i w weekend cały dzień, na termostacie. Po powrocie do domu czekała na nas temperatura ok. 17 - 18 stopni. Termostat był ustawiony na 22 - 23 stopnie. Łączny rachunek za prąd za ten okres to 595,90 zł brutto. Ten okres oczywiście trudno nazwać zimą, to raczej była jesienna pogoda. Pralka, suszarka i zmywarka chodzi u nas na okrągło.OR 20.4. - 20.6. - dogrzewanie łazienek na czas kąpania + sporadyczne (szczegółnie w kwietniu/początek maja) dogrzewanie : 379,53 zł,OR 20.6. - 20.8. - bez grzania : 279,83 zł. Jestem zadziwiony niskimi kosztami elektryki - średnio 100, może 130 zł/msc. W następną zimę mam zamiar testowo przynajmniej z dwa tygodnie pogrzać tylko grzejnikami, choć drewna mi już nie zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.09.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Dzień dobry, Dom szkieletowy, 30 cm wełny, okna 3-szybowe, 100 m2, parterówka bez piwnic. Przez jeden okres rozliczeniowy 20.2. - 20.4. grzałem tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (skończyło mi się drewno do kominka). Grzejniki konwektorowe Atlantica, były włączone jak byliśmy w domu, w dni robocze od 16 do 24 i w weekend cały dzień, na termostacie. Po powrocie do domu czekała na nas temperatura ok. 17 - 18 stopni. Termostat był ustawiony na 22 - 23 stopnie. Łączny rachunek za prąd za ten okres to 595,90 zł brutto. Ten okres oczywiście trudno nazwać zimą, to raczej była jesienna pogoda. Pralka, suszarka i zmywarka chodzi u nas na okrągło. OR 20.4. - 20.6. - dogrzewanie łazienek na czas kąpania + sporadyczne (szczegółnie w kwietniu/początek maja) dogrzewanie : 379,53 zł, OR 20.6. - 20.8. - bez grzania : 279,83 zł. Jestem zadziwiony niskimi kosztami elektryki - średnio 100, może 130 zł/msc. W następną zimę mam zamiar testowo przynajmniej z dwa tygodnie pogrzać tylko grzejnikami, choć drewna mi już nie zabraknie. cóż w tym dziwnego? Ja testuję od 16 lat i nie zamienię moich atlanticów f-18 na żadne średniowieczne kotły (gazowe również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duke-R 03.09.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Dzień dobry, Dom szkieletowy, 30 cm wełny, okna 3-szybowe, 100 m2, parterówka bez piwnic. Przez jeden okres rozliczeniowy 20.2. - 20.4. grzałem tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (skończyło mi się drewno do kominka). Grzejniki konwektorowe Atlantica, były włączone jak byliśmy w domu, w dni robocze od 16 do 24 i w weekend cały dzień, na termostacie. Po powrocie do domu czekała na nas temperatura ok. 17 - 18 stopni. Termostat był ustawiony na 22 - 23 stopnie. Łączny rachunek za prąd za ten okres to 595,90 zł brutto. Ten okres oczywiście trudno nazwać zimą, to raczej była jesienna pogoda. Pralka, suszarka i zmywarka chodzi u nas na okrągło. OR 20.4. - 20.6. - dogrzewanie łazienek na czas kąpania + sporadyczne (szczegółnie w kwietniu/początek maja) dogrzewanie : 379,53 zł, OR 20.6. - 20.8. - bez grzania : 279,83 zł. Jestem zadziwiony niskimi kosztami elektryki - średnio 100, może 130 zł/msc. W następną zimę mam zamiar testowo przynajmniej z dwa tygodnie pogrzać tylko grzejnikami, choć drewna mi już nie zabraknie. No, rzeczywiście nie wygląda to źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon_141 03.09.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Takie wyliczenia jak u z33 cieszą oko. U mnie plan zakłada 35 cm w ścianę (15 zew/15 w konstrukcję/5 w pustkę instalacyjną) i w sufit 35 cm. Ogrzewanie g11, konwekcyjne atlanticami, do tego jeden split, i piec akumulacyjny szamotowy na bazie pieca rakietowego i też nie przewiduję wyższych kosztów na CO niż w przedziale 1.5-2.0 tys za sezon. Przeanalizowałem koszty inwestycyjne wszelakich rozwiązań i pompy ciepła oczywiście są wydajne, jednak biorąc pod uwagę koszt instalacji i okres zwrotu już tak kolorowo nie ma. Zużycie energii w sensie COP ma na takim poziomie jak klimatyzacja typu split, która jest wielokrotnie tańsza. Z rekuperacją jest podobnie, rzekomy 80% zwrot energii, ale liczony z 15 do 20 % strat ciepła wentylacją co w przybliżeniu daje, a niech będzie nawet 400/500 zł rocznie. To przy inwestycji rzędu 10-15 tys praktycznie nigdy się nie zwróci, ale marketing ma naprawdę doby. Oczywiście pomijam kwestie świeżego powietrza itd.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 No, rzeczywiście nie wygląda to źle. Po powrocie do domu 17-18 to jakiś dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.09.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Dzień dobry, Dom szkieletowy, 30 cm wełny, okna 3-szybowe, 100 m2, parterówka bez piwnic. Przez jeden okres rozliczeniowy 20.2. - 20.4. grzałem tylko i wyłącznie grzejnikami elektrycznymi (skończyło mi się drewno do kominka). Grzejniki konwektorowe Atlantica, były włączone jak byliśmy w domu, w dni robocze od 16 do 24 i w weekend cały dzień, na termostacie. Po powrocie do domu czekała na nas temperatura ok. 17 - 18 stopni. Termostat był ustawiony na 22 - 23 stopnie. Łączny rachunek za prąd za ten okres to 595,90 zł brutto. Ten okres oczywiście trudno nazwać zimą, to raczej była jesienna pogoda. Pralka, suszarka i zmywarka chodzi u nas na okrągło. OR 20.4. - 20.6. - dogrzewanie łazienek na czas kąpania + sporadyczne (szczegółnie w kwietniu/początek maja) dogrzewanie : 379,53 zł, OR 20.6. - 20.8. - bez grzania : 279,83 zł. Jestem zadziwiony niskimi kosztami elektryki - średnio 100, może 130 zł/msc. W następną zimę mam zamiar testowo przynajmniej z dwa tygodnie pogrzać tylko grzejnikami, choć drewna mi już nie zabraknie. Coś tu nie gra. Albo grzejniki za słabe. Jeśli w kwietniu nie osiągał temperatury zadanej a spadek względem oczekiwanych wartości to 4-5 stopni to jest dramat a nie wynik. W kwietniu po 3 dniach bez grzania nie spadnie u mnie poniżej 20 stopni, ale ja mam bunkier z silikatu a nie szkielet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 04.09.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Coś tu nie gra. Albo grzejniki za słabe. Jeśli w kwietniu nie osiągał temperatury zadanej a spadek względem oczekiwanych wartości to 4-5 stopni to jest dramat a nie wynik. W kwietniu po 3 dniach bez grzania nie spadnie u mnie poniżej 20 stopni, ale ja mam bunkier z silikatu a nie szkielet U Z33 brak jest informacji o sposobie wentylacji a to może być istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z33 09.09.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 U Z33 brak jest informacji o sposobie wentylacji a to może być istotne. Spadki mam faktycznie ogromne, dodam, że w grudniu 2018 jak nie było nas tydzień to po powrocie miałem 12 stopni... Wentylacja grawitacyjna, okna 3-szybowe z nawietrzakami. Okna są marnie osadzone, drzwi zewnętrzne też nie lepsze - na termiwizji całe czarne dookoła. Nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 09.09.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Panowie Chcę opomiarowac zużycie energii elektrycznej w domu. Znalazłem coś takiego co wy na to ? https://e-sklep.zamel.pl/produkt/monitor-energii-elektrycznej-wi-fi-3fn-typ-mew-01/Koszt ma all 560zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.09.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Spadki mam faktycznie ogromne, dodam, że w grudniu 2018 jak nie było nas tydzień to po powrocie miałem 12 stopni... Wentylacja grawitacyjna, okna 3-szybowe z nawietrzakami. Okna są marnie osadzone, drzwi zewnętrzne też nie lepsze - na termiwizji całe czarne dookoła. Nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje? A jak rachunki za ogrzewanie? Spadki olej to jest nieistotne, ja celowo nieraz wyłączałem ogrzewanie podczas wyjazdów bo po powrocie w ciągu 2h miałem żądaną temperaturę w budynkach murowanych wychłodzonych w zimie zajmuje to nieraz tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.09.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Panowie Chcę opomiarowac zużycie energii elektrycznej w domu. Znalazłem coś takiego co wy na to ? https://e-sklep.zamel.pl/produkt/monitor-energii-elektrycznej-wi-fi-3fn-typ-mew-01/ Koszt ma all 560zl Nie lepiej coś tańszego? Po co wifi? Do samego pomiaru w sumie wystarczy licznik na słupie czy w granicy działki Ten nic więcej nie zmierzy. Jedyne co zyskujesz, to szczegółowe zżycie w czasie z oprogramowania. Jeśli chcesz zmierzyć konkretnie, np bojler, CO, to lepiej zwykły tani licznik. Zależy, co chcesz osiągnąć. Edytowane 9 Września 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.09.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Spadki mam faktycznie ogromne, dodam, że w grudniu 2018 jak nie było nas tydzień to po powrocie miałem 12 stopni... Wentylacja grawitacyjna, okna 3-szybowe z nawietrzakami. Okna są marnie osadzone, drzwi zewnętrzne też nie lepsze - na termiwizji całe czarne dookoła. Nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje? No to w pierwszej kolejności uszczelnij dom bo inaczej 3/4 ciepła grzeje nie dom tylko okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.09.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Wentylacja grawitacyjna, okna 3-szybowe z nawietrzakami. Okna są marnie osadzone, drzwi zewnętrzne też nie lepsze - na termiwizji całe czarne dookoła. Nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje? Pewnie okna montowali partacze. Coś na ten temat mogę powiedzieć, bo aktualnie wymieniam na 3-szybowe. Tam, gdzie zakładali "fachowcy" jest 3 razy mniej pianki montażowej, niż gdzie okna wstawiałem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kac-Per 23.09.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Nie lepiej coś tańszego? Po co wifi? Do samego pomiaru w sumie wystarczy licznik na słupie czy w granicy działki Ten nic więcej nie zmierzy. Jedyne co zyskujesz, to szczegółowe zżycie w czasie z oprogramowania. Jeśli chcesz zmierzyć konkretnie, np bojler, CO, to lepiej zwykły tani licznik. Zależy, co chcesz osiągnąć. Tak też zrobiłem. Licznik już wisi i pod niego podlaczylem cała kotłownie. Grzałka 6kW CO Kolektory na wodę Ggwc i ręku Zbiornik cwu grzałka 2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.09.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Ogrzewa ktoś podłogą i klimą równolegle?W jaki sposób rozwiązane jest sterowanie? Podłoga miął by być grzana 24h z bufora dla przełamania temperatury. A główne ogrzewanie to klima dla zbicia kosztów.Ze starego szmelcu miałbym zawór 4d i siłownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts