RK1719508166 13.12.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) ano widzisz.. my w mieszkaniu w bloku mieliśmy około 20-20.5 i ostatnio jak nagrzałem do 22 z kawałkiem to rodzina chciała okna otwierać.. zresztą piszą różnie o tych temperaturach.. u mnie jedna rzecz mi bardzo pasuje w porównaniu np. z podłogówką u sąsiadów grzaną piecem - podłoga jest neutralna - ani zimna ani gorąca.. u sąsiadów jak puszczą z pieca na ogrzewanie to się nie da wytrzymać.. widzisz - u mnie podobnie - w bloku mieszkaliśmy na parterze - od piwnicy tak ciągnęło - nie byliśmy wstanie "przegrzać" mieszkania nawet przy otwartych regulatorach przy kaloryferach na full przy normalnych temperaturach w ziemie (+5/-5) nie mówiąc już o tym co się działo gdy były mrozy ... nie pamiętam ile w bloku mieliśmy ale z pewnością nie przekraczaliśmy 20-20,5*C, gdy asolt liczył OZC dla 20*C to dla mnie nie było to nic dziwnego względem OZC trzymamy o 1-1,5*C więcej przy 22*C na 90% dla nas byłoby za gorąco - gdy będę miał 100% potwierdzenie że jestem w DUONie to zrobię test i podniosę na 1-2dni temperaturę - zobaczymy czy marzniemy? czy chodzimy w swetrach i polarach !? NIE mamy 2 dzieci 2 i 8 letnie - bez jaj .... ja rano wstaje i na boso chodzę półnago , nie potrzebuje się ubierać czy zakładać szlafroka itp ... komfort to pojecie względne - każdy ma tak jak lubi , do jakiego jest przyzwyczajony - to pewnie też wpływa na liczenie OZC i wybór systemu grzewczego - mój dla mnie i mojej rodziny jest optymalny - dla innego mógłby oznaczać lodówkę lub "bankructwo" Edytowane 13 Grudnia 2014 przez R&K literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.12.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (...)u mnie jedna rzecz mi bardzo pasuje w porównaniu np. z podłogówką u sąsiadów grzaną piecem - podłoga jest neutralna - ani zimna ani gorąca.. u sąsiadów jak puszczą z pieca na ogrzewanie to się nie da wytrzymać.. To akurat nie jest wina pieca, tylko instalacji. Ja też jestem zimnolubny, może faktycznie coś jest z tymi blokami, bo za dzieciaka, jeszcze w starych czasach, zawsze było zimno i mi jest teraz za gorąco jak mam 22*, w sypialni mam 18,5-19,5. Synowi (5-latek) też zawsze jest ciepło. Teraz mam nastawione na 21*, jak słońce mi przygrzeje do 23 to otwieram okno. Choć to 'słoneczne' ciepło szybko się ulatnia jak słońce zachodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.12.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spostrzezenie: im drozsze zrodlo ogrzewania, tym bardziej zimnolubny mieszkaniec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spostrzezenie: im drozsze zrodlo ogrzewania, tym bardziej zimnolubny mieszkaniec . Co im zreszta na zdrowie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.12.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spostrzezenie: im drozsze zrodlo ogrzewania, tym bardziej zimnolubny mieszkaniec . zdefiniuj drozsze.. ostatnio byłem u znajomych co maja normalny piec na wegiel, dom ocieplili i teraz tragedia.. piec duzy, grzejniki tez, palic trzeba do 50-60* na piecu minimum, w domu 24* i narzekanie że za gorąco, a nie idzie mniej napalić, grzejników zakręcić się nie da wszystkich, u mnie zamknę sezon około 2500 zł za CO, i nie uważam że drogo.. To akurat nie jest wina pieca, tylko instalacji. to też ale jak pali się nieregularnie bo się wraca o różnych porach i dużo zeby szybko nagrzać to żadna instalacja nie pomoże.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.12.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Spostrzezenie: im drozsze zrodlo ogrzewania, tym bardziej zimnolubny mieszkaniec . 18,5 gr za 1kWh to duzo wg Ciebie ??? i grudzien oraz styczen za free ... moge miec i 25 tylko po co , by co komu udowodnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.12.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 18,5 gr za 1kWh to duzo wg Ciebie ??? i grudzien oraz styczen za free ... moge miec i 25 tylko po co , by co komu udowodnic? Jak to się mało prądu zuzylo na ogrzewanie Podobna sprawa jest z cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.12.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 18,5 gr za 1kWh to duzo wg Ciebie ??? i grudzien oraz styczen za free ... moge miec i 25 tylko po co , by co komu udowodnic? To macie prad prawie za darmo. Ale np. u mnie najtanszy prad w G12 to 40gr. Poza tym gadanie nonstop o zdrowotnych korzysciach niskich temperatur jakos nie wystepuje u weglarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.12.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Bo może to jest na odwrót - jak ktoś lubi ciepło, to wybiera tani w eksploatacji system... Ja mam za to na cwu wydaje tyle co na co i nie wytykam, jak ktoś pisze, że się mieści w 10m3 wody na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.12.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Mi chodzi o cos innego.Ostatnio zauwazylem, ze na forum wszyscy przescigaja sie "kto mniej placi za CO" - ja zas mam gdzies rachunki, dla mnie najwazniejszy jest komfort, grzeje tyle, zeby miec cieplo i nie wstydze sie, ze zuzywam 12 000kwh rocznie na co/cwu przy malym domku.I nie kreci mnie marzniecie w 20'C byle sie pochwalic mniejszym zuzyciem, albo zeby tylko zmiescic sie w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 13.12.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Nareszcie zmieniły się prognozy pogody i będziemy mieć zimną i białą wigilię i w święta śnieg też powinien wytrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 14.12.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Mistalova - może po prostu jest tak, że jeśli dla kogoś temperatura 23° jest komfortowa, to w 21° jest mu zimno i odwrotnie. Czasem trzeba trochę empatii i tyle. Ja mam podobne zużycie, ile oszczędzam, że mam trochę zimnej 50-100zl rocznie? Tomek - mam nadzieję, że Twoja prognoza się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 16.12.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 http://beta.esco.eu.com/uploads/tx_thweb/termostat-elektroniczny-tc910-tc920-200x200_01.jpg czy ma ktoś takie termostaty? jak je najlepiej przerobić, żeby dobrze pokazywały temperaturę ? Tj. żeby się nie grzał ten czujnik w czasie pracy urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 16.12.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 http://beta.esco.eu.com/uploads/tx_thweb/termostat-elektroniczny-tc910-tc920-200x200_01.jpg czy ma ktoś takie termostaty? jak je najlepiej przerobić, żeby dobrze pokazywały temperaturę ? Tj. żeby się nie grzał ten czujnik w czasie pracy urządzenia. Ja mam teraz takie Trzeba zdjąc przednią osłonkę i ten czujnik jest na kabelku patrzylem ale jeszcze nie przerabiałem One sa takie same jak jaskowe tyle ze dotyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 16.12.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 A no właśnie też rozbierałem w tamtym roku ale bałem się popsuć. Teraz już po gwarancji to by można się pobawić ale i tak nie wiem czy to odlutować po prostu i dac dłuższy kabelek. Ale jeśli nawet to to gdzie ten czujniczek umieścić żeby było estetycznie i co zrobić z dziura która zostanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.12.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 a M.A.G. nie przerabial ich ? albo TY jasiek u niego ? uciac, dolozyc kabelka, zaizolowac, czujnik wlozyc do peszla z kablem od czujnika podlogowego lub do gniazdka obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 17.12.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 No będę musiał pomyśleć.u nie ściany są szkieletowe i w środku wełna więc wsadzenie tam do peszla tego czujnika to chyba nie bardzo. Myślę że czas reakcji byłby mocno opóźniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 17.12.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 http://biznes.pl/magazyny/energetyka/od-nowego-roku-nieznacznie-wzrosna-ceny-pradu/bklnj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.12.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Rejestrator temperatur zakupiony . Podłączony . Były falstarty , problemy ale wszystko jest na dobrej drodze. 6 czujników. Pomiar temperatur w 2 pokojach , temperatura zasilania , temperatura powrotu , temperatura podłogi - dalllas przyklejony do panela. Czasem dallas się odkleił , czasem nie chciało rejestrować , czasem pomiar był co 8 sek bo po resecie zapomniałem zmienić i po 24 h iałem ponad 7 tyś rekordów , czasem czekałem na pomiary a zapomniałem że nie włożyłem z powrotem karty . Życie . Generalnie jaja. Teraz jak by to zgrabnie tu zamieścić . ? Założenie było takie żeby określić w końcu jakie są temperatury , które termometry kłamią , jaka jest temperatura zasilania i jaka jest różnica pomiędzy temp zasilania a powrotem . I generalnie jak to wszystko chodzi i co się dzieje. link https://drive.google.com/file/d/0B0s01Y4EvpuIMV9GM0l3eXNjTXcxYUxHOVpaMkFQbmp0eFhJ/view?usp=sharing zrzut EDIT 1 - to jest bez ciąglej pracy pompki , dzisiaj mam już dane z ciągłą pracą . Wkrótce bedzie zabawa ze zmianami czasów grzania , zmianami prędkości pompki. Dołożę pomiar temperatury zewnętrznej . Na rok pomiar temp pod chudziakiem . Edytowane 17 Grudnia 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 17.12.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Na 100 % nie bedzie kliamatyzatora z funkcją grzania. Jeśli bedą to farelki albo "cóś " farelkopodobnego , o ile ...o ile to bedzie w ogóle potrzebne. Na razie testy , testy , testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts