Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do "protezy": Nie masz doświadczenia z nowymi splitami, a w szczególności w domach dobrze ocieplonych. Nie zdajesz sobie sprawy, że takie urządzenie jest tanie, efektywne i potrafi chłodzić. Nie porównuj je do kabli, ani farelek bo ani jedno ani drugie nie robi to co split.

EDIT: I jeszcze jedno. Złożyłem wniosek na fotowoltaikę z 85% dofinansowaniem. Jak to dostanę, to już kompletnie nie będzie sensu cokolwiek dokupować do systemu CO+CWU.

Widzisz Barthz a nawet i w słabo izolowanych protezy potrafią robić cuda :). Inny przykład, 64 m2 mieszkanie w bloku koszt ogrzewania z sieci 2400 zł z protezą i dogrzewaniem elektrycznym uwaga: 700 zł.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aktualne oferty handlowe ?

Do Twojego domu podawałem Ci linka z allegro za 16tys.zl z 23% VAT,z montazem i 8% VAT wyjdzie te 16tys.zl+zasobnik 1,5tys.zl i masz 17,5tys.zl bez protez i z COP3 nie tylko do c.o ale i do cwu. To tylko o ok.13tys.zl więcej niż Kospel+bojler czy kable ale do "odrobienia" w przeciągu 6-7lat dla domów z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i większym i ze zuzyciem

Czy zrobilem lepiej ? Nie wiem :)

Przyjmijmy średni zużycie energii na podgrzanie cwu na poziomie 2400kWh rocznie, za które zapłacę ok. 2400 x 0,21gr = 500zł. Przy pompie będzie 166zł :). CO nie liczę, bo split i kable dadzą mi to samo co PC p-w. Oszczędzam zatem 334zł rocznie !!! wydając na starcie 15tys. więcej !!! Nie licząc wartości pieniądza (lokata, kredyt itp.) to zwrot mam na poziomie 45 lat !

Jak widać, zdecydowanie lepiej tą różnice władować w lepsze ocieplenie budynku, bo zapewne znacznie dłużej wytrzyma niż twoja pompa.

EDIT: policzyłem dokładną stawkę za 1kWh energii w 2 taryfie.

Edytowane przez Barth3z

Gość Arturo72
Przyjmijmy średni zużycie energii na podgrzanie cwu na poziomie 2400kWh rocznie, za które zapłacę ok. 900zł. Przy pompie będzie 300zł. CO nie liczę, bo split i kable dadzą mi to samo co PC p-w. Oszczędzam zatem 600zł, wydając na starcie 15tys. więcej. Nie licząc wartości pieniądza (lokata, kredyt itp.) to zwrot mam na poziomie 25 lat !Jak widać, zdecydowanie lepiej tą różnice władować w lepsze ocieplenie budynku, bo zapewne znacznie dłużej wytrzyma niż twoja pompa.
To tylko o ok.13tys.zl więcej niż Kospel+bojler czy kable ale do "odrobienia" w przeciągu 6-7lat dla domów z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i większym i ze zuzyciem
Chyba logicznym jest dla każdego,że im mniejsze straty ciepła tym pompa ciepła będzie mniej zasadna ?Chyba popłynąłeś lekko...Nadmuch powietrza nie da Ci tego samego co np.kable czy wodna podłogówka i skończ przekonywać do dziwnych teorii.Bedzie ciepło ale podobnie przy farelce będzie ciepło tylko w Twoim przypadku ta farelka będzie pracowała z COP>1. Edytowane przez Arturo72

Nie ma co czarować ceny pomp spadają i bardzo mnie to cieszy. Mam nadzieję, że wraz ze spadkiem cen nie spadnie jakość usług.

Nie jestem pewien czy to będzie już cena całkowita. Na etapie ofertowania nie miałem tego typu urządzeń z montażem poniżej 20 kpl.

Arturo moim zdaniem źle oceniasz splita. Slit to dodatek. U mnie głównym zadaniem będzie chłodzenie W tym roku ani razu nie trzeba było go odpalić do chłodzenia. Za to w sierpniu żona odpaliła bo było jej za zimno ty pewnie odpalisz kominek ja jednak nie mam kotłowni w salonie tylko splita. Nazywaj to jak chcesz proteza czy co innego. Żona sobie chwali ma 23oC i potrzebuje dogrzać bo jak 30 minut siedzi sobie na kanapie i dzierga w salonie to robi się jej zimno. Ja w tym momencie zastanawiam z czego mogę się jeszcze rozebrać bo w zasadzie jestem w spodenkach i podkoszulce.

Nie traktuj tego jako chęć oszczędności powetowanie sobie chęci posiadania pompy ciepła. Czy innych pobudek.

W moim przypadku klimę instalowałem do obniżania temperatur, grzanie to dodatkowa funkcja wcześniej mi nie znana. Jednak doskonale się sprawdza, daje ciepło tu i teraz podłogówką tego nie zrobisz. Tylko nie mów, że jak masz pompę to ustawiasz na 23oC i jest ok. więcej Ci nie trzeba. Też mam 23oC i żonie po 30 minutach brakuje. Z drugiej strony mówię, że podniosę temp. to mówi, że nie ma takiej potrzeby aby cały czas było tak ciepło

Moim zdaniem nie da się ogrzać takiego domu jak mój splitem w 100% aby nie było uszczerbku na komforcie. Ale ja mam dom na poziomie 40kwh/m2, sporo rzeczy nieskończonych. Split to doskonałe źródło ciepełka, którym można precyzyjnie sterować.

Przyjmijmy średni zużycie energii na podgrzanie cwu na poziomie 2400kWh rocznie, za które zapłacę ok. 900zł. Przy pompie będzie 300zł. CO nie liczę, bo split i kable dadzą mi to samo co PC p-w. Oszczędzam zatem 600zł, wydając na starcie 15tys. więcej. Nie licząc wartości pieniądza (lokata, kredyt itp.) to zwrot mam na poziomie 25 lat !

Jak widać, zdecydowanie lepiej tą różnice władować w lepsze ocieplenie budynku, bo zapewne znacznie dłużej wytrzyma niż twoja pompa.

Dwa kilometry ode mnie wszyscy tak mają.

http://www.pawinski.com.pl/wp-content/uploads/2016/01/P1170657-1024x768.jpg

Chyba logicznym jest dla każdego,że im mniejsze straty ciepła tym pompa ciepła będzie mniej zasadna ?Chyba popłynąłeś lekko...Nadmuch powietrza nie da Ci tego samego co np.kable czy wodna podłogówka i skończ przekonywać do durnych teorii.Bedzie ciepło ale podobnie przy farelce będzie ciepło tylko w Twoim przypadku ta farelka będzie pracowała z COP>1.

Przy porządnie wykonanej izolacji dobrze zorganizowany nadmuch powietrza nie jest dyskomfortowy...

Chyba logicznym jest dla każdego,że im mniejsze straty ciepła tym pompa ciepła będzie mniej zasadna ?Chyba popłynąłeś lekko...

Popłynąłem ? Na czym ?

Nadmuch powietrza nie da Ci tego samego co np.kable czy wodna podłogówka i skończ przekonywać do dziwnych teorii.Bedzie ciepło ale podobnie przy farelce będzie ciepło tylko w Twoim przypadku ta farelka będzie pracowała z COP>1.

Mówię o kablach + "proteza". W takich temperaturach jakie mamy w listopadzie wystarczyło mi włączać tylko splita i żadnego dyskomfortu z tego powodu nie odczuwałem. Temp. powietrza była równomierna, pewnie dzieki nadmuchowi ze splita jak i działającej wentylacji.

Nawet jeśli 25% pracy ogrzewania przypadnie na kable to i tak dzięki wyższemu COP'owi pompy ciepła p-p bilans C.O. wyjdzie podobny do twojej pc p-w.

A jak pisałem wcześniej, zwrot na samej c.w.u. mam za 45lat :)

Nie ma znaczenia jaki COP, takie wykonanie jest niedopuszczalne! A jeśli nawet stwierdzisz, że ktoś odwalił taką fuszerkę, to trzeba poprawić bez względu na COP.

Wiesz kto taką fuszerkę odwalił? Nazywa to się kuna.

Poszukaj sobie zdjęć z google (jest ich mnóstwo), lub wpisz w forumową wyszukiwarkę, to się przekonasz jakie ludzie mają z nimi problemy. Kolega zamontował sobie pastucha dookoła domu!

Hej, kablarze podpowiecie (ponawiam)?

u mnie pod prysznicem to jest kumulacja kabli, tam kończyłem pętlę i coś za dużo mi zostało, więc musiałem to upchać przy odpływie liniowym, teraz się cieszę bo tam gdzie najbardziej potrzeba jest zawsze najcieplej

U mnie to samo! :)

Ja mam ułożone rurki do OP, ale prysznic omijałem bo musiałbym robić mega-gimnastyki, zawijasy dylatacje itp itd.

Kable odpuściłem bo znalazłem info że w kabinie "bezbrodzikowej" jakieś niskonapięciowe powinny być ewentualnie. Ale może jeszcze bym wrzucił jakąć matę czy kawałek kabla (jeśli by faktycznie była potrzeba grzać, choć jakoś nie wydaje mi się, pod prysznicem odkręcam ciepłą wodę :) ). Jakbym w świeżej (2-dniowej) wylewce wyskrobał rowki aby schować w nich kabel i na to później klej+płytki byłoby OK? Na środku kabiny 180x80cm odpływ liniowy.

Jak wrzucę taki przewód będzie OK:

https://www.emultimax.pl/pl/p/Przewod-grzejny-MC-15m-270W-18Wm/1116 ?

Sterować tym (i nie tylko tym oczywiście) miałaby automatyka na PLC.

A może to bez sensu (takie załączanie rano czy na wieczór aby nie zmarznąć w nogi pod prysznicem)?

Edytowane przez grzeniu666

Wiesz kto taką fuszerkę odwalił? Nazywa to się kuna.

Poszukaj sobie zdjęć z google (jest ich mnóstwo), lub wpisz w forumową wyszukiwarkę, to się przekonasz jakie ludzie mają z nimi problemy. Kolega zamontował sobie pastucha dookoła domu!

I co, dzięki pompie będziesz mógł to zostawić ?!

Hej, kablarze podpowiecie (ponawiam)?

Ja mam ułożone rurki do OP, ale prysznic omijałem bo musiałbym robić mega-gimnastyki, zawijasy dylatacje itp itd.

Kable odpuściłem bo znalazłem info że w kabinie "bezbrodzikowej" jakieś niskonapięciowe powinny być ewentualnie. Ale może jeszcze bym wrzucił jakąć matę czy kawałek kabla (jeśli by faktycznie była potrzeba grzać, choć jakoś nie wydaje mi się, pod prysznicem odkręcam ciepłą wodę :) ). Jakbym w świeżej (2-dniowej) wylewce wyskrobał rowki aby schować w nich kabel i na to później klej+płytki byłoby OK? Na środku kabiny 180x80cm odpływ liniowy.

Jak wrzucę taki przewód będzie OK:

https://www.emultimax.pl/pl/p/Przewod-grzejny-MC-15m-270W-18Wm/1116 ?

Sterować tym (i nie tylko tym oczywiście) miałaby automatyka na PLC.

A może to bez sensu (takie załączanie rano czy na wieczór aby nie zmarznąć w nogi pod prysznicem)?

Nic nie wrzucaj, to bez sensu :)

Ja dałem tylko dlatego, że został mi nadmiar kabla przy układaniu. Specjalnie bym tam żadnego ogrzewania nie dawał.