miloszenko 06.11.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Domy projektowane pod grzanie prądem są wyjątkowo energooszczędne, a co za tym idzie pomimo wyższej mocy u źródła w praktyce brak zasilania przez 2,3 dni nie obniży temperatury w domu poniżej 18 stopni. Jak się komuś w środku zimy rozsypie kocioł gazowy czy węglowy to następnego dnia rano będzie nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.11.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 @Aydin dachy mają ograniczoną pojemność i nie ma wybacz nie przyjmą więcej paneli na pd. połaci dachu. Stąd niestety 3,3 na jednym dachu 1,5 na kolejnym a za jakieś 2 tyg. wpadnie kolejne 1,6kW na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 06.11.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 wszystko zależy gdzie budujesz ja nie pamiętam ostatniego braku prądu dłużej niż 5h przez ostatnie 15 lat ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 W idealnym świecie, masz rację. Energia elektryczna jest najbardziej uniwersalna. Ale. Nie żyjemy w idealnym świecie. 20 lat mieszkałem w tym "lepszym" świecie i nawet na 5 minut nie zabrakło mi w domu prądu, chociaż raz w Quebec przez 2 miesiące nie było w zimie prądu. W Polsce, braki prądu mam co miesiąc po kilka godzin. Zdarzały się przypadki braku prądu przez 5 dni. Dlatego wydaje mi się nierozsądnym, w naszym kraju, poleganie tylko prądzie z elektrowni. Oczywiście nie sugeruję żeby w celach grzewczych z prądu zrezygnować, ale rozsądnym jest mieć alternatywne źródło ciepła w domu. Najprostszym sposobem zapewnienia sobie alternatywnego ciepła, na czas awarii prądu w domu, jest nadal kominek/koza na paliwo stałe. Można też do tego podejśc na kilka innych sposobów. 1. Grzanie paliwem stałym. Najbardzej niezależne źródlo ciepła, ale najmniej czyste dla otoczenia i najbardziej pracochlonne. 2. Ogrzewanie gazem ziemnym. Wydaje się najpewniejsze, bo gazu w rurach nigdy (ze wzgledów bezpieczeństwa) nie zabraknie. Rurociąg musi być cały czas wypełniony gazem pod ciśnieniem. Wpuszczenie do niego powietrza tworzy z ruociągu bombę. Nie wszędzie jednak jest gaz ziemny. 3. Grzanie przy pomocy PC. Potrzebny do tego prąd w ilości kilku kilowatów jest ,w przypadku awarii sieci, do uzyskania ze źródeł awaryjnych w miarę tanich. Może to być generator spalinowy albo baterie akumulatorów zasilane z PV albo samo PV gdy mamy słoneczny dzień. Oczywiście PV musi mieć możliwość pracy Off-grid. Niewielki inwerter hybrydowy nie jest taki drogi. 4. Grzanie czystym prądem. Bardzo trudno/drogo jest dostarczyć odpowiednie ilości energi do takiego systemu kiedy zabraknie prądu w sieci. Instalcja PV On-grid w przypadku awarii sieci jest bezużyteczna bo nie działa. Instalacja Off-grid o wystarczającej mocy, dla tak energochłonnego systemu, jest bardzo droga, bo inwerster hybrydowy mający możliwość pracy ON- i OFF- GRID o mocy 10kWp kosztuje prawie 20k zł. Można oczywiście zrobić dużo tańszy sytem UPS, ale bez oddawania nadwyżki produkcji PV do sieci jest to też mało oplacalne. Możesz powiedzieć że moje podejście jest nieobiektywne, bo spaczone moim wlasnym doświadczeniem. Jednak żyjemy "tu i teraz". Za wyjątkiem kominka bez dmuchawy oraz grawitacyjnego Co wodnego (ktore jest już właściwie eksponatem) ani gaz , ani pc nie działa bez zasilania więc ten piękny i długi post jest raczej mało pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Gdzie tam jest napisane że to będzie działało bez zasilania? Z wyjątkiem punktu pierwszego. Niestety nic z tego co napisałem nie zrozumiałeś. Szkoda. Tutaj:" Dlatego wydaje mi się nierozsądnym, w naszym kraju, poleganie tylko prądzie z elektrowni. Oczywiście nie sugeruję żeby w celach grzewczych z prądu zrezygnować, ale rozsądnym jest mieć alternatywne źródło ciepła w domu. Najprostszym sposobem zapewnienia sobie alternatywnego ciepła, na czas awarii prądu w domu, jest nadal kominek/koza na paliwo stałe. Można też do tego podejśc na kilka innych sposobów. 1. Grzanie paliwem stałym. Najbardzej niezależne źródlo ciepła, ale najmniej czyste dla otoczenia i najbardziej pracochlonne. 2. Ogrzewanie gazem ziemnym. Wydaje się najpewniejsze, bo gazu w rurach nigdy (ze wzgledów bezpieczeństwa) nie zabraknie. Rurociąg musi być cały czas wypełniony gazem pod ciśnieniem. Wpuszczenie do niego powietrza tworzy z ruociągu bombę. Nie wszędzie jednak jest gaz ziemny. 3. Grzanie przy pomocy PC. Potrzebny do tego prąd w ilości kilku kilowatów jest ,w przypadku awarii sieci, do uzyskania ze źródeł awaryjnych w miarę tanich. Może to być generator spalinowy albo baterie akumulatorów zasilane z PV albo samo PV gdy mamy słoneczny dzień. Oczywiście PV musi mieć możliwość pracy Off-grid. Niewielki inwerter hybrydowy nie jest taki drogi. 4. Grzanie czystym prądem. Bardzo trudno/drogo jest dostarczyć odpowiednie ilości energi do takiego systemu kiedy zabraknie prądu w sieci. Instalcja PV On-grid w przypadku awarii sieci jest bezużyteczna bo nie działa. Instalacja Off-grid o wystarczającej mocy, dla tak energochłonnego systemu, jest bardzo droga, bo inwerster hybrydowy mający możliwość pracy ON- i OFF- GRID o mocy 10kWp kosztuje prawie 20k zł. Można oczywiście zrobić dużo tańszy sytem UPS, ale bez oddawania nadwyżki produkcji PV do sieci jest to też mało oplacalne." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.11.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) Do grzania: -PV- trzeba prądu w sieci --gazem, trzeba prądu z sieci -kotłem podajnikowym klasy 5- prąd z sieci -gazem- prąd z sieci jest wymagany (chyba że piec wolnostojący) -PC wymaga prądu z sieci -grzanie kotłem na prąd- prąd z sieci -kable- prąd z sieci Coś jeszcze? Tak. -podajnikowiec pójdzie z ups przez któtki okres czasu -kocioł gazowy, jw. Reszt aut Te z ups, także, po krótkim okresie przydatności aut. Zostały koza na drewno + koza na gaz. Coś na polu pozostało? Bio kominek dla klimatu w domach pasywnych. Świece? taki off grid Dla rozluźnienia atmosfery Edytowane 6 Listopada 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Niestety nie rozumiesz słowa pisanego. Poczytaj sobie o: 1. Instalacji OFF-grid, 2. Inwerterze hybrydowym, 3. UPS, 4. Akumulatorach. Później przeczytaj co napisałem jeszcze raz i może wtedy zrozumiesz mój tekst. To są brednie np wykorzystanie UPSa do ogrzewania prądem albo generatora to wszytko jest ekonomicznie nieuzasadnione i wyimaginowane zejdź na ziemię i nie fantazjuj. I daruj sobie to czytanie ze zrozumieniem , problem jest w tym że z takiego pozbawionego sensu gówna nic rozsądnego nie wynika . Końzcę dyskusję z tobą bo to nie ma sensu najmniejszego kup sobie generator i Upsa do ogrzewania i uważaj żeby Ci gazociąg nie wybuchł , śnij dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) To co napisałeś w tej wyliczance jest w większości prawdą, poza bardzo wąskim rozumieniem funkcji urządzenia zwanego UPS. Proszę o konkrety Można mieć ups z bardzo wysokim amperażem. Do tego super pozostałe parametry. Podaj konkretne parametry i ceny + cały osprzęt. Wszystko można wyliczyć, tu na Ziemi. Podjołeś dyskusję, proszę o argumenty... Ty negujesz moją wypowiedź. Proszę o Twoje przeciw. Edytowane 6 Listopada 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackowy7 06.11.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Cześć, nie chcę nikogo obrazić ale dobrze by było, gdybyście rozmawiali o konkretach a nie obrzucali się błotem bo ciężko się to czyta. Jako osoba, która stoi przed wyborem kable czy wodna na kocioł elektryczny w domu energooszczędnym z chęcią poznam opinie ludzi, którzy coś wiedzą o tym i o tamtym a nie o wiadrze pomyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.11.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 mieli na to czas przez 2150 stron, ale jak ktoś czyta od końca do początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Cześć, nie chcę nikogo obrazić ale dobrze by było, gdybyście rozmawiali o konkretach a nie obrzucali się błotem bo ciężko się to czyta. Jako osoba, która stoi przed wyborem kable czy wodna na kocioł elektryczny w domu energooszczędnym z chęcią poznam opinie ludzi, którzy coś wiedzą o tym i o tamtym a nie o wiadrze pomyj. Kable wszystko ma swoje plusy i minusy. Wodna podłogówka daje możliwość zmiany źródła ciepła i na pewno nie decydowałbym się na kocioł elektryczny . Dlatgeo że ogrzewanie wody w celu ogrzewania powietrza za pośrednictwem podłogi posiada dużą bezładność i sterowanie tym jest raczej utrudnione, choć można wykorzystać akumulacyjności podłogi i jakoś jednak tym sterować aczkolwiek super oszczędne to nie będzie. Podobnie będzie z wykorzystaniem kabli ale wadą tego rozwiązania jest ostateczność źródła ciepła tutaj się nie da już zmienić źródła ciepła. Ja osobiście mam podłogówkę elektryczna w łazience i jest ona trochę za słaba przy okazji remontu podkleję matę na całej podłodze pod prysznicem i dodatkowo zrobię mate na 1 ścianie. W pokojach mam i kuchni mam 6 elektrycznych konwektorów o łącznej mocy 6 kW. I co do wydajności, komfortu oraz kosztów jest wszystko OK. Natomiast rozważam możliwość lekkie modyfikacji tego układu przy większym remoncie . Zmienię konwektor w kuchni na elektryczną podłogówkę, w powiększonym salonie konwektor zamienię na piec akumulacyjny statyczny natomiast na poddaszu założę klimę z wymiennikiem kanałowym do 3 pokoi z funkcja grzania, konwektory pozostaną jako awaryjne źródło ciepła, tu zależy mi na chłodzeniu w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackowy7 06.11.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jeśli to do mnie to przeczytałem cały wątek ale sprawę mam dalej otwartą i jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji bo robię jeszcze OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jeśli to do mnie to przeczytałem cały wątek ale sprawę mam dalej otwartą i jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji bo robię jeszcze OZC. Na pewno nie zaszkodzi, ja budowałem dom 15 lat temu, jutro mija 15 lat dokładnie jak się wprowadziłem. I nie było to popularne zrobiłem grzanie troszkę na oko ale miałem bardzo dużo szczęścia i jest bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackowy7 06.11.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 @gawel Nie mam dużego manewru bo pól kilometra rurociągu z gazem pod dwa domy nie podciągną, może gdy zrobi się osiedle. Paliwa stałego nie chce, mam kominek w planie ale nie na etat palacza, raczej rekreacyjnie/awaryjnie. PC jest dla mnie za droga. Wodne ogrzewanie ma właśnie te zalety, że kocioł elektryczny kiedyś bym zmienił na gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 @gawel Nie mam dużego manewru bo pól kilometra rurociągu z gazem pod dwa domy nie podciągną, może gdy zrobi się osiedle. Paliwa stałego nie chce, mam kominek w planie ale nie na etat palacza, raczej rekreacyjnie/awaryjnie. PC jest dla mnie za droga. Wodne ogrzewanie ma właśnie te zalety, że kocioł elektryczny kiedyś bym zmienił na gazowy. Ale gaz Ci się raczej nie opłaci sam abonament rocznie 600-800 zł +przegląd kotła 200-300 + kominiarz +100 to lekko wychodzi 1000 zł i jeszcze ani 1m3 gazu nie poleciał ja pałciłem średnio za cały prad do wszelkich celów w moim domu od 3800 do 4200 rocznie , zużycie spadnie mi z 9000 kwh do ok 7000 kwh bo mam PC do cuw i jest to bardzo oszczędne urządzenie . Do linii gazowej mam dokładnie 12 m od rury do ściany mojego domu, ale nie stać mnie na taką rozrzutność. PC to była droga 15 lat temu bo dom kosztował 180 tyś a PC 70 tyś. Dlaczego uważasz że PC jest dla ciebie za droga o jakiej cenie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 06.11.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 W idealnym świecie, masz rację. Energia elektryczna jest najbardziej uniwersalna. Ale. Nie żyjemy w idealnym świecie. 20 lat mieszkałem w tym "lepszym" świecie i nawet na 5 minut nie zabrakło mi w domu prądu, chociaż raz w Quebec przez 2 miesiące nie było w zimie prądu. W Polsce, braki prądu mam co miesiąc po kilka godzin. Zdarzały się przypadki braku prądu przez 5 dni. Dlatego wydaje mi się nierozsądnym, w naszym kraju, poleganie tylko prądzie z elektrowni. Oczywiście nie sugeruję żeby w celach grzewczych z prądu zrezygnować, ale rozsądnym jest mieć alternatywne źródło ciepła w domu. Najprostszym sposobem zapewnienia sobie alternatywnego ciepła, na czas awarii prądu w domu, jest nadal kominek/koza na paliwo stałe. Możesz powiedzieć że moje podejście jest nieobiektywne, bo spaczone moim wlasnym doświadczeniem. Jednak żyjemy "tu i teraz". Nie wiem gdzie ty teraz żyjesz ale ja jestem w takim razie w tym lepszym świecie i nazywa się ono POLSKA. Przerwy w dostawie prądu to na przestrzeni ostatnich 10-15 lat to sumarycznie może 2 godziny, więc radzę się może przenieść gdzieś do większej cywilizacji. Kolega Aydin ma rację i przyszłość to tylko prąd nawet jak ceny wzrosną, czym instalacja prostsza tym lepiej. Problem pewnie byłby przy dużym domu bo koszta znacznie rosną ale przy standardowym do 150m to nawet nie ma się nad czym zastanawiać. Zastanówcie się czy 5000 zł za prąd na wszystko (bez paneli) to dużo w domu? I pełna bezobsługowość. Niektórzy z Was płacą połowe mniej. A spójrzcie na wydatki na benzynę ile wydajecie rocznie? Jedni budują się gdzieś na zadupiach i kombinują jak najmniej płacić za prąd i ogrzewanie a nie patrzą na to że z drugiej kieszeni na benzynę i codzienne dojazdy do pracy, szkoły itp. wydają kilkukrotnie wieksze sumy. Lepiej wydać raz a porządnie na odpowiedni dom dla siebie w cywilizowanym miejscu gdzie życie jest sumarycznie tańsze i wygodniejsze niż spędzać pół dnia w samochodzie i na wszystkim oszczędzać albo siedzieć w zimie w 18 stopniach i wmiawiać sobie, że tak jest zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 06.11.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 niż spędzać pół dnia w samochodzie i na wszystkim oszczędzać albo siedzieć w zimie w 18 stopniach i wmiawiać sobie, że tak jest zdrowo O o o o właśnie. Mi nawet taki jeden zwyrol na forum napisał, że będę miał raka bo mam w domu minimum 23 stopnie w dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.11.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) @gawel Nie mam dużego manewru bo pól kilometra rurociągu z gazem pod dwa domy nie podciągną, może gdy zrobi się osiedle. Paliwa stałego nie chce, mam kominek w planie ale nie na etat palacza, raczej rekreacyjnie/awaryjnie. PC jest dla mnie za droga. Wodne ogrzewanie ma właśnie te zalety, że kocioł elektryczny kiedyś bym zmienił na gazowy. Gaz to wysokie koszty. Sprawdź, czy dasz radę grzać prądem. Ewentualnie KB niech pokombinuje i w papierach wpisz, że kominek będzie pokrywać większość zapotrzebowania na CO. Rozchodzi się o EP. Edytowane 7 Listopada 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.11.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Gaz to wysokie koszty. Sprawdź, czy dasz radę grzać prądem. Ewentualnie KB niech pokombinuje i w papierach wpisz, że kominek będzie pokrywać większość zapotrzebowania na CO. Rozchodzi się o EP. Kominek nie moze byc głownym zródłem ciepła, uzupełnieniem tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2018 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Kominek nie moze byc głownym zródłem ciepła, uzupełnieniem tak. Co to jest "główne źródło"? Przepisy stanowią jedynie, że budynek musi być wyposażony w system grzewczy nie będący kominkiem. Nie znalazłem, że kominek nie może produkować 99 czy nawet 100% ciepła. Samochód muszę mieć wyposażony w gaśnicę. Mogę nie używać jej. Edytowane 8 Listopada 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts