dawiddur 27.10.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Planowo będzie to parter na płycie fundamentowej 10cm XPS, 20cm płyty, 10cm EPS, wylewka z kablami/ rurkami. Ściany zew. silikaty 18cm + 20cm styro. Dach wiązarowy z podwieszanym sufitem ocieplony 2x20cm wełna (jaka?). Do tego wentylacja mechaniczna w połączeniu z GWC. Dom około 95-100m2 powierzchni całkowitej. Do tej pory myślałem o PC PW i kiedyś tam fotowoltaika do kompletu, aby zejść nieco w dół z zużyciem prądu. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.10.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Planowo będzie to parter na płycie fundamentowej 10cm XPS, 20cm płyty, 10cm EPS, wylewka z kablami/ rurkami. Ściany zew. silikaty 18cm + 20cm styro. Dach wiązarowy z podwieszanym sufitem ocieplony 2x20cm wełna (jaka?). Do tego wentylacja mechaniczna w połączeniu z GWC. Dom około 95-100m2 powierzchni całkowitej. Do tej pory myślałem o PC PW i kiedyś tam fotowoltaika do kompletu, aby zejść nieco w dół z zużyciem prądu. Co o tym sądzicie? Olej te rurki w wylewce i zrób większą instalację PV. Wstaw sobie klimę, za kilka lat dorzucisz autko elektryczne lub hybrydę plug-in i będziesz miał niższe koszty wszystkiego - CO/CWU, prądu bytowego i auta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.10.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Olej te rurki w wylewce i zrób większą instalację PV. Wstaw sobie klimę, za kilka lat dorzucisz autko elektryczne lub hybrydę plug-in i będziesz miał niższe koszty wszystkiego - CO/CWU, prądu bytowego i auta Pozdrawiam Podobnie gwc... Daj sobie z tym spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.11.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 zapał do zaglądania w licznik już mija, ale pod koniec miesiąca jeszcze zerkam . CO w październiku i całym sezonie - 130 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Kable plus pompa p-p i rachunki będą niskie. Ale zacząć należy od dobrej izolacji bo to ona stanowi podstawę. No i bezwzględnie szczelność budynku. Ilość kWh energii cieplnej jaka będzie uciekała w nieizolowanym lub nieszczelnym domu będzie w przybliżeniu taka sama niezależnie czy źródłem ciepła będzie PC czy gaz. Kwestie cyrkulacji czy rozmieszczenia grzejników są drugorzędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Kwestie cyrkulacji czy rozmieszczenia grzejników są drugorzędne. Nie są. Grzejniki pod oknami zużywają więcej a w szczelnym domu i przy dobrych oknach nie wpływa to znacząco na komfort, chyba że ktoś siedzi przyklejony do okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Nie są. Grzejniki pod oknami zużywają więcej a w szczelnym domu i przy dobrych oknach nie wpływa to znacząco na komfort, chyba że ktoś siedzi przyklejony do okna . Przydało by sie podac jakies wyniki pomiarów uzasadniające to twierdzenie, TB podaje ze zuzycie wzrasta o ok 2 razy w stosunku do grzejnika umieszczonego na scianie wewnętrzej, albo jakiekolwiek wielkosci tych strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Oto mój prosty test z 25.01.16: TEST 1 (25.01.16):GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNATemperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 24 minuty. Grzejnik zużył 0,23 kwh.GRZEJNIK POD OKNEMTemperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 10 minut.. Grzejnik zużył 0,42 kwh.TEST 2 (27.01.16):GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNATemperatura na zewnątrz -2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,9 kwh.GRZEJNIK POD OKNEMTemperatura na zewnątrz +2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,14 kwh. Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Oto mój prosty test z 25.01.16: TEST 1 (25.01.16): GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNA Temperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 24 minuty. Grzejnik zużył 0,23 kwh. GRZEJNIK POD OKNEM Temperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 10 minut.. Grzejnik zużył 0,42 kwh. TEST 2 (27.01.16): GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNA Temperatura na zewnątrz -2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,9 kwh. GRZEJNIK POD OKNEM Temperatura na zewnątrz +2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,14 kwh. Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica. i jakie z tego wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 i jakie z tego wnioski? grzejnik pod oknem zużywa więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 grzejnik pod oknem zużywa więcej No właśnie ale umieszczanie grzejników pod oknem wynika z lepszej ponoć cyrkulacji pow w pomieszczeniu i może z oszczędności miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Oto mój prosty test z 25.01.16: TEST 1 (25.01.16): GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNA Temperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 24 minuty. Grzejnik zużył 0,23 kwh. GRZEJNIK POD OKNEM Temperatura na zewnątrz -1'C. Temperatura startowa 19'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 1 h 10 minut.. Grzejnik zużył 0,42 kwh. TEST 2 (27.01.16): GRZEJNIK POD ŚCIANĄ NAPRZECIWKO OKNA Temperatura na zewnątrz -2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,9 kwh. GRZEJNIK POD OKNEM Temperatura na zewnątrz +2'C. Temperatura startowa 19,3'C. Temperatura zadana na termostacie 20'C. Czas pracy grzejnika 40 minut. Grzejnik zużył 0,14 kwh. Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica. Takie badanie powinno byc przeprowadzone w taki sposób aby termostat był umieszczony w scisle okreslonym miejscu róznym o od lokalizacji grzejnika. Jezeli tak było to to pomiar przeprowadzony prawidłowo, jezeli termostat był zabudowany z grzejnikiem to takie pomiary do niczego. Poza tym czas pomiaru za mały aby wyciągnąc jakies sensowne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 No właśnie ale umieszczanie grzejników pod oknem wynika z lepszej ponoć cyrkulacji pow w pomieszczeniu i może z oszczędności miejsca. Idąc tym tropem nie powinno sie wykonywac podłogówki w pasie od sciany zewnętrznej z oknem bo to generuje wieksze zuzycie, podłogówka powinna byc tylko wokół scian wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Oto mój prosty test z 25.01.16: Znowu? Było Dziwię się, że dla kogoś jest nieoczywiste, że jak ma w pokoju zimniej, to zużywa mniej ciepła. Tyle, że dla większości komfort, to równa temperatura tam, gdzie przebywa. A ponieważ większośc ludzi porusza się po prawie całym pomieszczeniu, więc chcą mieć równomiernie je ogrzane - a to najlepiej zapewnia montaż grzejników (jeżeli mowa o grzejnikach) pod oknem. Co więcej - umieszczenie grzejnika na przeciwko okna powoduje, że przy podłodze mamy zimniej w całym pomieszczeniu, bo kaloryfer wspiera i wzmacnia obieg zimnego powietrza - przy oknie zimne powietrze opada, i snuje się do grzejnika który jest na przeciwko. Tam ogrzane idzie pod sufit. Więc jeszcze cieplej mamy pod sufitem, a zimniej przy podłodze. Zupełne przeciwieństwo komfortu. Edytowane 1 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.11.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ktos wykasował opis grzejnika "Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica." Nie wiem w jakim celu, ale termostat w tym grzejniku jest umieszczony w obudowie tego grzejnika i na dodatek na gorze obudowy. TB juz od dawno postuluje aby termostaty/glowice w grzejnikach były umieszczane w dole grzejnika, ja twierdze ze w calkiem innym miejscu. Dla mnie taki pomiar to stwierdzenie ze rozkład temperatury w badanym pomieszczeniu jest nierównomierny i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ktos wykasował opis grzejnika "Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica." Nie wiem w jakim celu, ale termostat w tym grzejniku jest umieszczony w obudowie tego grzejnika i na dodatek na gorze obudowy. TB juz od dawno postuluje aby termostaty/glowice w grzejnikach były umieszczane w dole grzejnika, ja twierdze ze w calkiem innym miejscu. Dla mnie taki pomiar to stwierdzenie ze rozkład temperatury w badanym pomieszczeniu jest nierównomierny i tylko tyle. Ja mam f18 z dolną sondą bardzo czułe i precyzyjne i jestem zadowolony nawet bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.11.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ktos wykasował opis grzejnika "Zastosowałem w tym celu grzejnik f117 od atlantica." Nie wiem w jakim celu, ale termostat w tym grzejniku jest umieszczony w obudowie tego grzejnika i na dodatek na gorze obudowy. TB juz od dawno postuluje aby termostaty/glowice w grzejnikach były umieszczane w dole grzejnika, ja twierdze ze w calkiem innym miejscu. Dla mnie taki pomiar to stwierdzenie ze rozkład temperatury w badanym pomieszczeniu jest nierównomierny i tylko tyle. tak, skasowano... tak był to f117 od atl***ka zgodzę się że dobrze byłoby taki test przeprowadzić dłużej i dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.11.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Rozumiem że w Suwałkach jeszcze lato skoro takie pytania ...? U mnie standardowo od połowy września się grzeje... abo jasiek Ty gdzieś na zimnym biegunie mieszkasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.11.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Nie są. Grzejniki pod oknami zużywają więcej a w szczelnym domu i przy dobrych oknach nie wpływa to znacząco na komfort, chyba że ktoś siedzi przyklejony do okna . Tak, ale dyskusja o tym że do jakiegoś źródła ciepła trzeba mieć ciepły dom a do innego już nie. W tym kontekście ustawienie grzejników nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.11.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Posty związane strikte z tematem GWC przenisłem TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts