asolt 19.10.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Są dwie drogi podwyżek prądu piesza mówi wzrost do 5% Znaczy nasz minister: https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/tchorzewski-ceny-energii-moga-wzrosnac-o-nie-wiecej-niz-5-procent,876824.html A inna pyta skąd 70^ podwyżki dla przemysłu : https://pikio.pl/ceny-pradu-2019-wielkie-podwyzki/ Jest jeszcze trzecia czyli kol. kubek86 który podaje ze bedzie sporo, cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Jest jeszcze trzecia czyli kol. kubek86 który podaje ze bedzie sporo, cokolwiek to znaczy. Oj będziemy niedługo płacić za grzanie prądem i to sporo. Żadne taryfy G12 czy G13 nas nie uratują Znaczy że będzie jeszcze gorzej? Wiesz mając 5kWp na dachu on grid nazywając rzeczy po imieniu LOTTO mi to przez zimę mam wciągnąć tyle co mi napisali w rachunku.. Prawie 2MWh weź to "spuść w kiblu od tak". A ja muszę bo "tak trzeba". Edytowane 19 Października 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Znaczy że będzie jeszcze gorzej? To wie tylko kubek86, my mozemy tylko przypuszczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 19.10.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Kolego asolt zdziwisz sie. Za dwa lata po wyborach. Poczytaj lub popytaj u siebie jakie np nowe oplaty będziesz mial na rachunku. Wiem ze tobie to nie jest na reke ale ceny pradu beda duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 19.10.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 To wie tylko kubek86, my mozemy tylko przypuszczac. Marcinbb dobrze napisal. Te ironie to sobie schowaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Za dwa lata po wyborach. Po których wyborach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Kolego asolt zdziwisz sie. Za dwa lata po wyborach. Poczytaj lub popytaj u siebie jakie np nowe oplaty będziesz mial na rachunku. Wiem ze tobie to nie jest na reke ale ceny pradu beda duze. Z rachunkami za energię miałem do czynienia od ponad 25 lat, gdyz zajmowałem sie nimi i taryfami i ukladami pomiarowymi w Tauronie. Podaj te nowe opłaty, bo widze ze wiesz wiecej niz URE. Co do cen prądu to nikomu nie są one na reke jezeli chodzi o odbiorców bytowych i komunalnych, oraz przemysłowych. Co do wysokosci podwyzek to bedą one wieksze procentowo dla przemysłu niz dla odbiorców bytowych i tylko to jest pewne. Wysokosc podwyzek dla odbiorców bytowych to na razie wrózenie z fusów, jezeli polityka będzie wazniejsze to bedzie ta podwyzka mniejsza, jezeli wazniejszy bedzie rachunek ekonomiczny to bedzie wieksza, a przynajmniej taka aby zrównowazyc zwiekszone koszty zakupu przez dystrybutorów i sprzedawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Marcinbb dobrze napisal. Te ironie to sobie schowaj. Marcinbb ma wtyki w URE i wie co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 19.10.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ile takie przejście by Cię kosztowało? Komin mam. Piecyk na LPG ok 800 zl. No i moze bufor max 3tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 19.10.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Jacyś węglarze się tu pojawili i zamęt sieją, pierw nabrudzą a potem wszyscy mamy płacić za ten brud:P.Ale coś w tym jest bo przymiarka została zrobiona:https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/cena-pradu-trzymana-w-ryzach-przez-rzad-ale,235,0,2419179.html Edytowane 19 Października 2018 przez J&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Komin mam. Piecyk na LPG ok 800 zl. No i moze bufor max 3tys. I bedziesz przepinał butle 11kg? Za darmo puste butle dostaniesz? Piecykiem wody nie ogrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 20.10.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 I bedziesz przepinał butle 11kg? Za darmo puste butle dostaniesz? Piecykiem wody nie ogrzejesz. Butla kosztuje 100zł. W czym problem z zapinaniem butli. Skoro mówisz, że nie ogrzeje to pewnie tak jest. Zresztą jak nie to to coś innego podepnę. Nawet jakiś pellet, piec na drewno przerobię, cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 20.10.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Jacyś węglarze się tu pojawili i zamęt sieją, pierw nabrudzą a potem wszyscy mamy płacić za ten brud:P. Ale coś w tym jest bo przymiarka została zrobiona: https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/cena-pradu-trzymana-w-ryzach-przez-rzad-ale,235,0,2419179.html O czym chłopie Ty bredzisz. Ogrzewam do prądem 4 sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 20.10.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Z rachunkami za energię miałem do czynienia od ponad 25 lat, gdyz zajmowałem sie nimi i taryfami i ukladami pomiarowymi w Tauronie. Podaj te nowe opłaty, bo widze ze wiesz wiecej niz URE. Co do cen prądu to nikomu nie są one na reke jezeli chodzi o odbiorców bytowych i komunalnych, oraz przemysłowych. Co do wysokosci podwyzek to bedą one wieksze procentowo dla przemysłu niz dla odbiorców bytowych i tylko to jest pewne. Wysokosc podwyzek dla odbiorców bytowych to na razie wrózenie z fusów, jezeli polityka będzie wazniejsze to bedzie ta podwyzka mniejsza, jezeli wazniejszy bedzie rachunek ekonomiczny to bedzie wieksza, a przynajmniej taka aby zrównowazyc zwiekszone koszty zakupu przez dystrybutorów i sprzedawców. @asolt straszny bufon z Ciebie. Jesteś taki pewien, że wszystko wiesz i jesteś najlepszy. Ludzi traktujesz jak idiotów. Co mnie obchodzi co robiłeś 25 lat temu. Mam to gdzieś. No to masz będzie m. in: opłata kogeneracyjna i opłata za rynek mocy. Wiesz coś na ten temat? Oczywiście nie. Jakie wróżenie z fusów. Popatrz na TGE. Tyle. Chociaż wątpię, żebyś wiedział co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 20.10.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Marcinbb ma wtyki w URE i wie co pisze. Jasne. Ty widać nie wiesz jak jest rola URE. Poczytaj co mówił ostatnio prezes Bando. Zresztą Ty i tak wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 20.10.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Po których wyborach? Parlamentarnych i do UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.10.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 @asolt straszny bufon z Ciebie. Jesteś taki pewien, że wszystko wiesz i jesteś najlepszy. Ludzi traktujesz jak idiotów. Co mnie obchodzi co robiłeś 25 lat temu. Mam to gdzieś. No to masz będzie m. in: opłata kogeneracyjna i opłata za rynek mocy. Wiesz coś na ten temat? Oczywiście nie. Jakie wróżenie z fusów. Popatrz na TGE. Tyle. Chociaż wątpię, żebyś wiedział co to jest. opłata kogeneracyjna i za rynek mocy niech zgadnę opląty stałe anie do kwh? gnoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Parlamentarnych i do UE. Przed prezydenckimi czy przed kolejnymi samorzadowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Butla kosztuje 100zł. W czym problem z zapinaniem butli. Zresztą jak nie to to coś innego podepnę. Nawet jakiś pellet, piec na drewno przerobię, cokolwiek. Komin - z 5k zł. Kocioł gazowy z montazem - kolejne 5k Z 5 butli - niech nawet bedzie te 500zł. Przegląd kominiarski i kotla - ze 300zł/rok. Butla 11kg to jakieś 130kWh. 5MWh/r to ponad 38 butli. Z dostawą jakieś 2k zł/r. Czyli co roku płacisz 2300zl. Niech kociol wytrzyma nawet 10 lat - to amortyzacja wychodzi 500zł/r. 2800zł/5000kWh= 56gr 100% podwyzki ceny pradu trzeba, zeby wymiana się opłaciła. Przy hierealnym zalożeniu, że gaz hie zdrożeje. Machanie butlami - bezcenne... Za to wodna podłogówka i komin wyraźnie droższe od kabli (nie ujęte w tych 56 gr). I jakby te pieniądze przeznaczyc na PV, to oszczędnosci (głównie na pradzie bytowym przy g12as czy innej strefowej taryfie) byłyby znacznie wieksze, przy cenie powiedzmy 1zl/kWh w drogiej strefie. Edytowane 20 Października 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 @asolt straszny bufon z Ciebie. Jesteś taki pewien, że wszystko wiesz i jesteś najlepszy. Ludzi traktujesz jak idiotów. Co mnie obchodzi co robiłeś 25 lat temu. Mam to gdzieś. No to masz będzie m. in: opłata kogeneracyjna i opłata za rynek mocy. Wiesz coś na ten temat? Oczywiście nie. Jakie wróżenie z fusów. Popatrz na TGE. Tyle. Chociaż wątpię, żebyś wiedział co to jest. Dalej brak konkretów, sporo to okreslenie mocno nieprecyzyjne. Minister mówi o 5%, prezes URE tez mówi o podwyzkach ale nie podał ich wielkosci, bo beda one rózne dla róznych grup taryfowych. Pewne jest jedno nikt na dzien dzisiejszy nie wie jakie one one bedą. Najblizej prawdy a moze przewidywania przyszłosci jestes Ty. Okresl ile procent to jest to "sporo". Dla kazdego oznacza ono inną wielkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts