kulibob 28.04.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Butle w różnych cenach kupowane więc trudno policzyć prąd też trudno przeliczyć bo G12W a proporcji nie znam. Tak na pałę to gaz z butli to 35-40 gr/kWh ale marna sprawność zrównuje a nawet przebija drogą taryfe.Więc finansowo powinno wyjść na plus bo sporo też idzie w taniej taryfie.Latem faktycznie powinno być ok. Zimą wsumie też bo brak bytowych pokryje tańsza kWh z CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.05.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Butle w różnych cenach kupowane więc trudno policzyć prąd też trudno przeliczyć bo G12W a proporcji nie znam. Tak na pałę to gaz z butli to 35-40 gr/kWh ale marna sprawność zrównuje a nawet przebija drogą taryfe. Więc finansowo powinno wyjść na plus bo sporo też idzie w taniej taryfie. Latem faktycznie powinno być ok. Zimą wsumie też bo brak bytowych pokryje tańsza kWh z CO. Liczy się komfort i nowoczesność. Nie warto tak grosz do grosza porównywać. Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Liczy się komfort i nowoczesność. Nie warto tak grosz do grosza porównywać. Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny. Liczę bo tak mam i to lubie:) Komfort na plus i koszty też na plus. Dzisiaj co miesięczne spisanie licznika raczej nie spowodowało opadnięcia kopary gotowanie i pieczenie na prądzie jest ok. 222kWh 42kWh droga 180tania(17,5kWh CWU) A co do klimy to raczej wyjdze taniej jak groch bo w okresie początku i końca sezonu sprawność marna. Sporo CWU wtedy jeszcze leci z PV i solara. A kocioł swoje musi wziąć na niewygaśnięcie. CO w tym okresie jest symboliczne a węgla idzie sporo. Pozatymv klima ma kiedyś współgrać z grzałką do podłogówki i docelowo PV pokrywające ok 50% potrzeb Bytowe CO+CWU+Bytowe. Edytowane 1 Maja 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.05.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 . Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny. Górnictwo w Donbasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.05.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Górnictwo w Donbasie ? Ja swój piec wywiozłem na złom. Od 29.11.2018 mam gaz. Jak by tego było mało do świąt BN zainstalowałem 4 klimy, każda 3,5 kW. W klimy nie będę już inwestował, a w "prawdziwą" PC PW. W marcu kupiłem złom PC z zamiarem wykorzystania tylko hydroboksu. Ale z czystej ciekawości poskręcałem wszystko "do kupy" i złom ruszył, tak jak by był sprawną PC. Zdaję sobie sprawę, że może się "rozsypać" w każdej chwili, ale elementy hydroboksu będą do wykorzystania, jak w planie "A". Mam znajomego f-gazowca, więc w razie czego pomoże. PC to inwerter z przed 10 lat, więc nie jest A++++ i sterowanie ma uboższe i sterownik nie jest taki ładny, bo pożółkły, czujnik przepływu jest tylko klapkowy. Więc brakuje trochę bajerów montowanych w najnowszych PC. Ale... Cena była za złom.., a nie jak za używaną, ale sprawną z gwarancją rozruchową 7 dni. Uwaga dot. OEP była adresowana do Kolegi @kuliboob. On się przymierza do zakupu klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.05.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Napiszę w tym wątku bo tu są odpowiedni czytelnicy Walczę podobnie jak budowlany_laik o zbicie temperatury w domu zanim przyjdą upały. Dobre 2 tygodnie temu wyłączyłem CO bo szło z pogodówki, skoro w dzień bywało 8-10 , a w nocy 2-3 stopnie. Od weekendu dorzuciłem na poddaszu przenośny klimatyzator 2.5 kW (strasznie to głośne ale taki mi się został) na poddaszu i przez 2-3 godziny zbijam temperaturę w sypialniach od południa zrzucając ciepłe do łazienki (tam jest otwarte okno), czyli ogrzewanie z COP 2.5 jest Utrzymuje temperaturę do 22 stopni, a zwykle o tej porze było minimum 24.5 (tyle zostawało po zimie). Na parterze w salonie jest split, ale on na razie nie musi zbytnio pracować. Chłodzenie w godzinach 10-13 tak aby nie dopuścić do przegrzania. Widzę już, że to zda egzamin. Na tą chwilę dorzucenie PV 2.5 kWp załatwia koszt chłodzenia, a i pozwala za darmo dogrzewać w okresach przejściowych, co generalnie daje obniżenie ilości energii potrzebnej do ogrzania domu z sieci o dobre 70% względem ogrzewania gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.05.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 (edytowane) Od tygodnia zbijam temperaturę. Roletami bypasem i GWC. Doszedłem do 21-21,5* ale to już pewien dyskomfort powróciłem do rekuperatora i wyłączyłem GGWC i temperatura zaczyna rosnąć. Znowu odpaliłem GGWC i będę mocniej dmuchał w nocy. jak utrzymam 21-21,5*C aby mieć zapas na armagedon. Przydałabyś się klima 2,5kW ale sknera jestem co roku chce założyć ale w ty mroku chyba znowu wąż się zaciska ,ale jak wspomnę zeszły rok.......... Wykres z tygodnia Edytowane 27 Maja 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.05.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 A ile pompujesz m3/h, że tak szybko zbija temperaturę? Ja zasłaniam rolety od wschodu, by-pass w reku (70 m3/h) uruchamia się powyżej 22*C temperatury wewnętrznej, a GGWC powyżej 21*C zewnętrznej (także aktualnie wyłączony). Może coś tu zmienić? Na razie zwiększyłem dmuch na 120 m3/h. Chyba przestawię by-pass by załączał od 21*C. Mam 22,3*C wewnątrz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.05.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) ok 200m3/h(w niektórych miejscach domu wyczuwalny ruch powietrza. bypas cały czas włączony. GGWC od 20*C pompka na minimum a za chłodnicą ok14*C rolety zależnie od nasłonecznienia ale zawsze jak świeci. Tylko baba marudzi że chłodno więc to co robię trochę zależy od dnia (bypas/GGWC/rolety) Staam się trzymać te 21-22*C Teraz parter 21,3 petro 21,6 dzień deszczowy i 17*C to od rana lecę przez reku i na 120m3 aby babę zadowolić Moja buda bardziej dziurawa więc też bardziej traci przez ściany i dach Zmieniam konfigurację filtrów na lato z f3+f7 na f3+f5 aby móc te 400-450m3 wydusić w nocy szczycie sezonu W stosunku od zeszłego roku odpadło wiele bytowych bo miałem kuchenkę i piekarnik gazowy. Starm się gotować też energo oszczednie wolnowar w nocy lub na nadwyżkach ze słońca lub szybkowar więc też zyski bkytowe spadają lub są przekierowane na noc jak jest chłodniej. Edytowane 28 Maja 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dare4more 02.06.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Hej koledzy z elektryczną podłogówką macie panele czy płytki? Jeśli panele, to ten super drogi podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.06.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Hej koledzy z elektryczną podłogówką macie panele czy płytki? W sypialniach deski lite przyklejone. W innych pomieszczeniach płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dare4more 02.06.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Lita deska na podłogówce? Podobno się nie da Może jednak warstówka? Jak to grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.06.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Lita deska na podłogówce? Podobno się nie da Kto twierdzi, że się nie da? Grzeje normalnie. A przy prądzie nawet lepiej od kafli, bo zwiększa bezwładność (czyli tak, jakbyś miał grubszą wylewkę). Dosyć często wrzucany wykres/schemat doboru grubości wylewki (jest też na 23 stronie wspomnianego kompendium Devi) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752 w ćwiartce "rodzaj posadzki" upraszcza wybór uzależniając go tylko od okładziny wierzchniej, a pomijając parametry samej wylewki. A przecież tak naprawdę chodzi o średnią lambdę tego, co jest między kablem/rurą a powietrzem. Czyli im niższa lambda takiego pakietu, tym cieńsza wylewka nam wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.07.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Podsumowaniem sezon w końcuZ ciekawostekZałożyłem klime i mam wszystko w powazaniuRachunkami i walka o kWh już dawno przestałem się przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.07.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2019 Podsumowaniem sezon w końcu Z ciekawostek Założyłem klime i mam wszystko w powazaniu Rachunkami i walka o kWh już dawno przestałem się przejmować Jaki model? Jaka cena? Teraz czas na elektromobilność, może by Jasiek złożył jakąś konwersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 17.07.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2019 Podsumowaniem sezon w końcu Z ciekawostek Założyłem klime i mam wszystko w powazaniu Rachunkami i walka o kWh już dawno przestałem się przejmować Dołączam się do przedmówcy. Podaj parę szczegółów i może fotek. W tym roku u mnie zdecydowanie nie mam potrzeby dodatkowego schładzania (dbam o to, ale też lato chłodniejsze) - dobiłem maks. do 24*C, a to jeszcze jest dla mnie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.07.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 LG 3.5 kw z wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 18.07.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Podsumowaniem sezon w końcu Z ciekawostek Założyłem klime i mam wszystko w powazaniu Rachunkami i walka o kWh już dawno przestałem się przejmować Również założyłem "klimę" (Midea Mission Extreme 3,5 kW; koszt z montażem 3 tyś zł) - w domu w zimie było ciepło jak nigdy dotąd, a rachunek "śmiesznie" niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.07.2019 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Jeszcze trochę czasu i temat zamieni się w kto grzeje tylko pradem z cop=1. Sam R&K dodał do tematu z cop=1. A tu taka odmiana. Idziemy do przodu Edytowane 19 Lipca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.07.2019 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 hehe, klaudiusz - w punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts