Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poleciłbym lepiej nieco ten domek doizolować tak czy inaczej. Nie opłaca się 2 taryfy. Dom tak jak pisałem doizolować oczywiście z rekuperacją i będzie naprawdę tanio.

Jak to wyliczyłeś?

Mi wychodzi że G12 opłaca się wziąć gdybym miał ją używać wyłącznie do lodówek i zamrażarek. A Tobie jak wychodzi?

Oto moje wyliczenie:

24x0,54=12,96

10x0,27+14x0,63=11,52

Jak Tobie wychodzi że G12 jest droższa?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz rozjaśnić temat?

Falowniki jednofazowe umożliwiają przepięcie PV i odbiorników na jedną fazę co omija brak bilansowania międzyfazowego.

Awaria jednego falownika jednofazowego to 1/3 zmniejszenia produkcji, a nawet brak zmniejszenia produkcji w okresie od jesieni do wiosny, bo przepinamy panele na drugi.

Trzy falowniki jednofazowe to trzy osobne algorytmy MPPT.

Mam przypadek gdzie gość założył aristona 110 L i całorocznie przy 3 osobach 400 zł płaci za CWU średnio od 4 lat. Ile podziała nie wiem. Ale oczywiście przy 2giej taryfie tylko i wyłącznie boiler bo nie ma sensu płacić za pompę ciepła wtedy. Raz jeszcze... zależy od zużycia wody bardzo wiele. Przy malutkim zużyciu można nawet małymi termami wyjść na swoje.

Ja płacę 360 zł rocznie za ciepłą wodę przy czterech osobach. Grzeję w II taryfie zwykły baniak 80 litrów. Zużycie miesięczne średnio 110 kWh w II taryfie po 0,27 zł. Piszesz że ktoś ma pompę i płaci drożej ode mnie?

Za 4000 można mieć 1kW fotowoltaiki. Zagrzeje wodę taniej od pompy ciepła. Trwałość 20-30 lat.

Edytowane przez JanWerbinski

Gość TwojPan

Za 4000 można mieć 1kW fotowoltaiki. Zagrzeje wodę taniej od pompy ciepła. Trwałość 20-30 lat.

:)

Masakra i ciemnogród.

Za 20-30 lat twoje panele na pewno nie osiągną nawet 10% dedykowanej sprawności.Natomiast PC PW po wymianie....sprężarki,wentyla-śmiało da radę.

No i kolego jakie koszta.Zwalenie PV z dachu na glebę,sztukowani dachówek,bo pod PV za taki czas będzie trzeba itd...

Żeby nie było.Widziałem PC PW 12 letnią :)

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan

Za 4000 można mieć 1kW fotowoltaiki. .

CIGS-y zniknęły z rynku,USA zakupiło od Koreańców technologie i linie produkcyjną.To był jedyny produkt warty uwagi Reszta to chłam,nawet Solar Frontiery...Choć fabryka w USA pędzi pełna para,CIGS-a w Europie nie uświadczysz.Same ciężkie,brzydkie i mało wydajne krowy.

Ehh...

Edytowane przez TwojPan

Zabawa w taryfy nocne i dzienne to 14 godzin po 0,63 i 10 po 0,27 zamiast 24 po 0,55. Sam oblicz co się opłaca. Timer do sterowania to 20 zł.

dla mnie to opłacalna zabawa

prąd bytowy w G12w to 70-75% zużycia w taniej taryfie bez żadnej spinki - zmywarka z opóxnionym startem, czasami pralka na noc.Podobne % zużycia mam dla CO+CWU

Jak to wyliczyłeś?

Mi wychodzi że G12 opłaca się wziąć gdybym miał ją używać wyłącznie do lodówek i zamrażarek. A Tobie jak wychodzi?

Oto moje wyliczenie:

24x0,54=12,96

10x0,27+14x0,63=11,52

Jak Tobie wychodzi że G12 jest droższa?

Pisałem że przy konwektorach.

Oblicz ile kWh zużyjesz rocznie. Ogólnie przyjmuje się że typowy domek to 3-5MWh/rok.

Typowe polskie domy przy najlepszym stosunku energooszczędności do ceny jego wykonania, i takie sa właśnie budowane obecnie, to 6-10MWh/rok na CO. Żeby uzyskać 5MWh przy przeciętnym metrażu podejmowanym w pl na poziomie 120-140m2 trzeba się nieźle postarać, a dotarcie do 3MWh/rok już niemal graniczy z cudem. Więc te 3-5MWh/rok to dla domów poniżej 100m2.

a SCOP (włącznie z mrozami) w okolicach 2.

Marzenia ściętej głowy. Pompy do CWU są projektowane na lato, głównie jako zamienniki dla kotłów węglowych -- mają zwyczajnie za małe wymienniki i za mały przewał powietrza aby nawet przy zerze osiągnąć sensowny sCOP.

Gość czerpnie powietrze z poddasza.

Ile tego cieplejszego powietrza w zimie ma? Tyle co kot napłakał.

Z Ciebie to jest niepoprawny marzyciel. Po pierwsze ten 1kW fotowoltaiki to on ma przy najlepszych warunkach. W zimie pozostają szczątki. Po drugie sprawność paneli z wiekiem spada. Fizycznie to one MOŻE tyle wytrzymają, ale sprawnościowo już nie -- i to jest wiadome już dzisiaj a nie po 20-30 latach. Znasz panele działające 30 lat? Ja za to znam PC działające tyle czasu. Głównie dzięki temu, że relatywnie niewielkim kosztem da się je naprawiać.

Ile tego cieplejszego powietrza w zimie ma? Tyle co kot napłakał.

.

Nie wiem ile ma :) podaje mi koszty. W ogrzewanie 2 taryfowe nie chciał się bawić coś trzeba było zrobić. Jest pompa i tragedii nie ma. Jakby były 2 taryfy to nic innego tylko bojler. Przy 4 osobowej rodzinie koszt roczny 200 L grzania wychodzi w znanych mi przypadkach około 450 zł. Więc nie ma co się nawet zastanawiać.

Nadal pozostaje pytanie, jak jest ogrzewane, skoro jest cieplejsze, niz na zewnątrz. Wychładza pomieszczenia, ktore są niżej i gdyby nie ta PC to ogrzewanie domu byłoby tańsze.

Wiesz świecące słońce nagrzewa dach, od którego nagrzewa się powietrze pod nim. Pytanie na ile to jest wydajne i efektywne.

Wiesz świecące słońce nagrzewa dach, od którego nagrzewa się powietrze pod nim. Pytanie na ile to jest wydajne i efektywne.

Nawet jeżeli, to zabierajac to cieplo ze strychu zwiększasz dT miedzy strychem a pomieszczeniami poniżej i zwiększasz ich obciążenie cieplne - więc tak czy inaczej ogrzewasz wodę kosztem CO.

:)

Masakra i ciemnogród.

Za 20-30 lat twoje panele na pewno nie osiągną nawet 10% dedykowanej sprawności.Natomiast PC PW po wymianie....sprężarki,wentyla-śmiało da radę.

No i kolego jakie koszta.Zwalenie PV z dachu na glebę,sztukowani dachówek,bo pod PV za taki czas będzie trzeba itd...

Żeby nie było.Widziałem PC PW 12 letnią :)

Moje panele są cienkowarstwowe więc wszystko się może stać. Po dwóch latach trzymają normę. Normalne panele krzemowe mają trwałość conajmniej 40 lat, bo tyle mają najstarsze które są ciągle w użyciu i działają do dziś. Starszych praktycznie nie ma więc trudno cokolwiek udowodnić.

PC po wymianie sprężarki i wentylatorów wymaga wymiany skorodowanych wymienników i innych części. Najtaniej jest wymienić całą pompę. Mój klimatyzator po ośmiu latach wygląda nieźle ale nie sądzę żeby 20-30 wytrzymał.

PC PW mają jeden poważny feler - gówniane zbiorniki ze zwykłej stali. To skoroduje bardzo szybko. U mnie jedna terma wytrzymała 2-4 lata, a druga na razie działa. Chciałem kupić PC ale to mi się zwróci za 20 lat. PC nie mogę wysterować Wattrouterem więc musiałaby chodzić cały czas lub w II taryfie. Nie mają sprężarek inwerterowych tylko prymitywne ON OFF. Zatem nie da się ich praktycznie wysterować tak żeby używały tylko energii PV bez dogladania systemu przy zmianie pogody.

Sporo.

Na ekogroszku można taniej.

Nie wiem jak może mi wyjść taniej po doliczeniu roboczogodzin palacza i sprzątaczki? Ja się nie będę brudził ani ścierał kurzu po wybieraniu popiołu i noszeniu worków.

Mi wychodzi że ekogroszek jest droższy od gazu, fotowoltaiki i pompy ciepła. Mam takie wyniki, bo LICZĘ WSZYSTKIE KOSZTY.

CIGS-y zniknęły z rynku,USA zakupiło od Koreańców technologie i linie produkcyjną.To był jedyny produkt warty uwagi Reszta to chłam,nawet Solar Frontiery...Choć fabryka w USA pędzi pełna para,CIGS-a w Europie nie uświadczysz.Same ciężkie,brzydkie i mało wydajne krowy.

Ehh...

Ja mam CIGSy ale nie twierdzę że to najlepsza technologia. Na pewno najładniejsza. 4kW mam w panelach całych czarnych, bez widocznej ramki.

dla mnie to opłacalna zabawa

prąd bytowy w G12w to 70-75% zużycia w taniej taryfie bez żadnej spinki - zmywarka z opóxnionym startem, czasami pralka na noc.Podobne % zużycia mam dla CO+CWU

Dokładnie. Włączniki czasowe kosztują grosze. Pranie i zmywanie nie musi być natychmiast. Gotowanie musi być niezależne od czasu i kuchni czy piekarnika używamy niezależnie od taryfy.

Pisałem że przy konwektorach.

Gdybyś zamontował dynamiczne piece akumulacyjne to masz grzanie na zawołanie i ładowanie w taniej taryfie. Mam takie piece i czasem używam.

Typowe polskie domy przy najlepszym stosunku energooszczędności do ceny jego wykonania, i takie sa właśnie budowane obecnie, to 6-10MWh/rok na CO. Żeby uzyskać 5MWh przy przeciętnym metrażu podejmowanym w pl na poziomie 120-140m2 trzeba się nieźle postarać, a dotarcie do 3MWh/rok już niemal graniczy z cudem. Więc te 3-5MWh/rok to dla domów poniżej 100m2.

.

Nie zrozumieliśmy się. 3MWh to średnie zużycie energii elektrycznej BEZ OGRZEWANIA.

Z Ciebie to jest niepoprawny marzyciel. Po pierwsze ten 1kW fotowoltaiki to on ma przy najlepszych warunkach. W zimie pozostają szczątki. Po drugie sprawność paneli z wiekiem spada. Fizycznie to one MOŻE tyle wytrzymają, ale sprawnościowo już nie -- i to jest wiadome już dzisiaj a nie po 20-30 latach. Znasz panele działające 30 lat? Ja za to znam PC działające tyle czasu. Głównie dzięki temu, że relatywnie niewielkim kosztem da się je naprawiać.

Moc osiągalna panel nie ma znaczenia w tej dyskusji. Z 1kW PV otrzymujemy przy optymalnym ustawieniu 1000kWh rocznie. Po 20 latach będzie 70-80% tego.

Znam panele działające 30 lat. Poszukaj na internecie. Instalacja znajduje się chyba w Szwajcarii.

Jeżeli mamy 10kWp paneli. 1/3 pokryje nam zużycie energii 3MWh bytowe bez ogrzewania. Pozostałe 2/3 używamy do grzania z COP 2-4 osiągając w ten sposób 12-25MWh ciepła rocznie a to już chyba wystarczy na ogrzewanie domu?

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.