Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

musi być jakaś podwyżka i to spora. dotowanie energetyki nie wchodzi w grę, a jeśli to tylko odbiorcy firmowi z nieregulowanego rynku energii mieliby ponieść konsekwencje, to mogłoby to się negatywnie odbić na ich kondycji i konkurencyjności. przed wyborami samorządowymi raczej tego oficjalnie nie usłyszymy.

do tej pory jedynie straszono podwyżkami, ale na dzień dzisiejszy w końcu jest to podparte faktami. certyfikaty CO2 na początku roku były po 8 EUR, a ostatnio dobiły do 24 EUR. węgiel jakiś czas temu było po 40-50 USD, teraz po 100 USD. poza tym w polskiej energetyce zapewne są potrzebne duże inwestycje. ewentualna budowa elektrowni jądrowej też raczej odbije się na rachunkach.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do tej pory jedynie straszono podwyżkami, ale na dzień dzisiejszy w końcu jest to podparte faktami. certyfikaty CO2 na początku roku były po 8 EUR, a ostatnio dobiły do 24 EUR. węgiel jakiś czas temu było po 40-50 USD, teraz po 100 USD. poza tym w polskiej energetyce zapewne są potrzebne duże inwestycje. ewentualna budowa elektrowni jądrowej też raczej odbije się na rachunkach.

Swietna wiadomosć. Bo nasze elektrownie mają ciagle pakiety darmowych certyfikatow. I częście je sprzedają, niż kupują. Wiecej zarobią.

Fajnie by było, jakby w końcu za tę elektrownięjadrową zabrali, to produkcja prądu bedzie tańsza i mniej szkodliwa.

04----PL---zysk-operacyjny.jpg

źródło

Jak widać nie ma potrzeby dotowania. Prosperita i zyski są. A jak była strata, to czemu wtedy nie było podwyzek?

może te straty były spowodowane inwestycjami? nie wiem czy to się wlicza w zyski operacyjne. co do EJ, to trzeba będzie ją wybudować, tanio nie będzie. mam nadzieję, że będzie jak piszesz, czyli że prąd zdrożeje o wskaźnik inflacji, ale mam co do tego wątpliwości. dowiemy się w grudniu.

Jakim cudem kWh wychodzi 11-12 gr?

Promocja Fortum. Sam prąd w taniej strefie za darmo. Płaciłem tylko za dystrybucję. A wygrzewanie 100% w taniej strefie (inne sprzęty trochę pociągnęły w drogiej strefie, stąd wyższa średnia). Koszt podałem łączny - dystrybucja i prąd (wszystkie składniki rozliczane od kWh). To tak na dowód błędności tezy, że:

Wszędzie podrożało , bo prąd ZE kupują na giełdzie ...

Czy ja wiem. Teraz w dobie ledow to światło możesz mieć włączone 24h. Mam dom 140m2, 2 tv, pralka, zmywarka, lodówka, komp pc, 2 laptopy, rodzina 2+2 i bytowy nie przekracza 300kWh. Gaz CWU + kuchnia to 100-105zł na 2 m-ce. Jedyne co moim zdaniem dużo mi wychodzi to woda. Bez spinania się na oszczędności.

Mam off grida teraz tylko częściowo na chodzie. Teraz 1kW latem było 1,6kW za chwilę to skończę to biedzą 2 kW paneli. Ale kożystam z tego tylko w dzień. Wieczorem lub po południu Jak niema słońca wracam na sieć. Nadwyżki idą w CWU. Poza tym żyje oszczędnie.. Latem dużo idzie na podlewanie i uzupełnianie braków CWU ok 80kwh/mc . Gdybym wiedział ze taki wrzesień będzie tobym grocha nie odpalał na CWU. Podlanie 2000m2 ciągnie prądu.

@Elix a te 300 to na mc czy dwa

Na mc mam średni ok 200kwh do 80% w taniej

Edytowane przez kulibob

Promocja Fortum. Sam prąd w taniej strefie za darmo. Płaciłem tylko za dystrybucję. A wygrzewanie 100% w taniej strefie (inne sprzęty trochę pociągnęły w drogiej strefie, stąd wyższa średnia). Koszt podałem łączny - dystrybucja i prąd (wszystkie składniki rozliczane od kWh). To tak na dowód błędności tezy, że:

Tanio to było ...

Teraz węgiel kosztuje dużo więcej , certyfikaty kilka razy więcej i koszty samej energii przez to też są wyższe ..

No ale jak chciało się oprzeć energetykę na bardzo drogim węglu i płacić kasę za trucie obywateli to no cóż ...

Dodatkowo energetyka "sponsoruje" teraz górnictwo i ma dodatkowe i to spore koszty.

Będziemy umierać od smogu i płacić najwięcej w całej UE za prąd ..

Za przywileje bardzo nielicznej grupy górników zapłacą solidarnie wszyscy obywatele ...

Energetyka jest w rekach polityków a w tym roku wybory , więc przed wyborami nic się nie zmieni , a później ?

A później zwali się winę na UE i na Po i tyle ..

Poczeka to zobaczysz ...

Cudów nie ma.