budowlany_laik 25.04.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Ty na poważnie? Dusić parę stów na OZC, by później szukać protez w postaci: - taniego ekogroszka, - koksu, - drewna prosto z lasu (bo tańsze, bo sam - przez kwartał - potnę, porąbię)? OZC to podstawa! Na oko, to się leczy u okulisty Z ulicy 2 przykłady: - "myślałem, że będzie mniej ten piec pobierał" - efekt: lecimy na drewnie prosto z lasu na kominku z PW wędząc okolicę, - "sporo mi wyszło za pierwszy sezon" - efekt: lecimy na drewnie samodzielnie je rąbiąc. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Możecie podać jaki przykład OZC i koszty ogrzewania, jakiś realnie policzony, popołudniu będę miał wgląd do projektu to dokładnie zobaczę.Dziś elektryk przysłał mi wycenę za material, maty, czujniki, regulatory itp 46.000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Możecie podać jaki przykład OZC i koszty ogrzewania, jakiś realnie policzony, popołudniu będę miał wgląd do projektu to dokładnie zobaczę. Dziś elektryk przysłał mi wycenę za material, maty, czujniki, regulatory itp 46.000 zł Zmień elektryka Kable w wylewce to jakieś 60zl/m2 łącznie - materiał, robocizna, pomiary. Budżetowy, sensowny sterownik z czujnikiem to ze 200 zł x ilość obwodów (u myfriendów połowa tej kwoty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Dom w projekcie ma 87 m² użytkowe 136 po podłodze też sądzę że lekko przesadził, a co się bardziej opłaca maty czy kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Dom w projekcie ma 87 m² użytkowe 136 po podłodze też sądzę że lekko przesadził, a co się bardziej opłaca maty czy kable? Dla Ciebie będzie wszystko opłacalne jak twierdzisz,że 40 koła to "lekko" przesadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 nie chciałem używać brzydkich słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Są opinie że chodzenie w domu po polu elektromagnetycznym z kabli nie jest obojętne dla zdrowia. To też jest jakiś argument, ale wodna instalacja też jest czasem zawodna, a jak zaleje to już kaplica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Podłogówka wodna to też piec i cała instalacja wodno-rozdzielajaca, a sucha to sucha bez pieca itp. Biorąc pod uwagą powierzchnię podłogi 87 m2 minus postawione trwałe rzeczy ( wanna, meble kuchenne itp) odejdzie pewnie z 10m2 może więcej. Jakiej mocy potrzeba żeby to ogrzać? oczywiście w przybliżeniu 4000-5000W czy może wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 OZC dowiem się popołudniu z projektu. Wiem że będę również potrzebował ciepłą wodą użytkową. Jakie Ty masz koszty w sezonie? jeśli to nie tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.04.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Podłogówka wodna to też piec i cała instalacja wodno-rozdzielajaca, a sucha to sucha bez pieca itp. Biorąc pod uwagą powierzchnię podłogi 87 m2 minus postawione trwałe rzeczy ( wanna, meble kuchenne itp) odejdzie pewnie z 10m2 może więcej. Jakiej mocy potrzeba żeby to ogrzać? oczywiście w przybliżeniu 4000-5000W czy może wiecej podaj izolacje jakie planujesz dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.04.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Wodne OP jest najtrwalszym elementem systemu grzewczego. Nie ma żadnej możliwości żeby zlana w betonie instalacja cokolwiek zalała. Kable czy maty tak samo jak wodna OP może zostać uszkodzona przez nierozważne manipulowanie w podłodze. Sąsiadowi hydrulik przerwał kabel w podłogówce naprawiając pękniętą rurę wodociągową. No tak, rurek przecież nie da rady przewiercić w posadzce, tylko kable/maty grzejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.04.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Są opinie że chodzenie w domu po polu elektromagnetycznym z kabli nie jest obojętne dla zdrowia. Z wodną tego problemu nie ma. Policz, poczytaj i zdecyduj. Sa opinie ze wodna podłogówka to jak mieszkanie nad masą cieków wodnych, ponoć dramat dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 podaj izolacje jakie planujesz dać napiszę popołudniu co jest w projekcie, bo zakłada tak jak w nim cieki wodne albo pole magnetyczne:wiggle: co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Ty na poważnie? Dusić parę stów na OZC, by później szukać protez w postaci: - taniego ekogroszka, - koksu, - drewna prosto z lasu (bo tańsze, bo sam - przez kwartał - potnę, porąbię)? OZC to podstawa! Na oko, to się leczy u okulisty Z ulicy 2 przykłady: - "myślałem, że będzie mniej ten piec pobierał" - efekt: lecimy na drewnie prosto z lasu na kominku z PW wędząc okolicę, - "sporo mi wyszło za pierwszy sezon" - efekt: lecimy na drewnie samodzielnie je rąbiąc. Tak... Poważnie... Jak dla mnie to tym całym OZC można sobie co najwyżej doopę wytrzeć... I nie chodzi o zaoszczędzenie paru groszy... Wystarczy świadomość inwestora co chce wybudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 25.04.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 W projekcie jest tylko EP- 76,76 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Tak... Poważnie... Jak dla mnie to tym całym OZC można sobie co najwyżej doopę wytrzeć... I nie chodzi o zaoszczędzenie paru groszy... Wystarczy świadomość inwestora co chce wybudować... I Ty razem z TB w jednym szeregu? koniec swiata. TB działa konsekwentnie chociaz nie ma go tu od dłuzszego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.04.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Tak... Poważnie... Jak dla mnie to tym całym OZC można sobie co najwyżej doopę wytrzeć... I nie chodzi o zaoszczędzenie paru groszy... Wystarczy świadomość inwestora co chce wybudować... Popieram też to OZC u mnie wykazało zapotzrebowanie na ciepło ale chyba przy otwartym oknie przez cały rok innymi słowy wynik i jegu użyteczność z dupy i do dupy:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Popieram też to OZC u mnie wykazało zapotzrebowanie na ciepło ale chyba przy otwartym oknie przez cały rok innymi słowy wynik i jegu użyteczność z dupy i do dupy:mad: Kto liczył? czy aby nie do PNB?, moze z cieplowlasciwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.04.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Jeśli przyjmiesz definicję cieku wg brencik-a to nie powinieneś robić instalacji wodociągowej czy kanalizacyjnej w domu. A ty elektrycznej skoro coś tobie promieniuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 25.04.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Kto liczył? czy aby nie do PNB?, moze z cieplowlasciwe? Akurat obliczone z cieplowlasciwe u 90% osob sie zgadza. Liczył pewnie program z małpą przy klawiaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts