surgi22 23.06.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A może raczej słabe króle .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.06.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Cienkie bolki przemówiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.06.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Wyluzuj to taki żarcik tylko. Nie kwestionuję że jesteś macho i masz wszystko na swoim miejscu w pełni sprawne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.06.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A widziałeś to na końcu zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.06.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 W tym wątku to wszystko zależy od tego jaka taryfa, na nocnej wszystkim ciepło, a w dzień tylko u sąsiada co ma kominek (jeśli rozpalony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 11.07.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Takie pytanko, czy w lato grzejecie podłogi, np w łazience? Ja w tym roku zamykając sezon zostawiłem grzanie w łazience na temp wyjściowej 30stopni. Wszystko dzięki temu mam suche, z rana przyjemna podłoga. Zużycie niecały 1kwh w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.07.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Takie pytanko, czy w lato grzejecie podłogi, np w łazience? Ja w tym roku zamykając sezon zostawiłem grzanie w łazience na temp wyjściowej 30stopni. Wszystko dzięki temu mam suche, z rana przyjemna podłoga. Zużycie niecały 1kwh w taniej taryfie. Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 11.07.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Takie pytanko, czy w lato grzejecie podłogi, np w łazience? Ja w tym roku zamykając sezon zostawiłem grzanie w łazience na temp wyjściowej 30stopni. Wszystko dzięki temu mam suche, z rana przyjemna podłoga. Zużycie niecały 1kwh w taniej taryfie. Nie. Nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.07.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Zakupiłem zestaw kabli i sterowników na dom 90 m2. Kable - elektra. Sterowniki - Warmup Touchstat - 7 sztuk. Koszt - 3300 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.07.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Zakupiłem zestaw kabli i sterowników na dom 90 m2. Kable - elektra. Sterowniki - Warmup Touchstat - 7 sztuk. Koszt - 3300 zł brutto. Jaka moc przyjęta na m2? Jak izolowany dom podłoga/ściany/dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Zakupiłem zestaw kabli i sterowników na dom 90 m2. Kable - elektra. Sterowniki - Warmup Touchstat - 7 sztuk. Koszt - 3300 zł brutto. Czyli jakieś 1,5K za same kable, bo te sterowniki są po ponad 250zł/szt? To wychodzi 7 takich kabli. Czyli rozstaw co 40cm i 40W/m2. "Trochę" mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 14.07.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 przykładowo : dom 120 m po podłogach E co 35 W/m kw/ rok folia Perfect Heat 60W / mw 75 m kw 3550 zł serwer wifi 4 kanałowy 1200 zł bez wylewek bez brudu, pod panele i pod podłoge drewnianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 przykładowo : dom 120 m po podłogach E co 35 W/m kw/ rok folia Perfect Heat 60W / mw 75 m kw 3550 zł serwer wifi 4 kanałowy 1200 zł bez wylewek bez brudu, pod panele i pod podłoge drewnianą Czemu tylko 75m2? Skąd ta cena? Na Allegro chodza po jakieś 75zł/m2 czyli wychodzi ponad 5,5K za 75m2. Ale przecież trzeba ze 110m2, czyli koszt ponad 8K zł. Jak do tego przykleić parkiet/deski czy płytki? Czemu tylko 4 kanały? Na 115m2 potrzebuję 11 sterowników (dwie łazienki, cztery sypialnie, salon, kuchnia, pomieszczenie techniczne, wiatrołap, korytarz). No i przede wszystkim, jak nie grzeje masy akumulacyjnej, to się robi drogie w używaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 15.07.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Allego mnie nie interesuje, bo to zaden odnośnik. To po 1. po 2- od kiedy trzeba montować folie grzewcze w wylewkach?? 75 m kw bo taka moc jest konieczna do ogrzania domu, wiec po co klasc cos co jest zbedne? nie uklada sie folii pod meblami stojacymy na sztywno- bo to nie ma sensu. Odsuwamy sie od scian ma ok 30 cm. Jest wiele niuansów dotyczących obliczeń dla poszczególnych rodzajów folii. Do specjalnej folii klei sie bezpośrednio deski, ceramike, co zechcesz. Co do zasady akumulacji i sensu jej stosowania w domach o dobrej i bardzo dobrej izolacyjnoci, nie chce mi sie tu teraz prowadzic wykładu zapraszam na sympozjum nt modelu domu aktywnego termicznie na targach budownictwa muratora 8-9 wrzesnia w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Allego mnie nie interesuje, bo to zaden odnośnik. To daj linka do cen, które Ty podajesz. To po 1. po 2- od kiedy trzeba montować folie grzewcze w wylewkach?? Od kiedy trzeba montować folie grzewcze? To rozwiązanie drogie w montażu, i drogie w używaniu. 75 m kw bo taka moc jest konieczna do ogrzania domu, wiec po co klasc cos co jest zbedne? Równomierne ogrzanie pomieszczenia to podstawowa zaleta podłogówki. Pozwala też grzać uśrednioną, niską temperaturą - co zwiększa komfort. nie uklada sie folii pod meblami stojacymy na sztywno- bo to nie ma sensu. Dlatego odjąłem 10m2. Odsuwamy sie od scian ma ok 30 cm. Czemu najmniej chcesz grzać w strefach brzegowych, gdzie jest najzimniej? Tam zazwyczaj daje się mocniejsze ogrzewanie (zagęszcza rury/kable) żeby uzupełniać największe w tym miejscu straty. Do specjalnej folii klei sie bezpośrednio deski, ceramike, co zechcesz. A folia sobie spokojnie leży na wylewce? Czy też ja się czymś klei? Zmienna wilgotność drewna nie uszkodzi folii? Duża nierównomierność temperatur to też różna wilgotność drewna - dlatego trzeba grzać całą powierzchnię, a nie tylko kawałek. Naprężenia spowodowane różnicami temperatury w części grzanej i nie grzanej z kolei zaszkodzą ceramicznym okładzinom. Co do zasady akumulacji i sensu jej stosowania w domach o dobrej i bardzo dobrej izolacyjnoci, nie chce mi sie tu teraz prowadzic wykładu Tu nie trzeba wykładu - wystarczy sprawdzić ceny prądu w taniej, i drogiej strefie. Piszesz jak sprzedawca, a nie użytkownik czy ktoś kto rozważa montaż ogrzewania elektrycznego. Jak prześledzisz ten wątek, to nie wiem, czy znajdziesz jedną osobę, która grzeje w G11 prądem. To się nie opłaca. A żeby grzać w taniej strefie G12(x) to trzeba mieć akumulacyjność, którą przy grzaniu innym niż wodne może zapewnić tylko wylewka. zapraszam na sympozjum nt modelu domu aktywnego termicznie na targach budownictwa muratora 8-9 wrzesnia w Warszawie Jakbym chciał zrezygnować z akumulacyjności, to bym grzał klimą. To działa szybko i brak akumulacyjności nadrabia COP. Przy grzaniu z COP=1 akumulacyjność pozwala oszczędzać grubszą kasę w każdym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 15.07.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 jak posiadziesz nieco wiedzy o foliach grzewczych grafenowych to pogadamy, na razie brak ci wiedzy do rzeczowej dyskusji bez urazy... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 jak posiadziesz nieco wiedzy o foliach grzewczych grafenowych to pogadamy, na razie brak ci wiedzy do rzeczowej dyskusji bez urazy... powodzenia Jak brakuje argumentów merytorycznych, to przykrywasz to wycieczkami osobistymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.07.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 jak posiadziesz nieco wiedzy o foliach grzewczych grafenowych to pogadamy, na razie brak ci wiedzy do rzeczowej dyskusji bez urazy... powodzenia no niestety, ale piszesz jak sprzedawca. Jak zaczniesz używać argumentów merytorycznych, to można podyskutować... I tak jak napisał Kaizen wcześniej - grzejących prądem jest sporo, ale dziwnym trafem wszyscy (prawie wszyscy) grzeją w G12(x) Idioci sami czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 16.07.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 no niestety, ale piszesz jak sprzedawca. Jak zaczniesz używać argumentów merytorycznych, to można podyskutować... I tak jak napisał Kaizen wcześniej - grzejących prądem jest sporo, ale dziwnym trafem wszyscy (prawie wszyscy) grzeją w G12(x) Idioci sami czy co? sam sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.07.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 sam sobie odpowiedziałeś Obrażasz sporą grupę ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts