oszczednyGrześ 19.02.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No i tutaj z pomocą przychodzą rurki z kospelem, gdyż można grzać non stop z niższą temp. kable nie mają grzania dynamicznego, gdyż one grzeją pełną mocą albo nie grzeją czyli jakby binarnie 1 i 0, natomiast rurkami możemy sobie wyregulować 25, 30, 35, 40 stopni..... Powtarzam kablami ogrzejesz taniej niż kospelem. Masz dać tyle ciepła ile ci potrzeba. Na sterowniku możesz mieć regulacje do 0,1 'c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A twoje ogrzewanie podłogowe grzeje tylko wtedy jak pracuje pompa...? Moje nie, ale kolega sugerujacy, ze musi podgrzewac wylewke caly czas mala moca aby bylo "fajnie", chyba takie podlogowe wlasnie by w nastepnym domu zrobil (nie wiem tylko jak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 19.02.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Skoro nie ma problemu z przegrzewaniem pomieszczen bez wgledu na to, czy posadzke grzeje w nocy, czy nie grzeje, to jaki z tego mozna wysnuc wniosek? Dostarczyl do chalupy 3,11kWh, ale to w jego swiecie praw fizyki nie ma znaczenia. Nic nie zmienia, nic nie wnosi. Nie bardzo wiem co Ty tam "wysnułeś" za wnioski ale dziwi Cię że jasiek dostarczył do chałup 3,11kWh grzejąc ją w sezonie grzewczym (to faktycznie dziwne) i nigdzie nie napisał że to nie ma znaczenia.Co tu jest nie zgodne z prawami fizyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Powtarzam kablami ogrzejesz taniej niż kospelem. Masz dać tyle ciepła ile ci potrzeba. Na sterowniku możesz mieć regulacje do 0,1 'c Jak masz na tyle bezwładną podłogówkę z kablami, by grzać (prawie) tylko w tańszej strefie - to bez sensu taka precyzja ustawiania bo i tak nie zareaguje tak szybko, żeby utrzymać zadaną temperaturę powietrza. A jak masz na tyle małą bezwładność, by w miarę szybko reagowała - to musisz grzać w droższej strefie, wiec ogrzewanie kablami będzie droższe, niż kotłem elektrycznym. Efekt taki, że jak się nie obrócisz, to wychodzi na to samo albo i kable droższe. Jedyna IMO zaleta funkcjonalna, to łatwiejsze sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 ...gdyż można grzać non stop... Trzeba tylko ominac jakos licznik energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ale to chyba wszystkie domy są szałasami bo trzeba je non stop podgrzewać... Czy może jest inaczej i twoja chałupa traci tylko wtedy energię jak twoja pompka ją podgrzewa...? A twoje ogrzewanie podłogowe grzeje tylko wtedy jak pracuje pompa...? Non stop? Non stop to grzeję jak jest -25 i powiem ci, że wtedy jest najwyższy komfort. Im cieplej, tym mniej grzania i tym mniejszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie bardzo wiem co Ty tam "wysnułeś" za wnioski ale dziwi Cię że jasiek dostarczył do chałup 3,11kWh grzejąc ją w sezonie grzewczym (to faktycznie dziwne) i nigdzie nie napisał że to nie ma znaczenia. Nie rznij glupa prosze. Co tu jest nie zgodne z prawami fizyki? Musial bys zrozumiec czego temat dotyczy. Przeczytaj. Ja napisze w skrocie: Wg mnie x (energia dostarczona do wylewki) + y (zyski sloneczne) = x + y (sumaryczna energia dostarczona do ukladu) Wg jaska: x (energia dostarczona do wylewki) + y (zyski sloneczne) = y (sumaryczna energia dostarczona do ukladu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie rznij glupa prosze. Musial bys zrozumiec czego temat dotyczy. Przeczytaj. Ja napisze w skrocie: Wg mnie x (energia dostarczona do wylewki) + y (zyski sloneczne) = x + y (sumaryczna energia dostarczona do ukladu) Wg jaska: x (energia dostarczona do wylewki) + y (zyski sloneczne) = y (sumaryczna energia dostarczona do ukladu) Nie ma to jak własne teorie... Napisałem tylko że taka ilość energii nie ma wpływu na przegrzewanie się pomieszczenia... Nigdzie nie napisałem że ta energia znika ... Zresztą... Co to znaczy że pomieszczenie się przegrzewa...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Non stop? Non stop to grzeję jak jest -25 i powiem ci, że wtedy jest najwyższy komfort. Im cieplej, tym mniej grzania i tym mniejszy komfort. A to nie wiedziałem że twoje ogrzewanie podłogowe dostarcza energię do pomieszczenia tylko wtedy jak pracuje pompa ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 19.02.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Non stop? Non stop to grzeję jak jest -25 i powiem ci, że wtedy jest najwyższy komfort. Im cieplej, tym mniej grzania i tym mniejszy komfort. ja mam akumulację i nie musiałem grzać non stop przy minus 26, a było tak kilka dni u mnie. W kospelu ustawiałem temp na wyjściu 50 stopni i grzało od 2.15 do 6 i od 13.10 do 14.50, w domu temp nie spadała poniżej 23 stopni w salonie, kuchni, korytarzu i łazience i 20 stopni w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Zresztą... Co to znaczy że pomieszczenie się przegrzewa...???? Że jest za ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 19.02.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie ma to jak własne teorie... Napisałem tylko że taka ilość energii nie ma wpływu na przegrzewanie się pomieszczenia... Nigdzie nie napisałem że ta energia znika ... Zresztą... Co to znaczy że pomieszczenie się przegrzewa...???? No właśnie może odpowiedzcie każdy, co według niego oznacza przegrzewanie? Bo oprócz temperatury, dochodzi jeszcze czas tegoż przegrzania. Bo wydaje mi się, że o ile +2* do naszej nastawy normalnej przez 1 godz. to pikuś, ale już przez 4-5 godz. może być męczące i trudne do zniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 ja mam akumulację i nie musiałem grzać non stop przy minus 26, a było tak kilka dni u mnie. W kospelu ustawiałem temp na wyjściu 50 stopni i grzało od 2.15 do 6 i od 13.10 do 14.50, w domu temp nie spadała poniżej 23 stopni w salonie, kuchni, korytarzu i łazience i 20 stopni w pozostałych pomieszczeniach. Masz mniejszy dom i mocniejsze źródło ciepła, logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Że jest za ciepło? No to ja mam masakrycznie przegrzany dom bo mam w nim ze dwa razy na dobę 23*...( Jak ktoś twierdzi że o dwa stopnie więcej to już gorąco a normalnie ma w chałupie 20*...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No to ja mam masakrycznie przegrzany dom bo mam w nim ze dwa razy na dobę 23*...( Jak ktoś twierdzi że o dwa stopnie więcej to już gorąco a normalnie ma w chałupie 20*...) Już raz ci napisałem. W okresach przejściowych potrafiło być u mnie 26-27 stopni. I właśnie dlatego na wschodnie okna dałem folię przeciwsłoneczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No właśnie może odpowiedzcie każdy, co według niego oznacza przegrzewanie? Bo oprócz temperatury, dochodzi jeszcze czas tegoż przegrzania. Bo wydaje mi się, że o ile +2* do naszej nastawy normalnej przez 1 godz. to pikuś, ale już przez 4-5 godz. może być męczące i trudne do zniesienia. Jak dla mnie to jest trwałe podniesienie temperatury w pomieszczeniach o kilka stopni powyżej temperatury komfortu i utrzymywanie się tej podwyższonej temperatury nawet po zaniku czynnika powodującego to podwyższenie temperatury... Np po gotowaniu obiadu w kuchni zrobiło się 25* i taki stan utrzymuje się do wieczora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Zrób dwa domy identyczne obok siebie i porównaj. Jeżeli jednak uważasz że system hydrauliczny jest w stanie reagować z taką samą dokładnością jak system elektryczny (kable czy chociażby grzejnik) z precyzyjnym termostatem do 0,1 C to bardzo się zdziwię. Nie mówię teraz o grzaniu w taryfach. Mówię o tym, że generalnie system hydrauliczny jest mniej precyzyjny, mniej dokładny co powoduje że "zje" więcej. Nie wspomnę też o stratach na buforach czy samym przesyle. Poczytaj sobie opis sterowania systemem hydraulicznym w : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania to sie bardziej zdziwisz, podany tam jest przykład sterowania z dokładnoscią do 0,1 oC, która to rzekomo dokładnosc jest nie do osiągnięcia. Jezeli juz mowa o stratach wynikających z przegrzania to przypomnę ze notoryczne przegrzanie o 1 oC to wzrost zapotrzebowania na ciepło o ok 6-7%, czy w tym przykładzie który jest opisany w w/w watku mamy jakiekolwiek przegrzanie i jakie są straty (o ile są). Wracając do strat przesyłowych to w gdzie się te straty podziewają skoro temperatury zadanej pilnuje regulator i te straty mają wpływ na ogrzewanie pomieszczen przez które przechodzą rury z nosnikiem grzewczym. Owszem ze system hydrauliczny jest mniej precyzyjny ale nie oznacza ze zje wiecej, przeciez mogą sie zdarzyc nie przegrzania a niedogrzania (w zakresie histerezy) i wtedy nie mamy strat energii. Straty na buforze w zimie to nie straty, w lecie kazdy bojler tez ma straty. Reasumując to byc moze system kablowy moze byc oszczedniejszy ale ten 1% albo mniej to jest to taka wielka strata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Już raz ci napisałem. W okresach przejściowych potrafiło być u mnie 26-27 stopni. I właśnie dlatego na wschodnie okna dałem folię przeciwsłoneczną. Ło matko.... U mnie w lecie jest po południu w kuchni 28* jak słońce daje po oknach a na noc po zachodzie słońca temperatura spada do 25* a do rana na 24*... Może bym i jęczał że to przegrzanie jak by się te 26-27* utrzymywało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 19.02.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Nie ma to jak własne teorie... Napisałem tylko że taka ilość energii nie ma wpływu na przegrzewanie się pomieszczenia... Nigdzie nie napisałem że ta energia znika ... Zresztą... Co to znaczy że pomieszczenie się przegrzewa...???? Pyxis napisze wszystko by mieć rację i jak tu gadać z kimś kto nie widzi różnicy między promiennikami na podczerwień,kuchenką mikrofalową a opiekaczem:D Edytowane 19 Lutego 2017 przez dred1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Pyxis napisze wszystko by mieć rację i jak tu gadać z kimś kto nie widzi różnicy między promiennikami na podczerwień,kuchenką mikrofalową a opiekaczem:D "Hinc illae lacrimae!" Rownie trudno sie gada z kims, kto nie widzi roznicy w wyniku dzialania 1+1 oraz 1+2 Nie wpomne juz o "cudownym energooszczednym promieniku podczerwieni" - ale to juz tylko z litosci. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts