Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O dobrą flaszkę mogę się założyć, że jak do identycznego domu wrzucimy kospel i rurki albo kable to kablami będzie taniej.

Czyli że kospel produkuje z prądu coś oprócz ciepła? Co?

Dawanie kabli i rurek "na czarną godzinę" nie ma sensu. Jak są już rury, to kocioł elektryczny za 2,5K. Po co wywalać ze 3x więcej jeszcze na kable i sterowniki?

Za to czy skazać się na prąd i zamontować kable, czy wodne podłogowe i kocioł elektryczny (zostawiając swobodę na przyszłość zmiany źródła ciepła) to trudniejsza decyzja.

Kable dają większe możliwości sterowania. Nie ma elementów mechanicznych, więc i awaryjność mniejsza.

Dzisiaj bym nawet klimy nie zakładał, tylko kable plus jakaś lepsza i cichsza farelka. Ale rozterki miałem te same.

Co do centralnego sterownika, to niestety wymaga podłączenia czujników temperatury w każdym pomieszczeniu i albo zasilania każdego obwodu (przez wbudowane przekaźniki), czyli przemysłowy PLC, za ponad tysiąc złotych, do tego jakiś panel, albo można coś wydłubać za kilka razy taniej. Arduino to zwykły mikrokontrolerów z kompletnym osprzętem. Na takich mikrokontrolerach działa mnóstwo sprzętu dookoła.

A dlaczego ma byc taniej? i o ile ma byc taniej?

Na pewno jakieś straty na buforze są. I trochę w rurkach, zanim znajdą się w pomieszczeniu docelowym.

Poza tym trzeba jeszcze doliczyć koszt prądu do napędzania pompy obiegowej.

Jakiś % całości to wszystko jednak robi ...

Na pewno jakieś straty na buforze są. I trochę w rurkach, zanim znajdą się w pomieszczeniu docelowym.

Poza tym trzeba jeszcze doliczyć koszt prądu do napędzania pompy obiegowej.

Jakiś % całości to wszystko jednak robi ...

Ale na co te % są zamieniane, skoro nie na ciepło? Pompa napędza wodę grzejąc się przy tym, ruch wody wytwarza tarcie zamieniane na ciepło.... Wszystko finalnie kończy jako ciepło.

ja mogę coś się wypowiedzieć na temat rurek vs kabli. Jak budowałem dom i miałem montować kable,wiele osób mnie od tego wybijało,że mi się to nie opaci, że buduję się na polskim biegunie zimna i będzie bardzo drogo, że jak już to abym położył rurki zawsze będę mógł podpiąć kocioł i wyjdę z prądu grzejąc taniej np. węglem. słuchając tych komentarzy, poszedłem jeszcze o jeden krok, położyłem instalacje pod grzejniki, kosztowała mnie ok 1 tys zł i teraz będę zalepiał dziury w ścianach bo to był błąd. Też myślałem o połączeniu kabli i rurek ale ktoś mi z forum wytłumaczył, że jak coś to lepiej same rurki i tak zrobiłem. Mija już drugi sezon i co? jestem zadowolony z kosztów, poza jednym - regulacja temperartur w poszczególnych pokojach, słabo to wygląda, muszę ręcznie kręcić na rozdzielaczu ale widziałem światełko w tunelu, można kupić sterownik z siłownikami za ok 2 tys i mam wszystko na wyświetlaczu dotykowym. Ktoś pisze o stratach, ale przecież pomieszczenie przez które idą rurki też muszą być ogrzewane, rurki nie wychodzą na zewnątrz więc o jakich stratach mowa, praca pompki? ile 1% całego ogrzewania? Edytowane przez eprom

Ale na co te % są zamieniane, skoro nie na ciepło? Pompa napędza wodę grzejąc się przy tym, ruch wody wytwarza tarcie zamieniane na ciepło.... Wszystko finalnie kończy jako ciepło.

Masz rację, ale ciepło wydziela się nie tam gdzie trzeba. Na cóż mi grzać kotłownię ?

Szczerze to dzisiaj wolałbym do kabelków dać z 2-3 kWp PV, przynajmniej zacznie na siebie pracować.

A tak zapłacimy za rurki, a potem ewentualna zmiana i tak pociągnie za sobą grube tysiące, bo o ile byłby to później Kospel ( ale z prądu na prąd zmieniać?) to nie jest za drogo, ale jeśli to ma być coś obsługowego to będzie to musiał być kocioł wysokiej klasy/sprawności, więc tanio nie będzie.

Co do zmiany później jak PC stanieją - tylko po co czekać? Dawać kable żeby udowodnić sąsiadowi, że się da? W domu, który budujecie pod grzanie prądem ta PC będzie się dłużej amortyzować niż pożyje, a byłaby to już druga kotłownia ( no, może bardziej druga instalacja, bo niecentralne grzanie kablami ciężko nazwać kotłownią :) ).

O dobrą flaszkę mogę się założyć, że jak do identycznego domu wrzucimy kospel i rurki albo kable to kablami będzie taniej.

PP jeżeli w tych dwóch budynkach będziesz utrzymywał takie same temperatury we wszystkich pomieszczeniach to zużycie energii będzie dokładnie takie same...

Cały myk z kablami polega na tym że część pomieszczeń w domu ma niższą średnicą temperaturę niż deklaruje użytkownik takiego domu...

Ale cała reszta do tych rurek kosztuje tyle co kable ze sterowaniem a działa tak samo więc po co jeszcze kable ...?

O ile mogę zrozumieć same kable ze sterowaniem bo układ grzewczy bardzo prosty i tani ale nie potrafię zrozumieć zrobienia całego wodnego układu i zostawienia go w razie"W" i dokładanie kolejnego elektrycznego zamiast dokręcić do tychże rurek jakiś rozdzielacz i najprostszy kocioł elektryczny i mieć dokładnie to samo...

A ten "pędzel" rurek wystający gdzieś w chałupie też pasuje zakończyć jakimś rozdzielaczem w szafce czy może będzie tak latami straszyć....

Ja mam same rurki - bez żadnych rozdzielacze i innego osprzętu a "pędzel" nie straszy bo rurki wychodzą w ścianach w przygotowanych zawczasu wnękach i zakryte płytami GK pod tynkiem..

Cały myk z kablami polega na tym że część pomieszczeń w domu ma niższą średnicą temperaturę niż deklaruje użytkownik takiego domu...

Oczywiście.. Zaraz napiszesz że specjalnie termometr wszyscy podgrzewają przy robieniu fotek.. owszem, jak ktoś lubi w domu 26* to żadna podłogówka nie da rady - niech zakłada piec i kaloryfery..

Poza tym jeszczenjedna rzecz - PV tanieje na potęgę.. i ta smogowa nagonka jeszcze w tym pomaga, czy chcemy czy nie presja społeczna będzie duża i czy komuś się to podoba czy nie (górnicy) to OZE będą coraz bardziej promowane i będzie sie do nich dopłacać...

Ja mam same rurki - bez żadnych rozdzielacze i innego osprzętu a "pędzel" nie straszy bo rurki wychodzą w ścianach w przygotowanych zawczasu wnękach i zakryte płytami GK pod tynkiem..

Że ty tak masz to nie jest reguła bo znacznie częściej można spotkać uwalone zaprawą jakieś instalacje robione na zapas które wystają gdzieś z podłogi czy ściany ...

Oczywiście.. Zaraz napiszesz że specjalnie termometr wszyscy podgrzewają przy robieniu fotek.. owszem, jak ktoś lubi w domu 26* to żadna podłogówka nie da rady - niech zakłada piec i kaloryfery..

Poza tym jeszczenjedna rzecz - PV tanieje na potęgę.. i ta smogowa nagonka jeszcze w tym pomaga, czy chcemy czy nie presja społeczna będzie duża i czy komuś się to podoba czy nie (górnicy) to OZE będą coraz bardziej promowane i będzie sie do nich dopłacać...

Co ty P...:cool::cool:

Przecież napisałem to w kontekście do różnicy zużycia energii w przypadku np Kospela względem kabli grzewczych...

A to że jeszcze trochę a fotowoltaika będzie wymogiem to insza inszość...

A potanieć to nie potanieje za bardzo bo interesu w tym nie będzie...:cool: