Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A skad pan wie ze sa izolowane lub pasywne na etapie robienia instalacji? :o Do takich domow przeciez nie robi sie obliczen.

Pierwszy udokumentowany dom pasywny w Europie powstal w Niemczech w 1990r. ( dom wielorodzinny )

Troszke ciezko uwiezyc ze takie domy powstawaly juz wtedy w Polsce. W Belgii na przyklad nastapilo to ponoc dopiero w 2010r.

W Ameryce w 2003...

Kiedy powstal pierwszy dom pasywny w kraju. ?

Bo w tym całym biznesie nie chodzi o kasę a nie pasywność. Jak Pan myśli - piszę o tym co robię od lat, ile osób z politechnik czy ministerstwa czy z "fundacji" lub instytutu budownictwa pasywnego - przyjechało, zadzwoniło czy się zainteresował. Obejrzało dom, pogadało z projektantem czy audytorem ...

Jak Pan myśli, czy kogoś biorącego kasę, za pisanie o domach pasywnych czy sprzedającego certyfikaty - interesuje taki dom jak np. j-j ? poniżej 10kWh/m2!!

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrzac na moje obserwacje ogrzewania klimatyzatorem jestem przekonany, iz roznica jest i to znaczna.

A skad niby ta roznica miala by sie wziac? Chyba, ze z tego ze chodzisz po zimniejszej podlodze i ew. marzniesz w nogi. Podniesiesz wtedy nieco temperature powietrza wewnatrz i per saldo wyjdzie na jedno.

Nie da sie zjesc ciastko i miec ciastko. :)

Czy wie Pan, Szanowny Panie Viksten, że Passiv Haus Institut z Darmstadt, to nie placówka badawcza, tylko chytrze nazwana firma (Instytut to nazwa ), która sprzedaje certyfikaty? Nie mają znaczenia parametry, tylko kasa. Passiv to biznes a nie asceza. Nikomu ( poza inwestorami ) nie zależy na domach zeroenergetycznych, a tu Pan może taki mieć tanio i komfortowo.

Centralne ogrzewanie jesli oparte jest o akumulacje to tak, jest ogrzewaniem posrednim, doprowadzamy temp. wylewki do takiej, ktora oddajac zgromadzona energie zapewnia komfortowe warunki temperaturowe (komfort cieplny).

I teraz pytanie kluczowe: ile mniej energi potrzeba aby utrzymac ten sam komfort cieplny grzejac bezposrednio - powietrze?

Asolt, czy pokusilbys sie dla jakiegos totalnie uproszczonego modelu przedstawic wyniki porownania takich 2 systemow?

Przy ogrzewaniu powietrzem mocno spada gradient temperatury przegrod zewnetrznych, a z niego w znacznym stopniu wynika ile energi nalezy "dorzucic".

Patrzac na moje obserwacje ogrzewania klimatyzatorem jestem przekonany, iz roznica jest i to znaczna.

Nablizszy sezon pokaze, jaka jest roznica dokladnie, ba , beda nawet 2 domy monitorowane wiec wiele danych do porownania.

Uwazam, ze o wiele latwiej osiagnac bardzo niskie zuzycie na CO idac w kierunku odpowiedniego "dostarczania" energii a nie w kierunku 1,5/2/2,5 litrowca.

Obserwacje prawidłowe, wnioski juz nie.

Gradient przegród spada ale tylko jednej, podłogi, w przypadku pozostałych jest taki sam zarówno dla ogrzewania powietrzem jak i akumulacyjnego.

Komfort powiedzmy ze jest zblizony, róznica w zuzyciu wynika jedynie ze zwiekszonych strat do gruntu z powodu wiekszej dT.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz ze róznica w zapotrzebowaniu jest znaczna, moim zdaniem jest to max 2-3 % albo i mniej.

Zuzycie jest to inna sprawa, jak porównac COP klimy z ???(podłogówką wodną, kablami, )

Od początku ! Od roku 1990. W tamtych czasach 1kWh prądu = 1 m3 gazu . A litr oleju opałowego kosztował 0.50zł . By ogrzewać się elektrycznie dom nie mógł zużywać więcej jak 15kWh/m2 .

W 1990 roku?, chyba a nawet na pewno w Pana wyobrażni, 30 cm styro na posadzce, 3-szybowe okna, wm z rekuperatorem, szczelnosc n=0,50 i to wszystko w 1990 r. O czyms zapomniałem? Jak widac 1990 r. był przełomem, wazniejszym niz 966, 1410, 1791, 1918 i 1939 i 1989, az szkoda ze w zadnym podreczniku z historii budownictwa o tym nie napisano (ci wstretni ciepłownicy, nawet i w tym knują)

Panowie i Panie, mam krótkie pytanie (rym).

Jest budowa, taryfa budowlana, ostatnio zwiększyłem trochę moc w skrzynce (coby tynkarzom agregat nie strajkował). Był jakiś wniosek, elektryk przyjechał, pozmieniał, podpisał, odesłaliśmy. Teraz z tauronu piszą że:

"celem dalszej realizacji przesłanych dokumentów niezbędne jest przesłanie Wniosku o zawarcie umowy kompleksowej dostarczania energii elektrycznej. link: WNIOSEK "

Jesteście w stanie na szybko doradzić czy korzystać z "gwarancji ceny" na 2 lub 3 lata? Czy zaznaczyć po prostu "ofertę podstawową"? Jeszcze mamy taryfę budowlaną (C? prądu idzie miesięcznie b.mało) ale będziemy przecież zmieniać pewnie do roku czasu... Jestem podejrzliwy do takich sugerowanych promo-ofert...

Górny Śląsk. Grzał będę gazem (o ile to stanowi).

To bardzo łatwe.

Po dołożeniu kanałówki zasilanej z ppc do domu w którym była przez wiele lat podłogówka elektryczna , można porównać zużycie kWh.

Tu pełna zgoda, inaczej tego zrobic się nie da, pod warunkiem utrzymywania takich samych temp. wewn. i w ciągu kilku lat, jedna zima a szczegolnie taka jak ostatnia nie jest miarodajna.

W 1990 roku?, chyba a nawet na pewno w Pana wyobrażni, 30 cm styro na posadzce, 3-szybowe okna, wm z rekuperatorem, szczelnosc n=0,50 i to wszystko w 1990 r. O czyms zapomniałem? Jak widac 1990 r. był przełomem, wazniejszym niz 966, 1410, 1791, 1918 i 1939 i 1989, az szkoda ze w zadnym podreczniku z historii budownictwa o tym nie napisano (ci wstretni ciepłownicy, nawet i w tym knują)

Pan naprawdę ma prehistoryczne myślenie. Czy jak czegoś nie było necie to nie istnieje?

Np. rekuperatory do domów pasywnych ! Po co o nich pisać w necie. Zaraz by były atakowane czy chcieliby je ci co domów pasywnych nie mają.

wentylacja do domów pasywnych.jpg went. w pasiv.jpg Słyszał Pan o tym? A już wprowadzamy nowszy model

Ludzie zajmujący się budownictwem faktycznie pasywnym, są obrażani, atakowani, dlatego jest głośno o farbowanych lisach a nie tych co robią to faktycznie i od wielu lat.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

A skad niby ta roznica miala by sie wziac? Chyba, ze z tego ze chodzisz po zimniejszej podlodze i ew. marzniesz w nogi. Podniesiesz wtedy nieco temperature powietrza wewnatrz i per saldo wyjdzie na jedno.

Nie da sie zjesc ciastko i miec ciastko. :)

Pyxis, pomysl troche chlopie, jestes tu nie od dzis...

Podlogowka woda, zeby w domu bylo 23 to musi utrzymywac niech bedzie 25.

Nadmuch - zeby bylo "to samo" musi utrzymywac 23, w tym czasie temp wylewki niech bedzie 21.

Czy to duzo, 4-5 stopni roznicy temp. przegrody zewnetrznej? A czy to duzo jak srednia temp sezonu grzewczego bylaby nizsza o 5 stopni?

Dodam, iz w nocy temp. o wiele szybciej spada co jednoznacznie pokazuje, ze pomimo wszystkich scian z silki caly dzien temp 23 stopni nie za bardzo wystarcza na zakumulowanie jakis hiper ilosci energii, prze podlogowce jest o wiele wolniej, ale na co mi 23 stopnie o 3 w nocy?

Pan naprawdę ma prehistoryczne myślenie. Czy jak czegoś nie było necie to nie istnieje?

Np. rekuperatory do domów pasywnych ! Po co o nich pisać w necie. Zaraz by były atakowane czy chcieliby je ci co domów pasywnych nie mają.

[ATTACH=CONFIG]264070[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]264071[/ATTACH] Słyszał Pan o tym? A już wprowadzamy nowszy model

Ludzie zajmujący się budownictwem faktycznie pasywnym, są obrażani, atakowani, dlatego jest głośno o farbowanych lisach a nie tych co robią to faktycznie i od wielu lat.

Czy Pan nie rozumie ze nie jestem przeciwnikiem budownictwa pasywnego, a przeciwnikiem opowiadania bzdur , kłamstw na temat tego budownictwa, które to opowiesci Pan nam przekazuje. Nie ma takiego drugiego w Polsce bajarza w zakresie historii budownictwa pasywnego, od czasu powstania rzekomo pierwszego domu pasywnego wybudowanego przez Pana mineło 24 lata, moze zaniki pamieci, mieszanie sie faktów i fantazji, tak naprawdę nie wiadomo co jest prawdą, a co legendą

Jezeli ktos jest atakowany to jedynie Pan, to co Pan wygaduje przekracza wszelkie granice, proszę podać kto jest jeszcze tak atakowany, czy moze dr Duda za swoje słowa (jezeli są prawdziwe) o łajdakach. Czy Pan naprawdę wierzy w ten spisek ciepłowników, który zawiazal sie dla panskiego pognębienia?

Edytowane przez asolt

Czy Pan nie rozumie ze nie jestem przeciwnikiem budownictwa pasywnego
Panie Andrzeju, napisałem tylko, ze Pan się na tym nie zna, dlatego Pan atakuje. Nie dlatego, ze jest Pan temu przeciwny! Pan jest 20 lat do tyłu. Za sensowne uważa Pan pompy ciepła do CO, czy łączenie ogrzewania wody i pomieszczeń. Dalej liczy Pan zapotrzebowanie i tym podobne rzeczy. To normalne, że się Pan boi technologii na których Pan się nie zna.

Ciepłownicy z definicji nie mogą znać się na izolowaniu, tak jak abstynent od urodzenia , na bimbrze.

Panie Andrzeju, napisałem tylko, ze Pan się na tym nie zna, dlatego Pan atakuje. Nie dlatego, ze jest Pan temu przeciwny! Pan jest 20 lat do tyłu. Za sensowne uważa Pan pompy ciepła do CO, czy łączenie ogrzewania wody i pomieszczeń. Dalej liczy Pan zapotrzebowanie i tym podobne rzeczy. To normalne, że się Pan boi technologii na których Pan się nie zna.

Ciepłownicy z definicji nie mogą znać się na izolowaniu, tak jak abstynent od urodzenia , na bimbrze.

Ja jestem przede wszystkim inżynierem, a nie fantastą. Nie boję sie zadnych nowych technologii ale i tez nie mam 1 mln zł które Pan wydał na badania (???).

Jezeli Pan twierdzi ze jestem do tyłu 20 lat, ponieważ nie wierzę, ze wybudował Pan pierwszy pasywny dom w Polsce w 1990 r. to tak jestem do tyłu, tyle ze tego domu nigdy nie było. Za sensowne uwazam liczenie, bo to jest podstawa wszystkiego, nawet budowniczowie piramid liczyli, aby je tak wybudowac aby przetrwały wieki. Liczy cały świat i liczył bedzie. Normalne jest tez uwaza sie Pan za wszechwiedzącego, co innego ciepłownicy nie dosc ze sie nie znają to jeszcze w w spisku.

Panowie i Panie, mam krótkie pytanie (rym).

Jest budowa, taryfa budowlana, ostatnio zwiększyłem trochę moc w skrzynce (coby tynkarzom agregat nie strajkował). Był jakiś wniosek, elektryk przyjechał, pozmieniał, podpisał, odesłaliśmy. Teraz z tauronu piszą że:

"celem dalszej realizacji przesłanych dokumentów niezbędne jest przesłanie Wniosku o zawarcie umowy kompleksowej dostarczania energii elektrycznej. link: WNIOSEK "

Jesteście w stanie na szybko doradzić czy korzystać z "gwarancji ceny" na 2 lub 3 lata? Czy zaznaczyć po prostu "ofertę podstawową"? Jeszcze mamy taryfę budowlaną (C? prądu idzie miesięcznie b.mało) ale będziemy przecież zmieniać pewnie do roku czasu... Jestem podejrzliwy do takich sugerowanych promo-ofert...

Górny Śląsk. Grzał będę gazem (o ile to stanowi).

też jestem w Tauron Górny Śląsk. chcemy zmienić sprzedawcę, więc wybraliśmy opcję bez gwarancji ceny. opcja z gwarancją ceny to umowa na dłużej a zatem problem z jej zerwaniem. bez gwarancji ceny - można zerwać w każdej chwili. tak nam to pani z Tauron wytłumaczyła. musiałbyś dopytać na infolinii czy nie będzie problemu wyboru opcji z gwarancją po wcześniejszym wybraniu bez gwarancji.

gdybyśmy nie zmieniali sprzedawcy to raczej byłaby umowa z gwarancją. coś tam pisali, że energia w tym roku powoli zaczęła drożeć i że są wnioski do URE o podwyżkę dla klientów indywidualnych.

Pyxis, pomysl troche chlopie, jestes tu nie od dzis...

Podlogowka woda, zeby w domu bylo 23 to musi utrzymywac niech bedzie 25.

Nadmuch - zeby bylo "to samo" musi utrzymywac 23, w tym czasie temp wylewki niech bedzie 21.

Czy to duzo, 4-5 stopni roznicy temp. przegrody zewnetrznej? A czy to duzo jak srednia temp sezonu grzewczego bylaby nizsza o 5 stopni?

Miloszenko, policz troche chlopie. Jestes tu nie od dzis.... czy te proste rachunki Cie przerastaja?

Dla Twojego domu zakladajac, ze na gruncie masz podlogi 80m2 (bo chyba nie masz parterowki), w podlodze masz 30cm styro lambda 0,038 i zakladajac pestymistycznie, ze przy podlogowce przez 150 dni w roku temperatura posadzki bedzie wyzsza o 4K niz przy nadmuchu, dodatkowe straty do gruntu to...... 144kWh/rok. W tanim pradzie to 44 zl a przy podlogowce grzanej gruntowka to.... 11 zl / rok "oszczednosci".

Musial bym sie ze swoim malym na glowy pozamieniac, zeby dla zgrzewki piwa rocznie katowac sie wicherkiem w domu, zamiast komfortowego grzania podlogowka. :)

Pomijam juz z litosci straty z tytulu, ze aby uzyskac komfortowy profil temperatury przy tym nadmuchu, bedziesz musial podgrzac troszke wyzej niz przy grzaniu podlogowka, co pewnie zabierze znaczna czesc tych "oszczednosci".