karolek75 23.11.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 1. pierwszy sezon a samo zamieszkanie nastąpiło w trakcie sezonu wiec trzeba było chałupę rozruszać ... 2. nic nadzwyczajnego chałupa wygrzana i wysuszona... Na wstepie - kabli nie atakuje, pompiarzem jeszcze nie jestem, kablarzem jednak moze zostane. Ale dlaczego jasku, taka mozliwosc wykluczales -1 sezon i duze roznice - w zamknietym juz twoim watku, dla instalacji z PCi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.11.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ale dlaczego jasku, taka mozliwosc wykluczales -1 sezon i duze roznice - w zamknietym juz twoim watku, dla instalacji z PCi ? to wątek już zamknięty? coś się wyjaśniło? chyba przeoczyłem wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Na wstepie - kabli nie atakuje, pompiarzem jeszcze nie jestem, kablarzem jednak moze zostane. Ale dlaczego jasku, taka mozliwosc wykluczales -1 sezon i duze roznice - w zamknietym juz twoim watku, dla instalacji z PCi ? przecież ja niczego stanowczo nie wykluczałem... całe to porównanie zostało odebrane jako atak na PC ... to wątek już zamknięty? coś się wyjaśniło? chyba przeoczyłem wpisy kazałem wykasować ale tylko zamknęli ... nie wiem czy coś się wyjaśniło, idę na żywioł ... wyregulowałem co mogłem i tyle, nie łażę i nie obserwuję , jak coś będzie nie tak to się dowiem... Edytowane 23 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.11.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 przecież ja niczego stanowczo nie wykluczałem... całe to porównanie zostało odebrane jako atak na PC ... Zacytuje: nie wmawiaj mi i innym że budynek który jest nie do końca wysuszony ma kilka set procent większe zapotrzebowanie na energie bo jak się prześledzi większość budynków to można się doszukać raptem kilkunastoprocentowej różnicy i to w budynkach budowanych i zamieszkałych w ciągu jednego sezonu ... Z cache googla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Zacytuje: Z cache googla. no i...??????? pokaż mi kto w pierwszym sezonie grzewczym miał zużycie o kilkaset procent większe niż w następnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Akurat jasku nie chodzi mi o kilkaset procent tylko o kilkanascie. U R&K bylo to 80% i twierdziles ze jest ok. Wypadaloby byc konsekwentym i nie roznicowac dopuszczalnego wiekszego zuzycia w pierwszym sezonie dla systemow o roznym COP. Kilkanascie czy 80 % roznicy jest zatem ok ? Czy ma znaczenie uzyty sposob grzania, kable czy inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 23.11.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 no to ja troche dla potomnych, merytorycznie: OGRZEWANIE: koszt systemu opartego na kablach:- 8x sterownik devireg touch - 2458,08 (brutto ze zwrotem z US),- kable devi 10W/mb - 5455,08 (8 kabli, 2x 1080w, 2x 1900w, 4x 1220w, brutto ze zwrotem z US)- 8 punktow elektrycznych robocizna - 518,40 (8% vat)- roznicowka 3f+ 8x nadpradowe 16a + podlicznik 3 fazowy - 350 (23%VAT) razem - ok. 8800 zl brutto wnioski: nastepnym razem bralbym 17W, ktore byly o wiele tansze, rozmierzalem z projektem by miec ok. 10-12 cm, a wyszlo mi gdzieniegdzie 5-7 cm i musialem sie sporo napracowac, przy 17W szybciej by sie ulozylo i mniejsze koszty bym poniosl ukladanie kabli: ja sam z lepsza polowa (ze wzgledu na to, ze chcialem byc pewnym poprawnej instalacji) obecnie trwa wykanczanie, jest podlicznik, jak sie wprowadze bede podawal zuzycie WENTYLACJA: - instalacja PEFLEX ok. 400mb rur, 12x anemostaty nawiewne/wywiewne, 2 skrzynki rozdzielcze - 5600 zl (8%VAT)- brink excellent 400 plus ze sterownikiem tygodniowym - 6400 zl (8%VAT)- montaz kanalow i centrali wraz z czerpniami, rurami polaczeniowymi - 2500 (8%VAT) CWU:- 2x bojler vulcan elektronik pro 120l - 1380 zl (8%VAT)- montaz bojlerow ze spieciem instalacji - 400 zl (8%VAT) INSTALACJA WOD-KAN- instalacja wodna na rozdzielaczach, osobno ciepla woda (zawory na kazdy punkt) osobno zimna woda (zawory na kazdy punkt), belki mosiezne, kazdy punkt oddzielnie zasilany, kanalizacja niskoszumowa (same rury kanalizacji to ok. 2600 zl material) wraz z robocizna (razem 9pkt wod+kan) ok. 6000 (8%VAT) PODSUMOWANIE: za 31 tysiecy (brutto) mam instalacje grzejna NCO, ze sterownikami dotykowymi, dobra centrala wentylacyjna (przy 120m3/h nic nie slychac nawet przy centrali - cichutka) ze sterownikiem tygodniowym, instalacja wodna na rozdzielaczu, kazdy punkt osobno, kanalizacja niskoszumowa, wszystko material + robocizna, jestem zadowolony. pozdrawiammietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Akurat jasku nie chodzi mi o kilkaset procent tylko o kilkanascie. U R&K bylo to 80% i twierdziles ze jest ok. Wypadaloby byc konsekwentym i nie roznicowac dopuszczalnego wiekszego zuzycia w pierwszym sezonie dla systemow o roznym COP. Kilkanascie czy 80 % roznicy jest zatem ok ? Czy ma znaczenie uzyty sposob grzania, kable czy inny ? Konrad musiał rozgrzać budynek na początku sezonu grzewczego aby nadawał się do zamieszkania , nadmieniłem to i jak widzę jest to nie do ogarnięcia... w moim konkretnym przypadku budynek był zamieszkany i utrzymywał zadaną temperaturę przed montażem... ( wiadomo czego...) to nie było tak że wcześniej ogrzewali się farelką w kilku pomieszczeniach a na następny dzień "bujali" całą chałupę o kilka stopni do góry ... w ogrzewaniu cały czas brała udział ta sama podłogówka z tą samą wodą w rurkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 23.11.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jeśli dobrze policzyłem to CO i CWU to koszt 16500zł. Do tej pory był to koszt kilku tysięcy.Mimo wszystko brałbym wodna podłogówkę bufor i grzałkę - cena podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 ok, jasiek, troche zmienia to obraz sytuacji. Troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 jak już o kosztach inwestycji...mój przypadek...kable 5500zł sterowniki 980złokablowanie 700złbojler elektryczny 600złczyli razem 7780zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 23.11.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Konrad musiał rozgrzać budynek na początku sezonu grzewczego aby nadawał się do zamieszkania , nadmieniłem to i jak widzę jest to nie do ogarnięcia... w moim konkretnym przypadku budynek był zamieszkany i utrzymywał zadaną temperaturę przed montażem... ( wiadomo czego...) to nie było tak że wcześniej ogrzewali się farelką w kilku pomieszczeniach a na następny dzień "bujali" całą chałupę o kilka stopni do góry ... w ogrzewaniu cały czas brała udział ta sama podłogówka z tą samą wodą w rurkach... Nawet jak ogrzewali przed montażem to i tak to był początek pierwszego sezonu. Dlaczego wykasowałeś te bzdury. Każdy mógłby sobie poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 23.11.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 no to ja troche dla potomnych, merytorycznie: ... i takich wypowiedzi tutaj brakuje, zachowałem u siebie może się kiedyś przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nawet jak ogrzewali przed montażem to i tak to był początek pierwszego sezonu. Dlaczego wykasowałeś te bzdury. Każdy mógłby sobie poczytać. uznaliście wszystko za atak więc nie ma tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 23.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 1. pierwszy sezon a samo zamieszkanie nastąpiło w trakcie sezonu wiec trzeba było chałupę rozruszać ... 2. nic nadzwyczajnego chałupa wygrzana i wysuszona... 3. co w tym takiego dziwnego...?, , raptem 90kwh ...,wystarczy porównać tylko ilość dni słonecznych pomiędzy tymi dwoma sezonami... ubiegły sezon 19 a obecny 27 dni słonecznych w tym samym czasie... u mnie bez znaczenia bo przez praktycznie cały sezon grzewczy słońce mi nie zagląda przez okna ... jak widać was to przerasta... zresztą ostatnie dni pokazują że nie ma sensu pisać czegokolwiek ... Ja to wiem i wszyscy co się trochę interesują swoim domem to wiedzą. Jednak u jaśka jest sezon w sezon to samo i jak ktoś ma rozbieżności większe niż kilka % to jest kłamca i manipulanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) mieczysła79 -gratuluje i witamy - czekamy na wiesci z domu Arturo72 ... o tym wlasnie od samego poczatku mowimy RZYGAC SIE CHCE jak sie widzi wszedzie Twoje posty nt kospela - w tym watku juz po raz setny myslisz ze mieczyslaw79 ich nie czytał zanim podjął decyzje , myslisz ze inni potencjalni prądowcy nie poswieca czasu i nie przeczytaja calego watku ?musisz na kazej stronie pisac o kospelu i rurkach i wytykac to osobie ktora juz podjela decyzje? idz nawracac groszkowcow lub edukowac bociany 2015! Twoj post zglaszam do moderacji jasiek - u mnie nie tylko 1 sezon , izolacja nie byla dokonczona , na poddaszu ogrzewalem 3 pomieszczenia ktore mialy byc nieuzytkowe i nieogrzewane bo nie mialem i nadal nie mam do nich drzwi , tych detali ktore wplywaly na wyzsze zuzycie bylo sporo Edytowane 23 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.11.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ja to wiem i wszyscy co się trochę interesują swoim domem to wiedzą. Jednak u jaśka jest sezon w sezon to samo i jak ktoś ma rozbieżności większe niż kilka % to jest kłamca i manipulanem. ja jestem manipulantem i właśnie dlatego mam tak dużą powtarzalność... wiesz moje sterowanie jest ustawione na zużycie energii a nie na potrzeby budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 no to ja troche dla potomnych, merytorycznie: OGRZEWANIE: koszt systemu opartego na kablach: - 8x sterownik devireg touch - 2458,08 (brutto ze zwrotem z US), - kable devi ......... razem - ok. 8800 zl brutto CWU: - 2x bojler vulcan elektronik pro 120l - 1380 zl (8%VAT) - montaz bojlerow ze spieciem instalacji - 400 zl (8%VAT) Jeśli dobrze policzyłem to CO i CWU to koszt 16500zł. Do tej pory był to koszt kilku tysięcy. Mimo wszystko brałbym wodna podłogówkę bufor i grzałkę - cena podobna. jaki cudem wyszlo Ci 16500??? chyba kanalizacji do CWU nie doliczyles? zwroc uwage ze wybral najlepsze i najdrozsze / najnowsze sterowniki oraz 2 bojlery mieczyslaw - zapraszam do watku [h=2]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2 - to raczej nie zachęca....Może dodaj - w sezonie grzewczyn, albo rocznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.11.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 dom energooszczedny, z malym zuzyciem na CO, wiec nie chcialem doplacac 10tys za skomplikowanie instalacji i mozliwosc przejscia na inne zrodlo. i dobrze zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts