Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas w salonie termometr wskazuje 24,5°C, dzisiaj cały dzień ciemno, pochmurno i leje. jeszcze nie grzejemy :)

w łazience podobnie (termostat maty grzewczej pokazuje ponad 25°C, ale ma chyba inną skalę niż termometr w salonie ;)). w kuchni trochę cieplej niż w salonie, w wiatrołapie minimalnie chłodniej, ale nie mamy tam termometrów.

I masz te 25 a w upały też było 25?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I masz te 25 a w upały też było 25?

nie, w upały było maksymalnie 24,5 i to nie w okresie czerwiec-sierpień (kiedy było dokładnie 24), ale w pierwszej połowie września - inny kąt padania słońca. w upały broniliśmy się roletami, pracą reku na bypassie lub nie w zależności od temperatury zewnętrznej, czasem uchylaniem niektórych okien w domu.

cały zeszły tydzień rolety były w górze, pożegnaliśmy się już z bypassem w rekuperatorze, a słońce świeci pod coraz mniejszym kątem w południowe okna. po powrocie z pracy bywało 26°C. dzisiejsza temperatura to pozostałość z soboty (ostatni mocno słoneczny dzień) - jeszcze silikat i żelbet ciepło trzymają (szczególnie że noce są ostatnio całkiem ciepłe), tak jak latem trzymały chłód z nocy przez cały dzień.

Potwierdzam, praca rolet to podstawa. W lecie rolety od południa były zasłonięte praktycznie do powrotu z pracy, na wieczór od zachodu też często zasłanialiśmy. Od końca sierpnia rolety w dzień były otwarte i łapały promienie słoneczne. Trudno przyzwyczaić się do zamykania drzwi.

Szczerze chyba nierealne.

W sobotę odwiedzili nas znajomi i w salonie około godziny 16 było lekko za ciepło z powodu promieniowania. Nawet temperatura nie skoczyła o 1oC ale odczucie było.

U mnie przy myciu okien spadło do 23,5 wieczorem, ustawiłem klimę i grzeje przez 30 minut w godzinach od 5 30 do 6. Poprzedni tydzień był słoneczny i temp. utrzymuje się na poziomie 24 - 24,5 stopnia. Łazienka jak to łazienka dogrzewana, nie wiem przez ile ale jak wchodzę po kąpieli to jest 27oC.

Temperatura podłogi spadła do 23 stopni i tak już się trzyma.

Jak spadnie komfort to dołożę jeszcze z godzinę grzania klimy po południu przed powrotem wszystkich do domu.

Powoli czas się przestawiać na 22oC tylko co na to kobiety?

A u nas w upały było 26,5. Dyskomfortu nie było bo włączylibyśmy klimę

Edytowane przez APZ
błąd temp.

U mnie temp. na wyrzutni 24,7*. W domu przyjemnie ciepło. nCO jeszcze nie rusza.

Temperatury pod domem w salonie:

podbudowa - 15,87*

styro - 20,50*

płyta - 24,00*

W najchłodniejszym wiatrołapie mam 24,3*

Cały osprzęt (grzejąca ściana betonowa, dogrzewanie wentylacją) jeszcze w trybie lato.

Co ciekawe mi CWU we wrześniu (dość słoneczny) z grzałki wychodzi 3,5 kWh/doba przy solarze działającym non stop. Nam jednak zdarza się że brakuje ciepłej wody mimo baniaka 300l i temp. nie rzadko w okolicach 60*. Nie używamy wanny i jest nas na razie dwoje, ale np. jak odkryłem istnienie deszczownicy to pod prysznicem mogę stać i pół godziny po treningu :) a żona to żona, po prostu taki ma tryb kąpieli że spędza pod prysznicem godzinę..

Potwierdzam, praca rolet to podstawa. W lecie rolety od południa były zasłonięte praktycznie do powrotu z pracy, na wieczór od zachodu też często zasłanialiśmy. Od końca sierpnia rolety w dzień były otwarte i łapały promienie słoneczne. Trudno przyzwyczaić się do zamykania drzwi.

Szczerze chyba nierealne.

W sobotę odwiedzili nas znajomi i w salonie około godziny 16 było lekko za ciepło z powodu promieniowania. Nawet temperatura nie skoczyła o 1oC ale odczucie było.

U mnie przy myciu okien spadło do 23,5 wieczorem, ustawiłem klimę i grzeje przez 30 minut w godzinach od 5 30 do 6. Poprzedni tydzień był słoneczny i temp. utrzymuje się na poziomie 24 - 24,5 stopnia. Łazienka jak to łazienka dogrzewana, nie wiem przez ile ale jak wchodzę po kąpieli to jest 27oC.

Temperatura podłogi spadła do 23 stopni i tak już się trzyma.

Jak spadnie komfort to dołożę jeszcze z godzinę grzania klimy po południu przed powrotem wszystkich do domu.

Powoli czas się przestawiać na 22oC tylko co na to kobiety?

A u nas w upały było 26,5. Dyskomfortu nie było bo włączylibyśmy klimę

Jaką masz klimę?

Ja jeszcze nie grzeje, mimo, że od kilku dni temperatury na zewnątrz poniżej 10oC. Dziś temperatura w salonie spadła do 22oC. W nocy zapowiadają jakieś 3oC, więc jutro chyba już nie utrzymam tych 22, ale nie sądzę, że będę musiał rozpocząć sezon grzewczy.

PS. To pierwszy sezon grzewczy - mieszkam od maja.

Koledzy, ma ktoś folię grzewczą? W salonie nie mam maty w wylewce, bo żona stwierdziła, że to kiepski pomysł, jednak teraz coraz bardziej żałuje. Chće zdjąć panele i wsadzić folie, bezpośrednio pod nie. Czy ktoś sprawdzał taki system?

Możesz dać folie czy matę pod podłogę lub też w suficie folie na podczerwień tyle że dobrej jakości a nie jakieś podróbki. Daj jednak większą moc w każdym z przypadków aby szybciej dogrzało kiedy trzeba. Jakie masz wątpliwości w tym temacie jednak?

Koledzy, ma ktoś folię grzewczą? W salonie nie mam maty w wylewce, bo żona stwierdziła, że to kiepski pomysł, jednak teraz coraz bardziej żałuje. Chće zdjąć panele i wsadzić folie, bezpośrednio pod nie. Czy ktoś sprawdzał taki system?

Mógłbyś coś więcej. W jakich godzinach grzejesz? Na jakiej taryfie jesteś? Stosujesz obniżenie nocne? Jakie sterowniki? Centralny system sterowania czy każde pomieszczenie osobno? Który sezon?

Dzięki

EDIT-sorry już znalazłem Twoje wpisy. Ale może coś o sterowaniu więcej ?

Edytowane przez noname2

Mógłbyś coś więcej. W jakich godzinach grzejesz? Na jakiej taryfie jesteś? Stosujesz obniżenie nocne? Jakie sterowniki? Centralny system sterowania czy każde pomieszczenie osobno? Który sezon?

Dzięki

EDIT-sorry już znalazłem Twoje wpisy. Ale może coś o sterowaniu więcej ?

Grzejniki adax neo mają swoje sterowniki, mozesz programować temperaturę w 3 przedziałach czasowych i na 5 oraz 7 dni, dzięki temu grzeję w 2 taryfie, na podłogówki mam sterowniki warmtec, też tylko 2 taryfa. W zime miałem 75% wykorzystania w 2 taryfie.

Teraz chcę folię thermofol pod panele, bo podłogówka jest świetna.Oni mają swoje sterowniki, też do programowania.Generalnie sterowanie w każdym pomieszczeniu jest świetną sprawą, w sypialni mam w nocy 20, u syna 21, na dole w salonie 24, żeby nagrzać i zmiescić się w 2 taryfie. W zeszłą zimę największy rachunek miałem 600 zł, z tym że w domu wszystko na prąd. System ogrzewania prądem jest naprawdę godny polecenia pod warunkiem, że masz ciepły dom i reku

Możesz dać folie czy matę pod podłogę lub też w suficie folie na podczerwień tyle że dobrej jakości a nie jakieś podróbki. Daj jednak większą moc w każdym z przypadków aby szybciej dogrzało kiedy trzeba. Jakie masz wątpliwości w tym temacie jednak?

Nigdy tego nie używałem i nie wiem jak działa. Będę miał 30m2 foli z mocą 140w/m2, żeby mieć duży zapas mocy, teraz mam 3x600w adax neo, więc będzie dużo więcej. Mam nadzieję, że będzie grzac szybko, zastanawiam się czy to jest system 0-1, grzeje na maxa i się wyłącza, czy tez dostosowuje moc grzania do potrzeb. Chodzi mi o to, że jak będę chciał poza 2 taryfą włączyć sobie delikatne grzanie nóg, to czy walnie z całą mocą, czy też można to wysterować. Pozdrawiam