Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Mówię o kablach + "proteza". W takich temperaturach jakie mamy w listopadzie wystarczyło mi włączać tylko splita i żadnego dyskomfortu z tego powodu nie odczuwałem. Temp. powietrza była równomierna, pewnie dzieki nadmuchowi ze splita jak i działającej wentylacji.

Bartek,nie porównuj swego domu i jego "zachowań" do tradycyjnych dworków.Przy odpowiednim rozplanowaniu pomieszczeń,sytuacja jaką opisujesz se splitami ma sens (choć komfort cieplny domowników,jest niemierzalny).Pamiętaj,że typowy "jamnik" -dla ogrzewania ciepłym powietrzem jest korzystniejszy a niżeli dom któremu bliżej do bryły typu kwadrat.Masz hall/galerie która jest takim dystrybutorem/tunelem powietrza nadmuchiwanego.

Przy bryle zbliżonej do kwadratu-sytuacja się zmienia ,choćby dla tego,że jest więcej na mniejszej powierzchni ścian działowych,drzwi itd.

Nawet jeśli 25% pracy ogrzewania przypadnie na kable to i tak dzięki wyższemu COP'owi pompy ciepła p-p bilans C.O. wyjdzie podobny do twojej pc p-w.

A jak pisałem wcześniej, zwrot na samej c.w.u. mam za 45lat :)

O zwrotach -pisarzy było wielu :)

Inwestycja w kable IMHO,jest totalnie nie opłacalna-tak jak w PC.Trzeba rozważać to nieco "szerzej".Energia elektryczna drożeje szybciej,a niżeli Ty się starzejesz :)Te dystanse w inwestycji w kable vide wodna podłogówka-szybko się zatrą.O ile właściciele PC ,działających prawidłowo,odczują to nieprędko-to właściciele kabli już nieco prędzej...Nawet po mimo mniejszych startowych inwestycji.Dziś masz na auto marki audi,a jutro może i to być Fiat.I jednym i drugim dotrzesz do celu....

Nie za bardzo podoba mi się także,rozpatrywanie jesieni/zimy w kryteriach obecnej pogody.Pamiętajmy jednak,że nasz klimat jest mocno kapryśny.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

Jakie są obejścia problemu z cudacznym liczeniem EP?

Jak chcę oficjalnie i legalnie ogrzewać prądem 1:1 i CO i CWU to mi EP wychodzi ponad 185kWh/m2/r (w projekcie mam policzone dla gazu 68kWh/m2/r).

Do tego mam kominek. Czy jest on jakoś uwzględniany?

Czy muszę kombinować coś z solarami albo z PC?

Czy jednak wybudować najtańszy komin i wstawić najtańszy kocioł zdolny do spalania biomasy tylko dla papieru, i schować w nim albo w buforze grzałkę elektryczną?

Jakie są obejścia problemu z cudacznym liczeniem EP?

Jak chcę oficjalnie i legalnie ogrzewać prądem 1:1 i CO i CWU to mi EP wychodzi ponad 185kWh/m2/r (w projekcie mam policzone dla gazu 68kWh/m2/r).

Do tego mam kominek. Czy jest on jakoś uwzględniany?

Czy muszę kombinować coś z solarami albo z PC?

Czy jednak wybudować najtańszy komin i wstawić najtańszy kocioł zdolny do spalania biomasy tylko dla papieru, i schować w nim albo w buforze grzałkę elektryczną?

Chciec to sobie mozna, nic jednak z tego chcenia nie wynika. Kominek na papierze moze pomóc ale tylko czesciowo, praktycznie do spełnienia warunku Ep konieczna jest bezwzglednie wm chociaz nasze ułomne przepisy tego nie precyzują i jedno z zestawu oze czyli kolektory termiczne, fotowoltaika, pompa ciepła.

Oczywiscie izolacyjnosc wszystkich przegród na poziomie duzo duzo wyzszym niz mówią o tym wymagania WT2017

Edytowane przez asolt

bezwzglednie wm chociaz nasze ułomne przepisy tego nie precyzują i jedno z zestawu oze czyli kolektory termiczne, fotowoltaika, pompa ciepła.

Rekuperator mam w projekcie. Jak ogrzeję wszystko PC to EP wyjdzie mi 10% lepiej, niż gazem jak rozumiem.

I tak to bezsensowne przepisy powodują, że muszę znowu rozważyć, czy nie przywrócić komina, który wywaliłem na etapie adaptacji i nie przeprosić się z peletem czy ekogroszkiem. Albo nawet ze śmieciuchem... tfu, przepraszam - kotłem na biomasę. Bo PC mi się słabo kalkuluje ekonomicznie (chyba, że jakaś naprawdę tania w zakupie). Panele jeszcze mniej a moja nierozgarnięta gmina nie zorganizowała żadnych dopłat.

Kospel produkuje jedynie pompy cwu, papier wszystko przyjmie ale co w przypadku gdy nadzór budowlany zeche sprawdzic zgodnosc charakterystyki energetycznej budynku ze stanem rzeczywistym podczas odbioru budynku. Mozna liczyc ze moze sie uda, ze nikt nie sprawdzi wpisów w dzienniku budowy, ze KB wpisze co inwestor sobie zazyczy, taka budowlana ruletka. jezeli panstwo moze uzyskac dodatkowe dochody z kar z tytułu niezgodnosci stanu faktycznego z dokumentami budowy moze z tego skorzystac.

@asolt obok mnie handlarz sprzedał dom bez źródła ciepła/kotła. Była tylko podłówka. Czy takie coś jest możliwe (legalnie)?

Nie jestem prawnikiem specjalistą od przepisów budowlanych, ale chyba nie ma obostrzeń w zakresie sprzedazy budynków z niekompletnymi instalacjami, chyba ze sprzedający wprowadził w bład kupującego co do zakresu przedmiotu sprzedazy, czyli w tym przypadku jezeli poinformował kupujacego ze jest kompletna instalacja grzewcza a nie jest, to nie jest to zgodne z prawem. Nie podałes wiecej szczegolów to ciezko wyrokowac w tej sprawie.

Kospel produkuje jedynie pompy cwu, papier wszystko przyjmie ale co w przypadku gdy nadzór budowlany zeche sprawdzic zgodnosc charakterystyki energetycznej budynku ze stanem rzeczywistym podczas odbioru budynku. Mozna liczyc ze moze sie uda, ze nikt nie sprawdzi wpisów w dzienniku budowy, ze KB wpisze co inwestor sobie zazyczy, taka budowlana ruletka. jezeli panstwo moze uzyskac dodatkowe dochody z kar z tytułu niezgodnosci stanu faktycznego z dokumentami budowy moze z tego skorzystac.

Chory kraj. Tyle w temacie.