Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak z uczciwości jaki jest sens ogrzewania wody prądem aby ogrzewać powietrze w pomieszczeniach? Trzeba mieć pustą przestrzeń zamiast mózgu aby świadomie ładować się w nieuzasadnione koszty inwestycyjne układu wodnego rezygnując jednocześnie z prostoty systemu grzewczego i jednocześnie rezygnując z doskonałej sterowalności takiego układu.

W przypadku elektrycznego ogrzewania wodnego jest kilka za:

1) łatwo akumulować energię w buforze i używac tylko tańszego prądu w strefie nocnej

1a) można dorobić fotowoltaikę, uproszczoną bez falownika, i korzystać z energi cieplnej bufora kiedy jest bardziej potrzebna (noc)

2) elastyczność układu - łatwo przerobić na gaz (np jeśli kiedys rozbudują sieć), pompę ciepła czy kryzysowo na piec węglowy

3) to w cale nie jest takie drogie

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przypadku elektrycznego ogrzewania wodnego jest kilka za:

1) łatwo akumulować energię w buforze i używac tylko tańszego prądu w strefie nocnej

1a) można dorobić fotowoltaikę, uproszczoną bez falownika, i korzystać z energi cieplnej bufora kiedy jest bardziej potrzebna (noc)

2) elastyczność układu - łatwo przerobić na gaz (np jeśli kiedys rozbudują sieć), pompę ciepła czy kryzysowo na piec węglowy

3) to w cale nie jest takie drogie

Z 1 a i 2 się zgadzam z resztą nie . 15 Lat grzeję konwektorami elektrycznymi i niczego nie trzeba akumulować. Prąd jest używany wtedy kiedy potrzeba a nie akumulowany bo to w przypadku medium jakim jest prąd jest po prostu nieracjonalne i stanowi stratę.

ad.1) buforem jest podłoga sama w sobie oraz konstrukcja budynku (np. ściany z silikatów itp)

ad. 2) fotowoltaikę można mieć zawsze, także przy kablach w podłodze

ad. 3) przeróbka na gaz to kupa papierologi, ponad pół roku czekania i kilka-kilkanaście tys zł na przyłącze

Dokładnie :p

Mozesz uscislic, nie spotkałem sie ani jednym takim przypadkiem, oczywiscie mowa o buforze grzanym w niskiej taryfie grzałkami.

Chodziło mi o zmianę źródła ciepła z prądu na gaz. Nie wytłumaczysz takiej osobie (ja już nawet nie próbuję) że sam abonament za to jest rocznie kilkaset złotych plus przegląd kotła plus kominiarz wychodzi że wymienione koszty to nieco ponad tys zł i jeszcze nie zacząłeś n awet placic za gaz . Za te pieniądze mogę ogrzewać dom ok 3 miesięcy prądem

ad.1) buforem jest podłoga sama w sobie oraz konstrukcja budynku (np. ściany z silikatów itp)

ad. 2) fotowoltaikę można mieć zawsze, także przy kablach w podłodze

ad. 3) przeróbka na gaz to kupa papierologi, ponad pół roku czekania i kilka-kilkanaście tys zł na przyłącze

Hm... no tak, jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia bo - nie każdy ma przyłącze za KILKANAŚCIE tysięcy , za to każdy, mający wpisane w projekt ogrzewanie gazowe plus WT2017 będzie miał sporo papierologii chcąc grzać kablami.

Czyż nie ?

Chodziło mi o zmianę źródła ciepła z prądu na gaz. Nie wytłumaczysz takiej osobie (ja już nawet nie próbuję) że sam abonament za to jest rocznie kilkaset złotych plus przegląd kotła plus kominiarz wychodzi że wymienione koszty to nieco ponad tys zł i jeszcze nie zacząłeś n awet placic za gaz . Za te pieniądze mogę ogrzewać dom ok 3 miesięcy prądem

I tu sie mylisz, odwiodłem juz sporo inwestorów od ogrzewania gazem na korzysc ogrzewania prądem czy to w postaci bufora, kotła elektrycznego czy tez grzałki w rurze z rozbudowaną automatyką. Co prawda dotyczy to głownie terenu Tauronu ze wzgledu na najnizsze ceny i G13, ale moje tłumaczenia poparte dokladnymi obliczeniami ozc odniosły taki skutek. Co najwazniejsze inwestorzy ci nie załują wyboru takiego sposobu ogrzewania.

A dlaczego się mylę?

Ja zdecydowałem się na konwektory na etapie budowy i nie poniosłem kosztów inwestycyjnych. Opisane przez Ciebie przykłady dotyczą układów wodnych i do tego się na pewno nie przekonam przy użyciu prądu. Chyba że pc.

I znowu sie nie rozumiemy, stwierdziłes ze nie da sie przetłumaczyc zmiany zródła ciepła z pradu na gaz. Da sie, objasniam koszty abonamentu, przyłącza, komina i kominiarza, płatne serwisy gwarancyjne, zwikeszone koszty naprawy w okresie pogrwarancyjnym w stosunku do bufora i odnosi to skutek.

A dlaczego się mylę?

Ja zdecydowałem się na konwektory na etapie budowy i nie poniosłem kosztów inwestycyjnych. Opisane przez Ciebie przykłady dotyczą układów wodnych i do tego się na pewno nie przekonam przy użyciu prądu. Chyba że pc.

Mnie nie chodzi o uwodnienie zasadności grzania prądem, ale o podjęcie takiej decyzji od razu na etapie budowy, wszelkie potem kombinacje i wodne uklady grzewcze nie będą nigdy tak efektywne jak układy elektryczne dedykowane jako takie

Gdybym miał centralne wodne to na pewno miałbym PC a tak to jest faktycznie wada układów grzewczych bo nie można niczego zmodyfikować.

Edytowane przez gawel

Mnie nie chodzi o uwodnienie zasadności grzania prądem, ale o podjęcie takiej decyzji od razu na etapie budowy, wszelkie potem kombinacje i wodne uklady grzewcze nie będą nigdy tak efektywne jak układy elektryczne dedykowane jako takie

Gdybym miał centralne wodne to na pewno miałbym PC a tak to jest faktycznie wada układów grzewczych bo nie można niczego zmodyfikować.

W czym problem, najpierw na etapie projektowania ozc i juz prawie wszystko wiadomo.

Oj będziemy niedługo płacić za grzanie prądem i to sporo. Żadne taryfy G12 czy G13 nas nie uratują. Dobrze, że ma wodną to mogę przejść na coś innego.

Jeżeli chodzi o bufor to przy prądzie to nie ma najmniejszego sensu.

Widze ze jestes dobrze poinformowany, zdradz jezeli mozesz ile to bedzie to "sporo", moze podaj w procentach lub złotówkach za 1 kWh.

Są dwie drogi podwyżek prądu piesza mówi wzrost do 5% Znaczy nasz minister: https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/tchorzewski-ceny-energii-moga-wzrosnac-o-nie-wiecej-niz-5-procent,876824.html

A inna pyta skąd 70% podwyżki dla przemysłu : https://pikio.pl/ceny-pradu-2019-wielkie-podwyzki/

Na moje pi razy oko będzie więcej o 0,3PLN/kWh około 1 PLN/kWh i tak dużo TANIEJ niż w zachodniej europie mającą ATOM płacą 1,2 PLN/kWh. Wyjdzie że po PSi wyborach będzie niewiele drożej a później......... (...) Wzrost kosztów CO2 i prąd będzie kosztował 2 pln/kWh

Edytowane przez marcinbbb