Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może koniec sezonu grzewczego - wczoraj wieczorem wypiąłem zasilacz przekaźników z gniazdka. Temperatura teraz w sypialni 21,4stC (północny wschód domu - 15m2, zamknięte drzwi) w salonie 21,8stC (południowy zachód, 26,5m2, otwarty na kuchnię i korytarz). Zużycie klimatyzatora - nie wiem, około 602h pracy, jakieś 700kWh zużycia. Kable dokładnie 2615 kWh. CWU 1749 od wprowadzenia (chyba 12 lipca 2016).

Zakładam COP z klimy równy 2,5, bo to nie jest cud techniki. Zatem mamy 2615 + 700*2,5 = 4365 kWh na ogrzewanie, czyli dom 34 kWh/m2*rok. Zimna zima, ale miało być 25... Nie ociepliłem jeszcze cokołu do końca, no i murłaty. Ale i tak wynik całkiem OK.

U mnie nie ma lekko...

Sezon grzewczy zakończy się jak zwykle w czerwcu...

Ale zaczynam mieć to gdzieś bo powoli rozrasta się moja elektrownia na dachu ...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co ma dać "efekt ciepłej podłogi" ??

Mam nadzieję, że efekt ciepłej podłogi da 5 cm styropianu pod rurkami. Sądzę, że ciepło powinno iść w pierwszej kolejności na pomieszczenie, a nie na dół, dlatego wylewka się powinna wygrzać w miarę szybko - szybciej, niż gdyby nie było styropianu między płytą a wylewką. Chodzi o efekt ciepłej podłogi rano, po grzaniu w nocy.

Edytowane przez asbe

to jak Przemek w przyszlym roku nie wlaczasz klimy czy jak?

chce kupic klime na start na wygrzanie budowy i pozniejsze grzanie "taniej " niz kablami

Na wygrzanie budowy kup farelkę, albo trzy. Na grzanie klimą trzeba się uprzeć, jest to może z 20% tańsze od kabli w taniej taryfie, ale trzeba się pogodzić z niewygodą nawiewu. Czasem idzie to przełknąć, ale grzać wyłącznie splitem - choćby najdoskonalszym, pracującym do -40stC to czysta masochistość. Kanałówka może faktycznie być o niebo lepsza, ale niestety takiej nie mam i nie sprawdzę. Zresztą to najwyżej 50% oszczędności, co w domu energooszczędnym daje może z 400 zł na sezon. Chyba nie warte to-to zachodu przy móżdżeniu i kosztów instalacji.

U nas marzec 357,8 kWh nCO. W zeszłym roku 721 kWh. . W marcu 13 dni słonecznych przy 9 dniach słonecznych marca 2016 ! temp. zewnętrzna zeszły rok marzec 5,9* ten rok 9,1* - średnia z zapisów najwyższej temp. w ciągu dnia (bez temperatur nocnych) Od początku sezonu 5232 kWh na nCO. Koszt 1302 zł. 99% tania taryfa.

Sezon zakończony. Definitywnie. W domu na tyle ciepło że zasłaniamy rolety w słoneczne popołudnie. W kwietniu montujemy klime.

Mam nadzieję, że efekt ciepłej podłogi da 5 cm styropianu pod rurkami. Sądzę, że ciepło powinno iść w pierwszej kolejności na pomieszczenie, a nie na dół, dlatego wylewka się powinna wygrzać w miarę szybko - szybciej, niż gdyby nie było styropianu między płytą a wylewką. Chodzi o efekt ciepłej podłogi rano, po grzaniu w nocy.

W sensie, że 25* odczujesz jako ciepłą podłogę? I wolisz mieć o 13:00 23*, niż 24,5 specjalnie po to, żeby nauczyć nogi różnicy między zimną, a ciepłą?

Ja tam nie rozróżniam organoleptycznie temperatury posadzki na tym poziomie. A że grzana to zauważam tak od 27*, a to przy współcześnie ocieplonym domu dużo za dużo. Chyba, że ktoś lubi duże amplitudy temperatur w domu (ja nie lubię - i akumulacyjność powodująca stabilność temperatury to był główny argument za płytą fundamentową).

Więc IMO efekt "ciepłej podłogi" nie występuje we współczesnych domach. Chyba, że ktoś ma dla mnie nieosiągalną wrażliwość stóp na temperaturę.

akumulacyjność powodująca stabilność temperatury to był główny argument za płytą fundamentową).

Więc IMO efekt "ciepłej podłogi" nie występuje we współczesnych domach. Chyba, że ktoś ma dla mnie nieosiągalną wrażliwość stóp na temperaturę.

No tak, zgoda, ale z drugiej strony czy taka absolutna stabilność powinna być pożądana?

Jednak pod koniec dnia, kiedy idziemy spać, lepiej jak temperatura jest nieco niższa,

Asbe kolega Keizen dachu jeszcze nie ma na domu.

aha,

ale może ktoś z was podpowie, czy montaż rekuperatora w kotłowni ma sens

garaż będzie oddzielny, więc się zastanawiam

teraz mam w garażu, który jest za ścianką z silki 18 plus 10 styropianu i nie słychać, ale w domu w kotłowni będzie chyba dużo gorzej

Edytowane przez asbe

Czy rekuperator koniecznie powinien być zamontowany przy ścianie zewnętrznej?

Planuję zamontować go w specjalnie zbudowanym pawlaczu - na wysokości np. 1,8 m we wnęce kotłowni nad termą stojącą.

Na ścianie zewnętrznej nie mam miejsca.

Można by taki pawlacz wygłuszyć od środka panelami akustycznymi, np takimi:

https://soundsolutions.pl/pl/p/Panele-akustyczne-Kwadrat-FALA-3-cm/39?gclid=CN3yoOvUgtMCFUbcGQodnlMA1g

Zrobiłabym drzwi podnoszone go góry i może wtedy byłoby cicho.

Czy to dobry pomysł?

Na wygrzanie budowy kup farelkę, albo trzy. Na grzanie klimą trzeba się uprzeć, jest to może z 20% tańsze od kabli w taniej taryfie, ale trzeba się pogodzić z niewygodą nawiewu. Czasem idzie to przełknąć, ale grzać wyłącznie splitem - choćby najdoskonalszym, pracującym do -40stC to czysta masochistość. Kanałówka może faktycznie być o niebo lepsza, ale niestety takiej nie mam i nie sprawdzę. Zresztą to najwyżej 50% oszczędności, co w domu energooszczędnym daje może z 400 zł na sezon. Chyba nie warte to-to zachodu przy móżdżeniu i kosztów instalacji.

chce zamknac etap najbardziej mokrych robot do konca wakacji, powinno samo schnac. klima dla wsparcia ogrzewania to ok 2 tys zl jak teraz patrze po cenach wiec nie ma dramatu. a moze sie przydac do podgrzania lub schlodzenia.

a dlaczego lepiej wygrzewac farelkami niz kablami? skoro juz je zainstaluje to moze lepiej nimi dac wieksza temp na podlogi i grzac calosc?

Czy rekuperator koniecznie powinien być zamontowany przy ścianie zewnętrznej?

Planuję zamontować go w specjalnie zbudowanym pawlaczu - na wysokości np. 1,8 m we wnęce kotłowni nad termą stojącą.

Na ścianie zewnętrznej nie mam miejsca.

Można by taki pawlacz wygłuszyć od środka panelami akustycznymi, np takimi:

https://soundsolutions.pl/pl/p/Panele-akustyczne-Kwadrat-FALA-3-cm/39?gclid=CN3yoOvUgtMCFUbcGQodnlMA1g

Zrobiłabym drzwi podnoszone go góry i może wtedy byłoby cicho.

Czy to dobry pomysł?

tez bede robil w PG nad bojlerem. z tego co zrozumialem to przejscie z rura od GWC przez to pomieszczenie spowoduje jego wychladzanie a podgrzewanie sztucznie reku. dla mnie to raczej nie problem a reku najpierw bedzie wisial swobodnie a pozniej zabuduje, jak juz go do konca zrozumiem i ogarne.