Gość grend 26.12.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Plan jest taki mam 8 pomieszczeń. W kazdym mam mieć 2 termostaty które maja regulować temperaturę posadzki i powietrza. Ma to wygladać w ten sposób że jeżeli jeden z tych termostatów uzyska zadana temperaturę to te pomieszczenie nie ma być juz grzane. Wszystko ma być w rozdzielni ze wzgledu na to że w momencie wyjazdu nie chcę biegać po kazdym regulatorze temperatury w całym domu i zmieniać temperaturę. W rozdzielni ma być sterowanie "centralne" aby z automatu zrobic w całym domu temperature np10 stopniMogę to zrobić bezproblemowo na tym - http://allegro.pl/regulator-temperatury-rtm-30-s-z-sondami-zamel-i4985614314.html są 2 sondy i bezproblemua ja chcę wersję ekonom. - http://allegro.pl/rtm-01-regulator-temperatury-zamel-i5522916139.html - tylkoze tam nie ma możliwości podpiecia 2 sond i teraz chcodzi mi o to czy na jednym kablu da sie podpiąć 2 sondy i czy zadziała - stąd moje pytanie jak działa sonda - termostat. Czy to daje jakies impulsy czy jest na zwarcie itp Inaczej jak można coś takiego osiągnąć - pomijajać wersje fabryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.12.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Grend - mieszasz trochę pojęcia i stąd są te dodatkowe pytania.. Mylisz pojęcie termostat z samym przekaźnikiem A ciebie powinien interesować sterownik jako taki. Przez sterownik można spokojnie puszczać napięcie dla kabla zasilającego, sterownik zawiera w sobie przekaźnik. Niestety akurat jestem tylko na telefonie i cieżko mi dużo pisać, ale oba oba układy zamela moim zdaniem nie bardzo sie nadają. Czujnik NTC to czujnik oporowy który niezbyt dobrze sprawdzi się w tym rozwiązaniu i na pewno nie podłączysz dwóch. Drugi temat to Histereza, mylisz tutaj pojęcie histerezy jako różnicę w zadziałaniu konkretnego sterownika i jednego termometru a Ty traktujesz chyba to jako różnicę temperatury posadzki a temperatury powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.12.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Plan jest taki mam 8 pomieszczeń. W kazdym mam mieć 2 termostaty które maja regulować temperaturę posadzki i powietrza. Ma to wygladać w ten sposób że jeżeli jeden z tych termostatów uzyska zadana temperaturę to te pomieszczenie nie ma być juz grzane. Wszystko ma być w rozdzielni ze wzgledu na to że w momencie wyjazdu nie chcę biegać po kazdym regulatorze temperatury w całym domu i zmieniać temperaturę. W rozdzielni ma być sterowanie "centralne" aby z automatu zrobic w całym domu temperature np10 stopni Mogę to zrobić bezproblemowo na tym - http://allegro.pl/regulator-temperatury-rtm-30-s-z-sondami-zamel-i4985614314.html są 2 sondy i bezproblemu a ja chcę wersję ekonom. - http://allegro.pl/rtm-01-regulator-temperatury-zamel-i5522916139.html - tylkoze tam nie ma możliwości podpiecia 2 sond i teraz chcodzi mi o to czy na jednym kablu da sie podpiąć 2 sondy i czy zadziała - stąd moje pytanie jak działa sonda - termostat. Czy to daje jakies impulsy czy jest na zwarcie itp Inaczej jak można coś takiego osiągnąć - pomijajać wersje fabryczną Jak dla mnie to Ty pytasz o czujnik temperatury ale mogę się mylić bo trudno zrozumieć. Nie nie możesz podpiąć dwóch czujników pod ten drugi to nie zadziała. Część termostatu czyli tego urządzenia z linku to układ pomiarowy mierzący jakąś tam wielkość (dla Ciebie nie istotne jaką) z czujnika temperatury, wartość ta zmienia się w zależności od temperatury, czyli czujnik nie jest zwarty rozwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.12.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Dodam jeszcze że oczywiście istnieją czujki na 3 przewodach przewodach - ds18b20 - ja mam takich chyba 29 w jednym układzie i około 15 w drugim. Problemem w tym co chcesz zrobić jest (będzie) różny rozkład temperatur i tylko dwa miejsca pomiarów bo wtedy niepotrzebne Ci sterowanie tymi 10ma obwodami wystarczy 1przekaznik (element wykonawczy sterownika) i przez niego sterować stycznikiem (włącz/wyłącz) wszystkimi kablami na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.12.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Jak dla mnie to Ty pytasz o czujnik temperatury ale mogę się mylić bo trudno zrozumieć. Nie nie możesz podpiąć dwóch czujników pod ten drugi to nie zadziała. Część termostatu czyli tego urządzenia z linku to układ pomiarowy mierzący jakąś tam wielkość (dla Ciebie nie istotne jaką) z czujnika temperatury, wartość ta zmienia się w zależności od temperatury, czyli czujnik nie jest zwarty rozwarty. ... no to własnie o to pytam jak to działa. Tak na logike jezeli mam podpiete 2 sondy i z regulatora mam nadana temperaturę np 21 stopni i jest to połaczenie równoległe to według mnie powinno to zadziałać. Bo z jednej albo drugiej sondy pójdzie nazwijmy to impuls i się załaczy ogrzewanie bądź wyłaczy. Poprostu kupię 2 sondy i bedę testował. Napewno nie będe mógł podać różnych temperatur i tu już jest mały problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.12.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Dodam jeszcze że oczywiście istnieją czujki na 3 przewodach przewodach - ds18b20 - ja mam takich chyba 29 w jednym układzie i około 15 w drugim. Problemem w tym co chcesz zrobić jest (będzie) różny rozkład temperatur i tylko dwa miejsca pomiarów bo wtedy niepotrzebne Ci sterowanie tymi 10ma obwodami wystarczy 1przekaznik (element wykonawczy sterownika) i przez niego sterować stycznikiem (włącz/wyłącz) wszystkimi kablami na raz to ma byc w kazdym pomieszceniu 2 miejsc pomiaru. Kazde pomieszczenie ma byc niezależne od innych. "Centralne" tylko w momencie wyjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.12.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) ... no to własnie o to pytam jak to działa. Tak na logike jezeli mam podpiete 2 sondy i z regulatora mam nadana temperaturę np 21 stopni i jest to połaczenie równoległe to według mnie powinno to zadziałać. Bo z jednej albo drugiej sondy pójdzie nazwijmy to impuls i się załaczy ogrzewanie bądź wyłaczy. Poprostu kupię 2 sondy i bedę testował. Napewno nie będe mógł podać różnych temperatur i tu już jest mały problem A Ty dalej swoje, tłumaczymy Ci że nie zadziała ale jak chcesz wywalać forsę to kombinuj ale pamiętaj "z g...... bata nie ukręcisz". Tak na logikę ale Twoją bo dalej nie rozumiesz jak to działa. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.12.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 A Ty dalej swoje, tłumaczymy Ci że nie zadziała ale jak chcesz wywalać forsę to kombinuj ale pamiętaj "z g...... bata nie ukręcisz". Tak na logikę ale Twoją bo dalej nie rozumiesz jak to działa. To jak mam to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.12.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 przekaźnik NO znaczy normalnie otwarty.. czyli jest przerwa.. podłączymy matę to normalnie nie będzie grzała. żeby złączyć styki potrzebny jest sygnał / impuls ze sterownika. NC działa odwrotnie.. normalnie styki są zwarte czyli np mata grzewcza działa dopóki nie dostanie sygnału ze sterownika i wyłączy obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.12.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Przecież o to pytałem jak to działa .... - przez termostat nie przepływa prąd zasilający urządzenie, w tym przypadku kabli grzewczych. Żebyś znowu nie musiał rozszyfrowywać ... - ile stopni masz wiecej nagrzana posadzke od powietrza ? Jak masz rozwiazane sterowanie sorry ale nie chce mi się juz robić zdjeć obecnie powietrze 22,3*C podłoga 21,8*C róznica jakies 0,5K dom stał pusty od 13:40 do 21:30 przy połączeniu szeregowym termostat podłogi ma już zwarty styk bo nastawa 23*C spadła ale dalatego że jest połaczenie szeregowe drugi termostat powietrza ktory ma nastawe 22*C i jeszcze nie spadlo do 21,9*C nie pozwoli zalaczyc ogrzewania.... mysle ze nad ranem znow sie zalaczy bo sa nastawy (6:00 - 7:00) powietrze 22,5*C podłoga 23,5*C reszta godzin powietrze 22*C podłoga 23*C tylko przedział 13-15 i 6-7 mam podłoga 23,5 powietrze 22,5 OK przetrzeźwiałem Ty pytasz czy sama sonda ma w sobie element wykonawczy odpowiedź - NIE sama sonda to jak pisali koledzy powiedzmy, że to swego rodzaju termistor zmieniający swoją wartość oporową np 10k ma przy temp 25*C a przy 20*C np 8k tam niema żadnego styku. Jak podepniesz dwie sondy równolegle to z prawa ohma przykładowo przy 20*C wartość jaką odczyta termostat będzie 4k termostat odczyta to jako temperaturę np 10*C i zacznie grzać pomimo że w pomieszczeniu będzie 20*C. Wg mnie niema to prawa zadziałać. Zrób sobie CO obierz jakiś "mądry" punkt w domu który będzie reagował na zyski, palenie w kominku itp. (jeden w podłodze drugi powietrzny) zakryty od promieni słonecznych od IX do IV i steruj całością mocy grzewczej. Podczas wyjazdu również w jednym miejscu zmienisz nastawy temp. a pozatym masz "S-ki" i zawsze część obwodów możesz wyłączyć. Rób jak chcesz. Ja stwierdziłem że dzielenie temp w domu jest bez sensu. Nawet w łazience mam 22,5*C i nie potrzebuje więcej ... jak wychodze z pod prysznica będąc nagrzany to wole się schłodzić w 22,5*C i tak wychodząc z łazienki wchodzie do zblizonej temp, a nie z 27 do odczucia lodówki 22,5. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.12.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Krzysiek_BB stellarium lepszy od google sky? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 29.12.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Zrób sobie sterownik na dół drugi na góre i łazienki bedziesz miał max 4 sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.12.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 grudzień (30.11 - 31.12) - 525 kWh cały sezon 1073 kWh Szczęśliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 31.12.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 jee to u mnie 1k kWh to w grudniu pyknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.12.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 grudzień (30.11 - 31.12) - 525 kWh cały sezon 1073 kWh Szczęśliwego Nowego Roku! imrahil mamy identyczne domki będę cię podpatruwał ps niby w kwh to bardzo dużo ale w złotówkach- to bardzo ok u ciebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 31.12.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie cały sezon grzewczy (paź.list.grudz)prąd - 165 kwh * 0,54zł = 89zldrewno - 1,2mp * 160zl = 192zł RAZEM - 281zł puki co wieczorne przepelanie w piecokominku praktycznie wystarczamyślę że w tym sezonie zejdę poniżej 1tys. za grzanie..... chociaż gdyby następne 3 miechy byly takie same jak te poprzednie ( w co wątpie) to nie przekroczę 600zł Edytowane 31 Grudnia 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Mój cały prąd w domu od 31-12-2014 do 31-12-2015T1 - 1029,0 kWh > kwota = 693,10 złT2 - 10695,7 kWh > kwota = 2901,70 złRAZEM - 11724,7 kWh > kwota brutto = 3595 złw tym:Indukcja - 208,8 kWh > średnia dobowa roczna = 0,57 kWhCO rok do dziś - 7220 kWh (obecny sezon to 2656,5 kWhsam grudzień > 1087,1 kWh > średnia z obecnego sezonu 27,67kWh)CWU - 1346 kWh (możecie się śmiać ale tyle mam rocznie)AMEN i Szczęśliwego Nowego 2016 roku WSZYSTKIMps. w kominku w tym sezonie palone 3 słownie trzy razy. Temperatury aktualne (bez kominka)Zewnętrzna (-9,1*C) rejon otwarty teren Złote ŁanyWewnątrz powietrze (+22,1*C)Wewnątrz podłoga (+23,7*C) dla porównania od 31-12-2013 do 31-12-2014T1 - 1007 kWhT2 - 9176 kWh (w roku 2015 doszło kilka urządzeń)Indukcja 173 kWhCO 5724 kWh (analogicznie 2381 a sam XII 2014 - 1201 kWh)CWU 1305 kWh Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 31.12.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 a czym grzejesz CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) a czym grzejesz CWU? bojler 200 L Galmet + grzałka 2kW stoi w ciepłym = grzanym pomieszczeniu średnie dzienne zużycie wody ~ 250L całość wody (zimna i ciepła) 99% to prysznic bez zakręcania podczas mycia i bez wynalazków typu "deszczownica" aha i przede wszystkim bez cyrkulacji najdłuższy odcinek jest do wanny 5m reszta poniżej 3m Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.01.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 U mnie grudzień 941 kwh a cały jak dotąd sezon grzewczy (pierwszy prawdziwy) 1937 kwh. Temp. w domu się nie zmienia - od 20,5 w sypialni, przez 22,5 salon i część dzienna, po 23 w łazience. Wszystko w taniej taryfie a wiec koszt grzania = 1937x0,26=503 zł. W kominku przepalane jak przyjadą goście- średnio 4 razy w miesiącu. Jeśli pogoda ułoży się podobnie jak do tej pory to sezon zakręci się koło tysiaka w złotówkach. A nawet jeśli nie i będzie zima zimą, to nie sądzę żeby rachunek przekroczył 1300-1500zł. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, zdrowia, pomyślności a przede wszystkim obniżek cen prądu PS. obniżki faktycznie są zapowiadane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts