Pyxis 13.06.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nigdy nie będzie czyszczona bo działa zawsze, w przeciwieństwie do WG. Ale ty i tak tego nie zrozumiesz. Miałem cię przez długi czas w ignorowanych i chyba powinieneś ponownie tam wrócić. Kopanie się z tobą nie ma najmniejszego sensu. Bywaj Pyxio. Jak dziala zawsze? Zostawiasz wlaczona nawet jak nie ma nikogo w domu? Przeciez sam pisales, ze wtedy nie trzeba. Mnie? Do ignorowanych? Chyba sie zaraz rozplacze ...... ja Cie nigdy tam nie dodam. Za duzo radosci mi przynosisz swoimi "teoriami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Z tym działaniem zawsze nie byłbym taki pewny. Poczekaj jak dojdzie do kontrolowanych wyłączeń energii elektrycznej, co jest w niedalekiej przyszłości możliwe.Wtedy działanie nie będzie "zawsze". Nie przesadzaj, to są ilości nad którymi nawet nie będziemy się pochylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Liwko, w pełni popieram, że WM jest lepsza od WG i to pod wieloma względami. Jednak co do czyszczenia nie masz racji:no: Wiadomo, że nikt cię za jaja nie powiesi jak nie wyczyścisz, bo to Twój dom i Twoje powietrze, ale nie znaczy to że nie jest to konieczne. Tu masz wycinek z normy, która to nakazuje: http://www.iv.pl/images/97626894149052518836.jpg a dalej piszą tam również o częstotliwości czyszczenia i dla niektórych budynków jest to nawet co 6miesięcy, zaś dla domów mieszkalnych minimum co 5lat, więc powinieneś niedługo się tym zająć Zatkalo chlopaka? Moze tez juz map jestes w ingnorowanych za "nieprawomyslnosc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Liwko, w pełni popieram, że WM jest lepsza od WG i to pod wieloma względami. Jednak co do czyszczenia nie masz racji:no: Wiadomo, że nikt cię za jaja nie powiesi jak nie wyczyścisz, bo to Twój dom i Twoje powietrze, ale nie znaczy to że nie jest to konieczne. Tu masz wycinek z normy, która to nakazuje: http://www.iv.pl/images/97626894149052518836.jpg a dalej piszą tam również o częstotliwości czyszczenia i dla niektórych budynków jest to nawet co 6miesięcy, zaś dla domów mieszkalnych minimum co 5lat, więc powinieneś niedługo się tym zająć Czytaj ze zrozumieniem. Elementy wewnątrz których możliwe jest osadzanie się zanieczyszczeń powinny mieć łatwo dostępne otwory wyczystne. W kanałach nawiewnych wentylacji mechanicznej takie osadzanie się zanieczyszczeń nie jest możliwe. Koniec tematu. "Prałem" dwa lata temu wymiennik centrali (tak zalecano), woda była czyściutka, żadnych farfocli, żadnego brudu. Zajrzałem latarką w kanały i one również były czyste. Gdzie ten syf, gdzie ten grzyb się pytam? A no nie ma i nie będzie. Jestem o tym święcie przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Te "elementy wewnatrz ktorych mozliwe jest osadzanie sie zanieczyszczen" to sa wlasnie kanaly WM. Jak myslisz, jakie "elementy" WM tworca PN mial na mysli? Gdzie on sugeruje te otwory wyczystne? W jakich elementach rzeczonej WM? "Uwaga, teraz bedzie smiesznie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Czytaj ze zrozumieniem. Elementy wewnątrz których możliwe jest osadzanie się zanieczyszczeń powinny mieć łatwo dostępne otwory wyczystne. W kanałach nawiewnych wentylacji mechanicznej takie osadzanie się zanieczyszczeń nie jest możliwe. Koniec tematu. "Prałem" dwa lata temu wymiennik centrali (tak zalecano), woda była czyściutka, żadnych farfocli, żadnego brudu. Zajrzałem latarką w kanały i one również były czyste. Gdzie ten syf, gdzie ten grzyb się pytam? A no nie ma i nie będzie. Jestem o tym święcie przekonany. Dla mnie zdanie "powinny mieć łatwo dostępne otwory wyczystne, których liczba, rozmieszczenie i wielkość umożliwia całkowite wyczyszczenie tych elementów" jednoznacznie wskazuje, że chodzi tu o kanały, ale być może źle to rozumiem:o A to, że u Ciebie się nie brudzą też jest możliwe, jak pamiętasz nasz wspólny kolega Kaszpir suszy gacie w kotłowni węglowej i też mu się nic nie brudzi, więc ja już głupi jestem i we wszystko wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Dla mnie zdanie "powinny mieć łatwo dostępne otwory wyczystne, których liczba, rozmieszczenie i wielkość umożliwia całkowite wyczyszczenie tych elementów" jednoznacznie wskazuje, że chodzi tu o kanały, ale być może źle to rozumiem:o Zapewne mial na mysli puszke z przewodami elektrycznymi wewnatrz rekuperatora. Dobrze zroumiales. Tylko Liwko udaje, ze tego nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A to, że u Ciebie się nie brudzą też jest możliwe, jak pamiętasz nasz wspólny kolega Kaszpir suszy gacie w kotłowni węglowej i też mu się nic nie brudzi, więc ja już głupi jestem i we wszystko wierzę Dla ciebie też potrzebny jest test białej chusteczki? Zastanów się. Jeżeli odwrócisz bieg odkurzacza centralnego, który będzie cały czas włączony, to zalęgnie się w tym czasie coś w rurach? Nie ma szans. To samo z WM, pracując cały czas nie dopuści do wylęgu czegokolwiek. Tam zwyczajnie są niesprzyjające ku temu warunki. Jeżeli będziesz u kogoś w domu z WM poproś o zajrzenie do kanałów, szczególnie nawiewnych, może to da ci do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Zastanów się. Jeżeli odwrócisz bieg odkurzacza centralnego, który będzie cały czas włączony, to zalęgnie się w tym czasie coś w rurach? Nie ma szans. To samo z WM, pracując cały czas nie dopuści do wylęgu czegokolwiek. Tam zwyczajnie są niesprzyjające ku temu warunki. Jeżeli będziesz u kogoś w domu z WM poproś o zajrzenie do kanałów, szczególnie nawiewnych, może to da ci do myślenia Ale wydumane to jest! I tak dobrze, ze nie podajesz jako przyklad silnika odrzutowego Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Dla ciebie też potrzebny jest test białej chusteczki? Zastanów się. Jeżeli odwrócisz bieg odkurzacza centralnego, który będzie cały czas włączony, to zalęgnie się w tym czasie coś w rurach? Nie ma szans. To samo z WM, pracując cały czas nie dopuści do wylęgu czegokolwiek. Tam zwyczajnie są niesprzyjające ku temu warunki. Jeżeli będziesz u kogoś w domu z WM poproś o zajrzenie do kanałów, szczególnie nawiewnych, może to da ci do myślenia Być może jest tak jak mówisz. Na razie nie mam znajomych którzy maja WM od kilku lat, więc opieram się na wiedzy, którą można znaleźć w internecie, tudzież na obowiązujących przepisach prawnych, a te niestety stoją w opozycji do tego co mówisz. Co nie znaczy, że u Ciebie nie jest czysto - Kaszpir też udowodnił, że w kotłowni może być czysto - ja choćbym nie wiem jak się sprężył nie byłbym w stanie wysprzątać mojej tak jak u niego na zdjęciach:D BTW: zobacz co jeszcze znalazłem w temacie;) http://www.iv.pl/images/75800595350363863737.jpg i jeszcze takie cuś... http://www.iv.pl/images/07374470551085831030.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Idę klikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Zatkalo chlopaka? Moze tez juz map jestes w ingnorowanych za "nieprawomyslnosc". Szanowny Panie Pyxis Czy PN-EN 13829 - test szczelności budynku - "przejdzie" Pana durszlak? Szanowny Panie Pyxis Tu jest PN-EN 13370 o stratach ciepła do gruntu - pokazująca jak izolować fundament Dorzucę skan Zrobił Pan tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.06.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Ciekawe jak dlugo Pyxis bedzie udowadnial wyzszosc WG nad WM w watku o ogrzewaniu - az go przekona czy tez pierwszy zareaguje admin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Wie, że źle zrobił i chce sam siebie przekonać. Tych co "posmakowali" WM z odzyskiem ciepła - nikt na "grawitacje" nie nawróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No to jedziemy To bez lampy I z lampą I chusteczka I drugi kanał I na koniec ciekawostka. Anemostat nawiewny, na którym jest kurz. Ciekawe skąd ten kurz skoro powinien się przykleić do kanału a go tam nie ma. No i ilość tego kurzu. Po pięciu latach jest go mniej niż po tygodniu na szafkach. Cuda panie, cuda. Jeżeli po 20 latach użytkowania kanały będą cztery razy bardziej brudne, to i tak jestem pewien, że będą bardziej czyste niż kanały WG nawet po czyszczeniu Chyba nie powinno być pytań i powinniśmy zakończyć dyskusję z alfą i omegą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) No to jedziemy Jeżeli po 20 latach użytkowania kanały będą cztery razy bardziej brudne, to i tak jestem pewien, że będą bardziej czyste niż kanały WG nawet po czyszczeniu Chyba nie powinno być pytań i powinniśmy zakończyć dyskusję z alfą i omegą. Drodza Admini! proponuję dla pyxisa BIG BAN! tygodniowy - powinno wystarczyć, żeby przetrawić, co tutaj napisano... p.s. pyxis podda te zdjęcia expertyzie i napisze - tak, jak w przypadku foty jego salonu z temometrem wskazujacym 19stC - ze to fotomontaż... p.s.2. chętnie obejrzałabym foty kanałów WG pyxisa co wy na to? Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 p.s.2. chętnie obejrzałabym foty kanałów WG pyxisa co wy na to? No co ty, on ma nawietrzniki sterylnie czyste, a do domu dostaje się mniej syfu niż po przejściu dwóch filtrów WM. Do tego kanały wywiewne to istna oaza czystości i żadna cofka mu i jego rodzinie nie groźna. Nie zrobił WM bo nie ma możliwości czyszczenia kanałów, swoje czyści codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.06.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Do tego kanały wywiewne to istna oaza czystości i żadna cofka mu i jego rodzinie nie groźna. sugerujesz, że pyxis jest wykonany w technologii Bluetec lub analogicznej? Nie wierzę, że nie puści bąka, jak fordowski TDCi podczas redukcji... zwłaszcza, że byle co je, bo i byle co gada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 tak, jak w przypadku foty jego salonu z temometrem wskazujacym 19stC - ze to fotomontaż... A z tym termometrem to faktycznie tak było czy ściemniacie? Bosze, jak można to robić swojej rodzinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.06.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 sugerujesz, że pyxis jest wykonany w technologii Bluetec lub analogicznej? Nie wierzę, że nie puści bąka, jak fordowski TDCi podczas redukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts