Wivaldi 19.02.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) mam pytanie dom pow.grzania 140m parter łazienki płytki reszta panel ozc 32kwh czy dawać kable co 15 cm 10w całość 7,6kw lub co 20-22cm 18w 9,8kw opcja 1 droższa o ok 1100zł. Daj co 15 cm 18 W. Ja bym teraz tak zrobił. Dlaczego ? Więcej prądu nie zeżre a reakcja jest szybsza. Widzę to w łazience gdzie mam 18 W. Że będzie droższe ? O ile ? I jakie to ma znaczenie dla komfortu. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Wivaldi Zupa była za słona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A najlepiej w takich okresach mają ci, którzy grzeją gazem, mają grzejniki i słabo zaizolowane domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 19.02.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Czyli hałas dzisiejszych PC podnosisz jako wadę montowania dzisiaj kotła elektrycznego ponieważ w przyszłości można będzie zamontować PC? Kolego naucz się czytać ze zrozumieniem. Zacytowałem tylko uciu O hałasie PC napisałem tylko w kwestii cichej pracy vs kabli. Tyle i aż tyle. Mam w du-pie co sobie ktoś montuje, to jego pieniądze. Nie wchodząc w dyskusje o wyższości świąt: mam kable i jakbym miał budować kolejny dom to tylko kable i styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Znowu gówno wiesz, ale nie przeszkadza ci to snuć teorii spiskowych. Okresy przejściowe występują w każdym domu i do tej pory nikt nie wymyślił takiego sterowania, które mogłoby przewidzieć pogodę na dzień do przodu. I tutaj w szarej dupie jesteśmy wszyscy, niezależnie od sterowania i metody grzania Co ty tam wiesz o NCO... Ja nic nie przewiduje, sterowniki cały rok ustawione tak samo...( 22* / 23*...) Każde pomieszczenie ma własny i niezależny... Każde pomieszczenie samo sobie pilnuje temperatury ustawionej na sterowniku... Minimalna temperatura komfortu w moim domu to 22* i tutaj nic nie czeka na tani prąd... Tak jest zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Co ty tam wiesz o NCO... Ja nic nie przewiduje, sterowniki cały rok ustawione tak samo...( 22* / 23*...) Każde pomieszczenie ma własny i niezależny... Każde pomieszczenie samo sobie pilnuje temperatury ustawionej na sterowniku... Minimalna temperatura komfortu w moim domu to 22* i tutaj nic nie czeka na tani prąd... Tak jest zawsze... [ATTACH=CONFIG]381845[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381846[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381847[/ATTACH] Sratatata. Jak masz w nocy zimno, to twoje sterowniki włączą ogrzewanie. Jak przyświeci po kilku godzinach słoneczko, to jesteś tak samo Edytowane 19 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Wylgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Oj jasko, moze przyjmijmy na chwile zalozenie, ze u Ciebie obowiazuja prawa fizyki identyczne jak u mnie. Odpowiedz mi wiec, w jaki wylewka potrafi sie ostudzic w ciagu slonecznego poranka nie nagrzewajac przy tym domu. Jakas emisja (hipotetycznych jeszcze) axonow? Czy po prostu wyciagasz na chwile styro z pod posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Sratatata. Jak masz w nocy zimno, to twoje sterowniki włączą ogrzewanie. Jak przyświeci po kilku godzinach słoneczko, to jesteś tak samo w czarnej dupie jak ja Jest pewna różnica... Pomieszczenie o temperaturze pokojowej wyższej niż zadana na sterowniku nie ma żadnego wpływu na inne sekcje domu gdzie jest inna temperatura Gotowanie obiadku czy słoneczko może podnieść temperaturę danego pomieszczenia i zablokować możliwość grzania w godzinach taniej energii ale nie ma wpływu na inne pomieszczenia tak samo jak nie ma wpływu na minimalną temperaturę podłogi a co za tym idzie minimalną temperaturę komfortu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Oj jasko, moze przyjmijmy na chwile zalozenie, ze u Ciebie obowiazuja prawa fizyki identyczne jak u mnie. Odpowiedz mi wiec, w jaki wylewka potrafi sie ostudzic w ciagu slonecznego poranka nie nagrzewajac przy tym domu. Jakas emisja (hipotetycznych jeszcze) axonow? Czy po prostu wyciagasz na chwile styro z pod posadzki? Wiesz co..., Mieszkam dziesięć lat w swojej chałupie i nie bardzo wiem o czym piszesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Wiesz co..., Mieszkam dziesięć lat w swojej chałupie i nie bardzo wiem o czym piszesz...? Ale to dotyczy ogromnej wiekszosci tekstow ktore czytasz i wcale mnie nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Kolego naucz się czytać ze zrozumieniem. To wytłumacz mi, co miałeś na myśli tutaj odnosząc się do mojej wypowiedzi (nie uciu) twierdząc, że "nie tylko" i pisząc o przewagach PC nad kablami, gdy ja pisałem o kotle elektrycznym vs kable i nic o PC? To chyba Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem komentujesz nie na temat, a mi to zarzucasz. EOsT z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ale to dotyczy ogromnej wiekszosci tekstow ktore czytasz i wcale mnie nie dziwi. Ale to tak działa w obydwie strony... Tu każdy ma swój własny punkt widzenia i tylko do niego się odnosi... Powiedz po co mam chłodzić podłogę...? Ma np 24* po nocy a w pomieszczeniu jest 23* i co...? Słońce poswieci i zrobi się 23,5-24* i co...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jest pewna różnica... Pomieszczenie o temperaturze pokojowej wyższej niż zadana na sterowniku nie ma żadnego wpływu na inne sekcje domu gdzie jest inna temperatura Gotowanie obiadku czy słoneczko może podnieść temperaturę danego pomieszczenia i zablokować możliwość grzania w godzinach taniej energii ale nie ma wpływu na inne pomieszczenia tak samo jak nie ma wpływu na minimalną temperaturę podłogi a co za tym idzie minimalną temperaturę komfortu.... Dorób sobie jeszcze jakąś teorię, bo na razie słabo ci idzie. Podnosisz w nocy temperaturę i nie masz pojęcia czy rano będzie słońce czy nie. Rano wychodzi słońce i po chwili przegrzewa ci pomieszczenie. I w dupie ma czy w tedy gotujesz czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ale to tak działa w obydwie strony... Tu każdy ma swój własny punkt widzenia i tylko do niego się odnosi... Powiedz po co mam chłodzić podłogę...? Ma np 24* po nocy a w pomieszczeniu jest 23* i co...? Słońce poswieci i zrobi się 23,5-24* i co...? Ty masz wizjery a nie okna. Jak nad ranem mam 22-22,5 stopnia i jak przyświeci słońce, to temperatura w domu potrafi mi skoczyć do 26-27 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 19.02.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ale to dotyczy ogromnej większości tekstów które czytasz i wcale mnie nie dziwi. Cześć, Patrząc na Twoją stopkę czekam na czas kiedy będą dopłacać Ci do ogrzewania. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ty masz wizjery a nie okna. Jak nad ranem mam 22-22,5 stopnia i jak przyświeci słońce, to temperatura w domu potrafi mi skoczyć do 26-27 stopni Jakim domu...? W części domu... I to tylko w czasie kiedy to słonko świeci bezpośrednio bo potem to już tą temperatura szybko spada... A prawda zapomniałem że u was od razu przegrzewa się cały dom .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dorób sobie jeszcze jakąś teorię, bo na razie słabo ci idzie. Podnosisz w nocy temperaturę i nie masz pojęcia czy rano będzie słońce czy nie. Rano wychodzi słońce i po chwili przegrzewa ci pomieszczenie. I w dupie ma czy w tedy gotujesz czy nie. Zapomniałeś dodać że u ciebie to słońce świeci od samego rana do późnego wieczora w to samo okno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ma np 24* po nocy a w pomieszczeniu jest 23* i co...? Słońce poswieci i zrobi się 23,5-24* i co...? No nic. Bo jaki wplyw na temperature w domu moze miec temperatura posadzki? W Twoim swiecie "praw" fizyki takiego wplywu nie ma. Wg Ciebie czy bys grzal w nocy, czy nie, to i tak mial bys rano 24*C. Trudno bedzie Ci obronic te teze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Cześć, Patrząc na Twoją stopkę czekam na czas kiedy będą dopłacać Ci do ogrzewania. Pozdr. Jak w koncu gmina zrealizuje projekt dofinansownia PV, to mozesz sie doczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jakim domu...? W części domu... I to tylko w czasie kiedy to słonko świeci bezpośrednio bo potem to już tą temperatura szybko spada... A prawda zapomniałem że u was od razu przegrzewa się cały dom .... Niemal cały. Zrozum że nie każdy ma taki dom jak twój. Mój dom ma dwie antresole, więc temperatura szybko podnosi się niemal wszędzie. Ale ty oczywiście wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Zapomniałeś dodać że u ciebie to słońce świeci od samego rana do późnego wieczora w to samo okno... Znowu gówno wiesz a się wypowiadasz. Mam duże okna od wschodu, które najbardziej przegrzewały mi wnętrze. W zeszłym roku przykleiłem na nie folie przeciwsłoneczne (ja wiem, u kablarzy to nie do pomyślenia żeby rezygnować z takich zysków ). Następnie słońce świeci mi w duże okna i drzwi tarasowe południowe. I tak jest do późnych godzin popołudniowych Latem jest mniejszy problem, bo słońce jest wysoko i okapy skutecznie osłaniają. To jest chyba jasiek ten jeden z twoich słabszych dni. Odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts