Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za to wodna podłogówka i komin wyraźnie droższe od kabli (nie ujęte w tych 56 gr). I jakby te pieniądze przeznaczyc na PV, to oszczędnosci (głównie na pradzie bytowym przy g12as czy innej strefowej taryfie) byłyby znacznie wieksze, przy cenie powiedzmy 1zl/kWh w drogiej strefie.

Jaki koszt kabli ze sterownikami?

Jaki koszt przyjmujesz dla podłogówki?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komin - z 5k zł.

Kocioł gazowy z montazem - kolejne 5k

Z 5 butli - niech nawet bedzie te 500zł.

Przegląd kominiarski i kotla - ze 300zł/rok.

Butla 11kg to jakieś 130kWh. 5MWh/r to ponad 38 butli. Z dostawą jakieś 2k zł/r.

Czyli co roku płacisz 2300zl. Niech kociol wytrzyma nawet 10 lat - to amortyzacja wychodzi 500zł/r.

2800zł/5000kWh= 56gr

100% podwyzki ceny pradu trzeba, zeby wymiana się opłaciła. Przy hierealnym zalożeniu, że gaz hie zdrożeje.

Machanie butlami - bezcenne...

Za to wodna podłogówka i komin wyraźnie droższe od kabli (nie ujęte w tych 56 gr). I jakby te pieniądze przeznaczyc na PV, to oszczędnosci (głównie na pradzie bytowym przy g12as czy innej strefowej taryfie) byłyby znacznie wieksze, przy cenie powiedzmy 1zl/kWh w drogiej strefie.

Komin mam kosztował mnie 1,2 tyś + obróbka 200 zł. Razem 1,4 tyś. To już mam.

Butle 2-3 max.

Kocioł na LPG 800 zł.

Automatyka i inne niech będzie 1 tyś.

Razem bez komina wyjdzie mi ok 2tyś bez komina.

Nie mam przeglądów - bezsensu.

Koszt tych 38 butli to max 2tyś.

2200zł/5000kWh=0,44zł/kWh

Machanie butlami lepsze niż węglem.

Wodną podłogówkę już mam i robiłem sam, komin też mam. Jak prąd będzie po 1zł/kWh to się nawet nie będę zastanawiał. Daj spokój z G12as. I tak musisz coś ciepła wpuścić w podłogę, bo od 6-22 bez grzania to trochę za długo. Lepsza G12W bo sobota i niedziela tania. Zresztą G12as jest tak zrobiona, żeby się jak najmniej opłacała.

Zresztą zawsze mogę podpiąć coś innego tak jak pisałem.

Jaki koszt kabli ze sterownikami?

Jaki koszt przyjmujesz dla podłogówki?

Sterownik ze 150zł/szt. U mnie x11=1650zł. Kable kosztowały mnie 5900 zł brutto za 110m2 i 11kW. Razem z bojlerem, cały system 10K zł.

Podłogówka - jakieś 80zł.m2. Bez żadnej automatyki. Czyli niewiele więcej niż cały system grzewczy na kablach. Zasobnik też tańszy nie będzie, bo z wężownicą i więcej pracy i materiałów przy podłączaniu właśnie o podpięcie tej wężownicy.

Za to przy kablach bezobsługowość i 20 lat gwarancji - bezcenne.

Sterownik ze 150zł/szt. U mnie x11=1650zł. Kable kosztowały mnie 5900 zł brutto za 110m2 i 11kW. Razem z bojlerem, cały system 10K zł.

Podłogówka - jakieś 80zł.m2. Bez żadnej automatyki. Czyli niewiele więcej niż cały system grzewczy na kablach. Zasobnik też tańszy nie będzie, bo z wężownicą i więcej pracy i materiałów przy podłączaniu właśnie o podpięcie tej wężownicy.

Za to przy kablach bezobsługowość i 20 lat gwarancji - bezcenne.

Mnie podłogówka na 125m2 z kotłem, sterownikiem wyszła poniżej 6k.

2 rozdzielcze po 7 obwodów. z tego po jednym jako rezerwowe do ewentualnych drabinek w łazienkach. W sumie 12 obwodów i realnie 900m rurki pex

Fakt, muszę dołożyć grzałkę, ewentualnie bufor za max 500zł + dodatkowe grzałki, ale nawet się nie zbliżę do 10k

Dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez klaudiusz_x

Mnie podłogówka na 125m2 z kotłem, sterownikiem wyszła poniżej 6k.

2 rozdzielcze po 7 obwodów. z tego po jednym jako rezerwowe do ewentualnych drabinek w łazienkach. W sumie 12 obwodów i realnie 900m rurki pex

Fakt, muszę dołożyć grzałkę, ewentualnie bufor za max 500zł + dodatkowe grzałki, ale nawet się nie zbliżę do 10k

Dzięki za odpowiedź.

To cą całkowite koszty łącznie z robocizną? Jeżeli tak To chyba na dalekiej prowincji.

To cą całkowite koszty łącznie z robocizną? Jeżeli tak To chyba na dalekiej prowincji.

Robota własna.

Przepraszam, że nie napisałem tego wcześniej.

Np pex po 2,7zł,mb.

Reszty cen nie pamiętam dokładnie.

Sumowałem to po podłączeniu.

Komin mam kosztował mnie 1,2 tyś + obróbka 200 zł. Razem 1,4 tyś. To już mam.

To że masz, to nie znaczy, że za darmo. Jak ktoś buduje dom, to ważna jego spójność a czasami brakuje na rzeczy potrzebne, więc dodawanie przydasiów na przyszłość nie ma sensu.

Komin też mam. Do kominka. Sam komin kosztował 1700zł (i to najtańsza opcja nie całkiem tantedna była - Schiedel ponad 2,5K). Do tego obróbka klinkierem i blachą. Potem obróbka trójnika przy ścianie a na deser protokół kominiarski. Dekarz ani ekipa od SSO nie wyceniali mi tak szczagółowo, ale z 5K łącznie spokojnie by wyszło. Biorąc tandetę na maksa może z 1K dałoby się zoszczędzić (ale też nie sztuka wydać sporo więcej).

Butle 2-3 max.

To masz 390kWh w nich. Jak obciążenie przy -15* byłoby z 4kW to wychodzi co 4 dni wymiana. Przeciętnie pewnie co tydzień.

Kocioł na LPG 800 zł.

Cóż to za kocioł? Kuchenka gazowa więcej kosztuje - a nie ma w niej żadnego naczynia ani pompy obiegowej.

Nie mam przeglądów - bezsensu.

To nie dobrze. Łamiesz prawo.

Wodną podłogówkę już mam i robiłem sam, komin też mam.

To żaden argument. Można nawalić różnych zbędnych rzeczy i potem udowadniać, że "PV już mam, więc bez sensu wodna podłogówka".

Daj spokój z G12as. I tak musisz coś ciepła wpuścić w podłogę, bo od 6-22 bez grzania to trochę za długo. Lepsza G12W bo sobota i niedziela tania. Zresztą G12as jest tak zrobiona, żeby się jak najmniej opłacała.

G12as opłaca się w prawie każdym nowym domu. Jedynym jej haczykiem jest to, że dla już istniejących nie całe nocne zużycie masz taniej, a tylko wzrost.

Nazywanie "tania strefa" i "droga strefa" to uproszczenie, które prowadzi na manowce.

Np. u mojego dystrybutora (PGE dystrybucja Warszawa) tania strefa w G12w to 0,3503 a w G12as 0,2143. Jest różnica? Za zaoszczędzone nocą złotówki mogę "dopłacić" do zużycia w drogiej strefie. I nie muszę się trzymać tych dwóch godzin dziennego okienka, żeby wyjść na zero. Za to całe wieczorne zużycie po powrocie domowników jest tańsze, niż w G12 czy G12w. Gdzie znowu - w G12w koszt kWh to 0,6748 zł a w G12as jest 0,5723. Czyli też taniej.

tutaj o tym było

Dalej brak konkretów, sporo to okreslenie mocno nieprecyzyjne. Minister mówi o 5%, prezes URE tez mówi o podwyzkach ale nie podał ich wielkosci, bo beda one rózne dla róznych grup taryfowych. Pewne jest jedno nikt na dzien dzisiejszy nie wie jakie one one bedą. Najblizej prawdy a moze przewidywania przyszłosci jestes Ty. Okresl ile procent to jest to "sporo". Dla kazdego oznacza ono inną wielkosc.

Ty dalej swoje. Minister mówił, że jeżeli podwyżki będą większe niż 5% to będzie dofinansowanie. Gdzieś dzwonili, nie wiesz gdzie.

Pisałem, że mają być nowe opłaty, ale jakoś nie dociera to do Ciebie. To ma ogromny wpływ na cenę energii. Jasne to już dla Ciebie. Zrozumiałeś.

Ty dalej swoje. Minister mówił, że jeżeli podwyżki będą większe niż 5% to będzie dofinansowanie. Gdzieś dzwonili, nie wiesz gdzie.

Pisałem, że mają być nowe opłaty, ale jakoś nie dociera to do Ciebie. To ma ogromny wpływ na cenę energii. Jasne to już dla Ciebie. Zrozumiałeś.

Jak na razie to mój obecny dostawca czyli fortum podwyższył ceny w nocnej strefie x3 i w dziennej x2 w stosunku do tego co mam u nich obecnie

Np. u mojego dystrybutora (PGE dystrybucja Warszawa) tania strefa w G12w to 0,3503 a w G12as 0,2143. Jest różnica? Za zaoszczędzone nocą złotówki mogę "dopłacić" do zużycia w drogiej strefie. I nie muszę się trzymać tych dwóch godzin dziennego okienka, żeby wyjść na zero. Za to całe wieczorne zużycie po powrocie domowników jest tańsze, niż w G12 czy G12w. Gdzie znowu - w G12w koszt kWh to 0,6748 zł a w G12as jest 0,5723. Czyli też taniej.

tutaj o tym było

U mnie w g12w jest w 2 taryfie 25gr.

Przy g13, to około 2,5gr więcej.

Sąsiad to sumował. Wybrał g13

Ta g12as ładnie wygląda. Dla tych co zaczynają grzać.

Jak na razie to mój obecny dostawca czyli fortum podwyższył ceny w nocnej strefie x3 i w dziennej x2 w stosunku do tego co mam u nich obecnie

To mi podniósł nieskończoną ilość razy. Z 0gr/kWh za prąd (dystrybucja wg mojego operatora) na 18,2gr/kWh brutto. I tak mam bodaj do końca 2020 r.

Tylko co to za argument?

To że masz, to nie znaczy, że za darmo. Jak ktoś buduje dom, to ważna jego spójność a czasami brakuje na rzeczy potrzebne, więc dodawanie przydasiów na przyszłość nie ma sensu.

Komin też mam. Do kominka. Sam komin kosztował 1700zł (i to najtańsza opcja nie całkiem tantedna była - Schiedel ponad 2,5K). Do tego obróbka klinkierem i blachą. Potem obróbka trójnika przy ścianie a na deser protokół kominiarski. Dekarz ani ekipa od SSO nie wyceniali mi tak szczagółowo, ale z 5K łącznie spokojnie by wyszło. Biorąc tandetę na maksa może z 1K dałoby się zoszczędzić (ale też nie sztuka wydać sporo więcej).

Przecież Ci napisałem jakie miałem koszty komina. Ja nie porównuje nowej inwestycji, nie buduje domu. Dom mam już teraz 4 sezon. Komin mam systemowy za 1,2 tyś obróbka wyszła mnie 2tyś.

To masz 390kWh w nich. Jak obciążenie przy -15* byłoby z 4kW to wychodzi co 4 dni wymiana. Przeciętnie pewnie co tydzień.

Węgiel czy drewno do kominka musisz codziennie ładować. Nie jest tak źle. Codziennie przejeżdżam koło stacji napełniania, więc dla mnie to nie problem.

Cóż to za kocioł? Kuchenka gazowa więcej kosztuje - a nie ma w niej żadnego naczynia ani pompy obiegowej.

Przecież pompę i tak teraz mam. Pisałem automatyka ile wyjdzie.

https://www.ceneo.pl/797192;pla?se=GbURRsztAQADmQ9B5qLdLKU3m_HZ5_bB&gclid=CjwKCAjwpKveBRAwEiwAo4Pqm0cboI6nKt35KwdJ-p7vTz9lI79AlbdDSq3QFg7j_JKqFp4fwFKa1xoCFxYQAvD_BwE#tab=click

To nie dobrze. Łamiesz prawo.

Po co mi przegląd kotła. Przegląd kominiarki i tak robię, bo mam kominek więc, to już żadne dodatkowy koszt.

To żaden argument. Można nawalić różnych zbędnych rzeczy i potem udowadniać, że "PV już mam, więc bez sensu wodna podłogówka".

G12as opłaca się w prawie każdym nowym domu. Jedynym jej haczykiem jest to, że dla już istniejących nie całe nocne zużycie masz taniej, a tylko wzrost.

Nazywanie "tania strefa" i "droga strefa" to uproszczenie, które prowadzi na manowce.

tutaj o tym było

Nie ma nowego domu i grzeje w nocy, więc G12as jest do bani dla mnie. Przy G12as nie możesz być prosumentem. Zapomnij o G12as.

Zresztą pisze o sobie, co mam i co zrobię jak ceny prądu poszybują do góry. Nie rozważam kable czy podłogówka wodna.

To cała cena (prąd+dystrybucja) brutto?

Tak. W tym także jest opłata jakościowa.

Opłat stałych za to mam około 52zł za 2 mc. Dodatkowe pozycje na fv.

Tauron gliwicki.

W poniedziałek będę podawał odczyt już według nowej umowy.

Jeśli chcesz, mogę wczucić skan faktury, około środy, czwartku, kiedy ją otrzymam.

Arturo72 ma ten sam cennik.

To jest do CWU. Dorzuć jeszcze do CO kociołek.

Nie masz pompy obiegowej w kotle elektrycznym? Sterownika też nie masz? No, to Adam Słodowy z Ciebie.

Ale porozmawiajmy o rozwiązaniach dla Goździkowej.