Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja wiem studni nie mam opomiarowanej. Dziennie hydrofor chodzi od 1-2h na podlewanie zielska bierze ok 1,1kWh/h. Wydajność hydroforu to jeśli dobrze pamiętam 6m3/h ale to bez oporów.

Oczywiście chodzi o podlewanie w sezonie po sezonie studnia jest "zamknięta"

Trochę przesadziłem z tym 2000m2 po odliczeniu betonów i wybiegu dal kur to zostanie 1400-1500m2

Co ja z tym prundem będę teraz robił? :)

Podajnik sobie włączysz na "sucho" :)

Edytowane przez kulibob

Tanio to było ...

Teraz węgiel kosztuje dużo więcej , certyfikaty kilka razy więcej i koszty samej energii przez to też są wyższe ..

Podasz namiary na taryfę, która tę cenę podniosła? Nie obchodzi mnie, po ile Biedronka kupuje schab, dla mnie ważne, ile ja płacę.

Energetyka jest w rekach polityków a w tym roku wybory , więc przed wyborami nic się nie zmieni , a później ?

A później zwali się winę na UE i na Po i tyle ..

W tym roku mamy wybory. W przyszłym do parlamentu naszego i drugiego naszego (znaczy krajowy i unijny). W kolejnym prezydenckie. Potem rok przerwy dopiero i od nowa. Tak długo jak długo państwo rządzi taryfami dla gospodarstw domowych nie wierzę w znaczące podwyżki. A patrząc na zakusy raczej zdobywa nowe pola do rządzenia, niż oddaje. A to, że o tej porze roku trwa kampania nacisków na URE i straszenie podwyżkami - to standard.

A jeszcze jedna uwaga - u nas przytłaczająca większość sektora energetycznego jest własnością państwa. Więc tak czy inaczej, nawet bez URE państwo ma kontrolę nad cenami gdy mogę zmienić sprzedawcę. Niech prywaciarze podniosą cenę - to państwowe spółki mogą powiedzieć "promocja, oferta 10 godzin dziennie darmo. Chodź do nas" - taka kiełbasa wyborcza.

No ja nie mogę pojąć jak Wy mało zszywacie tego pradu, u mnie za sierpień 300 w drogiej taryfie i 480 w taniej. Dom 96m2, monitoring, rekuperacja, alarm pompa ciepła do cwu, tv, lodówka, 2 komputery i się zbiera. Tak sprawdzałem to dom w trybie czuwania, czyli bez domowników pobiera 200wh, chodzi tylko reku, monitoring i lodówka, a zdaje się wszystko mam energooszczędne.

Ja się jeszcze upewniłem czy wam głupot nie pisałem, ale wszystko jest ok.

19 Luty- 18 Kwiecień: 320kWh

18 kwiecień - 12 czerwiec - 274kWh

12 czerwiec - 16 sierpień 303kWh

Tak jak mówiłem, bytowy wychodzi średnio 300kWh.

Nie mam pojęcia jak Wy to robicie, mam trochę gratów pod prądem w chałpie ale raczej tez wszystko nowe i energooszczędne a co miesiąc było za prąd po 2,5 stówki.

No ja sam się zdziwiłem jak się przeprowadziłem ze 88m mieszkania które wynajmowalem. Tam moje rachunki oscylowaly w granicach 200-250zł ale miesięcznie. Ale CWU miałem z pojemnościowego elektrycznego Kospela 60L. Tutaj mam gaz. Pamiętam że jak zmieniłem starą plazme na większego ale leda to rachunek spadł mi o 30zł bo TV to u mnie bangla cały dzień. Edytowane przez eliks

Czy wiesz wogóle kiedy sprzedawcy mogą zmieniać taryfy dla odbiorców indywidualnych?

Chyba nie bardzo.

Zmiana taryf w gospodarstwach domowych oglaszana jest okolo 15 grudnia i wchodzi w zycie od 1 stycznia. Wczesniej nie zmienia. Taryfa jest zatwierdzana na 12 miesiecy. Osyluje ze podwyzka bedzie ok 7%, CO2 mieli kupione wczesniej tansze.

Zapytaj weglowców, ile ton spalili tej niby zimy. Wyszło trochę mniej, ale by mówić że zimy nie było, to przesada :)

Pamiętajcie, że zima +5C i wilgotno, wcale nie jest taka cieplejsza od -5C a nawet -10C a sucho i słonecznie. Jak jest wilgoć w powietrzu to trudniej się to powietrze ogrzewa. Poza tym dochodzą jeszcze zyski słoneczne, które mają duże znaczenie.

Zapytaj weglowców, ile ton spalili tej niby zimy. Wyszło trochę mniej, ale by mówić że zimy nie było, to przesada :)

Żeby nie gdybać tu są :

https://www.andretti.pl/wxtempseason.php?r=wxtempseason.php

zestawienia porównawcze z ostatnich lat z mojego rejonu. Patrząc na uśrednione wartości, bo te nas interesują, to była jedna z cieplejszych zim z temperaturą powyżej 0 stopnia C.