Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wystarczy matematyka z podstawówki. Policz stosunek powierzchni ścian i sufitu do podłogi. W łazience i osobno w salonie. A WC to już Syberia.

Pozdrawiam

Cezary

A jakie to ma znaczenie przy kablach skoro o temperaturze pomieszczenia decyduje sterownik i moc grzewcza kabla a nie temperatura wody zasilającej ogrzewanie ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie to ma znaczenie przy kablach skoro o temperaturze pomieszczenia decyduje sterownik i moc grzewcza kabla a nie temperatura wody zasilającej ogrzewanie ...

Bo autor wpisu sugeruje zależność że im mniejsze pomieszczenie tym cieplej.

Domyślam się że przy kablach automatyka steruje temperaturą w pomieszczeniach.

Pozdrawiam

Cezary

Nie mam żadnego sterownika oprócz czasowego i w łazience i WC wcale nie jest zimno.

Przy ogrzewaniu akumulacyjnym i płytkach nie uda się zmagazynować energii na długo, bo dobrze przewodzą.

Przemek...branalem przez twoj watek budowy domu do 460 posta...padlem bo juz nie mam sily:)

to jak z ta lazienka? jade w drugiej taryfie, dawac pod kafle bezposrednio - szybko przwodza, czy dawac tak jak wszedzie i tak samo gesto- lazienka sie tak samo nagrzeje? a dogrzeje woda z kapieli, ze nie bedzie zimno przy wyjsciu z kabiny

Rozpasanie takie.....

I pełna zgoda: temp. stała = kable w wylewce, temp podbicie = nadmuch np. na 15 minut (Niicobar od atlantica??)

ja dokładnie tak robię, na czas kąpieli bezpośrednie ogrzanie powietrza i mamy nawet 28'C. Są też tańsze rozwiązania od atlantica. Fajny, i podoba się niektórym TOUCH.

W ciepłym domu nie ma problemów z zimną łazienką.

A tak w ogóle, to łazienka bez okna jest cieplejsza, no a łazienka w środku domu, bez ścian zewnętrznych, jest najcieplejsza. Ja tak przypadkowo mam i oprócz konieczności zaświecenia światła nie widzę żadnych wad. Szczególnie po ciemku.

Dzień dobry,

razem z mężem jesteśmy na etapie wyboru rodzaju ogrzewania elektrycznego nowo wybudowanego domu.

Domek jest maleńki (projekt HUGO, 80m2). Zmiany w nim zrobione są naprawdę kosmetyczne. Stoi na przepszuszczalnym podłożu i dobrze nasłonecznionej działce (polanka) w środku lasu. Tylko front domu jest od strony północnej i nie jest nasłoneczniony. Okna trzyszybowe/sześciokomorowe. Fundamenty ocieplone.

W projekcie mamy zaplanowane ogrzewanie elektryczne - innej możliwości niestety nie ma :(. I teraz stoimy przed decyzją jakim rodzajem sprzętu grzewczego - elektrycznego grzać, żeby było najtaniej. Maty? Panele? Grzejniki? A może jeszcze coś innego? Wiemy, że jest możliwość akumulacji prądu przy tańszej taryfie i jego odbiór, gdy funkcjonuje droższa w ciągu dnia. Czy ktoś/coś może wypowiedzieć się na ten temat?

Naprawdę bardzo proszę o radę i będę wdzięczna za każdą informację.

Edytowane przez Gawron A.

W projekcie mamy zaplanowane ogrzewanie elektryczne - innej możliwości niestety nie ma :(. I teraz stoimy przed decyzją jakim rodzajem sprzętu grzewczego - elektrycznego grzać, żeby było najtaniej. Maty? Panele? Grzejniki? A może jeszcze coś innego?

Najpierw sprawdź, jakie EP musicie "wyciągnąć" (a to zależy od tego, kiedy składaliście papiery) i czy prąd 1:1 się w tym zmieści. Prąd jest w przepisach o liczeniu EP tak dyskryminowany, że dla gazu EP wychodzi prawie 3x mniejsze. Więc jest bardzo prawdopodobne, że nie możecie mieć legalnie ogrzewania wszystkiego prądem z COP=1. Wtedy trzeba by pokombinować - może kominek, może pompa ciepła, może solary. Być może opcja z małą/tanią PC i podłogówką będzie w perspektywie kilku(nastu) lat najtańsza a do tego załatwia problem z EP.

A jak możecie (albo chcecie ryzykować problemy przy zgłoszeniu do użytkowania) ogrzewać 1:1, to grzejniki akumulacyjne będą chyba najtańszym sensownym rozwiązaniem. Ale IMO najwygodniejsze to kable/maty i dobre sterowanie (np. DeviLink). Tylko to oznacza brak możliwości zamontowania PC PW czy czegokolwiek innego, co ogrzeje podłogę.

Dlatego ja asekuracyjnie robię wodną podłogówkę, a czym będę ogrzewał wodę zostawiam do późniejszej decyzji (czy PC PW, czy prąd 1:1, czy jakieś rozwiązanie mieszane).

Tak czy inaczej podjęcie optymalnej ekonomicznie i funkcjonalnie decyzji nie jest prosta i zależna od indywidualnych preferencji. Trzeba sprawdzić jak możesz grzać legalnie, zrobić OZC i przeliczyć, jak różne opcje wychodzą kosztowo w montażu i w używaniu. Uwzględnić możliwość ewentualnych zmian sposobu grzania (np. grzejniki elektryczne można zastąpić zwykłą klimą).

Witam serdecznie.

Przedstawię swój stan rzeczy na sam początek.

Mieszkanie po teściach 200m2, mała piwnica 8 m2 parter około 120m2 piętro blisko 100m2 i stryszek w szczycie dachu.

Około 6 miesięcy temu wyremontowałem sobie te 100m2 na piętrze.

Wcześniej mieszkałem na dole 8 lat, z racji wyjścia za mąż szwagierki i braku miejsca do podziania się postanowiłem wyremontować piętro i z żoną i dziećmi przenieść się tam.Ona sprowadziła się ze swoją rodziną na parter.

W piwnicy stoi 8 letni piec węglowy RAKOCZY który pożera od 8 lat w okresie zimowym opału na 4 tys złotych(węgiel/brykiet/drewno)

W tym sezonie z racji ogrzewania całego domu poszło troszkę więcej(wcześniej na piętrze był stan surowy nieogrzewany).

Do czego zmierzam :) Wczoraj wyprowadzili się wszyscy którzy mieszkali na dole i zostałem sam z 200m2 do ogrzania.

Nie mam zamiaru grzać parteru którego nie użytkuję/ z drugiej zaś strony nikt nie kwapi się dołożyć pieniążków po to bym jakoś dogrzewał im ten parter.

Wracając do tematu.... DOM 200m2 zbudowany jest z półtora pustaka, pomiędzy nimi jest wełna, elewacja zewnętrzna to styropian 10cm.

Dach z blacho dachówki. Okna plastiki 8 letnie, proste okna żadne super izolatory.

Na górze mam 7 pomieszczeń(kuchnia,łazienka,sypialnia,holl,pokój pociech,pokój gościny i garderoba), budynek jest starszego budownictwa, ściany nie za bardzo nadawały się na tynki więc wszędzie zostały postawione przed ścianki na stelażach i oczywiście płyt gipsowa, ścianki działowe zostały wyizolowane wełną izolacyjną.sufity podwieszane na stelażach i płyta gipsowa, nad sufitami nie dałem wełny.(nie było miejsca) Na chwilę obecną na strychu jest wylana przez kogoś na stropie warstwa betonu i powyżej dach jest tam bardzo nisko.wyłożyłem przed zimą na tym stropie wełnę, ponieważ tam nie wchodzę postanowiłem 15 cm wyłożyć podłodze/po prostu łatwiej.

I teraz ważne pytanie .

W obawie, że za rok nie będę w stanie palić w piecu, praca wyjazdy etc, czy dobrym pomysłem jest zainstalowanie pieca elektrycznego w piwnicy, podpięcia go pod centralne ogrzewanie i zbiornik CWU, zakręcenia zaworów w rozdzielni na parterze by grzał tylko na górze te moje 100m2 i zbiornik z 80 litrów dla dzieci i żony. Rozdzielnię muszę na dole zakręcić bo to jest jeden pion a nie będzie mnie stać ogrzewać dołu.

Na strychu dołożył bym wełny do 40 cm by ograniczyć koszta zużycia prądu.Bazując na tym że około tysiąca złotych idzie miesięcznie na palenie węglem czy innym paliwem, żona mając na głowie dzieci, pracę dom, nie da rady sobie z piecem.

Oczywiście podłączył bym sterownik, uczepił się jakiejś taryfy by piec chodził w nocy w taryfie i przez te dwie godz w ciągu dnia kiedy prąd jest tańszy, z tego co wiem w tej taryfie cały weekend też jest w niższej cenie.

Celem jest utrzymanie temp w okolicy 20 stopni.... wiem że nikt nie jest czarodziejem i każdy dom jest inny, ale macie wielkie głowy więc proszę poradźcie czy to rozwiązanie jest OK, myślę, że w granicach 800zł jestem w stanie zapłacić za ogrzewanie samym prądem tych stu metrów.

Edytowane przez maverick0069

pokój pociech,pokój gościny i garderoba), budynek jest starszego budownictwa, ściany nie za bardzo nadawały się na tynki więc wszędzie zostały postawione przed ścianki na stelażach i oczywiście płyt gipsowa, ścianki działowe zostały wyizolowane wełną izolacyjną.sufity podwieszane na stelażach i płyta gipsowa, nad sufitami nie dałem wełny.(nie było miejsca) Na chwilę obecną na strychu jest wylana przez kogoś na stropie warstwa betonu i powyżej dach jest tam bardzo nisko.wyłożyłem przed zimą na tym stropie wełnę, ponieważ tam nie wchodzę postanowiłem 15 cm wyłożyć na wylewce/po prostu łatwiej.

Szczy jest goły sama blacha i folia.

I teraz ważne pytanie .

W obawie, że za rok nie będę w stanie palić w piecu, praca wyjazdy etc, czy dobrym pomysłem jest zainstalowanie pieca elektrycznego w piwnicy, podpięcia go pod centralne ogrzewanie i zbiornik CWU, zakręcenia zaworów w rozdzielni na parterze by grzał tylko na górze te moje 100m2 i zbiornik z 80 litrów dla dzieci i żony. Rozdzielnię muszę na dole zakręcić bo to jest jeden pion a nie będzie mnie stać ogrzewać dołu.

Na strychu dołożył bym wełny do 40 cm by ograniczyć starty ciepła.Bazując na tym że około tysiąca złotych idzie miesięcznie na palenie węglem czy innym paliwem, żona mając na głowie dzieci, pracę dom, nie da rady sobie z piecem.

Oczywiście podłączył bym sterownik, uczepił się jakiejś taryfy by piec chodził w nocy w taryfie i przez te dwie godz w ciągu dnia kiedy prąd jest tańszy, z tego co wiem w tej taryfie cały weekend też jest w niższej cenie.

Celem jest utrzymanie temp w okolicy 20 stopni.... wiem że nikt nie jest czarodziejem i każdy dom jest inny, ale macie wielkie głowy więc proszę poradźcie czy to rozwiązanie jest OK, myślę, że w granicach 800zł jestem w stanie zapłacić za ogrzewanie samym prądem tych stu metrów.

Edytowane przez maverick0069

Moi drodzy przepraszam z góry za to co napisze bo pewnie zostało to już gdzieś wyjaśnione na którejś z 2060 stron tego tematu. Nie mogę jednak przebrnąć przez ten gąszcz więc proszę o wyrozumiałość i podpowiedź .

Mam dom w którym wg. ozc. projektowane obciążenie cieplne (moc) wyszło 5,6kw. Zapotrzebowanie na ciepło to 9975 kWh plus ok 2000 do 3000 kWh na przygotowanie cwu. Powierzchnia użytkowa to 190m2. W domu wszędzie ogrzewanie podłogowe

Mam ofertę na montaż pompy ciepła Panasonic 9kw 3 fazową wraz z zbiornikiem cwu galemt 300l i osprzętem . Ale koszt tej imprezy to ok. 30tys.zł zakłądając średnioroczny cop tej pompy na poziomie 3,0 wychodzi teoretyczny koszt ogrzewania przy założeniu poboru prądu ze standardowej taryfy

(13000kwh/3)x0,55= 2383zł.

Bardzo interesuje mnie pomysł grzania wody w buforze 1000litrowym w taryfie g12w , w której koszt kwh to 0,25gr. Gdyby udało się ogrzać wodę w czasie taniego prądu i wystarczyła by ona na ogrzanie domu i przygotowanie cwu to koszta wyniosły by :

13000kwh x 0,25gr = 3250zł . Różnica to ok. 867zł na korzyść zastosowania pompy ciepła ale różnica w kosztach instalacji jest ponad 2x taka .

Proszę napiszcie czy takie rozwiązanie ma rację bytu i czy nie popełniam gdzieś błędu w założeniach

W domu mama zabezpieczenie przedlicznikowe 32A , jakie grzałki mam użyć w tym zbiorniku oraz jak mam obliczyć czy dam radę w takim zbiorniku uzyskać w czasie taniego prądu niezbędną ilość energii do ogrzania domu ? Jeżeli chodzi o przygotowanie cwu zastanawiam się czy użyć wężownicy w zbiorniku i korzystać z przepływowego grzania cwu czy jednak zastosować osobny zbiornik .

Pozdrawiam, Radek

Pomysł bardzo dobry, aczkolwiek warto by zweryfikowac obliczenia ozc aby nie było niespodzianki. Ja stosuje grzałki 2 zestawy grzałek 3x4 kW w trybach zima/lato. W buforze koniecznie węzownica cwu. Wymagana pojemnosc bufora to 1000l, gdyby sie jednak okazało ze projektowe obciązenie cieplne jest wyzsze to mozna zastosowac taryfę G13 która od tego roku jest bardzo atrakcyjna i wielu przypadkach jest bardziej korzystna od G12w, oczywiscie dotyczy to tylko odbiorców z terenu działania Tauronu gdyz tylko Tauron oferuje taką taryfę. Jezeli potrzeba wiecej szczegółow odnosnie bufora prosze o kontakt.

Niestety G13 nie ma twoim terenie chociaz to Tauron.

Edytowane przez asolt

Pomysł bardzo dobry, aczkolwiek warto by zweryfikowac obliczenia ozc aby nie było niespodzianki. Ja stosuje grzałki 2 zestawy grzałek 3x4 kW w trybach zima/lato. W buforze koniecznie węzownica cwu. Wymagana pojemnosc bufora to 1000l, gdyby sie jednak okazało ze projektowe obciązenie cieplne jest wyzsze to mozna zastosowac taryfę G13 która od tego roku jest bardzo atrakcyjna i wielu przypadkach jest bardziej korzystna od G12w, oczywiscie dotyczy to tylko odbiorców z terenu działania Tauronu gdyz tylko Tauron oferuje taką taryfę. Jezeli potrzeba wiecej szczegółow odnosnie bufora prosze o kontakt.

Niestety G13 nie ma twoim terenie chociaz to Tauron.

A cóż takiego od tego roku zmieniło się w G13?