Liwko 11.02.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Jesliby sie pojawily koszta CO, to za nie tez bys zaplacil przeciez jako konsument. A no właśnie Pixi, załapałeś!!!! W taki czy siaki sposób za to ciepło ktoś musi zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ale skoro wpływa to chyba chciałbyś znać jego ilość? Czy to dla ciebie bez znaczenia? Jeżeli bez znaczenia, to podlicznikiem też się nie przejmuj, niewiele ci powie. Bez znaczenia, bo to czy korzystam z TV czy innych dobrodziejstw sprzetu AGD nie zalezy od tego, czy chce dom zagrzac czy nie. Tak samo korzystam latem kiedy mi te zyski wyraznie przeszkadzaja i trzeba wlaczyc klime jak i zima kiedy te zyski pozytywnie wplywaja na utrzymanie temperatury w domu. Ani ogladanie TV latem ani zima, ani jesienia ani wiosna, nie jest moim kosztem CO. Do tego niestety mnie nie przekonasz, bo to wbrew logice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Bez znaczenia, bo to czy korzystam z TV czy innych dobrodziejstw sprzetu AGD nie zalezy od tego, czy chce dom zagrzac czy nie. Tak samo korzystam latem kiedy mi te zyski wyraznie przeszkadzaja i trzeba wlaczyc klime jak i zima kiedy te zyski pozytywnie wplywaja na utrzymanie temperatury w domu. Ani ogladanie TV latem ani zima, ani jesienia ani wiosna, nie jest moim kosztem CO. Do tego niestety mnie nie przekonasz, bo to wbrew logice. One nie są kosztem CO ale wpływają na koszt CO. I gdyby nie one, koszt twojego CO byłby wyższy. Są częścią CO, czy to ci się podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A no właśnie Pixi, załapałeś!!!! W taki czy siaki sposób za to ciepło ktoś musi zapłacić. Ale ja tego nigdy nie negowalem. Placic musisz, tylko nie za CO a za upiecznie chleba. Tak samo w domu placisz nie z grzanie chalupy za pomoca TV, tylko za ogladana w nim sieczke. To ten sam prad, tylko zuzyty na inne cele. Ten przez TV na cele bytowe, a ten przez pompe na cele CO. Tylko o takie rozroznienie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 One nie są kosztem CO ale wpływają na koszt CO. I gdyby nie one, koszt twojego CO byłby wyższy. Są częścią CO, czy to ci się podoba czy nie. Jeżeli zainwestujesz w super hiper urządzenia ze 100% sprawnością, koszt twojego CO... wzrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 One nie są kosztem CO ale wpływają na koszt CO. K....a! Bingo! Czyz bys jakiegos olsnienia doznal! Skoro nie sa kosztem CO, to po jaka cholere je tam mam zaliczac. Zgoda Liwko w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 K....a! Bingo! Czyz bys jakiegos olsnienia doznal! A czy ja co innego gdzieś pisałem? Cały czas pisałem, że mają wpływ na CO i gdyby nie one koszty CO by wzrosły. Energia dostarczona przez zyski bytowe jest częścią systemu CO a nie lodówka. Zużycie energii!!! należy doliczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A czy ja co innego gdzieś pisałem? Cały czas pisałem, że mają wpływ na CO i gdyby nie one koszty CO by wzrosły. Energia dostarczona przez zyski bytowe jest częścią systemu CO a nie lodówka. Zużycie energii!!! należy doliczyć! Ostatnio chciales je doliczac do kosztow CO, ale widze, ze teraz juz tylko do bilansu energi chcesz (z czym sie zawsze w 100% zgadzalem). Jakos dziwnie nie moge uwierzyc, ze sie jednak dales przekonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ostatnio chciales je doliczac do kosztow CO, ale widze, ze teraz juz tylko do bilansu energi chcesz (z czym sie zawsze w 100% zgadzalem). A co za różnica, to ten sam rachunek. A jeżeli wreszcie się ze mną zgadzasz, to podasz całkowitą roczną ilość energii? Odliczymy od niego miesiące letnie, CWU i zobaczymy co zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.02.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) I bardzo dobrze. Twoj wybor. Tylko nie kaz mi mieszkac w domku 100m2. Dziekuje - postoje. Oczym ty gadasz????? Twój domek ma zaledwie 100,1mkw uzytkowej. http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html Ja mam 110mkw. Edytowane 11 Lutego 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Oczym ty gadasz????? Twój domek ma zaledwie 100,1mkw uzytkowej. http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html O stary, teraz to już przegiąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.02.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) pyxis podał w stopce powierzchnię, ale... dachu... Dokładnie!!! Pow dachu: 232,0 m2 http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/805-0-kwarc.html Pyxis jak masz napisane w stopce: "Sezon grzewczy 2012/2013 - 1350 zł (4215 kWh) przy temp. w domu 22*C" To jak podajesz przy twoim COP 2,5 zapotrzebowanie twojego durszlaka to ok 105kWh/mkw .... nic dziwnego ze ratujesz się pompeczką.... Pyxis: a pamiętasz jak robiłeś ze mnie wariata że to niemożliwe płacić za nocny prąd w duonie po 21groszy....??? ...Fakt - na fakturze wyszło 22grosze brutto z przesyłame/kWh.... PS. Podsumowanie jest takie że zbudowałeś durszlak w którym nie ma racji grzanie prądem w buforze czy tez w kablach... i nie wmawiaj wszystkim że pompeczka to takie ekonomiczne cudo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Amen Edytowane 11 Lutego 2014 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.02.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Hi hi, pyxis polegl:) Szkoda ze takich sledczych nie mamy w organach silowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 i nie wmawiaj wszystkim że pompeczka to takie ekonomiczne cudo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Amen To nie cuda ale to fakt,że pompa ciepła pozwala oszczędzić 2,5-4 raza zużycie energii na c.o+cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 11.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 To nie cuda ale to fakt,że pompa ciepła pozwala oszczędzić 2,5-4 raza zużycie energii na c.o+cwu. Wszystko się zgadza pompa jak to powiedziałeś "POZWALA" pod warunkiem że użytkownik PC (taki jak TY) pozwoli jej na oszczędności stosując choćby taryfę G12 bo w G11 niestety lecisz prawie równo z kablami pomimo zainwestowanych pieniążków w PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 To nie cuda ale to fakt,że pompa ciepła pozwala oszczędzić 2,5-4 raza zużycie energii na c.o+cwu. To fakt tylko pytanie czy ekonomicznie uzasadniony....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Wszystko się zgadza pompa jak to powiedziałeś "POZWALA" pod warunkiem że użytkownik PC (taki jak TY) pozwoli jej na oszczędności stosując choćby taryfę G12 bo w G11 niestety lecisz prawie równo z kablami pomimo zainwestowanych pieniążków w PC Czytaj uważnie,pompa ciepła oszczędza 2,5-4 raza zużycie energii na c.o+cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 To fakt tylko pytanie czy ekonomicznie uzasadniony....??? To zależy od inwestora a nie od pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 11.02.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Czytaj uważnie,pompa ciepła oszczędza 2,5-4 raza zużycie energii na c.o+cwu. Przepraszam jak to sie w Twoim konkretnym przypadku przekłada na zawartość portfela ? ja zużye 8000 kWh a ty 4000 tyle ze ja zapłace 2100PLN a Ty licząc nawet po 0,55 PLN zapłacisz 2200 PLN i nie pisz ze oszczedza bo u Ciebie nawet traci To zależy od inwestora a nie od pompy ciepła. No faktycznie Ty za skurczybyka swojej PC nie pozwolisz oszczędzać Edytowane 11 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Przepraszam jak to sie w Twoim konkretnym przypadku przekłada na zawartość portfela ? ja zużye 8000 kWh a ty 4000 tyle ze ja zapłace 2100PLN a Ty licząc nawet po 0,55 PLN zapłacisz 2200 PLN i nie pisz ze oszczedza bo u Ciebie nawet traci No faktycznie Ty za skurczybyka swojej PC nie pozwolisz oszczędzać Moja pompa ciepła oszczędziła mi zużycie energii na c.o+cwu ok.2,5 raza a sądzę,że nawet 3 razy. Ja mam kaprys grzać w G11 Ty w G12,proste. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts