Tm. 15.09.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Pamiętaj ze nie możemy byc mega racjonalni w konfrontacji z osoba mającą 80 lat. Kociol wegolwy JUZ jest, instalacja wodna tez. No i pomieszczeń jest 6 (serio). Kazda przerobka grzenikow = dodatkowy koszt a co z CWU?. Klima halasuje i tego nie da sie obejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.09.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.09.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? U mnie standardowo... Sezon grzewczy rozpoczęty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? W sobotę ma być ciepło na Śląsku i słońce także jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.09.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 U mnie standardowo... Sezon grzewczy rozpoczęty ... Ho ho jeszcze temperatury są podobne w całej Polsce. No ale jak trzeba. U mnie do soboty bez słońca będzie jeszcze 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.09.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak obstawianie datę włączenia ogrzewania w swoich domach? myślę, że dopiero w październiku. dzisiaj mieliśmy prawie 25°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.09.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 4 dni bez słońca i na poddaszu przestało być komfortowo. Co z tego, że 23.5 stopnia, jak podłoga znacznie ostygła i nikt kapci zakładać nie zamierza, więc podłogówka ruszyła (a dokładnie zmusiłem ją, bo nie wyłączam na lato, podbiłem sterownik do 24). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.09.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) W tej chwili w salonie temp. powietrza 25oC a temperatura podłogi 23oC. Temperatura podłogi spadła około 2 stopnie przez ostatnie 2 tygodnie. Pewnie w tym samym tempie stygną ściany i cała reszta domu. W domu nie zawsze są odsłonięte rolety. Jeżeli przyjdą jeszcze słoneczne dni to pewnie temperatura się utrzyma. Nie ma co się martwić ogrzewania ustawione na 22oC. Edytowane 23 Września 2016 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 23.09.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 U nas w domu ciągle bardzo ciepło. odczytam wieczorem czujniki. zaczyna się chłód więc powinny się pojawiać spadki. Myślę jednak że sezon grzewczy jeszcze przez dłuższy czas się u nas nie zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.09.2016 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 A u mnie na mazurach jak zwykle zimno. od dwóch tygodni nocą temperatura spada do 4-5 stopni, a od tygodnia nawet w dzień jest 12-13 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.09.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mazowieckie zachodnie od paru dni temperatura w nocy koło 5 stopni dziś o trzeciej rano w domu 22,7. W sterowniku ustawiłem 22 więc pewnie niedługo się włączy. Dodatkowo żona nie pomaga bo mocno wietrzy a wszystko przez kota który nigdy nie wychodził na dwór i przechodzi szybką naukę życia na wsi Mieszkamy dopiero od 01.09.2016 więc przed nami pierwszy prawdziwy sezon. Kupiłem dziś podlicznik trzyfazy do pieca Elterm szkoda tylko że będzie liczył razem z CWU ale średnio zużycie energii na wodę (zasobnik 300l temperatura 45) to 7-10 kWh doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.09.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mazowieckie zachodnie od paru dni temperatura w nocy koło 5 stopni dziś o trzeciej rano w domu 22,7. W sterowniku ustawiłem 22 więc pewnie niedługo się włączy. Dodatkowo żona nie pomaga bo mocno wietrzy a wszystko przez kota który nigdy nie wychodził na dwór i przechodzi szybką naukę życia na wsi Mieszkamy dopiero od 01.09.2016 więc przed nami pierwszy prawdziwy sezon. Kupiłem dziś podlicznik trzyfazy do pieca Elterm szkoda tylko że będzie liczył razem z CWU ale średnio zużycie energii na wodę (zasobnik 300l temperatura 45) to 7-10 kWh doba. Masz zużycie CWU 7-10 kWh na dzień. A ile osób masz w domu i jak działa cyrkulacja? Co do wietrzenia to nawyk otwartych drzwi zostaje z lata, niby ciepło przez okno ( przyjemne promyczki ) to wychodzi się na taras a tam zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.09.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Cyrkulacja wyłączona nie potrzebnie wydana kasa. Najdalej jest do kuchni 8metrow, łazienki 6 i 5. Trzy osoby na stałe w weekend pięć. Edytowane 23 Września 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 23.09.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 To dlatego takie małe zużycie jak na tyle osób i taki duży baniak ( straty). U mnie tyle idzie na 2/3 osoby z cyrkulacją włączoną 3 godziny na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.09.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) To dlatego takie małe zużycie jak na tyle osób i taki duży baniak ( straty). U mnie tyle idzie na 2/3 osoby z cyrkulacją włączoną 3 godziny na dobę. To pokazuje jak wazne jest prawidłowe sterowanie cyrkulacją, ponadto przydałoby sie doizolowac dodatkowo zasobnik cwu. Edytowane 23 Września 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.09.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło. Jak napisałem mieszkamy dopiero od 01.09.2016 i dużo wody szło na sprzątanie po budowie więc pewnie i zużycie wody i prądu większe, zbiornik mam ocieplony pianą poliuretanową ale stoi koło okna. Muszę trochę po eksperymentować z temperaturą CWU zobaczę w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.09.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło. A się kapiemy ? Ile l wody daje zużycie 5-6kWh i ile l wody przypada na osobę na dobę ? Czyż nie ok.150l czyli ok.37l na osobę na dobę ? We wiaderkach się kapiecie czy wogole nie mieszkacie w tym domu ? Edytowane 23 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.09.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 A się kapiemy ? Ile l wody daje zużycie 5-6kWh i ile l wody przypada na osobę na dobę ? Czyż nie ok.150l czyli ok.37l na osobę na dobę ? We wiaderkach się kapiecie czy wogole nie mieszkacie w tym domu ? 37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę. U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.09.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę. U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy). U mnie 120L zbiornik woda z czujnika podaje 44'C 5 osób 2+3 (dzieciaki małe do lat 6) wystarcza wody spokojnie na nas wszystkich głównie prysznic a dzieciak czasem kąpiel ale nie po szyję Ty grzanie już odpalałeś czy jeszcze nie? U mnie na razie niecentralnie czasem dogrzałem łazienkę przed kąpielą do 27'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts