Pyxis 11.04.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Widać że się nie znasz na kotłach ekogroszek. Taki kocioł czyści się co 2-3 tygodnie, nie rzadziej niż miesiąc ponieważ nalot wewnątrz zmniejsza sprawność co objawia się dłuższą pracą. Ponadto węgiel trzeba kupić latem żeby był suchy. Mokry pali się źle i więcej idzie. Tyle mowi teoria, a zycie swoje. Mam sasiadow z kotlami i gadamy nieraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 11.04.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Widać że się nie znasz na kotłach ekogroszek. Taki kocioł czyści się co 2-3 tygodnie, nie rzadziej niż miesiąc ponieważ nalot wewnątrz zmniejsza sprawność co objawia się dłuższą pracą. Ponadto węgiel trzeba kupić latem żeby był suchy. Mokry pali się źle i więcej idzie. Potwierdzam... u szwagra jak testował piec i różny groszek czyścił piec co 2 tyg bo taki syf się zbierał ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 11.04.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Czegoś tu nie rozumiem. Po nowelizacji prawa budowlanego od 2017 domu grzać prądem nie można. A tu pompy ciepła w te najlepsze... sam chciałbym ogrzewać przyszły domek całoroczny 16m2 tylko prądem (pompa ciepła), ale podobno według nowych przepisów nie jest to możliwe, bo nie wyjdzie planowana charakterystyka energetyczn. Przynajmniej w biurze projektowym z którego mam upatrzony projekt tak mi powiedzieli. Głównym źródłem ogrzewania musiałby być kominek z płaszczem wodnym na biomasę (suche polana drewna) udział 80%, a klimatyzacja (powietrze/powietrze) z nadmuchem może mieć udział 20% Nie podoba mi się pomysł grzania czymś co wymaga komina (!), generuje smród (!), spaliny (!), czad (!) i sadze (!) Ktoś wie jak ominąć to co narzucają jacyś oderwani od rzeczywistości ludzie z PE? Czy instalacja na dachu paneli PV i aku do zasilania tego klimatyzatora załatwi sprawę? Z jednej strony urzędnicy z Brukseli wprowadzają auta elektryczne, a z drugiej zakaz grzania budynków mieszkalnych prądem....gdzie tu logika? Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez igor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.04.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Zmień biuro projektowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 11.04.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Niestety, jest to jedyne biuro projektowe które ma w swojej ofercie projekt/y mnie interesujący/e, tj. <20m2 pow. użytkowej ("letniskowe", jednak chcę dostosować na całoroczny). Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez igor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 11.04.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Czegoś tu nie rozumiem. Po nowelizacji prawa budowlanego od 2017 domu grzać prądem nie można. A tu pompy ciepła w te najlepsze... sam chciałbym ogrzewać przyszły domek całoroczny 16m2 tylko prądem (pompa ciepła), Samym prądem to kable grzejne, piece akumulacyjne itp. Pompa ciepła "wyciąga" ciepło ze złoża sama przy okazji konsumując prąd. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Duży Boban literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 11.04.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 No właśnie rzecz w tym że samym prądem już nie można. Musi być dodatkowo źródło odnawialne w postaci np. kolektorów słonecznych, turbiny wiatrowej lub pieca na biomasę. Także rekuperator jest wskazany. Ale tu powierzchnia użytkowa wynosi zaledwie 16m2!!! Jaki to ma sens ekonomiczny poza dawaniem w kieszenie wszelkim producentom tych "ekologicznych" nowinek?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 16m2 chciałbyś czymś ogrzewać??? Przecież ty ten dom sobą ogrzejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.04.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) 16m2 chciałbyś czymś ogrzewać??? Przecież ty ten dom sobą ogrzejesz A podczas uprawiania sexu trzeba będzie otworzyć okno, a z 2 osobami to nawet drzwi Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 11.04.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 No właśnie rzecz w tym że samym prądem już nie można. Musi być dodatkowo źródło odnawialne w postaci np. kolektorów słonecznych, turbiny wiatrowej lub pieca na biomasę. Także rekuperator jest wskazany. Ale tu powierzchnia użytkowa wynosi zaledwie 16m2!!! Jaki to ma sens ekonomiczny poza dawaniem w kieszenie wszelkim producentom tych "ekologicznych" nowinek?! Poważnie? Nie dostanę pozwolenia na budowę, jak planuję ogrzewanie akumulacyjne prądem? Jak to obejść? To jakiś absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Poważnie? Nie dostanę pozwolenia na budowę, jak planuję ogrzewanie akumulacyjne prądem? Jak to obejść? To jakiś absurd. Dokręcisz sobie kilka paneli fotowowltaiznych... Ja powoli instaluję u siebie taką "termoizolację"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 12.04.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Dobre żarty, a ja pytam poważnie. Właśnie, jak te "mądre" przepisy obejść? polskie prawo pod dyktando Brukseli, tylko u nas inne warunki klimatyczne i możliwości są jak tam. Wszyscy piszą że paneli PV sie nie opłaca, podobnie jak kolektorów. Tym bardziej w naszym chmurzastym klimacie i na tak małą skalę, jak u mnie dla 1 osoby to grubo. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez igor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.04.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 proszę mnie porawic jeśli się mylę, ale wg aktualnie obowiązujących przepisów - od stycznia tego roku max EP to 95kWh/m2/rok (co daje około 32kWh/m2/rok. Czyli bardzo ciepły dom + dokręcić kilka paneli - pytanie tylko - gdzie je dokręcić, jak to tylko 16m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.04.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dobre żarty, a ja pytam poważnie. Właśnie, jak te "mądre" przepisy obejść? polskie prawo pod dyktando Brukseli, tylko u nas inne warunki klimatyczne i możliwości są jak tam. Wszyscy piszą że paneli PV sie nie opłaca, podobnie jak kolektorów. Tym bardziej w naszym chmurzastym klimacie i na tak małą skalę, jak u mnie dla 1 osoby to grubo. Dobrze ociepl i zrób wentylacje mechaniczną (z suszarki do włosów )z nagrzewnicą. O tej nagrzewnicy nikt nawet nie musi wiedzieć. Będziesz miał dom pasywny. Tak też nie wolno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 od stycznia tego roku max EP to 95kWh/m2/rok (co daje około 32kWh/m2/rok. Te 32 to z cwu, czyli nie tylko bardzo ciepło ale jeszcze bardziej bardzo ciepły (o ile mozna to tak okreslic) co w przypadku tak małego budynku w praktyce nie do osiagniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.04.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dobre żarty, a ja pytam poważnie. Właśnie, jak te "mądre" przepisy obejść? Z tego co wiem, to współczynniki za poszczególne rodzaje energii określa rozporządzenie (nie wiem jednak czy wynika ono z przepisów unijnych). A ominąć nie można projektując np. PC, ale jej nie montując później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 12.04.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dobrze ociepl i zrób wentylacje mechaniczną (z suszarki do włosów )z nagrzewnicą. O tej nagrzewnicy nikt nawet nie musi wiedzieć. Będziesz miał dom pasywny. Tak też nie wolno? Suszarki?? Pewnie wolno, ale grzejąc prądem charakterystyki nie dostanę, a o to tu się rozchodzi żeby niczym nie palić. Ja chcę ogrzewanie oprzeć na prądzie. Z tego co wiem, to współczynniki za poszczególne rodzaje energii określa rozporządzenie (nie wiem jednak czy wynika ono z przepisów unijnych). A ominąć nie można projektując np. PC, ale jej nie montując później? Dokładnie i czystego prądu może być tylko 20% reszta muszą być źródła odnawialne. Nie rozumiem tylko jak to się ma do dużych domów, tj. gdzie jest piec retortowy i ogrzewanie eko-[groszkiem]węglem. Czyżby były one bardziej "eko" od naszych polskich elektrowni opalanych także węglem? Nie wiem, bo odbiór potem chyba ktoś musi podpisać, ale bez wykonanej instalacji c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Dokładnie i czystego prądu może być tylko 20% reszta muszą być źródła odnawialne Z czego to niby ma wynikać (z jakiego przepisu)? IMO to twierdzenie jest tak dalekie od prawdy, jak to tylko możliwe. Ważne jest tylko EP i sposób jego liczenia. A tu nie ma żadnego wymogu co do odnawialności czy nie - wszystko zawarte jest we współczynnikach i można nimi żonglować. Najprościej chyba przeprosić się z kominem i zrobić kominek na biomasę. I w wielu przypadkach to już wystarczy - mieć kominek. Nie trzeba z niego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Suszarki?? Pewnie wolno, ale grzejąc prądem charakterystyki nie dostanę, a o to tu się rozchodzi żeby niczym nie palić. Ja chcę ogrzewanie oprzeć na prądzie. Dokładnie i czystego prądu może być tylko 20% reszta muszą być źródła odnawialne. Nie rozumiem tylko jak to się ma do dużych domów, tj. gdzie jest piec retortowy i ogrzewanie eko-[groszkiem]węglem. Czyżby były one bardziej "eko" od naszych polskich elektrowni opalanych także węglem? Nie wiem, bo odbiór potem chyba ktoś musi podpisać, ale bez wykonanej instalacji c.o.? Ja nie mam c,o, tylko ogrzewanie elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 12.04.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Z czego to niby ma wynikać (z jakiego przepisu)? IMO to twierdzenie jest tak dalekie od prawdy, jak to tylko możliwe. Ważne jest tylko EP i sposób jego liczenia. A tu nie ma żadnego wymogu co do odnawialności czy nie - wszystko zawarte jest we współczynnikach i można nimi żonglować. Najprościej chyba przeprosić się z kominem i zrobić kominek na biomasę. I w wielu przypadkach to już wystarczy - mieć kominek. Nie trzeba z niego korzystać. Rozumiem, wydać kasę na komin, kominek zeby tylko stał, choć nie używany, zajmował miejsce. A komin dodatkowo będzie wychładzał wnętrze...no genialne, dlaczego nie wpadłem na to wcześniej?? Ja nie mam c,o, tylko ogrzewanie elektryczne projekt wydany po 1 styczeń 2017 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts