Hanss 25.11.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Jakiego wątku? Dasz linka? Rozumiem, że 15 tysięcy za ogrzewanie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219660-Kompletny-system-grzewczy-do-15-ty%C5%9B-z%C5%82-rach-do-3-ty%C5%9B-za-sezon-CO-CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) Mówię o kablach + "proteza". W takich temperaturach jakie mamy w listopadzie wystarczyło mi włączać tylko splita i żadnego dyskomfortu z tego powodu nie odczuwałem. Temp. powietrza była równomierna, pewnie dzieki nadmuchowi ze splita jak i działającej wentylacji. Bartek,nie porównuj swego domu i jego "zachowań" do tradycyjnych dworków.Przy odpowiednim rozplanowaniu pomieszczeń,sytuacja jaką opisujesz se splitami ma sens (choć komfort cieplny domowników,jest niemierzalny).Pamiętaj,że typowy "jamnik" -dla ogrzewania ciepłym powietrzem jest korzystniejszy a niżeli dom któremu bliżej do bryły typu kwadrat.Masz hall/galerie która jest takim dystrybutorem/tunelem powietrza nadmuchiwanego. Przy bryle zbliżonej do kwadratu-sytuacja się zmienia ,choćby dla tego,że jest więcej na mniejszej powierzchni ścian działowych,drzwi itd. Nawet jeśli 25% pracy ogrzewania przypadnie na kable to i tak dzięki wyższemu COP'owi pompy ciepła p-p bilans C.O. wyjdzie podobny do twojej pc p-w. A jak pisałem wcześniej, zwrot na samej c.w.u. mam za 45lat O zwrotach -pisarzy było wielu Inwestycja w kable IMHO,jest totalnie nie opłacalna-tak jak w PC.Trzeba rozważać to nieco "szerzej".Energia elektryczna drożeje szybciej,a niżeli Ty się starzejesz :)Te dystanse w inwestycji w kable vide wodna podłogówka-szybko się zatrą.O ile właściciele PC ,działających prawidłowo,odczują to nieprędko-to właściciele kabli już nieco prędzej...Nawet po mimo mniejszych startowych inwestycji.Dziś masz na auto marki audi,a jutro może i to być Fiat.I jednym i drugim dotrzesz do celu.... Nie za bardzo podoba mi się także,rozpatrywanie jesieni/zimy w kryteriach obecnej pogody.Pamiętajmy jednak,że nasz klimat jest mocno kapryśny. Pozdrawiam. Edytowane 25 Listopada 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielblad13 26.11.2016 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 więcej szacunku dla czytających proszę ! czy to aż tak wiele ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.11.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 więcej szacunku dla czytających proszę ! czy to aż tak wiele ????? Późna pora. Niektórzy po pijaku stają się strasznie odważni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 26.11.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 A możecie przestać pierdolić nie na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.11.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 A możecie przestać pierdolić nie na temat? Kac? Popraw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 26.11.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Od 2017 roku w większości nowo projektowanych domach kopciuch ..http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?343-Nowe-warunki-techniczne-2017-nie-mo%C5%BCna-ju%C5%BC-ogrzewa%C4%87-domu-pr%C4%85dem-gazem-pomp%C4%85-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Myślę, że gorszą wiadomością jest całkowity zakaz ogrzewania kablami. Świat stanął na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 27.11.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 dlaczego moderator pisze takie bzdury ? ktoś może jeszcze w to uwierzyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 27.11.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 dlaczego moderator pisze takie bzdury ? ktoś może jeszcze w to uwierzyć ! Sama prawda, musiałbyś mieć EKco+cwu+wentylacja 30kWh/m2rok aby zmieścić się w Ep 95kWh/m2rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Jakie są obejścia problemu z cudacznym liczeniem EP? Jak chcę oficjalnie i legalnie ogrzewać prądem 1:1 i CO i CWU to mi EP wychodzi ponad 185kWh/m2/r (w projekcie mam policzone dla gazu 68kWh/m2/r). Do tego mam kominek. Czy jest on jakoś uwzględniany? Czy muszę kombinować coś z solarami albo z PC?Czy jednak wybudować najtańszy komin i wstawić najtańszy kocioł zdolny do spalania biomasy tylko dla papieru, i schować w nim albo w buforze grzałkę elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Jakie są obejścia problemu z cudacznym liczeniem EP? Jak chcę oficjalnie i legalnie ogrzewać prądem 1:1 i CO i CWU to mi EP wychodzi ponad 185kWh/m2/r (w projekcie mam policzone dla gazu 68kWh/m2/r). Do tego mam kominek. Czy jest on jakoś uwzględniany? Czy muszę kombinować coś z solarami albo z PC? Czy jednak wybudować najtańszy komin i wstawić najtańszy kocioł zdolny do spalania biomasy tylko dla papieru, i schować w nim albo w buforze grzałkę elektryczną? Chciec to sobie mozna, nic jednak z tego chcenia nie wynika. Kominek na papierze moze pomóc ale tylko czesciowo, praktycznie do spełnienia warunku Ep konieczna jest bezwzglednie wm chociaz nasze ułomne przepisy tego nie precyzują i jedno z zestawu oze czyli kolektory termiczne, fotowoltaika, pompa ciepła. Oczywiscie izolacyjnosc wszystkich przegród na poziomie duzo duzo wyzszym niz mówią o tym wymagania WT2017 Edytowane 27 Listopada 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.11.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Myślę, że gorszą wiadomością jest całkowity zakaz ogrzewania kablami. Świat stanął na głowie. ...jak dobrze, że mam pozwolenie na budowę z końca 2013r.:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 bezwzglednie wm chociaz nasze ułomne przepisy tego nie precyzują i jedno z zestawu oze czyli kolektory termiczne, fotowoltaika, pompa ciepła. Rekuperator mam w projekcie. Jak ogrzeję wszystko PC to EP wyjdzie mi 10% lepiej, niż gazem jak rozumiem. I tak to bezsensowne przepisy powodują, że muszę znowu rozważyć, czy nie przywrócić komina, który wywaliłem na etapie adaptacji i nie przeprosić się z peletem czy ekogroszkiem. Albo nawet ze śmieciuchem... tfu, przepraszam - kotłem na biomasę. Bo PC mi się słabo kalkuluje ekonomicznie (chyba, że jakaś naprawdę tania w zakupie). Panele jeszcze mniej a moja nierozgarnięta gmina nie zorganizowała żadnych dopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 27.11.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Rób rurki i PC na papierze, jedyne wyjście. Kospel robi dobre pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Kospel produkuje jedynie pompy cwu, papier wszystko przyjmie ale co w przypadku gdy nadzór budowlany zeche sprawdzic zgodnosc charakterystyki energetycznej budynku ze stanem rzeczywistym podczas odbioru budynku. Mozna liczyc ze moze sie uda, ze nikt nie sprawdzi wpisów w dzienniku budowy, ze KB wpisze co inwestor sobie zazyczy, taka budowlana ruletka. jezeli panstwo moze uzyskac dodatkowe dochody z kar z tytułu niezgodnosci stanu faktycznego z dokumentami budowy moze z tego skorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 27.11.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 @asolt obok mnie handlarz sprzedał dom bez źródła ciepła/kotła. Była tylko podłówka. Czy takie coś jest możliwe (legalnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 @asolt obok mnie handlarz sprzedał dom bez źródła ciepła/kotła. Była tylko podłówka. Czy takie coś jest możliwe (legalnie)? Nie jestem prawnikiem specjalistą od przepisów budowlanych, ale chyba nie ma obostrzeń w zakresie sprzedazy budynków z niekompletnymi instalacjami, chyba ze sprzedający wprowadził w bład kupującego co do zakresu przedmiotu sprzedazy, czyli w tym przypadku jezeli poinformował kupujacego ze jest kompletna instalacja grzewcza a nie jest, to nie jest to zgodne z prawem. Nie podałes wiecej szczegolów to ciezko wyrokowac w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.11.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Kospel produkuje jedynie pompy cwu, papier wszystko przyjmie ale co w przypadku gdy nadzór budowlany zeche sprawdzic zgodnosc charakterystyki energetycznej budynku ze stanem rzeczywistym podczas odbioru budynku. Mozna liczyc ze moze sie uda, ze nikt nie sprawdzi wpisów w dzienniku budowy, ze KB wpisze co inwestor sobie zazyczy, taka budowlana ruletka. jezeli panstwo moze uzyskac dodatkowe dochody z kar z tytułu niezgodnosci stanu faktycznego z dokumentami budowy moze z tego skorzystac. Chory kraj. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Chory kraj. Tyle w temacie. Nie znamy szczegółow, to niewiadamo jak było faktycznie, a moze nabywca sobie zazyczył aby nie było zródła ciepła bo ma inną koncepcję. Krytykowac łatwo nie znając stanu rzeczywistego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts