jasiek71 03.07.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Czyli znowu nie zawsze kable dla małego domu. Czy ja gdzieś napisałem, że zawsze? Jak nie kable to co do małego domu...? PC...? I tak w kółko... ( Zaraz jeszcze dojdzie układ wodny z buforem pędzonym grzałkami bo w razie W...) Dla mnie bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Kominkiem grzejesz więc CO. Proste. A GWC to raczej do wentylacji dolicz. A telewizorem , kuchenką żarówkami co grzejesz...? Jak zwykle jałowa dyskusja do niczego nie prowadzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.07.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Tak to możemy se pisać. Kominek to CO i tyle. Projekt z kablami nie dostanie teraz pozwolenia na budowę. Musi mieć coś dodatkowo np. kominek. Po prostu kable + kominek to koszt CO. Kable są jakimś rozwiązaniem na CO tak jak inne źródła. Dobrym źródłem. Tylko liczcie tak jak się należy. Jeżeli nie ma kominka to koszt samych kabli i wtedy jest OK. A dlaczego nie dostanie?, jezeli juz to moze nie dostac, a to nie to samo. Skoro Ep nie moze przekroczyc 95 kWh/m2*a to po podzieleniu przez wsp nakłady otrzymamy Ek ok 31,66 kWh/m2. W tym ujete jest równiez cwu, odejmując ok 10-12 kWh/m2 (cwu) otrzymamy Ekco na poziomie 20 kWh/m2. Wartosc ta jakkolwiek nie tak latwa do osiągnięcia jest jednak mozliwa do uzyskania. Nie ma obgligatoryjnego zakazu stosowania kabli i nie mają one bezposredniego wpływu na uzyskanie PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Dolicz do tego jeszcze klimę o której pisałeś. Klima będzie do chłodzenia głównie. Ale jak już będzie, to pewnie do ogrzewania też użyję. Według mnie trochę mało te 100l na dzień na 4 osoby , bo pewnie tak masz. To jest z 50% zapasem względem tego, co mam z rozliczeń tam, gdzie mieszkam. Następnie popraw wyliczenia, w excelu, bo tam masz koszt instalacji CO tylko 7 tyś. Za ok 25-30 tyś zrobisz pompę ciepła gruntową . Mogę doliczyć klimę i do jednej, i do drugiej opcji (albo do PC klimakonwektor - drożej). Tylko co to zmieni? Poprawi opłacalność rozwiązania z kablami, bo część ciepła zostanie wyprodukowana z COP >3? To pogorszy za to opłacalność PC, bo zwiększy koszt instalacji a nie zwiększy COP. Chłodnej posadzki nie biorę pod uwagę. @Kaizen napisał, że będzie kominkiem i klimą wspomagał kable. Dlatego uważam, że to też powinno być wliczone w CO. To musiałbym też doliczyć do PC - kominek będzie tak czy inaczej. Więc nie poprawi to opłacalności PC. Co najwyżej pogorszy, bo mniej ciepła wyprodukuje (zastąpi ją częściowo kominek) Kaizen, kominek (+ drewutnia, + komin), klima, kable. Ile to razem złociszy? Razem, to jakieś 15K zł. Jakbym miał PC PW to też byłby kominek, czyli nie robi różnicy. Klima tak samo. Na kotłownię z PC PW Vitocal mam ofertę 34K zł netto. Meeting się wystawia za 20K+. To się nie opłaca. Jedno, co z PC jeszcze u mnie ma szanse, to tania PC PW do CWU (Ariston Nuos, bo innych tanich nie znalazłem) z której odpadowy chłód wykorzystywałbym do schładzania domu i może nie będę dzięki tej kropli chłodu klimy. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 03.07.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Czytam ten watek i jestem pod wrazeniem - jak mozna budowac/dostosowywac dom do systemu CO nie na odwrót Jajca jakies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.07.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 OK. Skrót myślowy. Oczywiście, że chodziło że trudno jest dostać pozwolenie na samych kablach Oczywiście że nie ma. Możesz zainstalować je jako źródło CO. A jak już jesteś to podaj jak jednostka przeprowadziła te badania o których piszesz w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?331684-Dom-w-Kansas-na-przek%C3%B3r-wszystkim-spr%C3%B3buje-wybudowa%C4%87-za-200-tys&p=7491317#post7491317 Problem to nie same kable, ale niestety durny sposób liczenia wsp. Ek,cwu który jest nie tylko uzalezniony od liczby osób ale tez od powierzchni Af (o regulowanej temperaturze) budynku. Inaczej m mówiac budynek o wiekszej powierzchni będzie bardziej energooszczedny niz budynek o mniejszej powierzchni przy tej samej ilosci domowników. To taki absurd, metodologia powinna byc inna , ale nie jest. Budynek o Ekco na poziomie ok 20 kWh/m2 jest budynkiem energooszczednym ale jezeli będzie zamieszkały przez wiecej niz dwie osoby, a cwu i co bedzie grzane czystym prądem to PNB nie uzyska. Z drugiej strony budynek moze miec 60 kWh/m2 i jest ogrzewany węglem i ma kolektory termiczne dla przygotowania cwu (wiekszej czesci calorocznego zapotrzebowania, pozostała czesc weglem) PNB uzyska bez problemu. Takie są przepisy, absurd goni bezsens i zmusza inwestora (projektanta równiez) do kombinowania, a wystrczyłoby tylko zmienic przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.07.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 @Liwko, jaka ta PC za 20k? Może jeszcze gruntowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Czytam ten watek i jestem pod wrazeniem - jak mozna budowac/dostosowywac dom do systemu CO nie na odwrót Jajca jakies Dom (w tym system CO) dostosowuję do siebie. Można to osiągnąć na różne sposoby - np. tanie ogrzewanie i stosunkowo słabe ocieplenie, albo odwrotnie. To teraz 50 litrów wody Ci idzie na 4 osoby? 70l/24 wody o temperaturze 55*C. Tak, na cztery osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.07.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 @Liwko, jaka ta PC za 20k? Może jeszcze gruntowa? Gruntowa ECOPOWER C7 - 14.700 zł netto wg cennika katalogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.07.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 +50zł kurier i już grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.07.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Ale ja to wiem. Mi tego nie musisz pisać. Bardzo proszę abyś podał nazwę tej jednostki, która wykonała te badania, bo jestem ciekawy tych badań. To było gdzies na czeskiej stronie, ale nie zapisałem adresu, musze poszukac jak bede miał chwile czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.07.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Ja tylko nie wiem w czym problem, jak wychodzi na mały dom ze mało placisz to po co te PC? i dlaczego tylko PC wyceniacie, a reszta instalacji, podłogówka cwu? Kable to ok 7000 z CWU 100L, wystarcza na 4 osoby spokojnie.... Placisz mało i mało zainwestowane. Jak ktos buduje mały domek to chyba dlatego ze nie sra kasą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 @Liwko, jaka ta PC za 20k? Może jeszcze gruntowa? A dlaczego nie może być powietrzna? Wejdź na znany portal aukcyjny, wpisz "pompa ciepła". Ustaw od najwyższej ceny i pomiń wszystko powyżej 20tys. Zobaczysz ile będziesz miał wyników. Wystarczy tylko odszukać te na gotowo z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 A dlaczego nie może być powietrzna? Wejdź na znany portal aukcyjny, wpisz "pompa ciepła". Ustaw od najwyższej ceny i pomiń wszystko powyżej 20tys. Zobaczysz ile będziesz miał wyników. Wystarczy tylko odszukać te na gotowo z montażem. A dlaczego nie mogą być kable z najtańszymi sterownikami... Jak dla mnie to trzeba być naprawdę odmieńcem aby pakować do 100-120m2 domu jakąś najtańszą PC i do tego udowadniać że da się też zrobić instalację z główna aby wyszedł jakiś tam czas zwrotu tak naprawdę niewiadomo czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.07.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Za wikipedią: Okres zwrotu (PP) - jest to czas, jaki jest niezbędny aby wpływy wyrównały poniesione nakłady. Łatwo zrozumieć na przykładzie instalacji LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Za wikipedią: Okres zwrotu (PP) - jest to czas, jaki jest niezbędny aby wpływy wyrównały poniesione nakłady. Łatwo zrozumieć na przykładzie instalacji LPG. Taaa... Jeden wozi dzieci do szkoły jakimś dziwadłem za 150tys i palącym 18L LPG a drugi tą samą drogą jeździ jakimś wygodnym kompaktem który pali 6L benzyny... Tak samo jest z domami, pompami i całym tym bajzlem... Trzeba wybudować większą chałupę, wsadzić do niej PC bo inaczej czas zwrotu ci nie wyjdzie... Dajcie spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.07.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Samochód można łatwiej zmienić niż dom. No i sam sobie odpowiedziałeś - w tym kompakcie LPG nie ma sensu. I, tak mi się wydaje, że akurat Twój dom to dobry przykład na to, że PCi miałaby tam sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.07.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 A ta najtansza pompa okaze sie ze ma COP max 1,2 i cały misterny plan w pi...du Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Samochód można łatwiej zmienić niż dom. No i sam sobie odpowiedziałeś - w tym kompakcie LPG nie ma sensu. I, tak mi się wydaje, że akurat Twój dom to dobry przykład na to, że PCi miałaby tam sens... A to ci się tylko wydaje... Jak już to fotowoltaika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.07.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 No widzisz, co kraj, to obyczaj. Każdy swoje zdanie ma. Ja bowiem ze znakiem zapytania przechodzącym w niedowierzanie patrzę na dachy ustrojone 3 solarami i 8 panelami PV... Mam, bo dają dotację. Mam, bo się opłaca ponoć. Mam, bo darmowy prąd będzie z tego. Tu też podstawą jest liczenie okresu zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts