Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdaje się, że miał pożyczyć aparat od córki i wstawić zdjęcie swoich wypasionych schodów w cenie pompy ciepła.

Byle nie tej powietrznej z JULI.

A no milal faktycznie. Skon czylo sie na kastrowniu forum ze swoich postow (a la zytko), chociaz wczesniej sie zarzekal, ze "ja postow nie kasuje". Wyskastrowal ostatnie pol roku chyba, dlatego na poczatku nie mo9glem sie polapac co to za "inteligent". ;)

Pomylilem sie. Gostek ma 800m2 ;)

Nie szpanuję, zawsze miałem. Jak kogoś to razi to przepraszam:)

Bardziej mnie rażą teksty po co budować metrów ...... jak można 90:)

Zapewniam wszystkich, że znam 800 po całości i procentowo wydają mniej z dochodu na CO jak niektórzy na 120m2:)

Życie niestety jest brutalne

Bardziej bawią mnie teksty o domach stu-metrowych na 30 letnich kredytach:lol2:

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgodnie z obietnicą.

Do tego doszło jeszcze:

Glikol - 800zł

Pompka DZ - 500zł

Złacza elastyczne 2 szt- 160zł

Rura pe 32 - 600mbx2,3=1380zł

Rura pe 40 -15mbx3=45zł

Rozdzielacz 400zł

Krąg i pokrywa - 300zł

Złączki pe - 200 zł

Zawory, manometr, naczynie przeponowe,-300zł

Koparka 2000zł

Pomocnicy 300zł

jesli ktoś kto sam wykonywał lub nadzorował takie prace z pewnością to potwierdzi

Jeśli do tego doliczyć montaż podlicznika i skrzynki ok. 500zł to i tak za PC i DZ nie wyszło więcej niż 18000zł.

Zwrotu Vat od niektórych materiałów nie odejmowałem (ok 350zł) bo być może coś pominąłem.

Przy okazji ceny materiałów do podłogówki:

Rozdzielacze (7+8sekcji) - capricorn ciernie ,z rotametrami, wkładkami termostatycznymi, odpowietrznikami i zaworami odcinającymi na belkach + 2 szafki podtynkowe - 1270zł

Rura PEX-al-PEX Multyrama - 860mbx2,8 = 2408zł

Spinki - 100zł

Peszel 50zł

Razem ok - 3820zł - brutto vat 22%

Kotłownia

Zbiornik 900 zł

Rura karbowana ze złączkami 50mb- 1530 zł brutto 22% vat

Grzałki 2x(3x2kW)- 260zł brutto 22% vat - zamontowana 1szt.

Złącza elastyczne 3sztx80zł - 240zł brutto 22% vat

Rury, zawory, złączki naczynie przeponowe CO , manometr, odpowietrzniki i inne do podłączenia rozdzielaczy i zbiornika - ok. 1200zł brutto 22% vat

Razem ok. 3230zł brutto 22% vat+ zbiornik 900zł z allegro.

Podsumowując. Jeśli chciałbym grzać czystym prądem do kosztów kotłowni i podłogówki należałoby doliczyć ok 650 zł za sterowniki i pompkę obiegową z drugiej strony odchodzi koszt podłaczenia PC. Za ok. 8500 zł mam kompletny system CO i podgrzewania CWU.

F-ry za prąd jak otrzymam listopadową.

F-ra PC - Kopia.jpg

!!! Ku przestrodze jak najdalej od porothermu ... uczcie sie na cudzych błędach !!!

Na zewnątrz juz -3*C

To NIE jest wina porothermu! Mam porotherm, WM i kompletnie nic mi nie wieje. Przeciez masz z jednej strony tynk, z drugiej styro (dopilnowales zeby kleili na ramki, a nie na placki, co?), z dolu lawe, z gory wieniec. Ktoredy niby to ma wiac? U mnie nie wialo nawet z otworow na osprzet elektryczny. Ja polecam porotherm i nastepny dom prawdopodobnie tez bym zbudowal z niego :)

Ja nie wiem jak wy to robicie!Na samo cwu idzie mi ok 240 kwh.......

Czyli w normie - 240 / ~30 = ~8kWh / dobę. Standardowe zużycie dla rodziny 3-4 osobowej. 8kWh to ~4 w miarę krótkie prysznice dziennie + kilka/naście krótkich "myć rąk". Jak ktoś zużywa mniej to po prostu MOCNO oszczędza (czyli np. prysznic wygląda tak: wchodzisz do kabiny, 15 sek na namoczenie się, potem mydlenie + mycie włosów i 30-60 sek na spłukanie :) Można i tak, ja tam prysznica używam nie tylko dla celów higienicznych ale i hm.. relaksacyjnych. Tak jak lubie siedzieć w gorącym jacuzzi tak lubię stać pod gorącym prysznicem. Mi na dwie osoby schodzi 3-4kWh / CWU (*COP 3 = 9-12kWh) - ale jak pisałem ja lubię długie i gorące prysznice, a tylko ja biorę często dwa dziennie...

Pyxis: Ciśnienie Ci puszcza?

Potrafiłeś zrobić całą instalację z PC za 50% ceny normalnych wycen, a nie potrafiłeś dopilnować budowy z energochłonnością mając budowlańca w bliskiej rodzinie? Dziwi mnie to troszeczkę:)

Jak ja kończyłem dom to internet był zdaje się jeszcze na "minuty" i nic nie szło jeszcze z niego wyczytać

Potrafiłeś zrobić całą instalację z PC za 50% ceny normalnych wycen, a nie potrafiłeś dopilnować budowy z energochłonnością mając budowlańca w bliskiej rodzinie? Dziwi mnie to troszeczkę:)

Jak ja kończyłem dom to internet był zdaje się jeszcze na "minuty" i nic nie szło jeszcze z niego wyczytać

Ni mi nie puszcza, ale przypomnialem sobie z kim mam "przyjemnosc" w Twojej osobie, to napisalem. :)

Wg Ciebie TIR ze strro grafitowym i welna na budowie to automatycznie sukces. U mnie priorytetem byl rozsadny stosunek zyskow energetycznych do kosztow. Nie jestem takim krezusem jak Ty.

Pytanie kiedy zwrociloby sie to ocieplenie. Jezeli on placi 1200-1300 pln / sezon przy powierzchni 230m2 to o czym my tu w ogole rozmawiamy i czego sie czepiamy ? :-) "U" jego scian / sufitu jest z pewnoscia ponad standardowy. Wiekszosc ludzi daje 15+5 albo jeszcze mniej w dach, sciany robia bardzo czesto z 1W np. porothermu - to jest dopiero partactwo :-)

Zgodnie z obietnicą.

Do tego doszło jeszcze:

Glikol - 800zł

Pompka DZ - 500zł

Złacza elastyczne 2 szt- 160zł

Rura pe 32 - 600mbx2,3=1380zł

Rura pe 40 -15mbx3=45zł

Rozdzielacz 400zł

Krąg i pokrywa - 300zł

Złączki pe - 200 zł

Zawory, manometr, naczynie przeponowe,-300zł

Koparka 2000zł

Pomocnicy 300zł

jesli ktoś kto sam wykonywał lub nadzorował takie prace z pewnością to potwierdzi

Jeśli do tego doliczyć montaż podlicznika i skrzynki ok. 500zł to i tak za PC i DZ nie wyszło więcej niż 18000zł.

Zwrotu Vat od niektórych materiałów nie odejmowałem (ok 350zł) bo być może coś pominąłem.

Przy okazji ceny materiałów do podłogówki:

Rozdzielacze (7+8sekcji) - capricorn ciernie ,z rotametrami, wkładkami termostatycznymi, odpowietrznikami i zaworami odcinającymi na belkach + 2 szafki podtynkowe - 1270zł

Rura PEX-al-PEX Multyrama - 860mbx2,8 = 2408zł

Spinki - 100zł

Peszel 50zł

Razem ok - 3820zł - brutto vat 22%

Kotłownia

Zbiornik 900 zł

Rura karbowana ze złączkami 50mb- 1530 zł brutto 22% vat

Grzałki 2x(3x2kW)- 260zł brutto 22% vat - zamontowana 1szt.

Złącza elastyczne 3sztx80zł - 240zł brutto 22% vat

Rury, zawory, złączki naczynie przeponowe CO , manometr, odpowietrzniki i inne do podłączenia rozdzielaczy i zbiornika - ok. 1200zł brutto 22% vat

Razem ok. 3230zł brutto 22% vat+ zbiornik 900zł z allegro.

Podsumowując. Jeśli chciałbym grzać czystym prądem do kosztów kotłowni i podłogówki należałoby doliczyć ok 650 zł za sterowniki i pompkę obiegową z drugiej strony odchodzi koszt podłaczenia PC. Za ok. 8500 zł mam kompletny system CO i podgrzewania CWU.

F-ry za prąd jak otrzymam listopadową.

a teraz "wysyp" całą tą wyliczankę przeciętnemu Kowalskiemu pod nogi i powiedz niech sobie sam to poskłada...

przecież to takie proste...;)

a teraz "wysyp" całą tą wyliczankę przeciętnemu Kowalskiemu pod nogi i powiedz niech sobie sam to poskłada...

przecież to takie proste...;)

W gruncie rzeczy bardzo proste - ja tam mam wielką frajdę jak robię coś pierwszy raz i wychodzi (a że nieskromnie mówiąc zwykle mi wychodzi perfekt) - to przecież zabawa, tylko klocki i narzędzia większe ;) Ale rozumiem, że nie wszyscy są złotą rączką i współczuję im tego :)

W gruncie rzeczy bardzo proste - ja tam mam wielką frajdę jak robię coś pierwszy raz i wychodzi (a że nieskromnie mówiąc zwykle mi wychodzi perfekt) - to przecież zabawa, tylko klocki i narzędzia większe ;) Ale rozumiem, że nie wszyscy są złotą rączką i współczuję im tego :)

dla mnie to też jest proste...

niestety za bardzo "mierzymy swoją miarą" ...;)

dla mnie to też jest proste...

niestety za bardzo "mierzymy swoją miarą" ...;)

Ale tak jest ze wszystkim. Mozna sie zaangazowac i miec taniej, mozna zlecic i wtedy bedzie drozej (pomijam juz fakt przyswojenia sobie jakiejs wiedzy i robienie u siebie za "inspektora nadzoru" - nader pozyteczne w wiekszosci przypadkow).