oszczednyGrześ 13.07.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 To jest jeden system grzewczy/chłodzący. Jasiek,jest jedna prosta zasada. Nie komplikować prostych rzeczy.Kable,klimatyzacja,GWC.....Tylko po co? Popatrz w swoją stopkę.Ile masz tam klamotów.jakie jest ryzyko wystąpienia w nich awarii? I piszesz- "jak się czegoś nie ma,to się nie zepsuje" Ja mam reku z odzyskiem wilgoci,nie mam GWC (i dziękuje Bogu),grzanie/chłodzenie z jednego urządzenia.I koniec. Eh,Jasiek Ja np. mam klamoty bo sprawdzam różne rozwiązania. I są też inni podobni, którzy tak robią. Kolejni zaś budują dom i w nim tylko albo i aż mieszkają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.07.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 (edytowane) Może po prostu nikomu się tego nie chce liczyć? Bo jaki kto ma interes w liczeniu komuś innemu za darmo? Chyba przeceniasz to forum. Mam nadzieję, że nie jestem taki wyjątkowy, jak sugerujesz. Nie raz i nie dwa za darmo tu komuś coś przeliczałem. Ale tu nawet nie o to chodzi, żeby przeliczyć całość. Wiem, że niejeden lubi szukać błędów. Więc chodzi mi o to, gdzie jest ten błąd (a nie "mylisz się, bo to niemożliwe"). Tutaj wrzucałem wszystkie istotne parametry. Któraś przegroda ma nierealne U? Czy powierzchnia 10x pomylona? Czy inny błąd? Edytowane 13 Lipca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.07.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Ja np. mam klamoty bo sprawdzam różne rozwiązania. I są też inni podobni, którzy tak robią. Kolejni zaś budują dom i w nim tylko albo i aż mieszkają. Dom to kosztowny wydatek,czasem pochłania oszczędności całego życia.A budowanie to nie czas na eksperymenty. Mnie nie było stać na eksperymenty.Nie było mnie stać na eksperymenty z kablami,klimą,solarami,GWC itd.Wybrałem to co wybrałem.I póki co,jestem bardzo zadowolony. Ale to tylko moje zdanie ,w moim własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.07.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Dom to kosztowny wydatek,czasem pochłania oszczędności całego życia.A budowanie to nie czas na eksperymenty. Mnie nie było stać na eksperymenty.Nie było mnie stać na eksperymenty z kablami,klimą,solarami,GWC itd.Wybrałem to co wybrałem.I póki co,jestem bardzo zadowolony. Ale to tylko moje zdanie ,w moim własnym domu. Ależ oczywiście. Tak jak napisałem. Ja siedzę w tej tematyce to sprawdzam, lubie się przekonać na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.07.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Może po prostu nikomu się tego nie chce liczyć? Bo jaki kto ma interes w liczeniu komuś innemu za darmo? Chyba przeceniasz to forum. Ja ne mam a podaję.. kolejny rok podsumuję jutro bo wprowadziliśmy się 15 lipca i cyknę fotkę liczników.. Mam "problem" w tym, że odbiegasz od tematu. Nie dyskutujemy o tym ile kosztuje użytkowanie CAŁEGO domu, a konkretnie, systemu grzewczego, oraz czy zasadne jest stosowanie PC czy nie. Notoryczne Twoje stwierdzenia, że takie rozważanie jest bezsensowne bo gucio to kogo obchodzi, oraz liczne przestrzelone analogie (do samochodu, czy budowy domu) wprowadzają tylko zamieszanie. Nic a nic nie pomagasz przyszłym inwestorom tak stawiając sprawę. To jest mój problem, jako inwestora. Ja mam osobne podliczniki.. wyniki w stopce.. jak podawałem wcześniej - jest ok ale mam niedocieplony kawałek wejścia na górę i tamtędy są straty które oceniam na jakieś 1000-1500 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.07.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Ja ne mam a podaję.. kolejny rok podsumuję jutro bo wprowadziliśmy się 15 lipca i cyknę fotkę liczników.. Ja mówiłem o liczeniu komuś OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Ja ne mam a podaję.. kolejny rok podsumuję jutro bo wprowadziliśmy się 15 lipca i cyknę fotkę liczników.. Ja mam osobne podliczniki.. wyniki w stopce.. jak podawałem wcześniej - jest ok ale mam niedocieplony kawałek wejścia na górę i tamtędy są straty które oceniam na jakieś 1000-1500 kWh Ja szacowałem że jak dołożę rekuperator to zaoszczędzę tyle.... Jak dodatkowo docieplę ścianę to tyle... Jak poprawię ocieplenie dachu to tyle... Jak ocieplę podmurówkę to też coś tam... No i .... Jak zużywaliśmy średnio 10MWh rocznie na ogrzewanie tak dalej tyle zużywamy... Teraz obserwuję połączenie z fotowoltaiką... Według liczników wejścia/ wyjścia jak na razie 500kWh zaoszczędzone dzięki temu ustrojstwu... A według całej posesji to zużyte 500kWh więcej niż rok temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Ja szacowałem że jak dołożę rekuperator to zaoszczędzę tyle.... Jak dodatkowo docieplę ścianę to tyle... Jak poprawię ocieplenie dachu to tyle... Jak ocieplę podmurówkę to też coś tam... No i .... Jak zużywaliśmy średnio 10MWh rocznie na ogrzewanie tak dalej tyle zużywamy... .. Po co w takim razie ocieplałes swój dom, skoro ocieplenie nie ma zadnego znaczenia to zalecenia w zakresie ocieplania są tylko wymysłem producentów i sprzedawców. TB twierdzi ze ze zuzycie powyzej 30 kWh/m2 w starym nieocieplnym budynku to tylko i wyłacznie wina tępaków instalatorów. Ty widac idziesz podobną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.07.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Po co w takim razie ocieplałes swój dom, skoro ocieplenie nie ma zadnego znaczenia to zalecenia w zakresie ocieplania są tylko wymysłem producentów i sprzedawców. TB twierdzi ze ze zuzycie powyzej 30 kWh/m2 w starym nieocieplnym budynku to tylko i wyłacznie wina tępaków instalatorów. Ty widac idziesz podobną drogą. Nie dopisuj do tego jakichś swoich wywodów... Odniosłem się do wypowiedzi Artura o szacowaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.07.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Odniosłem się do wypowiedzi Artura o szacowaniu ... i z tym co napisałeś o tym szacowaniu to ja się w pełni zgadzam równie dobrze mogę napisać, że ja te straty artura szacuję na 100-150kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.07.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 jasiek71 korzystasz ze sterownika TECH ST-292? Ile tam temperatur na dobę można ustawić? u siebie na Auratonie robię stopniowe podbicie zadane wraz ze zbliżaniem się do drogiej taryfy. czy w tym sterowniku TECH da się ustawić więcej zadanych temperatur na dobę dla powietrza i dla podłogi? chodzi mi o coś takiego, żeby w drogich godzinach temperatura zadana powietrza była np. 22. w południowym okienku temperatura powietrza była 23, w nocy żeby kilka razy zwiększyć zadaną, tak żeby np. o 2 była 22,2, o 3 22,5, o 4 22,8, o 5 23 stopnie. dodatkowo minimalna temperatura podłogi 24 stopnie w okienku południowym i np. 23 stopnie nad ranem (np. od 4 do 6 rano) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.07.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 jasiek71 korzystasz ze sterownika TECH ST-292? Ile tam temperatur na dobę można ustawić? u siebie na Auratonie robię stopniowe podbicie zadane wraz ze zbliżaniem się do drogiej taryfy. czy w tym sterowniku TECH da się ustawić więcej zadanych temperatur na dobę dla powietrza i dla podłogi? chodzi mi o coś takiego, żeby w drogich godzinach temperatura zadana powietrza była np. 22. w południowym okienku temperatura powietrza była 23, w nocy żeby kilka razy zwiększyć zadaną, tak żeby np. o 2 była 22,2, o 3 22,5, o 4 22,8, o 5 23 stopnie. dodatkowo minimalna temperatura podłogi 24 stopnie w okienku południowym i np. 23 stopnie nad ranem (np. od 4 do 6 rano) He... Takie rzeczy tylko w erze... Da się ustawić tylko dwie temperatury z histerezą minimalną 0,2*... Minimalna temperatura podłogi jest na sztywno i jeżeli jest aktywna to sterownik zawsze w pierwszej kolejności utrzymuje to co ma zadane w podłodze... Jeżeli temperatura pokojowa jest nie osiągnięta to grzeje dalej aż osiągnie... Przedziały czasowe w pełnych godzinach , można ustawiać do woli... Np na przemian całą dobę co godzinę... Jak dla mnie jest wystarczający w 100% , jest bardzo dokładny i nie ma jakichś cyrków z przekłamaniami temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.07.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Może EQ7 będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 31.07.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 imrahil: Jaki masz model tego Auratona? Sam się przymierzam właśnie do instalacji kabli grzejnych i rozglądam się za niedrogim sterowaniem. Auraton 2030 ma chyba coś takiego jak potrzebujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.07.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 imrahil: Jaki masz model tego Auratona? Sam się przymierzam właśnie do instalacji kabli grzejnych i rozglądam się za niedrogim sterowaniem. Auraton 2030 ma chyba coś takiego jak potrzebujesz... szukam regulatora nie dla siebie, a myślałem o usprawnieniu w postaci utrzymywania odpowiedniej temperatury posadzki w odpowiednich godzinach. mój Auraton to właśnie 2030, ale on nie ma żadnej regulacji temperatury podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 31.07.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 szukam regulatora nie dla siebie, a myślałem o usprawnieniu w postaci utrzymywania odpowiedniej temperatury posadzki w odpowiednich godzinach. mój Auraton to właśnie 2030, ale on nie ma żadnej regulacji temperatury podłogi. Sprawdz devi smart wi fi. Ustawiasz minimalną temp podłogi, nastawiasz prognozy czyli grzanie na czas (o określonej godzinie ma być) itd. Podglad, tel i takie tam bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 31.07.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 jasiek71 korzystasz ze sterownika TECH ST-292? Ile tam temperatur na dobę można ustawić? u siebie na Auratonie robię stopniowe podbicie zadane wraz ze zbliżaniem się do drogiej taryfy. czy w tym sterowniku TECH da się ustawić więcej zadanych temperatur na dobę dla powietrza i dla podłogi? chodzi mi o coś takiego, żeby w drogich godzinach temperatura zadana powietrza była np. 22. w południowym okienku temperatura powietrza była 23, w nocy żeby kilka razy zwiększyć zadaną, tak żeby np. o 2 była 22,2, o 3 22,5, o 4 22,8, o 5 23 stopnie. dodatkowo minimalna temperatura podłogi 24 stopnie w okienku południowym i np. 23 stopnie nad ranem (np. od 4 do 6 rano) http://www.warmup.pl/produkty/termostaty/4ie-termostat-dotykowy-wifi http://www.warmup.pl/produkty/termostaty/termostat-3ie Nie wiem ile można ustawić tak na moje oko to co 15 minut możesz zmienić. Mam nie narzekam. Da się ustawić minimalną na podłodze i sterowanie w oparciu o powietrze tak jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 27.08.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Na chwilę obecną kalkulator cen energii ze strony URE pokazuje mi najlepszą cenę za energię w PULSAR ENERGIA pakiet GEMINI (do 31.12.2017 później nie wiadomo) , czy ktoś z kolegów forumowiczów kupuje od PULSAR energię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 30.08.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 za chwile bede wprowadzal sie do swiezo wybudowanego przeze mnie domku.musze zmienic taryfe z budowlanej na... i wlasnie czy ktos ma jakies fajne taryfy do wyboru?dolnoslaskie, Polkowice. koniecznie 2 taryfa, kable grzewcze i boiler. rodzinka 2+2. 120m2z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 za chwile bede wprowadzal sie do swiezo wybudowanego przeze mnie domku. musze zmienic taryfe z budowlanej na... i wlasnie czy ktos ma jakies fajne taryfy do wyboru? dolnoslaskie, Polkowice. koniecznie 2 taryfa, kable grzewcze i boiler. rodzinka 2+2. 120m2 z gory dzieki Wilekiego wyboru nie ma, bierz G12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts