Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozumiem że popierasz takie rozwiązanie ale czy ono ma uszczęśliwić wszystkich bez wyjątku bo Ty o tym piszesz. Może nie narzucaj przyjetych czy też sprzedawanych rozwiązań jako jedynych słusznych i podlegających negocjacjom.

Może np ktoś nie zechce cyrkulacji bo jest ona nieekologiczna i zużywa za dużo energii?

Nie narzucam nikomu nic na siłe, skad taki wniosek. Jezeli ktos nie chce cyrkulacji to jej nie instaluję, a cena jest odpowiednio mniejsza. Zawsze negocjuje czy moze ustalam z klientem zakres montazu. Nie jestem drugim TB, i nie mam jedngo słusznego rozwiazania. Co do zuzycia zbyt wysokiego energii przez cyrkulację cwu to wlasnie dlatego instaluje automatykę jej uruchamiania za pomoca czujek ruch i układów czasowych. Wszystko po to aby przy zachowaniu komfortu uzytkowania zapewnic mozliwei najmnjesze straty, straty które w okresie grzewczym de facto stratami nie są.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Albo nie zrozumiałem co napisałes albo napisałes to nieprecyzyjnie bo cyt.

"Tak czy inaczej instalacja wodna z buforem i kotłem elektrycznym to koszt ze 2x większy, niż kable. Do tego obsługowość i awaryjność nieporównywalna."

Zaznaczyłes wyraznie ze z buforem lub kotłem

Teraz wyraźniej?

niektóre pracują po 6 lat i nic sie nie dzieje.

Skąd wiesz? Robisz regularne przeglądy czy wnioskujesz z tego, że właściciel się nie odzywa?

Edytowane przez Kaizen

A na jakiej podstawie tak sadzisz? jesteś tego pewien?

A jak mam rozumiec taki zapis:

"No niestety fakt że coś robią Wszyscy nie oznacza że nie jest to po prostu głupie."

Czy aby nie jest to odniesienie to powszechnosci montazu podłogówki ?

Dla mnie taki był kontekst tej własnie wypowiedzi

A jak mam rozumiec taki zapis:

"No niestety fakt że coś robią Wszyscy nie oznacza że nie jest to po prostu głupie."

Czy aby nie jest to odniesienie to powszechnosci montazu podłogówki ?

Dla mnie taki był kontekst tej własnie wypowiedzi

NIe absolutnie to znacznie szersze pojęcie podłogówka to nie problem. Np wszyscy biorą kredyty na pierdoły ale czy to jest opłacalne i mądre? Raczej nie. Duża cześć ludzi pali papierosy i co czy to jest mądre? Przykładów jest bardzo dużo.

Gdybym budował dom po raz 2 to na 90% chciałbym mieć podłogówkę, nie byłoby to może najtańsze inwestycyjnie ale upchnąłbym to w budżecie. Z reszta przy okazji remontu zrobię podłogówkę elektryczną w kuchni.

Teraz wyraźniej?

Skąd wiesz? Robisz regularne przeglądy czy wnioskujesz z tego, że właściciel się nie odzywa?

Nie chodzi mi o lub, tylko o to ze wspomniałes o buforze lub kotle elektrycznym, a przeciez jest to przypadłosc wodnej podłogówki niezaleznie od zródła grzewczego.

Nie robie regularnych przeglądów bo po co?. Ogledziny zewnetrzne pompy sa bez sensu, a sprawdzenie filtra tylko po to aby sie przekonac ze jest czysty tez bez sensu. Oczywiscie ze klienci nie dzwonią bo po mają wydzwaniac skoro sie nic nie dzieje. Po pewnym czasie zapominają o tym co stoi w kotłowni/pomieszczeniu technicznym. Wolny czas mozna spozytkowac na wiele sposobów, a ogledziny bufora nie jest zbyt interesującym sposobem wykorzystania wolnego czasu.

Nie chodzi mi o lub, tylko o to ze wspomniałes o buforze lub kotle elektrycznym, a przeciez jest to przypadłosc wodnej podłogówki niezaleznie od zródła grzewczego.

Nie robie regularnych przeglądów bo po co?. Ogledziny zewnetrzne pompy sa bez sensu, a sprawdzenie filtra tylko po to aby sie przekonac ze jest czysty tez bez sensu. Oczywiscie ze klienci nie dzwonią bo po mają wydzwaniac skoro sie nic nie dzieje. Po pewnym czasie zapominają o tym co stoi w kotłowni/pomieszczeniu technicznym. Wolny czas mozna spozytkowac na wiele sposobów, a ogledziny bufora nie jest zbyt interesującym sposobem wykorzystania wolnego czasu.

Ile lat ma nastrasza instalacja?

Gdybym budował dom po raz 2 to na 90% chciałbym mieć podłogówkę, nie byłoby to może najtańsze inwestycyjnie ale upchnąłbym to w budżecie. Z reszta przy okazji remontu zrobię podłogówkę elektryczną w kuchni.

A jednak sam koszt inwestycji to nie wszystko, komfort chyba tez cos znaczy, tym bardziej ze budujemy dla siebie a nie dla innych. Pomijam akurat w tym konkretnym przypadku fakt zwiekszenia unoszenia kurzu przy grzejnikach sciennym niestototne jakiego rodzaju i typu.

A jednak sam koszt inwestycji to nie wszystko, komfort chyba tez cos znaczy, tym bardziej ze budujemy dla siebie a nie dla innych. Pomijam akurat w tym konkretnym przypadku fakt zwiekszenia unoszenia kurzu przy grzejnikach sciennym niestototne jakiego rodzaju i typu.

Czy według ciebie jedyna miarą komfortu jest nie unoszenie kurzu? Nawiasem mówiąc ja kurzu nie mam po zakupie odpowiedniego odkurzacza fakt z miesiąc regularnego odkurzania zajęło odsyfienie domu teraz już nic się nie unosi. Z resztą znajomi mają podłogówkę i syf jest straszny nie wiem skąd ale taki jest fakt.

O buforze i kotle, bo polecasz bufor, który wymusza wodną podłogówkę z jej wszystkimi wadami. Jakby bufor dało się podpiąć do kabli, to by nie pociągał za sobą wszystkich wad wodnej podłogówki.

Oczywiscie ze klienci nie dzwonią bo po mają wydzwaniac skoro sie nic nie dzieje.

A po co mają dzwonić, jak sami mogą wymienić pompę taniej i szybciej? Czy wyczyścić filtr?

Tyle wątków jest o tym, że coś się dzieje z wodną podłogówką. A to filtr zapchany, a to instalacja skopana (tak, wiem - robisz idealne, bezbłędne i nic się nie dzieje, ale jesteś wyjątkiem sądząc po wątkach i moich doświadczeniach). A to trzeba układ przepłukać... Tylko skąd tam taki syf, skoro nawet w kranówie tego nie ma? Czy może tu ktoś złośliwy szambem zalał układ?

BTW. Naprawdę naciągasz inwestorów na zalewanie układu wodą destylowaną? Przecież ona ma niskie PH i przyspiesza korozję.

A jakiś o problem z funkcjonowaniem podłogówki z kablami widziałeś na FM?

Edytowane przez Kaizen

O buforze i kotle, bo polecasz bufor, który wymusza wodną podłogówkę z jej wszystkimi wadami. Jakby bufor dało się podpiąć do kabli, to by nie pociągał za sobą wszystkich wad wodnej podłogówki.

(...)

BTW. Naprawdę naciągasz inwestorów na zalewanie układu wodą destylowaną? Przecież ona ma niskie PH i przyspiesza korozję.

Dziękuje że to napisałeś , układy hydrauliczne to anachronizm biorący się z zamierzchłych czasów grzania piecami węglowymi wody w grawitacyjnych układach CO.

Oczywiscie ze klienci nie dzwonią bo po mają wydzwaniac skoro sie nic nie dzieje.

A po co mają dzwonić, jak sami mogą wymienić pompę taniej i szybciej? Czy wyczyścić filtr?

Tyle wątków jest o tym, że coś się dzieje z wodną podłogówką. A to filtr zapchany, a to instalacja skopana (tak, wiem - robisz idealne, bezbłędne i nic się nie dzieje, ale jesteś wyjątkiem sądząc po wątkach i moich doświadczeniach). A to trzeba układ przepłukać... Tylko skąd tam taki syf, skoro nawet w kranówie tego nie ma? Czy może tu ktoś złośliwy szambem zalał układ?

Naciągam???

Widziałem grzałki przepalone przez kamień i dlatego zalewam, dlatego tez nie mam z nimi kłopotu. Nie ma mam tez klopotu z osadami i zapychaniem filtrów. Widze ze masz sporo informacji co do pracy i awaryjnosci buforów, chetnie poczytam wiecej, wiedzy nigdy nie dosyc szczegolnie tej teoretycznej, bo praktyke mam w miarę opanowaną. Co do korozji to woda zdemineralizowana nie powoduje zwiekszonej korozji. Kiedys to tłumaczył na któryms z watków Adam_mk, który zdaje sie był nauczycielem chemii

Rozumiem ze o trwałosci twojej pci cwu również, czy tez bedzie ona jedynie mglistym wspomnieniem

Nie wiem ale zapłaciłem za nią jedynie 20% ceny a resztę dostałem w prezencie ud UE, poza tym jest w niej grzałka 1,5 kw gdyby pompa się skończyła a jak zbiornik zerdzewieje to wywalę nic nie jest wieczne ale jestem pewien że nie po 6 latach.

Faktycznie, pompy ciepła PW czy GW to anachronizm i to zamierzchły.

GW to totalny pic dla naiwnych podobnie jak i rekuperator z systemem rur, a PC nie musi wcale ogrzewać wody można mieć klimatyzację i zarówno ogrzewać jak i chłodzić powietrze to jest normalność w większości rozwiniętych krajów a nie jakieś wodne średniowieczne rozwiązania.

Ok miło się dyskutuje i trzeba iść spać , asolt rozumiem że handlujesz takimi układami centralnego jest to twoja praca i będziesz bronił swoich racji , dla mnie pełnisz dodatkowo funkcje kustosza, ale skoro towar się sprzedaje to życzę powadzenia i dużo klientów.

GW to totalny pic dla naiwnych podobnie jak i rekuperator z systemem rur, a PC nie musi wcale ogrzewać wody można mieć klimatyzację i zarówno ogrzewać jak i chłodzić powietrze to jest normalność w większości rozwiniętych krajów a nie jakieś wodne średniowieczne rozwiązania.

Ci co mają klimatyzacje jakos z tej normalnosci jezeli chodzi o grzanie nie są zadowoleni, a przynajmniej tak tak tu pisza na forum. To ze nie podoba sie Tobie wm z rekuperacja to twoje zdanie, czy to jest pic nie wiem, a przynajmniej nie ma potwierdzen tu na forum. Ale ok nie chcesz nie musisz miec.

Widziałem grzałki przepalone przez kamień

W instalacji CO? Czy w bojlerze?

Od kamienia to wystarczy tania zmiękczona woda. Nie potrzeba drogiej (ze 1,5zł/l) destylowanej.

Co do korozji to woda zdemineralizowana nie powoduje zwiekszonej korozji. Kiedys to tłumaczył na któryms z watków Adam_mk, który zdaje sie był nauczycielem chemii

To lejesz demineralizowaną czy destylowaną?

Czy nie rozróżniasz?

poczytaj dla edukacji

Z istotnych rzeczy:

Z powodu obecności dwutlenku węgla w destylacie jego pH ~ 5,0. Czyli woda destylowana jest kwaśna i przyspiesza korozję. PH neutralne to 7 - i w tych okolicach ma woda demineralizowana. Ale przecież Ty lejesz destylowaną. Szkodzisz klientom i jeszcze naciągasz ich na koszty.

Edytowane przez Kaizen
  • Like 1