Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli jak jest z tą płytą bierze udział w akumulacji, czy tylko wylewka?

Masz różne opcje. Ja chciałem płytę grzewczą właśnie dla akumulacji i na niej od razu okładzina. Niektórzy dają jeszcze styropian, żeby puścić hydraulikę i wylewkę żeby dać podłogówkę w niej. IMO marnowanie zalet płyty. W ostateczności, jak ekipa od płyty nie potrafi zrobić równo to można bez izolacji dać samopoziom albo przeszlifować. A jak bardzo sknocą - to cienko anhydryt.

Robienie izolacji na płycie to marnowanie jej największych zalet - ciągłości izolacji i akumulacji.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To po co wszyscy (99,99%) daja na płytę 20cm EPS100 albo podobnego i na to wylewkę?

Skąd ta statystyka? Ja najczęściej czytałem 10-20cm XPS pod i z 5-10 EPS na dla schowania instalacji. A ponieważ to marnowanie akumulacyjności, to IMO lepsza jest płyta grzewcza i rezygnacja z izolacji na i danie hydrauliki górą a elektryki po ścianach i stropie. I takich realizacji jest więcej, niż 0,01%.

Jak nie dasz właściwej termoizolacji pod płytą, to na czym będzie polegała jej energooszczędność względem położenia tej samej ilości EPS na chudziaku przy tradycyjnych ławach?

To po co wszyscy (99,99%) daja na płytę 20cm EPS100 albo podobnego i na to wylewkę?

Skąd ty bierzesz te pomysły i liczby? Nie kojarzę ani jednej płyty na forum, która by miała 20cm EPS na niej.

Albo izolujesz tylko pod płytą i wtedy w niej akumulujesz, albo pod i nad i wtedy nie akumulujesz w samej płycie.

Skąd ty bierzesz te pomysły i liczby? Nie kojarzę ani jednej płyty na forum, która by miała 20cm EPS na niej.

Albo izolujesz tylko pod płytą i wtedy w niej akumulujesz, albo pod i nad i wtedy nie akumulujesz w samej płycie.

Plyta_grzewcza07.jpg

Przed chwilą ktoś przecież pisał że mimo izolacji na płycie płyta nadal akumuluje!

Plyta_grzewcza07.jpg

Skąd ta statystyka? Ja najczęściej czytałem 10-20cm XPS pod i z 5-10 EPS na dla schowania instalacji. A ponieważ to marnowanie akumulacyjności, to IMO lepsza jest płyta grzewcza i rezygnacja z izolacji na i danie hydrauliki górą a elektryki po ścianach i stropie. I takich realizacji jest więcej, niż 0,01%.

Jak nie dasz właściwej termoizolacji pod płytą, to na czym będzie polegała jej energooszczędność względem położenia tej samej ilości EPS na chudziaku przy tradycyjnych ławach?

Ok, powiedzmy, że wiem kiedy akumuluje, a kiedy nie. To teraz trochę inaczej. Co mi się bardziej opłaci, przy założeniu, że dom buduję w technologii szkieletu drewnianego, czyli tak naprawdę ściany są z 30 cm wełny i OSB. Zakłada się, że dom szkieletowy nie akumuluje (słabo akumuluje). Czy powinienem tak budować, żeby akumulowała płyta fundamentowa, czy robić kable w wylewce, żeby ogrzewanie było szybkozmienne i grzać wtedy kiedy jestem w domu. Co jest bardziej opłacalne i lepiej się sprawdzi na dłuższą metę. Dom do 100m2, z użytkowym poddaszem, kominek rekreacyjnie kable jako główne źródło ogrzewania, możliwość dołożenia klimatyzatorów, zamieszkały przez dwoje dorosłych i trójkę dzieci. Zakładana temperatura komfortowa ok. 21 stopni. Na podłodze najlepiej panel. Ocieplenie dachu - tyle ile będzie trzeba 30-40 cm wełny. Przy tych założeniach co lepiej wybrać 20cm XPS pod płytą, czy 10 XPS pod płytą i 10 EPS pod wylewką? I w ogóle jaka może być różnica cenowa? Powierzchnia płyty fundamentowej około 90m2.

Edytowane przez mld

Co jest bardziej opłacalne i lepiej się sprawdzi na dłuższą metę.

Jak nie zadbasz o akumulującą posadzkę w szkielecie, to będziesz potrzebował systemu szybko, na bieżąco reagującego na zmianę temperatury. I to do ogrzewania i chłodzenia. A to oznacza, że z dwu czy trzystrefowych taryf niewiele wyciągniesz oszczędności. Pewnie i tak wyjdzie taniej, niż G11, ale nie tak dużo, jak przy akumulacji.

Do tego akumulacja to nie tylko dostarczanie ciepła z systemu grzewczego. To również wygładzanie amplitud. Jak w dzień przygrzeje słoneczko - to posadzka trochę ciepła wciągnie z niego. Jak w nocy będzie chłód, to odda. Bez akumulacji zużyjesz więcej prądu na ogrzewanie w nocy i/lub chłodzenie w dzień.

Dlatego IMO lepiej mieć dużą bezwładność nawet, jak nie grzejesz prądem.

Ja właśnie dlatego długo i ciepło myślałem o płycie, żeby mieć sporą akumulację. Suma drobniejszych minusów spowodowała, że finalnie mam tradycyjne ławy i 9cm wylewki. Jakbym robił płytę, to na 100% grzewczą i cała izolacja pod.

• 2 weeks później...

Pytanko mam co do obliczenia kosztów ogrzewania. Nie mam projektu, ani OZC.

Proste przykladowe założenie.

EK domu wg projektu to 85

Metraż domu, 120

Usredniona cena 1kwh 0.45

Czy licząc wzorem (bo gdzies taki znalazłem), ek*metraż do ogrzania*cena 1kwh to wyjdzie roczny koszt grzania prądem? Oczywiście jaki mocno przybliżony.

W powyższym przykładzie wyjdzie 2430 zł rocznie.

Czy wg powyższego można założyć takie obliczenia?

Pytanko mam co do obliczenia kosztów ogrzewania. Nie mam projektu, ani OZC.

Proste przykladowe założenie.

Metraż domu, 120

Czy licząc wzorem (bo gdzies taki znalazłem), ek*metraż do ogrzania*cena 1kwh to wyjdzie roczny koszt grzania prądem? Oczywiście jaki mocno przybliżony.

W powyższym przykładzie wyjdzie 2430 zł rocznie.

Czy wg powyższego można założyć takie obliczenia?

Spróbuj tego http://cieplowlasciwie.pl. Po 14 latach mieszkania moje realne odczucia i zużycia pokrywają się z wyliczeniami.

Stronę już widziałem, tyle że trzeba znać wszystkie szczegóły a ja chciałem porównać koszty tylko wg jednego parametry EK.

Ps mój poprzedni post ma błąd. Wg powyższego przykładu Koszt to 4860zł

Napisz jakie masz ocieplenie to będzie coś bliższego prawdy

Współczynnik EK wyraża roczne zapotrzebowanie budynku na energię końcową, jaka powinna być dostarczona, by zapewnić utrzymanie zadeklarowanej w projekcie temperatury wewnętrznej, wentylacji oraz podgrzewania wody użytkowej. W obliczaniu współczynnika EK uwzględnia się straty przesyłowe oraz straty wynikające z przenikania przez przegrody zewnętrzne. Współczynnik EK jest ściśle związany zkonstrukcją budynku i mówi nam, ile budynek rzeczywiście zużyje energii. Również wskaźnik EK odnosi się do 1m2 powierzchni użytkowej wyrażonego w kWh/(m2rok).

Narazie jeszcze nic nie mam, ani domu ani projektu. Myślę i kalkuluję. A w gotowych projektach jak przeglądam to jest tam podana wartość EK i gdzieś wyczytałem że wg powyższego wzoru można obliczyc koszt ogrzewania domu.

Mi tam wyszło wg cyklu mieszanego dzień i noc. Gdyby przyjąć np koszt 1kwh jako 0,6zł to wyjdzie 6480 a w trybie nocnym to 3240. A np kocioł na pellet to już 2160 jeśli przyjmiemy że przeliczając go na 1kwh to koszt 0.2zł

Metraż domu, 120

Klik

EK to energia jaką musisz kupić - a ile mniej potrzebujesz, zależy od sprawności kotła. Pewnie masz w projekcie mniej sprawny niż elektryczny.

Nie licz po uśrednionej cenie dla całości zużycia prądu, bo grzejący prądem wyciągają średnią niższą, niż przyjąłeś dla całości zużytego prądu (włącznie z bytowym). Dla samego ogrzewania jak zaplanujesz od początku sporą akumulację to będzie niewiele wyższa od ceny w taniej strefie.

No i na koniec EK wygląda jak podrasowane pod gaz ziemny bo 85*1,1=93,5 więc akurat EP niewiele mniejsze, niż limit. Więc może być liczone od końca, żeby uzyskać zadany wynik, a nie rzetelnie policzone prawdziwe dane. Bez uczciwego policzenia możesz podjąć błędną, bolesną decyzję.

Projekty są na gaz, jak wywnioskowales, i wszyscy piszą że mały domek to tylko elektryka itp,

Nie liczę dla całości zużycia, to są kwoty tylko dot ogrzewania. I próbuje ustalić raczej wynik maksymalny żeby się nie rozczarować. Bo jeśli zdecyduje się na elektrykę to zrezygnuje z komina i sporej kotłowni, a później już nie będzie odwrotu.