Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

110 m2, izolacja: 30/30/51 cm (podłoga, ściany, strop). OZC 28 kWh/m2*rok, realnie ok. 33 kWh/m2*rok. Płyta grzewcza, rekuperator, rolety, okna 3 szyby, GWC glikolowe o raczej słabej wydajności. Zero kominów, zero smrodu, zero pracy, 100% komfortu. Dla klimatu: biokominek ok. 700 W.

W domu powyżej 22,5*C.

Użytkowników z podobnym albo lepszym wynikiem, którzy mają COP=1, jest trochę na FM.

Wrzucisz może jeszcze rzut swojego domu bo jestem ciekaw jak wygląda? Jak na takie parametry i braku kominów to coś duże zapotrzebowanie Ci wychodzi temu chciałbym zobaczyć Twój projekt.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mniej więcej rzut mam taki: http://z500.pl/projekt/515/Z91_GP,z-garazem-po-prawej.html

Z tym, że mniej okien od północy, więcej od południa, okna od wschodu i parę innych zmian. Ukierunkowanie domu - prawie na południe duże okna salonowe.

Jak dla mnie płacić 1000 zł na rok za CO, to jest dobry wynik. Zazwyczaj ludzie myślą, że na miesiąc tyle mi wychodzi.

Mam 33 kWh/m2*rok. Gdyby był to dom pasywny, zaoszczędziłbym rocznie (!) ok. 500 zł. Sorki, ale codzienna gadka przez parę godzin o tym co zrobić by zejść do standardu pasywnego z energooszczędnego nie jest tyle warta. Osobiście jestem z domu zadowolony.

Mniej więcej rzut mam taki: http://z500.pl/projekt/515/Z91_GP,z-garazem-po-prawej.html

Z tym, że mniej okien od północy, więcej od południa, okna od wschodu i parę innych zmian. Ukierunkowanie domu - prawie na południe duże okna salonowe.

Jak dla mnie płacić 1000 zł na rok za CO, to jest dobry wynik. Zazwyczaj ludzie myślą, że na miesiąc tyle mi wychodzi.

Mam 33 kWh/m2*rok. Gdyby był to dom pasywny, zaoszczędziłbym rocznie (!) ok. 500 zł. Sorki, ale codzienna gadka przez parę godzin o tym co zrobić by zejść do standardu pasywnego z energooszczędnego nie jest tyle warta. Osobiście jestem z domu zadowolony.

Z czego masz zrobione ściany? Masz płytę? Prowadziłeś gdzieś dziennik?

Wiem że w tańszej taryfie jest tanio grzać ale jak przy tym ma się ogólny rachunek za resztę? Bo jakby nie patrzeć to wtedy gdy jesteśmy w domu nie ma tańszej taryfy a wtedy na użytkowanie bieżące więcej się wyda.

Wiem że w tańszej taryfie jest tanio grzać ale jak przy tym ma się ogólny rachunek za resztę? Bo jakby nie patrzeć to wtedy gdy jesteśmy w domu nie ma tańszej taryfy a wtedy na użytkowanie bieżące więcej się wyda.

nawet jeśli zużycie bytowe wyszłoby drożej, to i tak CO+CWU z nawiązką ci to rekompensuje. I ja z taką myślą przechodziłem na G12 (G12w nie było wtedy jeszcze u mnie w OSD) Jak to kiedyś skrupulatnie policzyłem, to okazało się że ci - co pisali że bardzo trudno jest na G12 być na minus na bytowym(w porównaniu do G11) - mieli rację - może są osoby które tak mają, ale ja do nich nie należę. Jedynie zmywarkę puszczam z opóźnionym startem(nie zawsze!) i pranie zazwyczaj w taniej taryfie(też opóźniony start) Cała reszta jak trzeba. I bytowy jest taniej niż w G11. (pamiętaj że wszystkie sprzęty pracujące 24/h taniej wychodzą dla G12-np reku, lodówka)

Szczegóły to musisz sobie sam policzyć, bo to zależy od lokalnych cen prądu w 1T i 2T

Taryfa G12r w Enerdze (energia i przesył brutto): tania 0,28 zł/kWh, droga 0,73 zł/kWh + abonamenty. Tania jest przez 12h, droga też, więc pół na pół. Potwierdzić możesz przez telefon 555 555 555 (infolinia) :)

Z ostatnich 3 lat mam 82% zużycia w taniej, 18% w drogiej. Średnia na wszystko zatem to 36 gr/kWh, a po doliczeniu opłaty abonamentowej, daje to średnią na wszystko 39 gr/kWh.

Jeśli jednak rozpatrujesz TYLKO zużycie bytowe, to średnia na bytowe wynosi 52 gr/kWh, a po doliczeniu opłaty abonamentowej TYLKO na zużycie bytowe (mniejsza ilość kWh), wychodzi 57 gr/kWh. Nie wiem ile jest w G11, ale chyba powyżej 60 gr/kWh.

Tak jak u JTKirk'a, jedynie zmywarkę załączamy w taniej. Reszta idzie wg potrzeb.

Inaczej jest w G12, bo tam masz rozkład 10h w taniej, 14h w drogiej. To każdy musi sam przeliczyć wg swojego zużycia i swoich cen. U mnie jest taka struktura zużycia:

CO w taniej 47%

CWU w taniej 18%

bytowe w taniej 17%

bytowe w drogiej 18%

u mnie ostatnie 3 dni 100kWh. temperatury o 16: -0,5 do 1,8st, temperatury o 21:-4,5 do -0,5 st, temperatury o 6: od -5,3 do -2,6 st.

czy duzo czy malo nie wiem, ok. 150m2, grzeje na temp podlogi - salon 23, pokoje 22,5, lazienka 25, 22-6, 13-15. reku 75m3/h. w pomieszczeniach powyzej 21.

Muszę powiedzieć że ostatnie 5 dni średnia wychodzi już 45 kWh

i pomimo braku WM wilgotność spadła z 50% do 32%

wniosek jeden dziurawa chałupa :) czuje że zwiększył się ciąg WG

Musisz załatwić sprawę z tą wg. Bo ucieka kupa kwh przez chałupę! W podłodze masz tylko 10 cm styropianu? Kable na takiej warstwie będą dużo zjadały.

Musisz załatwić sprawę z tą wg. Bo ucieka kupa kwh przez chałupę! W podłodze masz tylko 10 cm styropianu? Kable na takiej warstwie będą dużo zjadały.

Wiem i nad tym strasznie ubolewam ... ale wszystko jest na dobrej drodze :)

Co do ucieczki do gruntu ... coś tam ucieka ale wg mnie są to znikome ilości

obstawiam max 8% czyli rocznie ~ 500 kWh koszt ~ x 0,27 zł = 135 zł za sezon

Właśnie zapaliłem w kominku ...... coś pięknego ... i pykające drewno..

Po rozpaleniu w kominku temperatura podłogi praktycznie stoi w miejscu

spadek jest praktycznie znikomy, więc to nie grunt ciągnie tylko WG wysysa uzupełniając powietrzem z zewnątrz które wychładza pomieszczenie a tym samym podłogę.

Napisałem według mnie "wg mnie" nie podważam żadnych wyliczeń tylko opieram się na własnych

obserwacjach ... jak pale w kominku temp w domu aktualnie 22,6*C podłoga 22,8*C

godzinę wcześniej temp podłogi wynosiła 22,9*C czyli spadek 0,1 / godzinę

ale podłoga dąży za temp powietrza więc musi spadać .....

wg moich zużyć mój dom na ogrzewanie potrzebuje ~ 70kWh/m2/rok (licząc tylko po podłodze) to są tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia i moja opinia.

Jutro zdam relację z temp pod domem stawiam na 17,0*C do 17,4*C

tu wcześniejsze:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6989189&viewfull=1#post6989189

Edytowane przez Krzysiek_BB

Wiem i nad tym strasznie ubolewam ... ale wszystko jest na dobrej drodze :)

Co do ucieczki do gruntu ... coś tam ucieka ale wg mnie są to znikome ilości

obstawiam max 8% czyli rocznie ~ 500 kWh koszt ~ x 0,27 zł = 135 zł za sezon

Właśnie zapaliłem w kominku ...... coś pięknego ... i pykające drewno..

Po rozpaleniu w kominku temperatura podłogi praktycznie stoi w miejscu

spadek jest praktycznie znikomy, więc to nie grunt ciągnie tylko WG wysysa uzupełniając powietrzem z zewnątrz które wychładza pomieszczenie a tym samym podłogę.

Straty do gruntu zawsze są, zmienia sie ich wielkosc w zaleznosci od ocieplenia, metoda obserwacji temperatur nie powinna uprawniac do oceny wielkosci tych strat, to wcale nie takłatwo zmierzy i obliczyc.

Straty do gruntu zawsze są, zmienia sie ich wielkosc w zaleznosci od ocieplenia, metoda obserwacji temperatur nie powinna uprawniac do oceny wielkosci tych strat, to wcale nie takłatwo zmierzy i obliczyc.

Sorry ale odniosłem się do Twojej uwagi w poprzednim poście.

Z innej "beczki"

Czy da się jakoś policzyć ile powinna zużywać standardowa lodówka (pojemność ~ 280 L)zakładając zamrażalnik -15*C i górna część +5*C ścianki lodówki ? 4cm ? stojąca w pomieszczeniu ~ 22*C chodzi o czysto matematyczne wyliczenie zużycia bez uwzględniania COP-u i bez agregatu ..... teoretycznie bo w praktyce wiemy że zużywa ~ 1kWh/dobę ale nie znamy COP.

SORRY że tu ale nie lubie nabijać postów

Izolacja załóżmy 0,031 ideał :) w praktyce wiemy że jest gorsza i dochodzą ucszczelki na całym obwodzie jak przyjmiemy 0,045 też się niewiele zmieni

Sorry ale odniosłem się do Twojej uwagi w poprzednim poście.

Z innej "beczki"

Czy da się jakoś policzyć ile powinna zużywać standardowa lodówka (pojemność ~ 280 L)zakładając zamrażalnik -15*C i górna część +5*C ścianki lodówki ? 4cm ? stojąca w pomieszczeniu ~ 22*C chodzi o czysto matematyczne wyliczenie zużycia bez uwzględniania COP-u i bez agregatu ..... teoretycznie bo w praktyce wiemy że zużywa ~ 1kWh/dobę ale nie znamy COP.

A czy znamy dane dotycące izolacji termicznej tej lodówki?

A tak jeszcze, to na czym masz to opomiarowanie zrobione?

Grzeje jak co roku od 2013 .... opomiarowanie DS80B20 tylko lato było masakrycznie ciepłe.

Zużycie na CO od XI 2012 do XI 2015 (trzy lata) 21200 kWh x 0,27 zł

= 5700 zł czyli rocznie ~ 1900 zł

ostatnie 6 dni srednio 36kWh, co dziwne jak ostatnio bylo po -4 bralo 30 kWh dziennie, teraz kolo 40 kWh. temp w salonie pokazuje powietrze 21,7, wilg 40proc. wentylacja chodzi na 75m3/h.

ostatnie 6 dni srednio 36kWh, co dziwne jak ostatnio bylo po -4 bralo 30 kWh dziennie, teraz kolo 40 kWh. temp w salonie pokazuje powietrze 21,7, wilg 40proc. wentylacja chodzi na 75m3/h.

Wy to macie fajnie z ta WM moja WG ciągnie jak szalona myśle że ~ 180m3/h ssie jak smok :) chyba uszczelnie wejście na poddasze bo czuje jak dmucha :)

Cały czas mnie korci panas monoblock 5kW

ale cena powala..... załóżmy że za CO zapłace 900,-

czyli 1000,- mniej to po SZESNASTU LATACH !!!

dopiero zacznę być na + ...... 8 kzł może bym dał ale 16 !

http://split-klimaanlagen.com/kompakt-waermepumpen/panasonic-aquarea/panasonic-aquarea-wh-mdc05f3e5-waermepumpe.php

CENA w/w PC w PL to ~ 22 kPLN czyli "zwrot" lub ewentualne korzyści po

~ 22 latach jeśli wcześniej szlak nie trafi pompy ..... rukwa ciam

Wy to macie fajnie z ta WM moja WG ciągnie jak szalona myśle że ~ 180m3/h ssie jak smok :) chyba uszczelnie wejście na poddasze bo czuje jak dmucha :)

Cały czas mnie korci panas monoblock 5kW

ale cena powala..... załóżmy że za CO zapłace 900,-

czyli 1000,- mniej to po SZESNASTU LATACH !!!

dopiero zacznę być na + ...... 8 kzł może bym dał ale 16 !

Grawitacyjną nie idzie łatwo obliczyć ile ucieka. Im cieplej w domu im zimniej na polu tym bardziej wiuka. Ostatnio u takiej kobietki robiliśmy wentylacje i sama nie może uwierzyć że w łazience jej nie wieje po karku. Dzwoniła bo myślała że coś się zepsuło :). Kurcze zabieraj się za tę grawitacyjną! Swoją drogą jak masz ją rozwiązaną? Gdzie kanały? Jak to wygląda?

U mnie jest teraz -1C w domu 21 góra 20C dół. Wszystko załatwia kanałówka za 4,5 tys zł. Dom mam po powierzchni podobny jak ty teraz około 100m2. Teraz bierze 450W nie wyłączam tego. W taryfie G11 wyszłoby przy tej pogodzie 7 zł dzień/doba. Tylko że dom mam bez porównania gorszy niż Twój.

Edytowane przez oszczednyGrześ