Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja na bytowym krece sie w okolicach ponizej 400kWh. Nie mam plazmy, halogenow, zarowek wolframowych. Choc by skaly sra..y nie zejde nizej. Musial bym nie uzywac czegos na prad, czygo uzywac potrzebuje, a to nie wchodzi poki co w gre. Tutaj o dziwo zgadzam sie z "zaczadzonym" zyzolkiem. Nie kazdy moze zyc jak Amisz i nie jest to kwesta energooszczednego sprzetu.

Pyxis, przybij piątkę,

po półtora roku choć w jednej kwestii się zgadzamy.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malux20, nie przejmuj sie masz normalne zużycie, jak inni nie potrafią inaczej żyć to ich problem albo ich stać to nie nasz problem :)

Ja tylko dodam, że kiedyś już dyskutowaliśmy i wyszło, że pyxis w stand by zużywa tyle co ja normalnie na całe mieszkanie :)

Jeszcze jedno, ja po zmianie komputera, który u mnie chodzi 18 h/dobe zmniejszyłem zużycie prądu ok. 400kWh/rok, jeśli wieć ktoś używa kompa tak jak ja a ma lekki wypasik (duży ekran, dobra grafika), jakieś fajne audio, do tego plazma i już spokojnie to mu zużywa ponad 1000kWh/rok., a potem jeszcze mówicie, że to nie ma znaczenia dla rachunków na ogrzewanie, a macie kilka piekarników w każdym pokoju :)

A potem wieczność na szukanie sygnału, szukanie nowszego oprogramowania, aktualizacja listy programów,, łączenie z siecią internetu, nawiązywanie połączenia multiroom, szukanie białego dekodera przez czarny dekoder, sprawdzanie jakości połączenia i po 40 minutach wreszcie mamy obraz na TV.

Niestety, w tym czasie pierwszą połowę meczu i teleexpres przegapiłem, bo dekoder się od nowa instalował;)

Tak to jest, jak się odłącza dekoder n-ki od prądu.

Ustaw sobie włacznik czasowy na włączenie dekodera na 30 min przed powrotem do domu i po sprawie.... w czym problem???

PS. Dekoder uruchamia sie i aktualizuje max. 5 minut.

Nie kazdy moze zyc jak Amisz i nie jest to kwesta energooszczednego sprzetu.

Pewno nie znasz tego słowa: kultura techniczna.... po co ma np. koparka czy auto stać pół godziny na biegu jałowym???

Ty pewno jesteś z tych co mają m.in. przez 24h/dobę podłączone do sieci 4 ładowarki do telefonów... ( bo są 4 różne komórki i w każdej chwili każdy może je ładować)... i nie trzeba być amiszem...

NIE JESTEM AMISZEM he he

;)

Zeby zoszczedzic moge wylaczyc:

- centralke alarmowa (+15 czujek i 3 programatory)

- odstraszacze gryzoni na stryszku i w garazu

- glowny tuner n-ki (na ch... mi pilot)

- zegarek na mikrofali

- zegarek na piekarniku

- zegarek z wyswietlaczem w sypialni

- stacje nadawczo-odbiorcza intenetu

- swtcha rozprowadzajacego sygnal po domu

- wzmacniacz antenowy

- AP rozsylajacy sygnal na dom (parter+poddasze)

- odcinac bezpiecznikiem indukcje z trybu stand-by

- wylaczac sprzet autio z s-b (na ch... mi pilot)

- wylaczac TV ze s-b (na ch... mi pilot)

- sterowanie cyrkulacja

- wylaczniki zmierzchowe oswietlenia domu i ogrodu

- domofon

- sterowani bramy garazowej

- sterowanie bramy wjazdowej

- centralny odkurzacz

- sterowanie markizy

Zszedlem z 400 na 380kWh/mc wylaczajac jeden z tunerow n-ki+TV uzywany tylko sporadycznie, drukarke z trybu stand-by oraz zamieniajac UPSa na bufor.

Co jeszcze z wymienionych urzadzen dzialajacych 24h/dmoge wylaczyc bez straty komfortu ich uzytkowania? Oczywiscie kazde z nich bierze swoje drobne "waty". Ja nie widze.

Zyzolek: pewno natura nie pozwoliła tobie by to zrozumieć ale po prostu można mieć takie zużycie i to bez "śiedzenia po ciemku"...

W tym zużyciu które podałem uwzględniłem komputer i router który pracuje średnio min.16h/dobę i WM i pompa CO 24/dobę....

Po prostu mam nowy energooszczędny sprzęt a wnętrza oświetlam bez wielkiego rygoru ledami i świetlówkami a nie żarówkami wolframowymi czy też prądożernymi halogenami....

Warto powiedzieć że:

- mam TV46' Led a nie plazmę - czyli 50W a nie 300W....

- dekoder od N-ki mam pod włącznikiem czasowym - działa 9h na dobe w dni powszednie i 15/dobę w dni weekendu...

żeby Ciebie zezłościć Zyzolku to większość - ok 63%zużycia funkcjonuje w taniej taryfie hehe po 22gr brutto...

Można mieć małe zużycie prądu.

Baaa, można mieć nawet zerowe zużycie prądu.

Ale co to za życie???

Zyzolek a kto Tobie każe gasić światło w dzień??? Jak to uleczy twoje kompleksy chwaląc się wysokimi rachunkami za prąd to spoko....ale wiedz że nie trzeba być amiszem by było normalnie i tanio....

Ps. Budowałeś dom i wiesz jak to się nazywa przez wykonawców jak inwestor się nie zna lub/i nie umie czegoś sam wykonać....: strzyżenie barana...

Gość Arturo72

Ty pewno jesteś z tych co mają m.in. przez 24h/dobę podłączone do sieci 4 ładowarki do telefonów...

To to też zżera tyle prądu jak nie ładuje ?

Ja mam jedną,która siedzi w gniazdu cały czas :)

;)

- zegarek na mikrofali

- zegarek na piekarniku

- wzmacniacz antenowy

- sterowanie cyrkulacja

- domofon

- centralny odkurzacz

- sterowanie markizy

Zszedlem z 400 na 380kWh/mc wylaczajac jeden z tunerow n-ki+TV uzywany tylko sporadycznie, drukarke z trybu stand-by oraz zamieniajac UPSa na bufor.

Co jeszcze z wymienionych urzadzen dzialajacych 24h/dmoge wylaczyc bez straty komfortu ich uzytkowania? Oczywiscie kazde z nich bierze swoje drobne "waty". Ja nie widze.

przepraszam ale nie mogę się powstrzymać....

trzeba być totalnym matołem by popełnic taki post i nie wiedzieć jaki sprzęt ile prądu zużywa...

Gość Arturo72

trzeba być totalnym matołem by popełnic taki post i nie wiedzieć jaki sprzęt ile prądu zużywa...

Ja nie mam pojęcia bo mnie to najzwyczajniej w świecie nie interesuje a gdybym nawet wiedział to nic by to nie zmieniło w moim codziennym życiu ;)

To to też zżera tyle prądu jak nie ładuje ?

Ja mam jedną,która siedzi w gniazdu cały czas :)

Arturo może nie tyle ale mimo braku odbioru prądu transformator cały czas pracuje... sprawdź ze zawsze jest ciepła...

Nie mówię o tym że jak jest wpięta w sieć to bardziej może się coś wydarzyć niż u niepodłączonej... ;-)

Bytowe moim zdaniem to kwestia bardzo indywidualna> policzyłem u siebie od 2013/07/05 (taki miałem odczyt licznika), wyszło średnio 12,11kWh/dobę. Dla jednych dużo, dla innych mało...

U mnie na prąd jest wszystko WM 24h, latem przez 8h na wydajnosci 350m3/h, studnia, ktora zaopatruje dwie dziąłki, i nawadnia razem 6500m2 trawnika, tv sporo, komputer sporo, projektor oswietlenie posesji itd. generalnie wszystko na ledach. Jesli ktoś mieśli się w 5/7/9kWh/dobę to chwała mu za to, jasne że jest to realne, tym bardziej jeśli miedzy 7-16 nie ma nikogo w domu, jeśli nie ma studni itd, tak samo jest to realne jak u kogos innego 15-18kWh dobę. Nie rozumiem o co ta cała dyskusja, spojrzcie jak trudno jest zmienić swoje przyzwyczajenia, a Wy staracie się zmienić innych...

A ja tak czytam i się zastanawiam, co za różnice jakie kto ma zużycie na cele bytowe - przecież każdy prowadzi inny tryb życia i ma inne nawyki itp.

Ja niestety też nie mogę zejść poniżej 300kwh na miesiąc, ale mam sporo gadżetów mocno pradozernych. No ale nie zmienię 300W plazmy na plastikowego kryształa, tak jak nie zrezygnuje z polkilowatowego rzutnika czy wzmaka w klasie A - bo ja to po prostu lubię.

Ale można i w druga stronę - moi rodzice płacą 1/3 tego co ja - zazdroszczę im, ale nie mam zamiaru zmieniać swojego trybu życia.

Bytowe moim zdaniem to kwestia bardzo indywidualna>

Nie rozumiem o co ta cała dyskusja, spojrzcie jak trudno jest zmienić swoje przyzwyczajenia, a Wy staracie się zmienić innych...

I o to chodzi ale niektórzy w tym wątku będą zawsze różne rzeczy kwestionować:

- to ze grzejesz kablami i masz małe zużycie - tzn że siedzisz w kurtce w domu...

- to że masz nocny prąd po 22gr brutto - to doczytaj lepiej umowę....

- to że zużywasz średnio 200kWh/miesiąc bytowego to jesteś amiszem...

etc. etc.

Forum jest do wymiany informacji - które dla innych są cenne a dla innych są niestety "wodą na młyn"...

pozdr.

;)

- zegarek na mikrofali

- zegarek na piekarniku

- wzmacniacz antenowy

- sterowanie cyrkulacja

- domofon

- centralny odkurzacz

- sterowanie markizy

Dokładnie jak napisałeś.

Mogę zejść z 600 kWh na miesiąc do 550 kWh.

Ale bramy garażowe bez prądu się nie otworzą. Rolety okienne bez prądu się nie otworzą. Alarm bez prądu nie będzie działać. Internet bez prądu też nie będzie działać. Nie mówiąc już o całej reszcie sprzętu, która bez prądu też nie zadziała.

Dokładnie jak napisałeś.

Mogę zejść z 600 kWh na miesiąc do 550 kWh.

Ale bramy garażowe bez prądu się nie otworzą. Rolety okienne bez prądu się nie otworzą. Alarm bez prądu nie będzie działać. Internet bez prądu też nie będzie działać. Nie mówiąc już o całej reszcie sprzętu, która bez prądu też nie zadziała.

No niestety nie ma jak odlaczyc tych urzadzen. Moge jeszcze nie uzywac zmywarki, piekarnika, pralki i suszarki do szmat. Gotowac 'starwe" na ognisku, a zarcie trzymac w ziemiance. Wylaczyc hydrofor i oswietlenie wokol domu. Jednym slowem stac sie Amiszem. Nie chce.