Liwko 19.08.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 masz GWC albo rekuperator? Wątpię. bo ja mając i będąc w kilkunastu domach z takim urządzeniem to musiałbym stać na drabinie lub w najlepszym wypadku pod anemostatem aby czuć ruch powietrza przy wymianie 1 kubatury. Mam na 150m2 domu reku 400m3 i włączone na 100% da tak śmiesznie mały ruch powietrza ... Teraz klepie z domu 115m2 i reku 350m3 włączonym na 100% i jakoś nie wieje. także zapomni o jakimś ruchu powietrza przypominającym przeciąg, coś czuć jak pod tym spisz ale nie w dzień jak się ruszasz. I jaki wielki by musiał być GWC przy takim tajfunie, żeby zdążył odebrać chłód z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.08.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) A ile kWh poszlo na to chlodzenie? Moglbys tez podac poszkt GGWC oraz opcji chlodzenia z PC (ile trzebabylo doplacic). Wtedy bedzie mozliwosc jakiegos rachunku ekononicznego. Ja Ci mogę podać. Kupując PC PW TCap Panasonica nie dopłacam w tym sensie, że nie mogę kupić już PC bez chłodzenie (chyba taka już tylko jest oferta). Przy gruntowych PC koszty chłodzenia dodatkowego oscylowały z tego co pamiętam +1000zł. I to cały koszt jak masz ogrzewanie płaszczyznowe. Eksploatacja tego u mnie to w zaokrągleniu 1,5kWh na 1h pracy. Dziennie aby piętro miało średnio 24,5st C w upały z końca lipca i początku sierpnia chłodziłem od 3 do 6 h (poza 2 przypadkami testu i 8-9h). Szacuję, że średnio było to 4.5h dziennie i około 140kWh za 3 tyg. najwiękjszych upałów. Poniżej 27 st C w dzień (często w nocy jest wtedy 17-19st C) nie trzeba chłodzić - otwieram 4 okna z moskitierą 2 parter i 2 piętro. Ja chłodziłem zawsze 13.00-16.00 tania taryfa dla temp zewnętrznej ok 30-32 st C i powyżej jeszcze wchodziłem w drogą 16.00-19.00 lub tania 22.00-01.00. W zasadzie na ściennym ochłodziłbym to w 3h, ale latem jest największa wilgoć i ma znaczenia czy zaczynam chłodzić w 50% wilgotności czy 68% - punkt rosy. Dlatego temperatury podniosłem chłodzenia i wydłużyłem czas chłodzenie aby nie sprawdzać w domu wilgotności. Całość włącz/wyłącz idzie z termostatu w domu z "odwróconymi" temperaturami. Cenowo chłodzenie będzie to zatem większość w taniej taryfie a część w drogiej. Koszt ok 54 zł za 3 tygodnie upałów. I kilka dni w lipcu ale 100% tania taryfa to daje ok 60zł za całe lato 2015 bo nie sądzę abym musiał chłodzić już w sierpniu (dziś rano w domu 22 st i 23 st piętro po nocy). Doszedłem do wniosku że dla 10-15 zł na sezon chłodzenia nie bawię się w chłodzenie 2x dziennie tylko jak jest upał chłodzę 13.00 do 19.00. Zasada jest taka, że chłodziłem codziennie aby nie przegrzać piętra do 27st C (wystarczy nie chłodzić 1 dzień). Chłodziłem zawsze piętro a w kilka dni upałów + parter. W sumie parter oscylował ok 24 st C a piętro ok 24.5 C (dlatego że wiele dni nie chłodziłem parteru bo było ok a samo piętro). Maks piętro schłodziłem do 21.9 st C ale było za zimno. Dla jasności to średnim temperatur. Parter to przy dziecku i otwieraniu drzwi czy okna przy gotowaniu (okno od północy) ma swoje zasady zmieny temperatur. Zaś piętro jest stabilniejsze w utrzymaniu temperatury choć bardziej się nagrzewa. Więc przed chłodzeniem ok 13.00 potrafiło piętro dobić do 25.5 a nawet 26.0 st C, ale potem chłodziłem do 24 st C do 17-18.19.00 (zależy od temp zewnętrznej) i tao już utrzymało się do nocy (chyba że noc jakaś gorąca). Od rana już się ponownie grzało (głownie oknem dachowym). Tak było ostatni ie 10 dni bo pierwsze 10 dni to testy i pierwsze chłodzie w domu. Uwaga. Mam las, ale.... on niewiele mi daje latem. Zimą jak słońce jest nisko to zasłania mi słońce (nie dogrzewa), ale latem jak słońce jest wysoko to grzeje mi praktycznie po 80% oknach (grzeje jak nie chcę). Mam 5 dachowych 78x114 zwykłe Veluxy z czego 3 od południa bez żadnych rolet i żaluzji. Okna dachowe 100% odsłonięte. W oknach pionowych mam 5 żaluzji starego typu (od środka), ale one zasłaniają promienie ale się grzeją od słońca (po stornie domu) i niewiele chłodu dają. Pozostałe 7 okien pionowych bez niczego w tym tarasowe okno 3,4x2,1. Choć last to jednak las i wieczorem ok 19 czuję różnicę na korzyść "chłodu" z lasu. A dokładnie z lasku sosnowego mającego 50mb. Ale tylko wieczorem. W dzień okna zamykam na 80-90% dnia i mam włączone reku i wyłączony bypass. W nocy okna otworami choć w największe upały i temp w nocy po 24st C otwierałem okna od 1.00 do 7.00 0 -jak najkrócej. Opisem dokładnie jak mogę ile mnie to kosztowało i jak dbam o temperaturę u siebie i czym. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Przy gruntowej można chłodzić pasywnie, ale bardziej sprawdzą się pod tym względem odwierty.Podpina się klimakonwektor (mam antresolę nad salonem) http://allegro.pl/klimakonwektor-kampmann-51-18-210-airwell-k18og4-i5611964688.html , do tego pompka obiegowa glikolu i jazda. Zużycie prądu około 150W/h. W okresach przejściowych szybko można tym dogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.08.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Chodzi oczywiście o lato. Dla przykładu: Od 5 do 12 sierpnia odnotowywaliśmy falę upałów. W tych dniach punkt rosy nie schodził poniżej 20oC. Z tego wynika, że mając GWC, które podaje powietrze o temp. 21oC podawało je z wilgotnością 95% ! Mimo utrzymywania komfortowej temperatory w domu na poziomie 24oC może się okazać, że z komfortem to nie ma nic wspólnego. Włączenie klimy przy tak niewydajnym GWC będzie znacznie bardziej komfortowe. głupoty piszesz i tyle.... znajdź mi taką chałupę która ma tak wysoką wilgotność wewnętrzną przy włączonej wentylacji, u mnie wentylacja zap... od miesiąca na max przez GWC a w chałupie sucho ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.08.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Patrz miloszenko a ja mam 23C i na parterze i na pietrze , na strychu 24C , a nie mam ani kabli ani klimy , tylko PC PW i reku z GGWC taa.... i wszystko pozasłaniane ... nie ma to jak piwniczne klimaty.... tak swoją droga 23* przy temperaturach powyżej 30* to już raczej nie bardzo jest komfort...( no chyba że ktoś lubi łazić w polarze po chałupie ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Można oszaleć: to w takim razie GWC jest dobre czy złe ? Mam się podkopywać pod fundament i puszczać rurę czy to olać ? (wcześniej nie pomyślałem o GWC) Tu zdania są podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.08.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 zrób ankietę ja jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.08.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Bo GWC sluzy glownie do zapobiegania zamarzaniu tanszych reku - do tego sprawdza sie doskonale. A chlodzenie w lecie... no coz, jak puscisz przez niego huragan, tak z 500m3 to moze cos da Ale zeby byc sprawiedliwym - gdybym teraz budowal dom, to dalbym rurowca jak najglebiej w grunt i zrezygnowal z reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja już się właściwie przekonałem, ale dziś parę głosów czytam że GWC mało albo nic nie daje. Ja to widzę tak. Dostarczam do domu świeżego powietrza tyle ile potrzeba, a schładzam powietrze znajdujące się w domu. Żeby nie było. Mam pociągnięte dwie nitki po 75mb fi25, i mam kupioną chłodnicę pod rekuperator. Ale jakoś po roku mieszkania straciłem zapał żeby to poskładać. I mogę się pochwalić. Jestem już szczęśliwym posiadaczem tego klimakonwektora z wcześniejszego linku Efekty zobaczymy za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.08.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Bo GWC sluzy glownie do zapobiegania zamarzaniu tanszych reku - do tego sprawdza sie doskonale. A chlodzenie w lecie... no coz, jak puscisz przez niego huragan, tak z 500m3 to moze cos da Ale zeby byc sprawiedliwym - gdybym teraz budowal dom, to dalbym rurowca jak najglebiej w grunt i zrezygnowal z reku... Jest tu na foru pare osob co maja tylko GWC bez reku, albo tymczasowo, albo docelowo. One moga najwiecej powiedziec. Ja miedzy posiadaniem reku a nie posiadaniem nie zauwazylem wzrostu kosztow ogrzewania z powodu braku reku, Jasiek z tego co pamietam takze roznicy nie widzial. Wiec wg mnie, lepiej zrobic pokazny GWC, zostawic miejsce na reku i jak zima bedzie kiepsko to dorzucic te 2.5 tys na cos rodzimego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.08.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 głupoty piszesz i tyle.... Weź kartkę, ołówek ewentualnie kalkulator i licz jaki jest punkt rosy dla 34oC i 45% wilgotności. znajdź mi taką chałupę która ma tak wysoką wilgotność wewnętrzną przy włączonej wentylacji, u mnie wentylacja zap... od miesiąca na max przez GWC a w chałupie sucho ... Ty masz nawiew o temp. 17oC, więc cześć wilgoci kondensuje w GWC. Mimo to nawiewasz powietrze z wilgotnością prawie 100%, co daje 60% przy 26oC. Mówię o okresie upalnych dni z pierwszej połowy sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.08.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Weź kartkę, ołówek ewentualnie kalkulator i licz jaki jest punkt rosy dla 34oC i 45% wilgotności. Ty masz nawiew o temp. 17oC, więc cześć wilgoci kondensuje w GWC. Mimo to nawiewasz powietrze z wilgotnością prawie 100%, co daje 60% przy 26oC. Mówię o okresie upalnych dni z pierwszej połowy sierpnia. Ale ale, to nie jest tak ze powietrze jest powierzchnia plaska, zderza sie to z GWC z tym z domu i sie leje woda Przeciez jesli ta wilgotnosc wzgledna w praktyce sie tak zachowywala to by Jasiek mial przy nawiewie basen nie przedpokoj To sie rozumiem usrednia po calym domu, ale nie odczuwasz tego jako nawiew powietrza wilgotnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.08.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ale ale, to nie jest tak ze powietrze jest powierzchnia plaska, zderza sie to z GWC z tym z domu i sie leje woda Przeciez jesli ta wilgotnosc wzgledna w praktyce sie tak zachowywala to by Jasiek mial przy nawiewie basen nie przedpokoj To sie rozumiem usrednia po calym domu, ale nie odczuwasz tego jako nawiew powietrza wilgotnego... Zauważ, że ja cały czas piszę o wilgotności powietrza nawiewanego z GWC, które miesza się z powietrzem w domu. Nie wiem jaką wilgotność miał jasiek w największe upały, ale po prostu w tych dniach klima działa znacznie lepiej niż GWC. Nie chcę dyskryminować GWC, bo sam zbudowałem dość wydajny GWC (temp. nawiewu max 16 oC), ale chodzi o świadomość. Klima potrafi osuszać powietrze, co jest bardziej komfortowe od powietrza z rurowca, który w większości przypadków nie potrafi nawet zbliżyć się do punktu rosy. Taki GWC powoduje, że obniżasz temperaturę, ale wilgotność (względna) rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.08.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja to widzę tak. Dostarczam do domu świeżego powietrza tyle ile potrzeba, a schładzam powietrze znajdujące się w domu. Żeby nie było. Mam pociągnięte dwie nitki po 75mb fi25, i mam kupioną chłodnicę pod rekuperator. Ale jakoś po roku mieszkania straciłem zapał żeby to poskładać. I mogę się pochwalić. Jestem już szczęśliwym posiadaczem tego klimakonwektora z wcześniejszego linku Efekty zobaczymy za rok. A jakieś szersze dane techniczne, przepływ powietrza, głośność itp? Piszą P max 95W a Ty z kolei piszesz, że 150W. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.08.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Zauważ, że ja cały czas piszę o wilgotności powietrza nawiewanego z GWC, które miesza się z powietrzem w domu. Nie wiem jaką wilgotność miał jasiek w największe upały, ale po prostu w tych dniach klima działa znacznie lepiej niż GWC. Nie chcę dyskryminować GWC, bo sam zbudowałem dość wydajny GWC (temp. nawiewu max 16 oC), ale chodzi o świadomość. Klima potrafi osuszać powietrze, co jest bardziej komfortowe od powietrza z rurowca, który w większości przypadków nie potrafi nawet zbliżyć się do punktu rosy. Taki GWC powoduje, że obniżasz temperaturę, ale wilgotność (względna) rośnie. No ale tej wady, o ktorej wspominasz nie widac, nawet jesli na dluzsza mete moja klima spowoduje nizsza wilgotnosc niz taki GWC to ta roznica raczej nie zabija. Jasiek, ile juz Twoj dom stoi, z 12 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 A jakieś szersze dane techniczne, przepływ powietrza, głośność itp? Nic nie wiem Wiem tylko, że to czterokanałówka. Kolega co się zajmuje wentylacją coś mi przez fona mówił, że to produkuje jakaś inna firma i zna te klimakonwektory. Ogólnie powiedział, że w tej cenie to nie mam co się zastanawiać. Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.08.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 No ale tej wady, o ktorej wspominasz nie widac, nawet jesli na dluzsza mete moja klima spowoduje nizsza wilgotnosc niz taki GWC to ta roznica raczej nie zabija. Tego nie wiem, nie mam jak sprawdzić. Potrzeba chłopa, który ma jakieś GWC i klimę, żeby pochwalił się temperaturą i wilgotnością w domu jakie odnotował w te największe upały sierpnia. Ja będę mógł coś powiedzieć dopiero za rok, choć jak mój GWC będzie działał jak w tym roku, to ciężko będzie odczuć różnicę względem klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.08.2015 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Piszą P max 95W a Ty z kolei piszesz, że 150W. Do tego trzeba dodać pompkę obiegową glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.08.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja już się właściwie przekonałem, ale dziś parę głosów czytam że GWC mało albo nic nie daje. Ja należę do tych drugich głosów No chyba,ze jak poniżej: Ale zeby byc sprawiedliwym - gdybym teraz budowal dom, to dalbym rurowca jak najglebiej w grunt i zrezygnowal z reku... Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.08.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Masz GWC i jesteś niezadowolony czy po prostu jesteś nie mający i nie praktykujący ale tylko Arturo Wszechwiedzący ? Mam GWC ale nie widzę korzyści z niego oprócz wyższej temp.dochodzacej do reku w zimie. Jeśli tak jest to jedne urządzenie nie jest potrzebne czylu albo GWC z wentylami albo reku bez GWC. To,ze GWC może coskolwiek w domu schłodzić przy tak małej wydajności reku to bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts