Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma co kogokolwiek uszczęśliwiać na siłę, nie wyobrażam sobie jak byś nawet miał przekonywać potencjalnych klientów do konwektorów to jest strach wynikający z niewiedzy i tyle. Mnie nikt nie wierzy że mało płacę za prąd więc robię tragiczna minę i odpowiadam że muszę trudno jakość znieść te wysokie koszty, natomiast w duchu sobie myśle płać lemingu za gaz czy węgiel i wyrzucaj pieniądze za okno ja pojadę sobie za oszczędności na wczasy a Ty zapier do zdechu. I w ten sposób wszyscy maja racje i wszyscy sa szczęśliwi i jest OK :D

Dlaczego tak piszesz, ja wierzę, moze nawet nie tyle wierzę bo to nie kwestia wiary, ja wiem ze piszesz prawdę odnosnie zuzycia, Wiem bo sie tym zajmuje i nie ty jedem ma niskie zuzycie. Problem jest inny, nie kazdy chce miec grzejniki, niezaleznie czym zasilane. Nie mozesz negowac indywidualnego wyboru kazdego inwestora, jezeli ktos nie chce ich miec to nie bedzie miał nawet kosztem (na ogół niewielkim) zwięikszenia kosztów grzania

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oprócz możliwości podłączenia rożnych źródeł enrgii przy OP wodnym, jest jeszcze jeden powód aby nie stosować kabli w podłodze.

Chodzenie po polu elektromagnetycznym emitowanym przez kable może być niezdrowe. Zaznaczam że nie wszyscy w ten wpływ na zdrowie wierzą.

I to jest powód aby nie brac tylko pod uwagę wzgledów ekonomicznych, niezalezniej od tego czy taki wpływ jest czy go nie ma lub jest zawyzony.

Oprócz możliwości podłączenia rożnych źródeł enrgii przy OP wodnym, jest jeszcze jeden powód aby nie stosować kabli w podłodze.

Chodzenie po polu elektromagnetycznym emitowanym przez kable może być niezdrowe. Zaznaczam że nie wszyscy w ten wpływ na zdrowie wierzą.

to samo dotyczy negatywnego wpływu żył wodnych...Zaznaczam że nie wszyscy w ten wpływ na zdrowie wierzą:D

to samo dotyczy negatywnego wpływu żył wodnych...Zaznaczam że nie wszyscy w ten wpływ na zdrowie wierzą:D

Równie dobrze mozna by to samo powiedziec o grzejnikach elektrycznych konwektorowych i wpływie pola elektromagnetycznego emitowanego przez te grzejniki, i tak jak zaznaczyles nie wszyscy w ten wpływ na zdrowie wierzą

Dobrym argumentem przeciwko kablom jest to, że jesteś skazany na łaskę i niełaskę dziadów rządzących Polską i euro sojuzem. Od nowego roku ceny prądu idą gwałtownie do góry nawet o 70%. Mając kable możesz jedynie klnąć lub stawiać farmę ogniw fotowoltaicznych.

Do ogrzewania wodnego podłączysz wszystko. Od kozy z płaszczem wodnym przez grzałkę do pompy ciepła.

Podłogówkę polecam wykonać samemu. Robota czysta i przyjemna. Koszt na dobrych materiałach około 35z\m2

Dobrym argumentem przeciwko kablom jest to, że jesteś skazany na łaskę i niełaskę dziadów rządzących Polską i euro sojuzem. Od nowego roku ceny prądu idą gwałtownie do góry nawet o 70%. Mając kable możesz jedynie klnąć lub stawiać farmę ogniw fotowoltaicznych.

Do ogrzewania wodnego podłączysz wszystko. Od kozy z płaszczem wodnym przez grzałkę do pompy ciepła.

Podłogówkę polecam wykonać samemu. Robota czysta i przyjemna. Koszt na dobrych materiałach około 35z\m2

Wszystko drożeje podwyżka gazu była od sierpnia ponad 8%, natomiast węgiel drożeje na bieżąco u mnie panad 1000 zł/t + transport

Dlaczego tak piszesz, ja wierzę, moze nawet nie tyle wierzę bo to nie kwestia wiary, ja wiem ze piszesz prawdę odnosnie zuzycia, Wiem bo sie tym zajmuje i nie ty jedem ma niskie zuzycie. Problem jest inny, nie kazdy chce miec grzejniki, niezaleznie czym zasilane. Nie mozesz negowac indywidualnego wyboru kazdego inwestora, jezeli ktos nie chce ich miec to nie bedzie miał nawet kosztem (na ogół niewielkim) zwięikszenia kosztów grzania

No na pewno masz bezapelacyjnie większe doświadczenie zarówno w zakresie systemów jak i preferencji klientów, ale ja słyszę zawsze jeden durny argument odnośnie podłogówki który świadczy o nie posiadaniu bladego pojęcia z tego rodzaju systemem grzewczym mianowicie bo chcemy mieć ciepłą podłogę :bash:

Sam powiedz czy zakładając obecne temperatury i dobrze ocieplony dom temperatura podłogi to średnio nie przekracza około 25 st C ? przy 35 pewno nikt by w domu nie wytrzymał

Edytowane przez gawel

Jasne tylko my tu o kosztach kompleksowych. Sa i tacy za 5tyś robili bufor, tylko nie dla wszystkich. Bufor tez przed tym nie chroni. Mam teraz wydać 15 tyś, a potem jeszcze raz na PC. To juz lepiej od razu PC. Szczególnie, że schodzimy od razu z kosztów ogrzewania. No ale kto bogatemu zabroni i do tego jak ma kaprysy.

Polecam czytać ze zrozumieniem. Pisałem o wyższości wodnej podłogówki nad kablami w kontekście galopujących cen energii elektrycznej a nie o buforze. Bufor do ogrzewania podłogówki nie jest konieczny, ale według mnie w połączeniu z wężownicą CWU jest to lepsze rozwiązanie niż piecyk elektryczny + osobny bojler do CWU.

Polecam czytać ze zrozumieniem. Pisałem o wyższości wodnej podłogówki nad kablami w kontekście galopujących cen energii elektrycznej a nie o buforze. Bufor do ogrzewania podłogówki nie jest konieczny, ale według mnie w połączeniu z wężownicą CWU jest to lepsze rozwiązanie niż piecyk elektryczny + osobny bojler do CWU.

A dlaczego?

O ile u Ciebie zdrożał prad bo u mnie na razie wcale

No na pewno masz bezapelacyjnie większe doświadczenie zarówno w zakresie systemów jak i preferencji klientów, ale ja słyszę zawsze jeden durny argument odnośnie podłogówki który świadczy o nie posiadaniu bladego pojęcia z tego rodzaju systemem grzewczym mianowicie bo chcemy mieć ciepłą podłogę :bash:

Sam powiedz czy zakładając obecne temperatury i dobrze ocieplony dom temperatura podłogi to średnio nie przekracza około 25 st C ? przy 35 pewno nikt by w domu nie wytrzymał

Zalezy co kto rozumie przez pojecie ciepłej podłogi. Dla temperatur zewnętrznych około zera temperatura podłogi jest ok 2-2,5 oC wyzsza niz powietrza, a ok 5-5.5 oC dla -20 oC (srednio)

Wbrew pozorom łatwo wyczuc czy podłoga ma 18 czy 23 oC, chodzi mi o róznice temperatur a nie o wartosci bezwzgledne bo nikt nie termometru w stopach. I Własnie te 22-25 oC jest przyjemnym odczuciem i nic dziwnego ze kazdy tak chce miec. Oczywiscie ze ci którzy nigdy nie mieli podłogówki a jest zdecydowana wiekszosc sa nieco zawiedzeni ze podłoga nie jest az tak ciepła ale po pewnym czasie sie przyzwyczajają. Te 35 oC to troche pojechałes po bandzie, oczywiscie ze nikt by nie wytrzymał. Trzeba Ta róznica jest uzalezniona od strat ciepła w danym budynku, im wieksze tym wyzsza temperatura posadzki.

Z interneta więc region niema znaczenia tylko czekam na promocje

Promocje nie trwają wiecznie i czasem nie zrobisz przestoju w paleniu bo nie ma promocji, podobnie z prądem. Miałem fortum przez 3,5 roku i warunki były bardzo dobre, ale promocja sie skonczyła i obecne oferty dyskwalifikują ogrzewających prądem bo sa limitowane do 2500 kwh/rok.

Bufor to droższe ogrzewanie. Bo ma straty. Ile? 200W? 250? Tylko po co tam 24 czy więcej stopni, z czego wynikają większe straty na zewnątrz? Pompy obiegowe też nie grzeją sypialni czy salonu. Można powiedzieć, że to nie straty, tylko ogrzewanie pomieszczenia technicznego czy skrzynek z rozdzielaczami.

Kable produkują ciepło tam, gdzie chcemy. I czemu niby nie wystarczy grzać w taniej strefie? Za to pompy przy buforze ciągną prąd w drogiej strefie.

Bufor ma sens przy grzejnikach wodnych. Przy podłogówce wodnej bez sensu. Co znaczy te 500 czy 800kg, przy 30 czy 40t wylewek? Do tego grzejąc przepływowo CWU trzeba utrzymywać taką temperaturę, że by pod koniec drogiej strefy ogrzać wodę do 42-45*. Czyli bufor grzejący podłogówkę w tym czasie pracuje na maksymalnych temperaturach=duże straty.

Masz rację ale mało kto zwraca na to uwagę i zamiast dogrzać w droższej strefie zaczyna się kombinowanie i wyrzucanie pieniędzy w błoto żeby niby oszczędzić cokolwiek.

Atlantic robi takie grzejniki które reagują na ruch i załączają dodatkowy promiennik kiedy ktoś przebywa w pomieszczeniu aby zwiększyć komfort, Ciekaw jestem jak to działa w praktyce

https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/tatou/

Bufor to droższe ogrzewanie. Bo ma straty. Ile? 200W? 250? Tylko po co tam 24 czy więcej stopni, z czego wynikają większe straty na zewnątrz? Pompy obiegowe też nie grzeją sypialni czy salonu. Można powiedzieć, że to nie straty, tylko ogrzewanie pomieszczenia technicznego czy skrzynek z rozdzielaczami.

Kable produkują ciepło tam, gdzie chcemy. I czemu niby nie wystarczy grzać w taniej strefie? Za to pompy przy buforze ciągną prąd w drogiej strefie.

Bufor ma sens przy grzejnikach wodnych. Przy podłogówce wodnej bez sensu. Co znaczy te 500 czy 800kg, przy 30 czy 40t wylewek? Do tego grzejąc przepływowo CWU trzeba utrzymywać taką temperaturę, że by pod koniec drogiej strefy ogrzać wodę do 42-45*. Czyli bufor grzejący podłogówkę w tym czasie pracuje na maksymalnych temperaturach=duże straty.

I znowu przypuszczenia i domysły, twoja teoria nie pokrywa sie z praktyką. Owszem dla -20 oC te temperatury będą wysokie ale ile mamy godzin/dni z taką temperaturą?

Skad wiesz jak jest temperatura w pomieszczeniu technicznym gdzie jest bufor? Masz takie pomiary, podziel sie z nimi, zawsze to lepiej miec rzeczywiste dane niz wydumane teorie. Dlaczego ma nie wystarczyc w II taryfie? i znowu teoretyzowanie. Zapytaj R&K dlaczego nie grzeje w 100% kablami w II taryfie, zapytaj Kaszpira dlaczego nie grzeje pompą tylko w II taryfie. Moze zamiast wymyslania nowych teorii poczytaj jakie mają doswiadczenia ci którzy grzali tylko w II taryfie i z tego zrezygnowali. Wniosek z ich wypowiedzi jest jeden. Koszty wzrosły ale poprawił sie komfort.

Bufor nie ma sensu przy grzejnikach wodnych poniewaz te grzejniki pracuje na wyzszych temperaturach i niestety bufor musiałby byc grzany do wysokich temperatur, co innego podłogówka jako grzejnik niskotemperaturowy. Tak to jest jak sie bufor widziało tylko na zdjeciu a praktyka jest zadna.

Grzałem pompą dom tylko w II taryfie. Dom raczej ciepły i ze sporą akumulacją ciepła, jest płyta , jest silikat , jest WM.

Obecnie grzeję cały czas i jak dla mnie nie ma porównania. Cały dzień stabilna temperatura , podłoga cały czas ciepła ...

Komfort nieporównywalny ...

Jak dla mnie grzanie tylko w II taryfie jest niekomfortowe ...

Tyle że u mnie przy pompie grzanie nonstop zbytnio nie nadszarpnie mojego budżetu , ale grzejąc czystym prądem już tak różowo by nie było ...