perm 24.11.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Pamietaj perm ze mowimy tutaj o roznicach kilkaset zl na sezon grzewczy. Pamietaj, ze coraz cieplejsze domy skracaja znaczeni sezon grzewczy, a juz teo odpowiednio usytuowane, ocieplone z 3,4 mieszkancami potrzebuja ogrzewania tylko w wieksze mrozy. I tu nalezy sie zastanowic, po co inwestowac 10 tys PLN kiedy te nascie dni z roku mozna opedzic farelkami/kablami za kilkaste PLN? Ta dyskusja wyglada jakby te roznice szly w tysiace zl. Po za tym wodna podlogowka tez nie ejst idealna, bo jak np grzac sama lazienke, dolozyc sterownik czy lazic do rozdzielacza i krecic? Kabel zalatwia wszelkie niedogodnosci co do dokladnego zaprogramowania per pomieszczenie. I zaden system w standardwoej konfiguracji nie ma z nim szans. A jak do wodnej dolozysz sterowniki na kazde pomieszczenie to ich koszt bedzie porownywaly z cena kabli.Bardziej chodzi mi o to, że podłogówka z kotłem elektrycznym ma takie same możliwości jak i zbliżoną cenę do kabli a jest bardziej uniwersalna. Nie jest też prawdą, że kable nie mogą się zepsuć, tu podłogówka z pętlami bez połączeń ma przewagę. Dom o bardzo małym zużyciu energii to jest zupełnie inna bajka. W takim tylko "farelka". Kabelki mogą być, czemu nie ale ceną farelki nie przebiją. Jest też (nie biorąc pod uwagę ceny) kompleksowe rozwiązanie wentylacji, CWU i CO czyli PC P/W z funkcją wentylacji. Gdyby nie ta cena wynikająca chyba tylko z pazerności i jakiegoś rodzaju monopolu producentów byłyby świetnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.11.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Czy ktos w końcu rozgraniczy temperaturę wylewki od temperatury powierzchniowej pracującej wężownicy w betonie?Grzanie podłogą z czynnikiem nie przekraczającym 30-32 st C przez większośc sezonu grzewczego odbywa się na zasadzie samoregulacji.Przy oporowych kablach grzewczych temperatura powierzchniowa wynosi 60-65 st. C dla mocy rzędu 10W/m, przy wyższych mocach temperatura powierzchniowa proporcjonalnie podnosi się.Dlatego grzanie tym systemem odbywa się impulsowo - dużo w krótkim czasie.Im mniejsza moc kabla na jednostke długości tym większy komfort grzania - to akurat wie mieczysław, który zezygnował z mocniejszych i tańszych kabli i zainstalował te droższe i słabsze.Impulsowe grzanie z dużą mocą wiąże się z prognozowaniem, ale dzięki czujnikowi podłogowemu pilnującemu temperatury wylewki udało się zbliżyć komfort grzania kablami oporowymi do komfortu z podłogówką wodną. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 .....Gdyby nie ta cena wynikająca chyba tylko z pazerności i jakiegoś rodzaju monopolu producentów byłyby świetnym rozwiązaniem. dlatego kable za 2-3 tys rekompensuja wszystkie "bóle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 po 1 gdzie 27-30 a gdzie 60 po 2 rozróżnij temperature wylewki a temperature posadzki Czy ktos w końcu rozgraniczy temperaturę wylewki od temperatury powierzchniowej pracującej wężownicy w betonie? wlasnie to zrobiłem -czyżbyś przeoczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Konrad - perm rozsądnie opisujemnie nurtuje jedno przy jakiejkolwiek podłogówce - ja pod wieczór np o 19 mam na termometrze 23 ale komfort cieplny [odczuwalny ] jakiś do dupy jestprzy kablach jakoś inaczej jest.?już więcej nie dopiszę bo mnie wykopiesz może bufor jak waflosja przy swojej protezie jakoś mniej będę przeżywał ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) to jest kwestia swiadomego wyboru grzania g11 i g12 - tu wszyscy jada na 1 wozku - nie ma pompy zle , kable dobre czy na odwrot , reszta zalezy od izolacji domu i tego czy i jak grzejesz od 13 do 15 - bo u Was w tych godzinach to roznie bywa - macie pewna zaleznosc ktorej w COP=1 nie ma ja Cie nigdzie nie wykopie - kazdy tu pisac moze , zreszta modem juz nie jestem Tomek B. - wez sobie 1m kabla 17W/m owin dlon i podlacz do pradu - jak sie poparzysz nim to stawiam Ci flaszeczke Edytowane 24 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 no jednak jednak dziele czymś w okolicach 2[albo 0,97] z tym grzaniem cwu to faktycznie o 13 moze byc mały problemja w tym roku przeszedłem na grzanie cwu w nocy a o 13 to pompa dogrzewa z 15-20 min. grzeje powietrzną nie skreślałbym czystego prądu a jak mi się znudzi to założe gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 wiec odpowiedz brzmi - u mnie ze wzgledu na izolacje, na to ze pelne 2h 13-15 sa przeznaczone tylko na grzanie CO (tzn CWU chodzi równolegle a nie albo to albo to) nie zauwazam dyskomfortu zwiazanego ze spadkiem temperatury * * tu gwiazdka - czasami - bardzo rzadko to wystepuje ale zauwazam zwiazek z wilgotnoscia na zewnatrz a nie tym o czym piszemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) [quote name=perm;6681979W takim tylko "farelka". Kabelki mogą być' date=' czemu nie ale ceną farelki nie przebiją.[/quote] A głośnością ? Kilka farelek w domu to męczarnia . Ja wiem że ta farelka to w cudzysłowie , ale zwykłe to hebel , a te wygladające jak grzejniki panelowe nie sa tanie. 2 kw to koszt 200 PLN w góre. Co ze sterowaniem ? Mają grzać w płaskiej czy dwutaryfowo? Jeśli 2 taryfowo to co ze sterowaniem , trzeba doliczyć lub biegać jak portier. Żeby uzyskać efekt w krótkim czasie ,ich ilość - "farelek " - też musi być większa lub moc. jeśli moc to "dedykowane " na etapie instalacji kontakty lub spięcie to w jakiś "system " = koszt. Może banał ale nie dla każdego. Tak to widzę .... No i COPfarelka czyli split wydaje się być lepsza... Edytowane 24 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A głośnością ? Kilka farelek w domu to męczarnia . Ja wiem że ta farelka to w cudzysłowie , ale zwykłe to hebel , a te wygladające jak grzejniki panelowe nie sa tanie. 2 kw to koszt 200 PLN w góre. Co ze sterowaniem ? Mają grzać w płaskiej czy dwutaryfowo? Jeśli 2 taryfowo to co ze sterowaniem , trzeba doliczyć lub biegać jak portier. Żeby uzyskać efekt w krótkim czasie ,ich ilość - "farelek " - też musi być większa lub moc. jeśli moc to "dedykowane " na etapie instalacji kontakty lub spięcie to w jakiś "system " = koszt. Może banał ale nie dla każdego. Tak to widzę .... No i COPfarelka czyli split wydaje się być lepsza... Mozesz wsadzic jedna do nawiewu wentylacji Sterownik czasowy to 12 zl, nagrzewnica kanalowa z 350 chociaz wiem ze to rozwiazanie ma wiele wad, ale mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 no ale na chwile obecną jeśli ktoś ma prąd za 22 grosze to czysty prąd ma więcej plusów niż minusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Miało być o Kospelu Temat zaczyna się pytaniem o Kospela i ogrzewanie wodne nie widze przeciwskazań do rozmów m.in na jego temat. Jak dla mnie dyskusja czy wodne czy bezpośrednio kable jest jak dyskusja o wyższości świąt - kwestia aktualnych potrzeb, ocena ryzyka i posiadanych finansów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mozesz wsadzic jedna do nawiewu wentylacji Sterownik czasowy to 12 zl, nagrzewnica kanalowa z 350 chociaz wiem ze to rozwiazanie ma wiele wad, ale mozna. biegałem za tematem ostatnio , http://olx.pl/oferta/nagrzewnica-kanalowa-venture-dh200-4-5kw-CID628-ID77xch.html nagrzewnica kanałowa - 150 zł . Obudować "farelke" , pospinać , coś tam coś tam i wyjdzie na to samo . Jest czym , jest gdzie , tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ja pod wieczór np o 19 mam na termometrze 23 ale komfort cieplny [odczuwalny ] jakiś do dupy jest przy kablach jakoś inaczej jest.? hej, też to u siebie zauważyłem.. jak nie grzeje się dłuższy czas i posadzka wystudzi się to jednak czuć może nie chłód, ale brak grzania... brakuje promieniowania cieplnego szczególnie niewiasty są czułe na to hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.11.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 no ale na chwile obecną jeśli ktoś ma prąd za 22 grosze to czysty prąd ma więcej plusów niż minusów Zdecydowanie tak. Poprzez ogrzewanie, czyli zużywanie większych ilości energii pozastrefowej, jednocześnie zmniejszamy średnią cenę za jednostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 hej, też to u siebie zauważyłem.. jak nie grzeje się dłuższy czas i posadzka wystudzi się to jednak czuć może nie chłód, ale brak grzania... brakuje promieniowania cieplnego szczególnie niewiasty są czułe na to hehe I tu przydałaby się COPfarelka tylko pytanie , czy qubikowa za 699 , czy wypaśna za 2000 PLN i w górę . Bo ta pierwsza to do 0 C , opędzi takie okresy z brakiem promieniowania , co pradwa w drogiej taryfie ale z COP-em i wtedy lecimy jak w taniej taryfie Tylko ile jest tych dni ? I czy warto ? Za farelką z dopalczem przemawia jeszcze klima latem. 60 zł hebel x 2 vs qubicowy 699 plus instalacja vs wypaśny plus instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 mnie nurtuje jedno przy jakiejkolwiek podłogówce - ja pod wieczór np o 19 mam na termometrze 23 ale komfort cieplny [odczuwalny ] jakiś do dupy jest a jesteś pewny że masz 23 C? bo ja już nie wiem jakie mam temperatury . w zasadzie mogę mówić że jest komfort lub dyskomfort. Robię testy ostanio. Wziąłem 4 termometry (które rozstawilem rok temu ) obok siebie i odchyłki temp są do 1,4 C. O wilgotności to nawet nie ma co pisać bo jest w cały świat ,od 32 % do 59 % który pokazuje właściwą temp ?????? Strzelam - ŻĄDEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Budowlany laiku: mozesz podac wszystkei elementy wchodzace w sklad ogrzewania kospelem? Czy CWU grzejesz oddzielnie? Za kotlem masz jakis zawor 3D? Jak dobierasz temp? Jakis sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Budowlany laiku: mozesz podac wszystkei elementy wchodzace w sklad ogrzewania kospelem? Czy CWU grzejesz oddzielnie? Za kotlem masz jakis zawor 3D? Jak dobierasz temp? Jakis sterownik? A może inaczej , ile osób na tym wątku grzeje kospelem lub kospelopodobnym ? Mogliby się ujawnić i powiedzieć jak tym sterują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A może inaczej , ile osób na tym wątku grzeje kospelem lub kospelopodobnym ? Mogliby się ujawnić i powiedzieć jak tym sterują . Kurcze, nie znam nikogo oprocz budowlanego, wszyscy jak juz to kable dali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts