dolby 25.03.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Lepiej mieć indukcję bo energia idzie we właściwe miejsce, gazu pójdzie więcej z czego duża ilość robi za ogrzewanie kuchni. W przypadku mojego porównania zagotowanie 1l wody, trwało tyle samo czasu na gazie i na płycie elektrycznej. Rozumiesz to ?I gaz, mimo, że zagotował wodę w takim samym czasie jak prąd, dodatkowo ogrzał kuchnię...i co jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 W przypadku mojego porównania zagotowanie 1l wody, trwało tyle samo czasu na gazie i na płycie elektrycznej. Rozumiesz to ?I gaz, mimo, że zagotował wodę w takim samym czasie jak prąd, dodatkowo ogrzał kuchnię...i co jest lepsze ? Czas ten sam. A ilośc energii (koszt) ? Poza tym - płyta elektryczna, to nie indukcja. Latem to, ze gaz ogrzeje ci kuchnię jest takie pożądane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.03.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 W przypadku mojego porównania zagotowanie 1l wody, trwało tyle samo czasu na gazie i na płycie elektrycznej. Rozumiesz to ?I gaz, mimo, że zagotował wodę w takim samym czasie jak prąd, dodatkowo ogrzał kuchnię...i co jest lepsze ? Wolę nie dogrzewać kuchni, zwłaszcza latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 W przypadku mojego porównania zagotowanie 1l wody, trwało tyle samo czasu na gazie i na płycie elektrycznej. Rozumiesz to ?I gaz, mimo, że zagotował wodę w takim samym czasie jak prąd, dodatkowo ogrzał kuchnię...i co jest lepsze ? U mnie tez ten sam czas. "Palnik" indukcyjny 1,7kW, palnik gazowy trzy korony 3,5kW. Widzisz różnice w ilości wyprodukowanego ciepła i o ile z gazu nie trafia do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.04.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 No i chyba dobrze trafiłem z wyłączeniem ogrzewania 19.03. Temperatura w domu ustabilizowała się na poziomie ok. 21*C i to jest dobra baza - mam nadzieję - by nie doprowadzić do przegrzania latem. Teraz tylko zamykam rolety wschodnie do godzin południowych by nie wpuszczać słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.04.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C Musisz mieć niezły ubaw jak się jakiś węglowy palacz dowiaduje, że masz rachunek 600 za zimę a nie za miesiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Musisz mieć niezły ubaw jak się jakiś węglowy palacz dowiaduje, że masz rachunek 600 za zimę a nie za miesiąc... U mnie wyjdzie 1500zł. Dom ma dziury projektowe. Ale i tak dobrze. Nie było dużych mrozów, obleciałem na grzałce 6kW w taniej taryfie nawet w największe mrozy tej zimy. Nie mam WM jeszcze. Duży komin i nieocieplona klatka schodowa do piwnicy, balkon bez styro. 2 okna dachowe z 2 szybami, schody na stryszek z 4 cm xps. Jętki słabo ocieplone. Dużo dziur. Parterówki górą. kWh po 24,5gr. Kotłownia za 1000zł Jest ok. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 01.04.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C To kwota ostateczna z rachunku ( ta którą musiałeś zapłacić ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) To kwota ostateczna z rachunku ( ta którą musiałeś zapłacić ) ? EDIT U mnie kWh jest po 24,5gr. Jeśli ma podobną cenę za kWh, to zużycie podane w kWh, rachunek prosty. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 01.04.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 EDIT U mnie kWh jest po 24,5gr. Jeśli ma podobną cenę za kWh, to zużycie podane w kWh, rachunek prosty. Nie rozumiesz o co pytam, więc nie podpinaj mojego wpisu do swego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 To kwota ostateczna z rachunku ( ta którą musiałeś zapłacić ) ? tak, to kwota, którą musiałem zapłacić za ogrzanie domu, czyli koszt energii i dystrybucji. nie mam żadnych rachunków prognozowanych, tylko płacę co około dwa miesiące na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 01.04.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 tak, to kwota, którą musiałem zapłacić za ogrzanie domu, czyli koszt energii i dystrybucji. nie mam żadnych rachunków prognozowanych, tylko płacę co około dwa miesiące na bieżąco. Mimo wszystko raz jeszcze dopytam; czy piszesz o "Kwota do zapłaty" ...na fakturach z Energa w taki sposób jest zaznaczona kwota zawierająca wszystkie składniki faktury. Dopytuję, ponieważ porównuję fakturę z ostatnie dwa miesiące 606kWh na kwotę 426 zł. Prądem nie grzeję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2019 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Musisz mieć niezły ubaw jak się jakiś węglowy palacz dowiaduje, że masz rachunek 600 za zimę a nie za miesiąc... Mnie nazywają kłamcą ja mówię ile spalaniu. A jego nazwaliby............jakoś brzydko. Ale wynik imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.04.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Mimo wszystko raz jeszcze dopytam; czy piszesz o "Kwota do zapłaty" ...na fakturach z Energa w taki sposób jest zaznaczona kwota zawierająca wszystkie składniki faktury. Dopytuję, ponieważ porównuję fakturę z ostatnie dwa miesiące 606kWh na kwotę 426 zł. Prądem nie grzeję. imrahil grzeje w taniej taryfie. Z tego co pamiętam, prawie w całości. Stąd ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 02.04.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 imrahil grzeje w taniej taryfie. Z tego co pamiętam, prawie w całości. Stąd ta cena. Pisze on tak: "marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C " Nie pisze ile to jest: "cały sezon" ? Ja piszę, że za dwa mies. zużycie wynosi 606kWh Więc za mies. można przyjąć 250-300kWh. Nie grzeję prądem. Więc jak możliwe jest zużycie kWh na praktycznie takim samym poziomie u mnie i u niego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 02.04.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Pisze on tak: "marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C " Nie pisze ile to jest: "cały sezon" ? Ja piszę, że za dwa mies. zużycie wynosi 606kWh Więc za mies. można przyjąć 250-300kWh. Nie grzeję prądem. Więc jak możliwe jest zużycie kWh na praktycznie takim samym poziomie u mnie i u niego ? Przyjmij do wiadomości, iż sezon grzewczy w każdym domu może trwać inny okres czasu. Jeżeli ktoś ma podlicznik na CO to kosz za sezon jest kosztem za sezon, a że ma super ocieplony i porządnie wykonany dom do jego "sezon" jest pewnie z 20-30% krótszy. I to jest ta niepodważalna zaleta domu energooszczędnego - później potrzebuje grzania, dłużej trzyma ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.04.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Pisze on tak: "marzec 283 kWh, cały sezon 2465 kWh, czyli około 616 zł. temperatura zwykle powyżej 22,5°C " Nie pisze ile to jest: "cały sezon" ? Ja piszę, że za dwa mies. zużycie wynosi 606kWh Więc za mies. można przyjąć 250-300kWh. Nie grzeję prądem. Więc jak możliwe jest zużycie kWh na praktycznie takim samym poziomie u mnie i u niego ? cały sezon grzewczy to od rozpoczęcia grzania w listopadzie zeszłego roku do chwili obecnej. dane są z podlicznika na CO, bo o tym tutaj najczęściej się dyskutuje. moja ostatnia faktura to 508 zł za około 1650 kWh (2 miesiące, od około 20 stycznia do 20 marca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 02.04.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 do miloszenkoNiemniej, utrzymywanie temp. 22,5 C wymaga grzania nie tylko w nocy lub 2 godz. we dnie . Bo z tego co napisałeś może wynikać, że ; może grzać w nocy by nie grzać w dzień. A wahania temp. są jakie ?I przyjmij do wiadomości, że pytam z ciekawości i zainteresowania tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 02.04.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 cały sezon grzewczy to od rozpoczęcia grzania w listopadzie zeszłego roku do chwili obecnej. dane są z podlicznika na CO, bo o tym tutaj najczęściej się dyskutuje. moja ostatnia faktura to 508 zł za około 1650 kWh (2 miesiące, od około 20 stycznia do 20 marca) Zechciej, specjalnie dla mnie, opisać grzanie w praktyce; czym, co i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts