Jastrząb 16.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) kol. Adolf odpowiedz na pytanie jakie zadałem wcześniej, chwalisz sie że ty dr jesteś więc pytam jaki? Jakich nauk? jaka uczelnia? Marcinie, to nie jest zaden doktor tylko jakis oszolom. Doktora to on moze kiedys widzial. Przeciez facet pisze takie glupoty ze sie tego nie da czytac. Nie wiem jaki jest cel jego tu dzialalnosci, ale chyba RAFI@RAFI ma racje, zeby trolla nie karmic. Bo to albo troll, albo bardzo chory czlowiek jest. Przyklad. max 2,7 KWh (bo to ma chyba doktorek na mysli) z 1m3 gazu. Przy cenie gazu powiedzmy 1.65PLN to daje 0,61 PLN za kWh ciepla. Drozej niz prad w calodobowej taryfie. marcin Edytowane 16 Czerwca 2011 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.06.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Przyklad. max 2,7 KWh (bo to ma chyba doktorek na mysli) z 1m3 gazu. Przy cenie gazu powiedzmy 1.65PLN to daje 0,61 PLN za kWh ciepla. Drozej niz prad w calodobowej taryfie. może mówimy o zupełnie innym gazie, zgodnie z PN 1m3 GZ50 ma wartość opałową 35892kJ/m3, co jest równe 9,97kWh/m3, jeśli ktoś uważa że jest inaczej to kontrolerzy jakości gazu mają obowiązek to udowodnić - wystarczy złożyć odpowiedni wniosek. Jest to wartość brutto, która dopiero pomnożona przez odpowiedni współczynnik sprawności kotła czy całego układu grzewczego pokaże rzeczywiste zapotrzebowanie netto domu. Jeśli ktoś uważa, że taki gaz dostarcza mu netto ok 1/4 swojej wartości opałowej, to może mieć "wyjątkowo" mało sprawny system grzewczy, ale wtedy praktycznie zużycie tego nośnika energii jest 3-4 razy wyższe niż w systemach o standardowej wysokiej sprawności - może "doktorzy" tak mają. Osobiście nie widzę różnicy w 1kWh ciepła dostarczonego przez energię elektryczną, czy też przez inny nośnik, czy to będzie węgiel, drewno, gaz itd. Ktoś te wartości wyliczył, w doświadczeniach udowodnił i tego trzeba się trzymać. dr AN będzie trolem dopóki nie udowodni swojej teorii, może coś mocno przedawkował i jest w transie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adolf Nowak 16.06.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 może mówimy o zupełnie innym gazie, zgodnie z PN 1m3 GZ50 ma wartość opałową 35892kJ/m3, co jest równe 9,97kWh/m3, jeśli ktoś uważa że jest inaczej to kontrolerzy jakości gazu mają obowiązek to udowodnić - wystarczy złożyć odpowiedni wniosek. Jest to wartość brutto, która dopiero pomnożona przez odpowiedni współczynnik sprawności kotła czy całego układu grzewczego pokaże rzeczywiste zapotrzebowanie netto domu. Jeśli ktoś uważa, że taki gaz dostarcza mu netto ok 1/4 swojej wartości opałowej, to może mieć "wyjątkowo" mało sprawny system grzewczy, ale wtedy praktycznie zużycie tego nośnika energii jest 3-4 razy wyższe niż w systemach o standardowej wysokiej sprawności - może "doktorzy" tak mają. Osobiście nie widzę różnicy w 1kWh ciepła dostarczonego przez energię elektryczną, czy też przez inny nośnik, czy to będzie węgiel, drewno, gaz itd. Ktoś te wartości wyliczył, w doświadczeniach udowodnił i tego trzeba się trzymać. dr AN będzie trolem dopóki nie udowodni swojej teorii, może coś mocno przedawkował i jest w transie. Wystarczy że poda Pan ile zużył gazu na swoje 130m2 w XII i I. Powinny to być zbliżone wartości. Jeśli nie były robione odczyty liczników,można na wyczucie +-15%. I wszystko się wyjaśni. Ja sądzę że ok 350m/mc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 użytkownik Adolf Nowak został zbanowany, proszę o nie odpowiadanie na jego posty, bo tylko zaśmiecają wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paviko 19.06.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam,Daleki sąsiad nie zgodził się na poprowadzenie gazu w linii swojej działki i tym samym pozbawił kilka domów "taniego" surowca. Myślę o ogrzewaniu elektrycznym podłogowych z akumulacja. Mam płytę fundamentową - 20 cm styro od gruntu, 20 cm betonu. W wyniku błędu muszę jeszcze podnieść podłoże o 14 cm aby wyrównać do progów i stopni schodów. Teraz pytanie, czy lepiej przygotować nową powierzchnie akumulacyjną (z dylatacją, bo płyta jej nie ma) dając nad płytę fundamentową cienką warstwę styropianu i kable grzewcze w 10 cm kolejnej wylewki, czy może stworzyć ponad 30 cm warstwę akumulacyjną (bez dodatkowego styropianu, czyli płyta + nowa wylewka)?Powierzchnia to około 100 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.06.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Ten "tani surowiec" wcale nie jest tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ten "tani surowiec" wcale nie jest tani Tańszy od prądu jak by nie liczyć. Oczywiście są też "niewolnicy" drugiej taryfy którzy za nic na świecie na gaz by się nie zdecydowali. Czyżby uzależnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 30.06.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Proszę o nie zaczynanie bezsensownych pogawędek w stylu "Co jest tańsze" potem ludzie czytają 100 stron forum na których jest 5 stron przydatnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Ejże B ... RR przyganiał kocioł garnkowi ... pianka o którą pytałeś ma jeszcze mniejszy związek z ogrzewaniem elektrycznym niż gaz który w końcu też jest źródłem energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 30.06.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Jak już pisałem pasuje z bezsensownymi odpowiedziami AMEN:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.07.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No wiec ja mam zamiar grzać prądem Wszystko ma byc robione na kablach/matach grzejnych elektry. Ale to sobie z mojego blogu doczytać. Natomiast ostatnio zakupiłem ogrzewacz przepływowy, fakt jeszcze nie zainstalowany. Ale z ciekawostek, mam możliwość zmiany mocy miedzy 18/21/24kw. Robi sie to przekładając zworkę. Konkretnie chce go wykorzystać do prysznica, a dokładniej to dwie sztuki tych ogrzewaczy zakupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ile kosztowały?Kiedyś miałem taki 21kW Siemensa i miałem problemy z ustawieniem odpowiedniej temperatury wody pod prysznicem. Obyś nie miał podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.07.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Dałem za sztukę 1290zł. Konkretnie mto model STIEBEL ELTRON DEL SLi electronic LCD. No ale teraz mu cena lekko podskoczyła ja kupowałem na allegro jakieś 2 miesiące temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Drogie draństwo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.07.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 zależało mi na modulowanej mocy i wyświetlaczu. Dla tego taka cena. Choć siemens sa ponad 1800 bo brat chciał kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.07.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ile kosztowały? Kiedyś miałem taki 21kW Siemensa i miałem problemy z ustawieniem odpowiedniej temperatury wody pod prysznicem. Obyś nie miał podobnie. Baterie termostatyczne rozwiązuja problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.07.2011 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Niby tak, ale to następny element w układzie który może paść. Dla tego wole dopłacić do podgrzewacza. Widzę z podpisu że odizolowałeś garaż, lecę zerknąć jak ci poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.07.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Baterie termostatyczne rozwiązuja problem. Baterie termostatyczne nie działaja z przeplywowymi ogrzewaczami wody... głupieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.07.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Tu sie nie zgodzę, mam taki układ: piec dwu funkcyjny i panel prysznicowy z termostatem. System działa. Co nie zmienia faktu ze chciałbym przepływowy elektryczny z regulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 witam, w czym podgrzewacz przepływowy jest lepszy od bojlera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts