imrahil 21.09.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 musi być jakaś podwyżka i to spora. dotowanie energetyki nie wchodzi w grę, a jeśli to tylko odbiorcy firmowi z nieregulowanego rynku energii mieliby ponieść konsekwencje, to mogłoby to się negatywnie odbić na ich kondycji i konkurencyjności. przed wyborami samorządowymi raczej tego oficjalnie nie usłyszymy. do tej pory jedynie straszono podwyżkami, ale na dzień dzisiejszy w końcu jest to podparte faktami. certyfikaty CO2 na początku roku były po 8 EUR, a ostatnio dobiły do 24 EUR. węgiel jakiś czas temu było po 40-50 USD, teraz po 100 USD. poza tym w polskiej energetyce zapewne są potrzebne duże inwestycje. ewentualna budowa elektrowni jądrowej też raczej odbije się na rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Ktoś musi za to zapłacić.A kto zapłaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 musi być jakaś podwyżka i to spora. dotowanie energetyki nie wchodzi źródło Jak widać nie ma potrzeby dotowania. Prosperita i zyski są. A jak była strata, to czemu wtedy nie było podwyzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 do tej pory jedynie straszono podwyżkami, ale na dzień dzisiejszy w końcu jest to podparte faktami. certyfikaty CO2 na początku roku były po 8 EUR, a ostatnio dobiły do 24 EUR. węgiel jakiś czas temu było po 40-50 USD, teraz po 100 USD. poza tym w polskiej energetyce zapewne są potrzebne duże inwestycje. ewentualna budowa elektrowni jądrowej też raczej odbije się na rachunkach. Swietna wiadomosć. Bo nasze elektrownie mają ciagle pakiety darmowych certyfikatow. I częście je sprzedają, niż kupują. Wiecej zarobią. Fajnie by było, jakby w końcu za tę elektrownięjadrową zabrali, to produkcja prądu bedzie tańsza i mniej szkodliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.09.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Ciekawe, dlaczego rok temu ceny akcji spolek energetycznych kosztowaly 2x wiecej, niż obecnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Kaizen Ty na razie żyjesz w exelu i jakiś tabelkach a w tym domu to dopiero chyba masz zamiar zamieszkać? To takie trochę dwa inne światy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.09.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 źródło Jak widać nie ma potrzeby dotowania. Prosperita i zyski są. A jak była strata, to czemu wtedy nie było podwyzek? może te straty były spowodowane inwestycjami? nie wiem czy to się wlicza w zyski operacyjne. co do EJ, to trzeba będzie ją wybudować, tanio nie będzie. mam nadzieję, że będzie jak piszesz, czyli że prąd zdrożeje o wskaźnik inflacji, ale mam co do tego wątpliwości. dowiemy się w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 może te straty były spowodowane inwestycjami? Inwestycje to nie koszt - dopiero ich amortyzacja jest kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Kaizen Ty na razie żyjesz w exelu i jakiś tabelkach a w tym domu to dopiero chyba masz zamiar zamieszkać? To takie trochę dwa inne światy Jak zamieszkanie wplynie na cene kWh? Brakuje argumentow merytorycznych, że sięgasz po takie bezsensowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Bo zaczniesz za te kWh płacić a nie tylko o nich pisać Na ceny raczej wpływu nie będziesz miał jak i ja. Chcesz korzystać to płacisz ile Ci każą a jak nie to świeczka i ognisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Bo zaczniesz za te kWh płacić a nie tylko o nich pisać Przecież płacę. Wygrzewałem podłogówkę, chodzi rekuperator i inne sprzęty. 2475kWh przyniosło mi koszt zmienny (rozliczony od kWh) 280zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.09.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Jakim cudem kWh wychodzi 11-12 gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.09.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Jakim cudem kWh wychodzi 11-12 gr? Promocja Fortum. Sam prąd w taniej strefie za darmo. Płaciłem tylko za dystrybucję. A wygrzewanie 100% w taniej strefie (inne sprzęty trochę pociągnęły w drogiej strefie, stąd wyższa średnia). Koszt podałem łączny - dystrybucja i prąd (wszystkie składniki rozliczane od kWh). To tak na dowód błędności tezy, że: Wszędzie podrożało , bo prąd ZE kupują na giełdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.09.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 TO masz fajnie Dzisiaj dostałem fakturę za dwa mc droga 59 kWhtania 331kWh 178zł Większość to bytowe 42kwh to CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Kalibob Ty o świeczce siedzisz?Ja co miesiąc mam ze 480 kWh na bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 21.09.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Czy ja wiem. Teraz w dobie ledow to światło możesz mieć włączone 24h. Mam dom 140m2, 2 tv, pralka, zmywarka, lodówka, komp pc, 2 laptopy, rodzina 2+2 i bytowy nie przekracza 300kWh. Gaz CWU + kuchnia to 100-105zł na 2 m-ce. Jedyne co moim zdaniem dużo mi wychodzi to woda. Bez spinania się na oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Mam off grida teraz tylko częściowo na chodzie. Teraz 1kW latem było 1,6kW za chwilę to skończę to biedzą 2 kW paneli. Ale kożystam z tego tylko w dzień. Wieczorem lub po południu Jak niema słońca wracam na sieć. Nadwyżki idą w CWU. Poza tym żyje oszczędnie.. Latem dużo idzie na podlewanie i uzupełnianie braków CWU ok 80kwh/mc . Gdybym wiedział ze taki wrzesień będzie tobym grocha nie odpalał na CWU. Podlanie 2000m2 ciągnie prądu. @Elix a te 300 to na mc czy dwa Na mc mam średni ok 200kwh do 80% w taniej Edytowane 21 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.09.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Promocja Fortum. Sam prąd w taniej strefie za darmo. Płaciłem tylko za dystrybucję. A wygrzewanie 100% w taniej strefie (inne sprzęty trochę pociągnęły w drogiej strefie, stąd wyższa średnia). Koszt podałem łączny - dystrybucja i prąd (wszystkie składniki rozliczane od kWh). To tak na dowód błędności tezy, że: Tanio to było ... Teraz węgiel kosztuje dużo więcej , certyfikaty kilka razy więcej i koszty samej energii przez to też są wyższe .. No ale jak chciało się oprzeć energetykę na bardzo drogim węglu i płacić kasę za trucie obywateli to no cóż ... Dodatkowo energetyka "sponsoruje" teraz górnictwo i ma dodatkowe i to spore koszty. Będziemy umierać od smogu i płacić najwięcej w całej UE za prąd .. Za przywileje bardzo nielicznej grupy górników zapłacą solidarnie wszyscy obywatele ... Energetyka jest w rekach polityków a w tym roku wybory , więc przed wyborami nic się nie zmieni , a później ? A później zwali się winę na UE i na Po i tyle .. Poczeka to zobaczysz ... Cudów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 21.09.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 @Elix a te 300 to na mc czy dwa Na mc mam średni ok 200kwh do 80% w taniej No mówię o 2 miesiącach bo tak mam rachunki liczone. Miałem miesiące gdzie bytowego miałem 260kWh. Wiadomo, teraz dojdzie kocioł z pompa 40W w trybie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Ja co miesiąc mam ze 480 kWh na bytowy. Tutaj trochę nabajałem Tak było średnio/miesiąc do 20 czerwca. Obecnie na 6 września miałem odłożone 400kWh w "piwnicy" do odbioru. Co ja z tym prundem będę teraz robił? Edytowane 21 Września 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts