Liwko 18.01.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jak już czytasz to moje: http://gazetatrybunalska.pl/2016/11/zabalsamowany-towarzysz-ostrowski/ No tak, nic więcej nie można było się po tobie spodziewać. Zamiast o reformie oświaty (to jest istotą problemu), atak na człowieka. Niziutki pisowski poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No tak, nic więcej nie można było się po tobie spodziewać. Zamiast o reformie oświaty (to jest istotą problemu), atak na człowieka. Niziutki pisowski poziom. Atak na towarzysza, który corocznie oddaje hołd bandzie małego Franka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zakłady Energetyczne i "miłościwie" nam panująca ekipa nie zrezygnuje z NICZEGO. Każda złotówka się przyda żeby można było sfinansować rozdawnictwo. Moim zdaniem aby rachunki za prąd trzymać w ryzach trzeba zafundować sobie dobrze zbilansowany zestaw PV. Wyobraź sobie, że wystarczą dochody z podatku CIT, które dodatkowo zapłacą koncerny energetyczne. Dziś tych dochodów w ogóle nie ma, cała energia wyrzucana jest w postaci pary w chłodniach kominowych. A dlaczego? Bo w godzinach pozaszczytowych jest zbyt małe zapotrzebowanie na energię a w ciągu 12h nie ma możliwości radykalnego zmniejszenia mocy wytwórczych w potężnej elektrowni konwencjonalnej. W promieniu 3km od elektrowni w Bełchatowie nie ma w ogóle śniegu - skutek działania chłodni kominowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Atak na towarzysza, który corocznie oddaje hołd bandzie małego Franka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 cała energia wyrzucana jest w postaci pary w chłodniach kominowych. A dlaczego? Bo w godzinach pozaszczytowych jest zbyt małe zapotrzebowanie na energię Jak dasz przepis elektrowniom, jak zamiast chłodzić wodę w chłodniach czy grzejąc rzeki wyprodukować z tego prąd, to Cię ozłocą. I wreszcie staną elektrownie tam, gdzie nie ma wody do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2017 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jak dasz przepis elektrowniom, jak zamiast chłodzić wodę w chłodniach czy grzejąc rzeki wyprodukować z tego prąd, to Cię ozłocą. I wreszcie staną elektrownie tam, gdzie nie ma wody do chłodzenia. To się dziś nazywa kogeneracja i energetyka rozproszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.01.2017 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Otóż to ! ............. bardzo trafnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.01.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Piszę o calościowym koszcie energii razem z dystrybucją i tu mogą być różnice w cenach. wcześniej pisałeś tylko o energii...ja już od jakiegoś czasu mam innego dostawcę energii niż ten przypisany do mnie dystrybucyjnie, więc jestem wyczulony na tym punkcie. Na ceny dystrybucji nie mamy wpływu, więc jedynie mogą mi obniżyć cenę energii. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. Energię mam teraz za 0,1353 brutto. Dystrybucja kosztuje mnie od stycznia 0,056 (obie ceny w taniej taryfie oczywiście). Co ciekawe - gdy podpisywałem wieloletnią umowę, to energia+dystrybucja w Tauron/Gliwice wynosiła 0,30zł w taniej taryfie. Jakiś czas później, ceny zmieniły sie diametralnie, Tauron/Gliwice zmienił cennik, 1kwh kosztował około 0,24zł (teraz też chyba w tej okolicy) - ale - kolejna ciekawostka, mój dostawca, od którego mam energię za 0,1353 (umowa ważna do końca 2018 -, dzisiaj proponuje energię za 0,1980, czyli jeśli dobrze patrzę, drożej niż Tauron.... Nie widzę jakoś możliwości, żebym za całość mógł płacić 0,15zł w taniej taryfie...dystrybucja i tak jest tania u mnie (w porównaniu do innych regionów), czyli energia musiałaby kosztować około 0,10zł. To u mnie, tam gdzie jest droższa dystrybucja jeszcze mniej. Zwyczajnie nie wierzę, że to jest możliwe.... Chyba, że do tego dowalą taką cenę w drogiej taryfie, że na to samo wyjdzie. Dlatego na te rewelacje o nowej taniej taryfie do ogrzewania patrzę z dużym przymrużeniem oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 To się dziś nazywa kogeneracja i energetyka rozproszona. I co? W lecie Elektrociepłownie Warszawskie chętnie kosiłyby kasiorę za produkcję prądu. W upały latem są odpalane wszystkie rezerwy i... I EW stoi, bo Kozienice tak ogrzały już Wisłę, że Warszawa nie ma jak się schłodzić (nie technicznie, tylko ekologicznie - bo nie maja zgody na ogrzanie bardziej Wisły). Więc nie ściemniaj, że chłodzenie jest puszczaniem w gwizdek prądu gdy nikt nie chce go kupić. Taka technologia, że trzeba chłodzić nawet, jak chętnych na prąd jest wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.01.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 I co? W lecie Elektrociepłownie Warszawskie chętnie kosiłyby kasiorę za produkcję prądu. W upały latem są odpalane wszystkie rezerwy i... I EW stoi, bo Kozienice tak ogrzały już Wisłę, że Warszawa nie ma jak się schłodzić (nie technicznie, tylko ekologicznie - bo nie maja zgody na ogrzanie bardziej Wisły). Więc nie ściemniaj, że chłodzenie jest puszczaniem w gwizdek prądu gdy nikt nie chce go kupić. Taka technologia, że trzeba chłodzić nawet, jak chętnych na prąd jest wielu. A co ma wspólnego lato z zimą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 24.01.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 jak tam wychodzi grzanie kablami w tym mroznym sezonie? ktos kto obserwuje co rok pogode jak sie rozklada temp w tym sezonie do ubieglych? jest zimniej czy tylko mam takie wrazenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 24.01.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 jak tam wychodzi grzanie kablami w tym mroznym sezonie? ktos kto obserwuje co rok pogode jak sie rozklada temp w tym sezonie do ubieglych? jest zimniej czy tylko mam takie wrazenie? Na pewno mniej dni słonecznych więc mniej zysków z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.01.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Grudzien sporo zimniejszy, natomiast styczen srednio ok 1oC cieplej. Co do dni slonecznych to nie wiem. Ale wg mnie jak zawsze niewiele tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 24.01.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 jak tam wychodzi grzanie kablami w tym mroznym sezonie? ktos kto obserwuje co rok pogode jak sie rozklada temp w tym sezonie do ubieglych? jest zimniej czy tylko mam takie wrazenie? A pytasz bo: sam grzejesz kablami lub masz zamiar grzać kablami czy może chcesz mieć satysfakcje ze "kablarze' dużo płacą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 25.01.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A pytasz bo: sam grzejesz kablami lub masz zamiar grzać kablami czy może chcesz mieć satysfakcje ze "kablarze' dużo płacą ? chce grzac kablami i klima u mnie dopiero fundament stoi i ciekawi mnie jak to idzie z tymi kablami bo na tym chce oprzec ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) chce grzac kablami i klima u mnie dopiero fundament stoi i ciekawi mnie jak to idzie z tymi kablami bo na tym chce oprzec ogrzewanie. Grzeję kablami powierzchnię 175 m2. Nikogo nie namawiam na takie ogrzewanie, ale gdybym budował następny dom to tylko kable. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 26.01.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Grzeję kablami powierzchnię 175 m2. Nikogo nie namawiam na takie ogrzewanie, ale gdybym budował następny dom to tylko kable. Ja grzeję kospelem, też się wahałem między kablami, tu prąd i tu prąd, przy kablach łatwiej byłoby ustawiać pomieszczenia a tak muszę ręcznie kręcić na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.01.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 30 kWh codziennie, bo sterowanie mam zegarowe. Czasem klimę włączę, ale zimno jest i słabo chodzi - łącznie może z 50 kWh w tym miesiącu. Temperatura 21- 23 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 26.01.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 chce grzac kablami i klima u mnie dopiero fundament stoi i ciekawi mnie jak to idzie z tymi kablami bo na tym chce oprzec ogrzewanie. Czyli fundament bardzo dobrze ocieplony ? czy płyta fundamentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ja grzeję kospelem, też się wahałem między kablami, tu prąd i tu prąd, przy kablach łatwiej byłoby ustawiać pomieszczenia a tak muszę ręcznie kręcić na rozdzielaczu. Łatwiej siedzieć wtedy w jednym pokoju i podawać na forum aktualne zużycie, które będzie wskazywało na super budowniczego od pasywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts