Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co to za belkocik produkujesz. Juz Ci napisalem do czego sluza drabinki w mich lazienkach. Nie zalapales? Zadne dogrzewanie lazienki a tylko dosuszanie recznikow.
Wiem, do czego służą. Wyjaśniłem jak działają - ciepłe powietrze jako lżejsze idzie do góry a wentylacja w łazience jest z dołu do góry. Nie chodzi mi o drabinki, a o poziom "wiedzy" tych co takie "ogrzewanie" montują - nie mam nic do dobrych drabinek. Np. za nadmuchem ciepłego czy chłodnego powietrza w dół . Woda w ręczniku wiszącym na drabince bez nadmuchu, grawitacyjnie ścieka w dół ręcznika. A końcówki ręcznika są na ogół poniżej działania drabinki.

Drabinkę może zamontować inwestorowi tylko ktoś kto się na ogrzewaniu nie zna i tylko tyle chciałem wyjaśnić

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, do czego służą. Wyjaśniłem jak działają - ciepłe powietrze jako lżejsze idzie do góry a wentylacja w łazience jest z dołu do góry. Nie chodzi mi o drabinki, a o poziom "wiedzy" tych co takie "ogrzewanie" montują - nie mam nic do dobrych drabinek. Np. za nadmuchem ciepłego czy chłodnego powietrza w dół . Woda w ręczniku wiszącym na drabince bez nadmuchu, grawitacyjnie ścieka w dół ręcznika. A końcówki ręcznika są na ogół poniżej działania drabinki.

Drabinkę może zamontować inwestorowi tylko ktoś kto się na ogrzewaniu nie zna i tylko tyle chciałem wyjaśnić

Toz Ci powtarzam juz 3ci raz, ze moja drabinka w lazience to nie ogrzewanie tyklo suszarka do recznikow. Czy to tak drudno przyswoic? Nic nie scieka a drabinka ma chyba ze 130cm wysokosci. Nie pal glupa, bo taka dyskusja "ze sciana" traci sens. :)

Przeciez to jest TO SAMO. To tylko semantyka.

Faktycznie tego nie mozesz zalapac, czy udajesz? Jaki jest wg Ciebie wiec mechnizm konwekcji w oderwaniu od sily grawitacji? Moze Tym Cie jakos naprowadze.

Idąc taką drogą myślenia, to wszystko jest grawitacyjne, bo gdyby nie grawitacja...

Siły grawitacyjne działają zawsze, konwekcyjne, NIE. A wentylacja powinna działać zawsze.

Grawitacja - jest ! A konwekcji nie ma, bo nie grzejemy i wentylacja nie działa. To już mądrzejsza byłaby nazwa wentylacja szczelinowa - niż grawitacyjna.

Pomijajac Twoja drabinkowa obsesje, to moja pompa 12,6kW wraz z DZ kosztowala 25 tys zl. Co to znaczy "drozsza". Drozsza niz co?

Moze przedstaw kalkulacje jak rozbijajac system grzewczy mogl bym zaoszczedzic. Tylko bez tradycyjnych wykretow.

Na dom 130m2 za taką kasę ma się zasobnik z pompą ciepła, pompę ciepła do bezpośredniego grzania i chłodzenia + WM z odzyskiem ciepła i podłogowe ogrzewanie.

Idąc taką drogą myślenia, to wszystko jest grawitacyjne, bo gdyby nie grawitacja...

Siły grawitacyjne działają zawsze, konwekcyjne, NIE. A wentylacja powinna działać zawsze.

Grawitacja - jest ! A konwekcji nie ma, bo nie grzejemy i wentylacja nie działa. To już mądrzejsza byłaby nazwa wentylacja szczelinowa - niż grawitacyjna.

Grawitacja to SILA, a konwekcja to ZJAWISKO fizyczne nia wywolane.

Postepem jednak jest, ze juz widzisz jednak zwiazek pomiedzy grawitacja a konwekcja. Moje zuzywanie klawiatury wiec moze nie bedzie na darmo. :D

Na dom 130m2 za taką kasę ma się zasobnik z pompą ciepła, pompę ciepła do bezpośredniego grzania i chłodzenia + WM z odzyskiem ciepła i podłogowe ogrzewanie.

Ja nie mam domu 130m2 i nie mam WM. Za to pompe mam gruntowa ktora jak mozesz sie z kosztow CO domyslic dziala dosyc skutecznie.

Ja nie mam domu 130m2 i nie mam WM. Za to pompe mam gruntowa ktora jak mozesz sie z kosztow CO domyslic dziala dosyc skutecznie.
Wiem. to stare rozwiązania z początku lat 90-tych. Współcześnie większą efektywność mają pompy mają pompy z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem. Poza tym są znacznie tańsze i chłodzą. A centralne... tego w domach izolowanych robić nie ma sensu, nie dość, że droga instalacja to jeszcze więcej ciepła produkuje niż potrzeba.

Współcześnie większą efektywność mają pompy mają pompy z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem.

No niestety do pompy z BP mnie nie przekonasz. Efektynosc o ile wieksza? Raptem o 15%. Z takim DZ w ogrodzie to ja bym spokojnie nie spal. Po co komplikowac proste i niezawodne rozwiazania.

Czy za pompe z BP o mocy prawie 13kW wraz z DZ zamknal bym sie w 25 tys zl? :)

a ile kosztuje Ciebie przygotowanie cieplej wody rocznie i ile osób z niej korzysta? bo w tak dużym domu mieszkają pewnie dwa pokolenia?

wyniki za ogrzewanie masz calkiem fajne

Edytowane przez _Iza

Miał ktoś z tym do czynienia?

http://pl-warmup.pl/sklep/pl/c/Termostaty-do-ogrzewania-podlogowego-i-systemow-przeciwoblodzeniowych/41/1/default/

http://pl-warmup.pl/sklep/pl/c/Folie-grzewcze-WLFH-do-podlog-drewnianych-i-paneli-podlogowych/46/1/default/

Przy okazji według ozc potrzebuję 30W/m2 liczone dla 2 strefy czyli -18stopni C i +20 w domu powierzchnia do ogrzania 90 m2,biorąc pod uwagę czysto teoretyczną sytuację przez 24h mamy -18,w domu +20 czy to oznacza (30W/m2x90m2=2,7Kwhx24h=64,8Kwh) ,że podczas tej czysto teoretycznej doby zużyję te 64,8Kwh czy może się mylę?

a ile kosztuje Ciebie przygotowanie cieplej wody rocznie i ile osób z niej korzysta? bo w tak dużym domu mieszkają pewnie dwa pokolenia?

wyniki za ogrzewanie masz calkiem fajne

Dom nie jest duzy. Masz podane jego parametry w stopce.

Jesli za "dwa pokolenia" przyjac mnie i zone jako pierwsze i prawie 5cio letnia corke jako drugie, to mieszkaja 2 pokolenia. ;)

Koszty CWU za poprzedni sezon (pelny rok) to 544 zl. Zuzycie CWU na poziomie nie wiekszym niz 8-10[m3/mc]. Calkowite zuzycie wody w granicach 12-14[m3/mc].

PS.

Gwoli scislosci: W zeszlym sezonie mialem prawie 4 miesiace podlaczenie do szmba wiec zuzycie bylo mniejsze od wskazanego. Mysle, ze w tym sezonie zamkne sie z 700 zl za CWU. Jesli mial bym wieksza wezownice w zasobniku dobrana do mocy pompy (zwlaszcza latem), to pewnie ze 25% bym na kosztqach CWU zaoszczedzil.

Edytowane przez Pyxis

witaj w klubie ...:cool:

ogrzewanko powolutku nadrabia ten cieplutki marzec ...:stirthepot:

Sąsiad grzeje grochem i skończył grzac tydzień temu a wiesz teraz to tylko przepala i tylko na wieczor troszkę tak zeby troszke temperatura sie podniosła:)

Kominkiem he he

Kurcze naprawdę ludzie tu pisza duzo nieprawdy ja pisze jak jest widze ze zuzywam najwięcej na co ale to prawda i nie wyobrazam sobie ze skonczyli sezon.To ile jest tych zyskow bo na pewno nie tyle ze jest temperatura w domu ok ,

przestancie pisac bzdury. ...

pytanie do buforowców (czyli do waflos, chyba, że nie jest jedyny tutaj). jak sterujecie temperaturą wody podawaną na podłogówkę? rozumiem, że zawór trójdrożny, ale może jakieś szczegóły? sterowany pogodowo czy stała temperatura wody niezależnie od warunków?

waflos możesz opisać swój układ (tylko CO) ze szczegółami?

przestancie pisac bzdury. ...

olej centralne grzanie i przejdź na farelke. Ja tak zrobiłem. Dla komfortu 0,5 h rano jak trzeba i jak trzeba 1 h wieczorem .Wiem , wiem , w 1 taryfie. przeciez to zbrodnia. leje na to . Komfort przede wszystkim. czyli zuzywam 3 kwh w drogiej , odpowiednik 6 kwh w taniej. zamiast x grzejąc centralnie.

Nie mam kominka .......