Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ty na poważnie? Dusić parę stów na OZC, by później szukać protez w postaci:

- taniego ekogroszka,

- koksu,

- drewna prosto z lasu (bo tańsze, bo sam - przez kwartał - potnę, porąbię)?

OZC to podstawa! Na oko, to się leczy u okulisty :)

Z ulicy 2 przykłady:

- "myślałem, że będzie mniej ten piec pobierał" - efekt: lecimy na drewnie prosto z lasu na kominku z PW wędząc okolicę,

- "sporo mi wyszło za pierwszy sezon" - efekt: lecimy na drewnie samodzielnie je rąbiąc.

Edytowane przez budowlany_laik

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możecie podać jaki przykład OZC i koszty ogrzewania, jakiś realnie policzony, popołudniu będę miał wgląd do projektu to dokładnie zobaczę.

Dziś elektryk przysłał mi wycenę za material, maty, czujniki, regulatory itp 46.000 zł

Zmień elektryka ;)

Kable w wylewce to jakieś 60zl/m2 łącznie - materiał, robocizna, pomiary. Budżetowy, sensowny sterownik z czujnikiem to ze 200 zł x ilość obwodów (u myfriendów połowa tej kwoty).

Gość Arturo72
Dom w projekcie ma 87 m² użytkowe 136 po podłodze też sądzę że lekko przesadził, a co się bardziej opłaca maty czy kable?

Dla Ciebie będzie wszystko opłacalne jak twierdzisz,że 40 koła to "lekko" przesadzone :D

Podłogówka wodna to też piec i cała instalacja wodno-rozdzielajaca, a sucha to sucha :) bez pieca itp.

Biorąc pod uwagą powierzchnię podłogi 87 m2 minus postawione trwałe rzeczy ( wanna, meble kuchenne itp) odejdzie pewnie z 10m2 może więcej.

Jakiej mocy potrzeba żeby to ogrzać? oczywiście w przybliżeniu 4000-5000W czy może wiecej

Podłogówka wodna to też piec i cała instalacja wodno-rozdzielajaca, a sucha to sucha :) bez pieca itp.

Biorąc pod uwagą powierzchnię podłogi 87 m2 minus postawione trwałe rzeczy ( wanna, meble kuchenne itp) odejdzie pewnie z 10m2 może więcej.

Jakiej mocy potrzeba żeby to ogrzać? oczywiście w przybliżeniu 4000-5000W czy może wiecej

podaj izolacje jakie planujesz dać

Wodne OP jest najtrwalszym elementem systemu grzewczego. Nie ma żadnej możliwości żeby zlana w betonie instalacja cokolwiek zalała.

Kable czy maty tak samo jak wodna OP może zostać uszkodzona przez nierozważne manipulowanie w podłodze.

Sąsiadowi hydrulik przerwał kabel w podłogówce naprawiając pękniętą rurę wodociągową.

No tak, rurek przecież nie da rady przewiercić w posadzce, tylko kable/maty grzejne.:no:

Ty na poważnie? Dusić parę stów na OZC, by później szukać protez w postaci:

- taniego ekogroszka,

- koksu,

- drewna prosto z lasu (bo tańsze, bo sam - przez kwartał - potnę, porąbię)?

OZC to podstawa! Na oko, to się leczy u okulisty :)

Z ulicy 2 przykłady:

- "myślałem, że będzie mniej ten piec pobierał" - efekt: lecimy na drewnie prosto z lasu na kominku z PW wędząc okolicę,

- "sporo mi wyszło za pierwszy sezon" - efekt: lecimy na drewnie samodzielnie je rąbiąc.

Tak...

Poważnie...

Jak dla mnie to tym całym OZC można sobie co najwyżej doopę wytrzeć...

I nie chodzi o zaoszczędzenie paru groszy...

Wystarczy świadomość inwestora co chce wybudować...

Tak...

Poważnie...

I Ty razem z TB w jednym szeregu? koniec swiata. TB działa konsekwentnie chociaz nie ma go tu od dłuzszego czasu.

Tak...

Poważnie...

Popieram też to OZC u mnie wykazało zapotzrebowanie na ciepło ale chyba przy otwartym oknie przez cały rok innymi słowy wynik i jegu użyteczność z dupy i do dupy:mad: