lipo 03.11.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Halo ludzie, Chciałbym skorzystać z waszej uprzejmości. Kiedyś w tym wątku na luźno była odpowiedź w ciągu jednego dnia jaka taryfa teraz najlepiej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.11.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Halo ludzie, Chciałbym skorzystać z waszej uprzejmości. Kiedyś w tym wątku na luźno była odpowiedź w ciągu jednego dnia jaka taryfa teraz najlepiej wychodzi. G12w lub jak jest dostępna g13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Halo ludzie, Chciałbym skorzystać z waszej uprzejmości. Kiedyś w tym wątku na luźno była odpowiedź w ciągu jednego dnia jaka taryfa teraz najlepiej wychodzi. Czekam na PC i PW z dofinansowania 85%. Wtedy przestanie mnie interesować taryfa. W tym momencie mam 100 procent cop1 i różnica 20 procent jest odczuwalna. Spamujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 04.11.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Spamujesz. Nie było tematu. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.11.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Mamy tutaj jakiegoś grzejącego z COP1 z okolic Nowego Targu? Ktoś potrzebuje zobaczyć, że to działa i mieszka w tamtych okolicach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.11.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Mamy tutaj jakiegoś grzejącego z COP1 z okolic Nowego Targu? Ktoś potrzebuje zobaczyć, że to działa i mieszka w tamtych okolicach Pozdrawiam Ok 6 km od Nowego Targu instalowałem bufor z grzalkami (COP=1) i taryfą G13. Grzane + cwu 2 sezony i opomiarowane podlicznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 22.12.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Dzień dobry po dłuższej przerwie. Czym więcej czytam tym mniej wiem, a muszę z końcem zimy podjąć decyzję. Parterowy dom 180m2 użytkowej, garaż w bryle 67m2 Podłoga 20cm styroŚciany 20 cm styroStrop 35 cm wełna Ogrzewanie podłogowe wodne wstępnie wycenili na około 85k PLN z PC Stieben 13kw. Czy jest ktoś z Was w stanie oszacować czy w cenie 85k PLN zrobię kable, bojler z zasobnikiem i PV. Jakbym nie liczył PV nie pokryje zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Czy jest ktoś z Was w stanie oszacować czy w cenie 85k PLN zrobię kable, bojler z zasobnikiem i PV. Jakbym nie liczył PV nie pokryje zapotrzebowania. Kable ze sterowaniem ze 12K zł (z 40-50% zaoszczędzisz jak zrobisz sam). Bojler na wypasie ze 3K zł. Zostaje 70K na PV. Pewnie pokryje cały prąd - włącznie z bytowym. Do czasu zmiany zasad i np. magazyn zacznie przepadać nie po roku a po 1-2 kwartałach. Więc olej PV i weź G12as - za 70K zł opłacisz rachunki za prąd przez 20 lat. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 22.12.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Dzięki za szybką odpowiedź,jakie są szacunkowe koszty ogrzewania i CWU przy moim metrażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź, jakie są szacunkowe koszty ogrzewania i CWU przy moim metrażu? Bez OZC to zgadywanie - pewnie CO+CWU przy rekuperacji ze 30kWh/m2/r co przy 10% drogiej przy G12as kosztowaloby jakieś 1100-1200 zł. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 22.12.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Te wyliczenia coś pomogą? https://i.imgur.com/rB5YTve.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Te wyliczenia coś pomogą? https://i.imgur.com/rB5YTve.jpg O tyle, że zapomnij o grzaniu z COP=1 przy wentylacji grawitacyjnej. Ale i tak są pewnie dalekie od rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.12.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Kable ze sterowaniem ze 12K zł (z 40-50% zaoszczędzisz jak zrobisz sam). Bojler na wypasie ze 3K zł. Zostaje 70K na PV. Pewnie pokryje cały prąd - włącznie z bytowym. Do czasu zmiany zasad i np. magazyn zacznie przepadać nie po roku a po 1-2 kwartałach. Więc olej PV i weź G12as - za 70K zł opłacisz rachunki za prąd przez 20 lat. Jeszcze można pomyśleć o wymianie jednego z aut (jeśli są 2) na elektryka. Jeśli małe dystanse to "trojaczki" są dostępne za 25k, zrobią 100 km a znacząco obniżą koszty spalania i utrzymania jednego z aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gratisbwa 09.01.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Przeczytałem tutaj już sporo. Zamierzam rozpocząć budowę w tym roku i muszę spełnić WT2021. Jak zapatrujecie się na wykorzystanie COP=1 w nowym domu, który spełni WT.Wiem, że wszystko zależy od wielu czynników chodzi mi o ogólne przemyślenia, których przez wiele lat zebrało się tu wiele.Rozpatrywałem PC i PV po przeczytaniu wielu stron tego wątku stwierdziłem, że koszt instalacji jest zbyt duży do osiąganych korzyści bez znaczącego dofinansowania, którego w danych chwilach nie ma dla nowo budowanych domów. Dlatego po głowie chodzi mi COP=1 ze wspomaganiem z kominka z płaszczem wodnym (rozwiązanie takie posiada mój ojciec i jest to całkiem fajne rozwiązanie), a przy wolnych środkach jakaś PV nawet 5kW do 10 kW na dach. Wsadzanie kasy w PV wydaje mi się bardziej zasadne niż w PC.Dolnyśląsk operator Tauron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.01.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Przeczytałem tutaj już sporo. Zamierzam rozpocząć budowę w tym roku i muszę spełnić WT2021. Jak zapatrujecie się na wykorzystanie COP=1 w nowym domu, który spełni WT. Wiem, że wszystko zależy od wielu czynników chodzi mi o ogólne przemyślenia, których przez wiele lat zebrało się tu wiele. Rozpatrywałem PC i PV po przeczytaniu wielu stron tego wątku stwierdziłem, że koszt instalacji jest zbyt duży do osiąganych korzyści bez znaczącego dofinansowania, którego w danych chwilach nie ma dla nowo budowanych domów. Dlatego po głowie chodzi mi COP=1 ze wspomaganiem z kominka z płaszczem wodnym (rozwiązanie takie posiada mój ojciec i jest to całkiem fajne rozwiązanie), a przy wolnych środkach jakaś PV nawet 5kW do 10 kW na dach. Wsadzanie kasy w PV wydaje mi się bardziej zasadne niż w PC. Dolnyśląsk operator Tauron. Wt w projekcie to jedno i to się musi zgadzać wpisz to chce ustawodawca i się tym nie przejmuj, zrobisz co zechcesz budynki jednorodzinne wybudowane bez istotnych zmian tn obrysu i kubatury nie podlegają inspekcji wiec dla mnie wt to sztuczny problem. Kominek sobie daruj w tej chwili już są ograniczenia w lego korzystaniu np w woj mazowieckim gdzie mieszkam natomiast w Krakowie jest absolutny zakaz, dodaj sobie do tego kontrole wilgotności drewna i udokumentowanie fakturami zakupu i szybko ci to przejdzie bo to jest zbyt drogie . Kominek jest skazany na zagładę wiec w nowym domu to delikatnie powiem nisko przemyślana decyzja. 1,5 roku temu założyłem pv i ogrzewałem konwektorami cop=1 i to w taniej taryfie g12w i za 1 półrocze zapłaciłem za prąd 1680 zł w drugim półroczu zainstalowałem PC PP czyli w skrócie klimę i rachunek za 2 półrocze 2020 roku rachunek wyszedł 467 zł. Tak ze w cenie 1/2 1 kilowatopoiku PV masz ogrzewanie pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gratisbwa 09.01.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Dziękuje za odpowiedz gawel, zamierzam wyprowadzić się z Wrocławia na wieś, która znajduje się w bliskości parku krajobrazowego, w MPZP jest ujęta strefa domu jednorodzinnego niskiej intensywności, jednak jest to bardziej pojęcie odnoszące się do powierzchni zajmowanej przez obiekt na działce. Nowe kominki mają możliwość połączenia z paleniem peletem, które jest mocno promowane przez nowe WT, dlatego mimo wszystko nie obawiam się ograniczeń w paleniu w kominku w najbliższych latach. Co będzie za kilka lat tego nikt nie wie, nie mamy pewności czy tanie taryfy dalej będą dostępne oraz czy nie zostanie wprowadzony podatek od PV lub współczynnik oddawania wyprodukowanej energii zostanie zredukowany. W tym przypadku chciałbym pominąć gdybanie co może być za chwile. Kominek miałby służyć rekreacyjnie, a jedynie w naprawdę mroźne dni służyć jako typowa kotłownia.Argumentem może być możliwość połączenia i wykorzystania wyprodukowanego ciepła. Zastanawiam się nad podłogówką w całym domu w takim przypadku powstaje problem połączenia buforów wody do COP=1 i kominka, gdzieś należało by zastosować obieg z kaloryferami, który będzie odbierał nadmiar ciepła lub bardziej skomplikowane wymienniki, co generuje koszta, które w bilansie mogą przeważać nad zastosowaniem np. PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.01.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Wt w projekcie to jedno i to się musi zgadzać wpisz to chce ustawodawca i się tym nie przejmuj, zrobisz co zechcesz budynki jednorodzinne wybudowane bez istotnych zmian tn obrysu i kubatury nie podlegają inspekcji wiec dla mnie wt to sztuczny problem. Ze niby inwestor wypisuje papiery czy kierownik budowy, który niekoniecznie będzie chciał wpisać nieprawdę ? Mój sąsiad już po zamieszkaniu musiał przenosić wyrzutnię wentylacji mechanicznej na dach, bo miał w podbitce nad oknem FIX a pani z nadzoru budowlanego to zauważyła odwiedzając moją i okoliczne budowy, więc nie wszyscy mają "sztuczny" a realny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.01.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 1.Przestawiłem się na lądowanie podłogi tylko w nocy . Do ilu stopni ładujecie podłogę jak tym sterujecie względem temperatury zewnętrznej? Pojemność podłogi jeśli nie popierdzieliłem obliczeń to ok 5,5kWh/*C ok 20 ton. Główne ogrzewanie to klima podłoga pobiera teraz ok 12kWh przerwa między drogą a tanią 15h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolerclub 12.01.2021 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 czy można tak podsumować ogrzewanie prądem dla nowego domu 120m2 ?? 1. Kocioł Kospel + podłogówka + boiler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC)2. bufor 1000L + grzałki 6kw +3kw + bojler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC)3. kable + bojler 130L do grzania w taryfie nocnej (ale wyklucza PC) PV można dołożyć do wszystkich opcji, chyba najlepiej do opcji 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.01.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 czy można tak podsumować ogrzewanie prądem dla nowego domu 120m2 ?? 1. Kocioł Kospel + podłogówka + boiler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC) 2. bufor 1000L + grzałki 6kw +3kw + bojler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC) 3. kable + bojler 130L do grzania w taryfie nocnej (ale wyklucza PC) PV można dołożyć do wszystkich opcji, chyba najlepiej do opcji 3. A może zamiast wodnych podłogówek, buforów Klimatyzator +małe konwetktory +podłoga w łaziencePV 4KWp? CWU z bojlera to ogromny pożeracz prądu 3-4 MWh/rok można kupić PC cwu atlantic za 4200 zuzycie przy 4 osobach powinno zamknąć się w 1MWh/rok i komfort będzie wyższy. Taryfa II w taryfach G-xxx jest owszem tańsza ale nie za darmo. za darmo jest prąd z pv Określ zapotrzebowanie na CW może coś będzie jaśniejsze i łatwiej określić koszty inwestycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts