Gość Arturo72 24.03.2018 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Pytanko mam co do obliczenia kosztów ogrzewania. Nie mam projektu, ani OZC. Proste przykladowe założenie. EK domu wg projektu to 85 Metraż domu, 120 Usredniona cena 1kwh 0.45 Czy licząc wzorem (bo gdzies taki znalazłem), ek*metraż do ogrzania*cena 1kwh to wyjdzie roczny koszt grzania prądem? Oczywiście jaki mocno przybliżony. W powyższym przykładzie wyjdzie 2430 zł rocznie. Czy wg powyższego można założyć takie obliczenia? Jeśli zapotrzebowanie na ciepło domu to 85kWh/m2/rok,swoją drogą bardzo duże i niezbyt realne dzisiaj bo wg dzisiejszych norm wyjdzie ok.50kWh/m2/rok to nie możesz brać pod uwagę "uśrednionych" cen prądu,chyba,że grzejesz kablami pod podłogą ale to głupota. Jeśli masz wylewkę i podłogówkę to bierzesz pod uwagę koszt kWh faktyczny czyli ok.0,30zł czyli dla zapotrzebowania 85 ok.3000zł a dla 50 ok.1800zł Edytowane 24 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uukassiu 25.03.2018 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 EK 85 mieści się w normach jeszcze przez kilka lat z tego co widzę. I większość projektów domów murowanych po prostu ma tyle w wyliczeniu. Wskaźnik skacze między 75 a 90. Najlepiej to widać na stronie z500 gdzie te dane są podane na tacy. Dlatego dociekam. Przyjmując że mam podłogowe wodne z wylewką to faktycznie grzeje tylko w nocy a w dzień oddaję, bo tak to rozumiem i tylko dogrzać w okienku dziennym? Ale mimo wszystko do tego dochodzi reszta urządzeń i już się robi 5/6k A np w już podanym przeze mnie przykładzie to pellet wychodzi 12k rocznie mniej. Przyjmując oczywiście tylko te normę ek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.03.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 EK 85 mieści się w normach jeszcze przez kilka lat z tego co widzę. I większość projektów domów murowanych po prostu ma tyle w wyliczeniu. Wskaźnik skacze między 75 a 90. Najlepiej to widać na stronie z500 gdzie te dane są podane na tacy. Dlatego dociekam. Przyjmując że mam podłogowe wodne z wylewką to faktycznie grzeje tylko w nocy a w dzień oddaję, bo tak to rozumiem i tylko dogrzać w okienku dziennym? Ale mimo wszystko do tego dochodzi reszta urządzeń i już się robi 5/6k A np w już podanym przeze mnie przykładzie to pellet wychodzi 12k rocznie mniej. Przyjmując oczywiście tylko te normę ek. Proszę zgłosić chęć odwiedzin kogoś w okolicy grzejących prądem, niech pokaże rachunki. Na pomorzu jest kilku takich, jedno spotkania i sprawa będzie jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.03.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 ... Przyjmując oczywiście tylko te normę ek. Nie ma normy na Ek, jest na Ep czyli energię pierwotną, która jest iloczynem Ek i wsp. nakładu. Owszem rzetelne Ek pokazuję nam rzeczywiste zapotrzebowanie na enegię do ogrzewania przy przyjetym sposobie ogrzewania, ale normy na to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uukassiu 25.03.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dziękuję za sprostowanie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 19.04.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Witam, i jak u was Panowie ze zużyciem prądu po zimie??? Podzielicie się swoimi kosztami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.04.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) U mnie niecałe 3000 kWh na CO - całość w taniej taryfie. Czyli w tym sezonie wychodzę lepiej niż w pierwotnym OZC Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 20.04.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 U mnie niecałe 3000 kWh na CO - całość w taniej taryfie. Czyli w tym sezonie wychodzę lepiej niż w pierwotnym OZC A mógłbyś podać źródło ciepła i metraż domu? Imponujący wynik. Dzięki pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.04.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 A mógłbyś podać źródło ciepła i metraż domu? Imponujący wynik. Dzięki pozdrawiam. wszystko masz w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 20.04.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Grzeję prądem (bufor z grzałką) od końca listopada. Zużycie (samo CO):grudzień: 937 kWhstyczeń: 796 kWhluty: 1034 kWhmarzec: 825 kWhkwiecień:107 kWhRazem: 3699 kWh x 0,264 = 976,5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.04.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 u mnie coś około 3200 kWh za cały sezon. więcej niż rok temu, ale to przez spadek zysków bytowych. dom z silikatu, III strefa, izolacja 25/30/50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 20.04.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 U mnie najsilniejsza strefa i wyszło za cały sezon 6800kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 22.04.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Miało być najzimniejsza, tylko słownik mi poprawił. Oczywiście tylko tania taryfa, z przesyłem 24 grosze brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Miało być najzimniejsza, tylko słownik mi poprawił. Oczywiście tylko tania taryfa, z przesyłem 24 grosze brutto. Czyżby FORTUM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 23.04.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Czyżby FORTUM? Audax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 24.04.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Licznik przestał się kręcić na 1809 kWh za cały sezon, szacuje 508zł, fakt zima lekka :] a od paru dni włączyłem w reku FREE-COOLING (wyłączyłem odzysk ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 24.04.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam, Jako że to mój pierwszy post na forum - witam Wszystkich Obecnie jestem na etapie kupowania lub budowania domu... Przeczytałem spory kawałek forum o tematyce ogrzewanie elektrycznego, są jednak dalej pewne wątpliwości. Dom, jeżeli kupię będzie z pustaka ceramicznego, jeżeli budowany to z prefabrykatów. oba około 100m2 użytkowej. Wiem że nie podaje konkretnych wartości, ale czy można w przybliżeniu oszacować koszty ogrzewania, podłogówka - maty 100-150Wm2 plus mechaniczna wentylacja ( w planach może GWC), na dachu FV +- 4000kWh Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 czy można w przybliżeniu oszacować koszty ogrzewania Nie. Potrzebujesz do tego solidnego OZC (to, co do projektu zazwyczaj załączają projektanci to zgaduj zgadula - ale z założeniem, że ma się zmieścić w wymaganym EP). Bez obliczeń, to można zgadywać i równie dobrze może wyjść 1K jaki 10K zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.04.2018 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Nie. Potrzebujesz do tego solidnego OZC (to, co do projektu zazwyczaj załączają projektanci to zgaduj zgadula - ale z założeniem, że ma się zmieścić w wymaganym EP). Bez obliczeń, to można zgadywać i równie dobrze może wyjść 1K jaki 10K zł rocznie. U mnie zapotrzebowanie na OZC wyszło 2,5 raza większe od faktycznego. Nie wiem na ile to jest wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2018 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Nie. Potrzebujesz do tego solidnego OZC (to, co do projektu zazwyczaj załączają projektanci to zgaduj zgadula - ale z założeniem, że ma się zmieścić w wymaganym EP). Bez obliczeń, to można zgadywać i równie dobrze może wyjść 1K jaki 10K zł rocznie. A o ile się pomyślisz jak przyjmiesz tak na oko...? Nie pisz takich głupot że na ogrzewanie nawet 10k bo nawet moja dziurawa chałupa zużywa poniżej 4k razem z CWU... Tak na pałę można przyjąć widełki 2-3k dla takiego domu...( Plus CWU...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts