Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

potrzebuje porady

Niestety przespałem temat i mam już gaz na działce i wykonaną instalację wew. i zew. Poszło na to 4 tyś... :( Teraz pytanie co dalej. Kocioł (Immergas 1.9-12), carv2, zbiornik biawar quatro 100 l, rury + montaż szacuje na 7tyś.

Do tego kominek (romotop 5kw + obudowa samodzielnie) licze na 6 tyś na gotowo. Czyli do wydadnia jest 13 tyś... Rozważam kilka opcji:

1. Nic nie kombinować i wydać te 13tyś na gaz+kominek....

2. iśc w gaz ale zamiast kominka założyć 2 splity, parter + poddasze ( ewentualnie kanałówka ale to chyba wyjdzie drożej)...wartość dodana to chłodzenie w lecie....

3. najdroższa opcja czyli zrezygnowac z gazu i kominka/splitów i spróbować wejśc w PC z dotacją 70% .. wg ostatnich info. gruntowa pompa ciepła 9kw + pionowe odwierty to koszt 45tyś netto. Czyli do zapłaty byłoby ok 13.5 tyś... + VAT 8% od 45tyś (3600) = 17100. Powietrzne pompy nie wiadomo czy będą dotowane....

4. COP=1 + bufor + dotacja na PV 3kw

5. ????????

Edytowane przez hektor80

U nas listopad 860,5 kWh nCO. W zeszłym roku 785,3 kWh. Na razie temperatura wewnątrz ok. 22,5* (średnia na wyrzutni), w połowie grudnia zjedziemy do 21* :) Średnia temperatura dobowa to 5,3* a w zeszłym roku 8,3* a więc sporo chłodniej. Dni słonecznych w tym roku 3 a w zeszłym 8.

Na 110 m2 za listopad: 502 kWh na CO, rok temu 435 kWh.

Od początku sezonu: 810 kWh = 227 zł.

Pozdrawiam puszczających smród z komina w celach grzewczych :)

ciekawe jak u Marcina

u mnie ...

1 maja - 17 630,8

1 listopada - 17 939,4 - 308,6 kWh (216,9)

1 grudnia - 18 664,6 - 725,2 kWh (556,4)

zużycie wyższe o .... grubo ponad 25% w porównaniu do ubiegłego roku

To trzeba jeszcze kominy miec.

Mam, stary jeszcze po piecu, dwukanałowy, przebiłem się do niego, do kanału nie od pieca, jakby trzeba było kiedyś palić :) nie chciało mi się kuć i stwierdziłem, że pokombinuje, najwyżej zaraz przerobię i tak z półtora miesiąca minęło zanim zrobiłem porządnie :)

potrzebuje porady

Niestety przespałem temat i mam już gaz na działce i wykonaną instalację wew. i zew. Poszło na to 4 tyś... :( Teraz pytanie co dalej. Kocioł (Immergas 1.9-12), carv2, zbiornik biawar quatro 100 l, rury + montaż szacuje na 7tyś.

Do tego kominek (romotop 5kw + obudowa samodzielnie) licze na 6 tyś na gotowo. Czyli do wydadnia jest 13 tyś... Rozważam kilka opcji:

1. Nic nie kombinować i wydać te 13tyś na gaz+kominek....

2. iśc w gaz ale zamiast kominka założyć 2 splity, parter + poddasze ( ewentualnie kanałówka ale to chyba wyjdzie drożej)...wartość dodana to chłodzenie w lecie....

3. najdroższa opcja czyli zrezygnowac z gazu i kominka/splitów i spróbować wejśc w PC z dotacją 70% .. wg ostatnich info. gruntowa pompa ciepła 9kw + pionowe odwierty to koszt 45tyś netto. Czyli do zapłaty byłoby ok 13.5 tyś... + VAT 8% od 45tyś (3600) = 17100. Powietrzne pompy nie wiadomo czy będą dotowane....

4. COP=1 + bufor + dotacja na PV 3kw

5. ????????

Jak już zrobiłeś gaz, to chyba szkoda zmarnować temat, ja bym olał kominek, prędzej wrzuciłbym splity. Nie do końca wiemy jaki masz dom, cieżko szacować koszty ogrzewania ( chodzi mi o opłacalność przeróbki na inny system)

Moje podsumowanie listopada. Temperatury od 20,5-22,5'C w zależności od pory dnia, pomieszczenia. Zdarzało się i 23'C wieczorami.:

Grzejniki elektryczne w łazienkach: 19 + 13,45 kwh

Kanałówka: 220 kwh

Split: 27,58

---------------------

280,03 = 162,41 zł w G11

będę przechodził na g12w lub g13 powinno wyjść taniej przynajmniej w symulacjach :)

Jak już zrobiłeś gaz, to chyba szkoda zmarnować temat, ja bym olał kominek, prędzej wrzuciłbym splity. Nie do końca wiemy jaki masz dom, cieżko szacować koszty ogrzewania ( chodzi mi o opłacalność przeróbki na inny system)

Dom 140m2 + kotłownia 9m. Na posadzce niestety tylko 14cm Styropianu, ściany 20cm grafit, strop 36cm styro, skosy betonowe 22cm + 20cm granulatu styro. Już wiem że się pospieszylem z tym gazem.... :(

Dom 140m2 + kotłownia 9m. Na posadzce niestety tylko 14cm Styropianu, ściany 20cm grafit, strop 36cm styro, skosy betonowe 22cm + 20cm granulatu styro. Już wiem że się pospieszylem z tym gazem.... :(

Izolacje nie najgorsze.... tylko ta podłoga. kanalówke idzie zrobić nawet i do 7 tys. Pytanie jaki układ i wymagania. Splity najtaniej lomo w innym wątku pisałem o nich. Ale rzeczywiście teraz ciężko powiedzieć w co uderzać w twoim przypadku może pompa pw ale nie gruntowa bo po co?

5. ????????

Komin do kominka jak rozumiesz też już zbudowałeś i wywaliłeś kasę?

Chyba bym wybrał kocioł na gaz.

Z kominka chyba bym zrezygnował, bo za jego wartość kupisz gaz na kilka lat. A ciepło z niego też nie jest darmowe (no, chyba, że masz swój las). Bo przy gazowym kotle to nawet przy braku prądu opędzisz ogrzewanie jakimś UPS albo generatorem, jak miewasz dłuższe przerwy (przy ogrzewaniu PC IMO warto mieć jakiś backup nie wymagający prądu - im dalej od cywilizacji, tym dłużej potrafią trwać przerwy w przypadku awarii).

Ale żeby się upewnić, przeliczyłbym wszystkie opcje. Ale do tego trzeba OZC a potem, jak szacunkowe wyceny nie są oczywiste, zebrał oferty tych rozwiązań, które nie przepadły z kretesem.