Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
prosta sprawa, dziwne że o tym nie wspomina...o sprawie miki121 i firmie bodajże "Ciepły Dom" nie słyszałeś?to była głośna i piękna sprawa swego czasu....:Pdziwię się, że nie poleca firmy w której był v-ce :p
Już Wivaldiemu mówiłem,że się myli i tobie powtórzę to samo a nawet powiem,że kłamiesz.Umowę na realizację ogrzewania i pompy ciepła nie podpisywalem z firmą Ciepły Dom i ta firma nie robiła mi nic w domu.Była to inna firma z którą ja jako inwestor miałem problem z realizacją i wywiązaniem się z podpisanej umowy przez tą firmę.Dotarło ? Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie pod prysznicem to jest kumulacja kabli, tam kończyłem pętlę i coś za dużo mi zostało, więc musiałem to upchać przy odpływie liniowym, teraz się cieszę bo tam gdzie najbardziej potrzeba jest zawsze najcieplej

U mnie to samo! :)

Ja mam ułożone rurki do OP, ale prysznic omijałem bo musiałbym robić mega-gimnastyki, zawijasy dylatacje itp itd.

Kable odpuściłem bo znalazłem info że w kabinie "bezbrodzikowej" jakieś niskonapięciowe powinny być ewentualnie. Ale może jeszcze bym wrzucił jakąć matę czy kawałek kabla (jeśli by faktycznie była potrzeba grzać, choć jakoś nie wydaje mi się, pod prysznicem odkręcam ciepłą wodę :) ). Jakbym w świeżej (2-dniowej) wylewce wyskrobał rowki aby schować w nich kabel i na to później klej+płytki byłoby OK? Na środku kabiny 180x80cm odpływ liniowy.

Gość Arturo72
firmę zwał jak zwał. Liczą się ludzie

Tutaj ludzie mają dobrą pamięć....i krs też potrafią sprawdzić :p

przywoływanie tego twojego przypadku, to mniej więcej tak samo jakby chwalić się, jakie to kokosy były w firmie Amber Gold na lokatach....identyczny mechanizm

No tak,tylko to ja jestem poszkodowanym jak w Amber Gold. Mnie jakoś nikt nie ściga a jest wręcz przeciwnie,nie ukrywam się itp.

Jak nie masz zielonego pojęcia to zamilknij i nie kłam.

Spółka CD powstała znacznie później. .

Gość Arturo72
Firma która robiła mi ogrzewanie i instalację pompy nie wywiązała się z umowy i nie dokonczyla instalacji,kończyła inna firma którą na własną rękę musiałem szukać.Wystarczy dlaczego nie polecam ?
Nie poleca bo firmy chyba juz nie ma, to co ma polecac.
Następny "mądry" :D Edytowane przez Arturo72

No tak,tylko to ja jestem poszkodowanym jak w Amber Gold. Mnie jakoś nikt nie ściga a jest wręcz przeciwnie,nie ukrywam się itp.

Jak nie masz zielonego pojęcia to zamilknij i nie kłam.

Spółka CD powstała znacznie później. .

skoro jesteś taki poszkodowany, to dlaczego ofertę którą dostałeś od tej wzorowej "Amberowej" firmy jako przykład jak tanio można PC kupić?

jak byłeś tak poszkodowany przez tę firmą, to dlaczego założyłeś spółkę CD z żoną właściciela firmy, przez którą byłeś niby poszkodowany? :p

Gość Arturo72
skoro jesteś taki poszkodowany, to dlaczego ofertę którą dostałeś od tej wzorowej "Amberowej" firmy jako przykład jak tanio można PC kupić?jak byłeś tak poszkodowany przez tę firmą, to dlaczego założyłeś spółkę CD z żoną właściciela firmy, przez którą byłeś niby poszkodowany? :p
Jakie to było tanio skoro dzisiaj ta pompa jaką miałem mieć założoną zgodnie z umową czyli Atlantic 8kW kosztuje dzisiaj 13tys.zł z 8% a przypominam,ze przez te 4 lata były podwyżki w Atlanticu ?

Gdzie to "tanio" widzisz ? W swojej głowie ?

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6605388944.html

Jak zobaczyłem,że firma,z którą podpisałem umowę na realizację robi mnie w ch... to od złozyłem papiery o rezygnację w CD i moja kariera trwała tam "aż" miesiac.

Edytowane przez Arturo72

Niezmiennie, od kilku lat, bezrefleksyjnie powtarzane "prawdy objawione" i prezentowane postawy mesjańskie. Czytać hadko....

A tymczasem zupełnie niepostrzeżenie (prawie :D) pojawił się wpis o urządzeniu, jak dla mnie, kompletnym.

Samsung EHS TDM

Montaż odbędzie się niebawem,mam nadzieję.Koszt PC 8kW+ dwa splity kanałowe slim 3,6kW,zbiornik CWU+montaż i osprzęt 24kpln.

Cena również nie zabija, ciekawe jak z parametrami użytkowi, bo trochę ciężko znaleźć dane.

Ale załatwia kilka rzeczy:

1. ciepłą podłogę,

2. szybkie dogrzanie pomieszczeń wedle potrzeb,

3. chłodzenie,

4. CWU

A co do tego:

Mam model 3,5kW i póki co przy pracy na auto jest praktycznie niesłyszalny. Jest na tyle cichy, że zastanawiam się, czy nie zawiesić jakieś wstążki, żeby widzieć czy pracuje, bo ja go kompletnie nie słyszę.

To fakt Gree U Crown jest cichy, kiedy startuje to się go słyszy, po chwili na "auto" schodzi z obrotami i praktycznie go nie słychać.

Gość Arturo72
Panie Pratchawiec, Adwokat diabła się znalazł ? Następny użytkownik PC co się musi dowartościować w wątku o grzaniu czystym prądem COP=1 ?
Jasiek ma kable...
A nie lepiej od razu na starcie zamontować sobie PC ...?Nie wiem po co udowadniać że da się czystym prądem a po zamieszkaniu kombinować z jakimiś protezami typu split czy jakimś wynalazkiem do CWU...Tak...,tak... ja wiem uważasz że ty zrobisz lepiej i będzie super ...Po pierwszym sezonie obudzisz się z ręką w nocniku i zaczniesz kombinować wydając kolejne pieniądze na różne ustrojstwa szybciutko dobijesz do kwoty normalnego wydajnego systemu z pompą ciepła...

Gość Arturo72
Niezmiennie, od kilku lat, bezrefleksyjnie powtarzane "prawdy objawione" i prezentowane postawy mesjańskie. Czytać hadko....A tymczasem zupełnie niepostrzeżenie (prawie :D) pojawił się wpis o urządzeniu, jak dla mnie, kompletnym.Samsung EHS TDM
Przecież to potrafi każda pompa ciepła p-w :D Tylko sensu takiego kombinowania nie widzę zadnego w nowym domu o duzej bezwładnosci http://www.ghs-polska.pl/samsung/samsung-ehs-tdm.html Edytowane przez Arturo72

I to jest jej mega zaleta,przynajmniej u mnie :)Kolejna mega zaleta,przynajmniej u mnie ;) Dlatego temperatura w domu jest stabilna i waha się w przedziale 22,5-23st.C niezaleznie czy dom złapie trochę słońca czy nie.

ja u siebie tego saunowania nie zauwazam ale ja mam izolacje na zewnatrz. dzisiaj dzien dosyc sloneczny i temp wzrosla o ok 0,7 do 23,5 max. teraz jest 23.

Pytanie, ile tego słońca Wam wpada ?

Ja mam ścianę południową budynku o długości 21metrów z ok. 16m2 przeszkleń i szybami z wysokim parametrem g (przepuszczalności energii). Ani od wewnątrz, ani od zewnątrz żadne okna nie są przysłonięte. Może to jeden z powodów tych mocnych i szybkich zysków?

Ściany zapewne też mają w tym udział, ale wszystkie wewnetrzne ściany też mam w silki. Czy dostawienie zewnętrznych z silki zrobi taką różnicę jak piszecie ? Nie sądzę.

Nie wiem dlaczego na siłę próbujecie wcisnąć mi pompę ciepła p-w z wodną podłogówką? Czy Wy lepiej wiecie jak mój dom zachowuje się w okresie grzewczym ? Wiecie lepiej kiedy przebywam w domu i jakie są moje preferencje komfortu ? Spokojnie, dajcie, abym się o tym przekonał. Jeśli okaże się, że pompa p-w poprawi komfort i inwestycja w nią zwróci się w sensownym czasie to ją kupię i z pewnością dam znać.

PS. Teraz mam temperaturę 23,5oC.

Oczywiscie,że tak ale sensu w tym zadnego nie widze,żeby pozbawiac się komfortowego ogrzewania podłogowego.

To znaczy, że do każdej PC PW można dodać "moduł" i mieć także PC P-P? Jeśli tak to czemu nikt inny tego nie proponuje? Ceny zaporowe czy jak?

Jutro sobie o tym pogadam ze znajomym specem od klimy...

I nie mów Arturo, że Ci to niepotrzebne, bo kilka miesięcy temu pisałeś, że może dołożysz u siebie kanałówkę do chłodzenia :p

Gość Arturo72
Nie wiem dlaczego na siłę próbujecie wcisnąć mi pompę ciepła p-w z wodną podłogówką?
A kto próbuje ?Od lat twierdzę,że kable w domu to głupota i znacznie lepsze i uniwersalne rozwiązanie to Kospel+wodna podłogówka w tej samej cenie co kable i oferujące to samo co kable ze zuzyciem takim samym jak kable i to przez szereg lat się potwierdziło bo kablarze zamiast wywalić Kospela i wstawić pompę p-w do c.o+cwu+klimatyzacji to kombinuja z jakimiś protezami typu nadmuch ciepła tudziesz pompami ciepła do cwu gdzie koszt tego wszystkiego jest wyższy niż na poczatku jedno urzadzenie do wszystkiego.Lobo,naczelny kablarz zaczął od tego typu protezy :D
To znaczy, że do każdej PC PW można dodać "moduł" i mieć także PC P-P?
Wstawisz sobie klimakonwektor z nadmuchem w obieg i bedziesz grzał powietrzem lub chłodził powietrzem :) Edytowane przez Arturo72

Przecież to potrafi każda pompa ciepła p-w :D Tylko sensu takiego kombinowania nie widzę zadnego w nowym domu o duzej bezwładnosci http://www.ghs-polska.pl/samsung/samsung-ehs-tdm.html

A ja widzę sens.

Dasz wiarę, że to co Ty sądzisz nie jest uniwersalne i jedynie słuszne? Nie odpowiadaj....

Skoro każda potrafi to dlaczego (jak już miloszenko zauważył) jako nikt tego nie stosuje? Nie mówię o klimakonwektorach tylko o kanałówce tudzież indywidualnie sterowanej jednostce wewn. klimy.