Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
Jak działa termostat ? Czy to jest styk zwarty czy rozwarty itp. Potrzebuje tą wiedzę do regulatora temperatury przy kablach grzewczych. Chcę mieć regulację przez termostat w podłodze i powietrzny, i tutaj zachodzi problem połączenia tego w całość

Gość grend

tzn jeżeli termostat będzie miał nadana temperaturę to wtedy zwiera ?

Ja mam taką opcję bo sterowanie mam mieć w rozdzielni. Dodatkowy atut mogę zrobić sobie sterowanie "centralne" - czyli wyłączam wszystkie ustawienie i puszczam np. 10stopni w całym domu na czas wyjazdu ... http://allegro.pl/regulator-temperatury-rtm-30-s-z-sondami-zamel-i4985614314.html , tylko że to trochę kosztuje a pomieszczen też jest trochę:) Wydaje mi się że można to jakoś zrobić żeby jeden czujnik na sondę odbierał impulsy z 2 sond. Czyli jeżeli jest styk otwarty i zwiera to wystarczy połączyć równolegle.

Będę miał kominek i nie chciałbym aby mi się załączało ogrzewanie podłogowe bo jeszcze podłoga się nie nagrzała od kominka....

tzn jeżeli termostat będzie miał nadana temperaturę to wtedy zwiera ?

Ja mam taką opcję bo sterowanie mam mieć w rozdzielni. Dodatkowy atut mogę zrobić sobie sterowanie "centralne" - czyli wyłączam wszystkie ustawienie i puszczam np. 10stopni w całym domu na czas wyjazdu ... http://allegro.pl/regulator-temperatury-rtm-30-s-z-sondami-zamel-i4985614314.html , tylko że to trochę kosztuje a pomieszczen też jest trochę:) Wydaje mi się że można to jakoś zrobić żeby jeden czujnik na sondę odbierał impulsy z 2 sond. Czyli jeżeli jest styk otwarty i zwiera to wystarczy połączyć równolegle.

Będę miał kominek i nie chciałbym aby mi się załączało ogrzewanie podłogowe bo jeszcze podłoga się nie nagrzała od kominka....

Jesli już to połączenie szeregowe a nie równoległe.

Tak właśnie przerobiłem układ sterowania miałem NCO mam CO

termostaty mam http://allegro.pl/termostat-regulator-pokojowy-digitime-900-i5747947691.html

to tylko przykład. Jeden z nich mierzy temp podłogi drugi powietrza,

a połączone są szeregowo. Sygnał idzie do szafy gdzie stycznik włącza wszystkie obwody (7szt 12kW)

a podłączyć możesz jak Ci wygodnie NO lub NC

http://e-domus.com.pl/img/cms/P5622%20schemat.jpg

to tylko kwestia wybranego (nastawionego) programu

Edytowane przez Krzysiek_BB

Szeregowo wtedy gdy ma działać wtedy jak OBA warunki będą spełnione (obie temperatury spadną poniżej progu) - logiczne AND, a równolegle to logiczne OR czyli jedna z temeratur spadnie. Ale szczerze mówiąc wolałbym jeden przekaźnik w sterowniku (choćby ze wzgl. bezpieczeństwa) i dwa termometry podłączane a w logice przestawiane

Zgadza się bo kolega pisze o paleniu w kominku (też właśnie to brałem pod uwagę) dlatego mam szeregowo.

Bo gdybym miał równolegle OR to mając nagrzane w pomieszczeniu / ach np 23*C a podłoga poniżej 22*C wtenczas niepotrzebnie włączyła by sie podłoga. Tak jak napisałem ja posiadając juz i tak 7 szt termostatów dwa z nich połączyłem jak opisałem działają wg OK. Każdy zysk powietrzny na + przekłada się na "niegrzanie" podłogi

wg mnie co ważne przekaźnik w termostacie jest bistabilny sterowany tylko impulsem

raz osiągnięty stan utrzymuje bez pobierania energii (dwa paluszki AA u mnie pracowały przez 4 lata na jednym komplecie bat.) zmieniłem we IX 2015 bo już jakoś blado wyglądała godzina i temp na wyświetlaczu ale nadal działały nap. bat. 1,3V włożone w 2010 praca od I 2012

obecne temperatury (czas termostatów to czas licznika głównego)

temp_26-12-2015.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

a co to za przekaźnik / termostat posiadasz ?!

Tak napisałem o konstrukcji i technicznym rozwiązaniu

http://www.matygrzejne.biz/content/9-termostat-digitime-900i

sam to sprawdziłem przy przełączeniach wyjmowałem baterie

(fizycznie odpinałem płytę główną od przekaźnika)

po przełączeniu stan pozostawał pomimo braku

jakiegokolwiek zasilania.

Gość grend

to usystematyzujmy - jeżeli ustawiam na regulatorze temperaturę powiedzmy 21 stopni a czujnik okazuje 18 to wtedy jest obwód przez termostat otwarty ? w momencie osigniecia 21 stopni to termostat zamyka czyli jest zwarty ? dobrze to rozumiem ? W tym momencie ma być równolegle na zasadzie jak w jednym punkcie jest uzyskana nadana temperatura to wyłacza cały układ - czyli

1 powietrzny pokazuje 21 bo grzanie kominkiem, chociaż podłogowy ma niższą temperature

2 podłogowy pokazuje np. 24 bo się nagrzała posadzka chociaż powietrzny jeszcze ma poniżej 21stopni, bo posadzka jeszcze nie oddała ciepła aby nagrzać powietrze

Tak jak pisałem wszystko ma być w rozdzielni czyli - http://allegro.pl/rtm-01-regulator-temperatury-zamel-i5840868613.html i podpięcie równolegle 2 termostatów - jako zwykłych sond bez regulacji. Tylko tutaj nie wiem czy to ma sens bo wtedy by wychodziło ze np. temp posadzki musiałbym ustawić tak samo jak temperaturę powietrza.....

Druga opcja to wstawić pokojowy z regulacją i nastawić na 21 stopni przy podłodze 24 - tylko nie wiem czy by to działało ? Jak to u was wygląda ?

to usystematyzujmy - jeżeli ustawiam na regulatorze temperaturę powiedzmy 21 stopni a czujnik okazuje 18 to wtedy jest obwód przez termostat otwarty ? w momencie osigniecia 21 stopni to termostat zamyka czyli jest zwarty ? dobrze to rozumiem ? W tym momencie ma być równolegle na zasadzie jak w jednym punkcie jest uzyskana nadana temperatura to wyłacza cały układ - czyli

1 powietrzny pokazuje 21 bo grzanie kominkiem, chociaż podłogowy ma niższą temperature

2 podłogowy pokazuje np. 24 bo się nagrzała posadzka chociaż powietrzny jeszcze ma poniżej 21stopni, bo posadzka jeszcze nie oddała ciepła aby nagrzać powietrze

Tak jak pisałem wszystko ma być w rozdzielni czyli - http://allegro.pl/rtm-01-regulator-temperatury-zamel-i5840868613.html i podpięcie równolegle 2 termostatów - jako zwykłych sond bez regulacji. Tylko tutaj nie wiem czy to ma sens bo wtedy by wychodziło ze np. temp posadzki musiałbym ustawić tak samo jak temperaturę powietrza.....

Druga opcja to wstawić pokojowy z regulacją i nastawić na 21 stopni przy podłodze 24 - tylko nie wiem czy by to działało ? Jak to u was wygląda ?

Jak dla mnie opis "masło maślane" nie bardzo rozumie Twojej logiki

być może mój umysł jeszcze w trybie "Święta"

Jak podłączysz równolegle obie temperatury będą musiały być spełnione aby system się wyłączył.

Ten termostat co pokazałeś wg mnie jest do dupy brak dokładnej regulacji

a histereza chyba dość spora.

Możesz jaśniej opisać co chcesz osiągnąć ?

Gość grend

Jeżeli na zwarciu zamyka - czyli wyłacza zasilanie - to jeżeli jeden z termostatów jest na zwarcie to obwód jest zamknięty czyli przy połaczeniu równoległym cały system grzania jest wyłączony

To jest przykład regulatora temperatury. Mi chodzi czy ustawiając na określona temp 21, dwa termostaty czy to będzie dobrze funkcjonować, czy musi być podział temperatury ? U Artura widziałem że różnica miedzy posadzką a powietrzem jest średnio 2 stopnie

Może pry histerezie 2 stopnie można rozwiązać ten problem ?

Jeżeli na zwarciu zamyka - czyli wyłacza zasilanie - to jeżeli jeden z termostatów jest na zwarcie to obwód jest zamknięty czyli przy połaczeniu równoległym cały system grzania jest wyłączony

To jest przykład regulatora temperatury. Mi chodzi czy ustawiając na określona temp 21, dwa termostaty czy to będzie dobrze funkcjonować, czy musi być podział temperatury ? U Artura widziałem że różnica miedzy posadzką a powietrzem jest średnio 2 stopnie

Może pry histerezie 2 stopnie można rozwiązać ten problem ?

Sorry ale wg mnie jeżeli styk się zamyka czyli WŁĄCZA a nie wyłącza zasilanie.

Może Artur Cię rozszyfruje i opisze ..... histereza 2*C to kosmos do osiągnięcia. 0,2*C jest u mnie

Gość grend
Sorry ale wg mnie jeżeli styk się zamyka czyli WŁĄCZA a nie wyłącza zasilanie.

Może Artur Cię rozszyfruje i opisze ..... histereza 2*C to kosmos do osiągnięcia. 0,2*C jest u mnie

Przecież o to pytałem jak to działa .... - przez termostat nie przepływa prąd zasilający urządzenie, w tym przypadku kabli grzewczych.

Żebyś znowu nie musiał rozszyfrowywać ... - ile stopni masz wiecej nagrzana posadzke od powietrza ?

Jak masz rozwiazane sterowanie

Przecież o to pytałem jak to działa .... - przez termostat nie przepływa prąd zasilający urządzenie, w tym przypadku kabli grzewczych.

Żebyś znowu nie musiał rozszyfrowywać ... - ile stopni masz wiecej nagrzana posadzke od powietrza ?

Jak masz rozwiazane sterowanie

Należało by zacząć od tego jak zbudowany jest termostat i zasada działania termostatu do tego co to jest czujnik temperatury, przekaźnik itp. To raczej wiadomości podstawowe by się pobawić takim sterowaniem - a na elektrycznym sobie całkiem nieźle radziłeś;-) Może na początek spróbuj opisać jaka funkcjonalność Cię interesuje bo ciężko zrozumieć to co piszesz.

Gość grend
Należało by zacząć od tego jak zbudowany jest termostat i zasada działania termostatu do tego co to jest czujnik temperatury, przekaźnik itp. To raczej wiadomości podstawowe by się pobawić takim sterowaniem - a na elektrycznym sobie całkiem nieźle radziłeś;-) Może na początek spróbuj opisać jaka funkcjonalność Cię interesuje bo ciężko zrozumieć to co piszesz.

Przecież na samym poczatku o to pytałem - jak działa termostat - bo nie wiem. Chodzi oczywiscie o sprawę techniczną a nie że jak dojdzie do danej temperatury to sie przełaczy przekaźnik i sie wyłaczy itp

Co chce osiagnąć to juz opisałem szczegołowo - bo najważniejszy jest kontekst ;)

Dostałem odpowiedź "Styki NO normalnie otwarty" - czyli na otwartym załacza ogrzewanie (zadana temp)a na zamknietym wyłacza. Więc według tego opracowałem plan i ...

Edytowane przez grend

Przecież na samym poczatku o to pytałem - jak działa termostat - bo nie wiem. Chodzi oczywiscie o sprawę techniczną a nie że jak dojdzie do danej temperatury to sie przełaczy przekaźnik i sie wyłaczy itp

Co chce osiagnąć to juz opisałem szczegołowo - bo najważniejszy jest kontekst ;)

Po co Ci taka wiedza, dla Ciebie ważne właśnie jest to jak reaguje na temperaturę. Dla Ciebie termostat to urządzenie które ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę. Termostat taki o jakim myślisz często ma wszystko w sobie czyli czujnik temperatury i przekaźnik też. Masz w nim dostępne styki do których możesz podłączyć odbiornik lub dodatkowy przekaźnik o większej mocy przełączanej. Styki mogą być "normalnie otwarte albo zwarte" pewnie duża część takich urządzeń ma i tak i tak. Oznaczenia dla normalnie otwartych NO i zwartych NC.

Gość grend
Po co Ci taka wiedza, dla Ciebie ważne właśnie jest to jak reaguje na temperaturę. Dla Ciebie termostat to urządzenie które ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę. Termostat taki o jakim myślisz często ma wszystko w sobie czyli czujnik temperatury i przekaźnik też. Masz w nim dostępne styki do których możesz podłączyć odbiornik lub dodatkowy przekaźnik o większej mocy przełączanej. Styki mogą być "normalnie otwarte albo zwarte" pewnie duża część takich urządzeń ma i tak i tak. Oznaczenia dla normalnie otwartych NO i zwartych NC.

,,,, a ja pytam czy na jednym przewodzie moge połaczyć 2 termostaty - termostaty w formie SONDY ,w ten sposób aby mi dobrze załaczały ogrzewanie i czy tak można.

Patrzyłeś na wklejane przeze mnie Zelmery (dałem linki)? Chcę to samo osiągnąć za 100pln co daje fabryka za 250 pln