gawel 24.02.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Kaizen to chyba liczył i podawał u mnie w PGE Warszawa teren g12w dzie 80 gr noc 41gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Enea 30-31 do 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 24.02.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzisiaj dostałem noworoczny rachunek za prąd. Od połowy stycznia wzrost ceny jednostkowej w taryfie G12 w Energa:1. Taryfa dzienna wzrost ceny o 19,8 %.2. Taryfa nocna wzrost ceny o 19,83 %.3. Opłata sieciowa dzienna wzrost ceny o 4,2 %.4. Opłata sieciowa nocna wzrost ceny o 4,3 %.5. Opłata jakościowa wzrost ceny o 2,3 %.6. Opłata kogeneracyjna spadek ceny o 12% (tu zaznaczę, że stara cena to 0,00158 a nowa 0,00139 za kWh). Średnio ile wychodzi? 22% podwyżki?Czy osoby ogrzewające dom kablami czy matami grzewczymi, wzięły pod uwagę taki wzrost ceny? I jak ma się to do oszczędności względem innych źródeł i technologi cieplnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzisiaj dostałem noworoczny rachunek za prąd. Od połowy stycznia wzrost ceny jednostkowej w taryfie G12 w Energa: 1. Taryfa dzienna wzrost ceny o 19,8 %. 2. Taryfa nocna wzrost ceny o 19,83 %. 3. Opłata sieciowa dzienna wzrost ceny o 4,2 %. 4. Opłata sieciowa nocna wzrost ceny o 4,3 %. 5. Opłata jakościowa wzrost ceny o 2,3 %. 6. Opłata kogeneracyjna spadek ceny o 12% (tu zaznaczę, że stara cena to 0,00158 a nowa 0,00139 za kWh). Średnio ile wychodzi? 22% podwyżki? Czy osoby ogrzewające dom kablami czy matami grzewczymi, wzięły pod uwagę taki wzrost ceny? I jak ma się to do oszczędności względem innych źródeł i technologi cieplnych? Te osoby maja to w dupie bo mają PV i płacą tylko za część II strefy reszta jest free czyli po zero złotych. Polecam grzanie prądem po 16 latach gaz i kotłownia jeszcze by się nie zwróciły w porównaniu z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Czy osoby ogrzewające dom kablami czy matami grzewczymi, wzięły pod uwagę taki wzrost ceny? I jak ma się to do oszczędności względem innych źródeł i technologi cieplnych? To kable czy maty grzejace z COP1 przynoszą oszczędności? Jest jakieś inne źródło ciepła, które grzeje z COP poniżej 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Te osoby maja to w dupie bo mają PV i płacą tylko za część II strefy reszta jest free czyli po zero złotych W dupie to ja mogę mieć i mam, nawet PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Dzisiaj dostałem noworoczny rachunek za prąd. Od połowy stycznia wzrost ceny jednostkowej w taryfie G12 w Energa: 1. Taryfa dzienna wzrost ceny o 19,8 %. 2. Taryfa nocna wzrost ceny o 19,83 %. 3. Opłata sieciowa dzienna wzrost ceny o 4,2 %. 4. Opłata sieciowa nocna wzrost ceny o 4,3 %. 5. Opłata jakościowa wzrost ceny o 2,3 %. 6. Opłata kogeneracyjna spadek ceny o 12% (tu zaznaczę, że stara cena to 0,00158 a nowa 0,00139 za kWh). Średnio ile wychodzi? 22% podwyżki? Jak wzrost od całości ma być większy w procentach, niż najwyższy wzrost składowej? W PGE cena wzrosła o 12% w g12. Pierwsza podwyżka od bodaj trzech lat. A jeszcze ma być zwrot. Edytowane 24 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.02.2020 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 czesc EKIPO czy ktos wie jak na dzis maja sie stawki w G12 i G12W i gdzie z dystrybucją jest najtaniej ? dzis zadzwonił do mnie jakis "umyślny" z Fortum (Dawny Duon) informujac mnie ze teraz umowa przeszla na czas nieokreslony i bede mial jeszcze lepsze stawki i wymienia zadowolony dziennne ... - pytam sie ile za noc? 34 gr - czy wie Pan ile wynosi nocna w PGE ? 32 gr - dziekuje, dowidzenia tak oto zmotywowali mnie do przyjzenia sie po latach na nowo umowie i - Jak 1,5 roku temu rozglądałem się w tym temacie, to nie znalazłem lepszej opcji jak powrót do mojego operatora, niestety...teraz jest tak samo albo i gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.02.2020 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 czesc EKIPO czy ktos wie jak na dzis maja sie stawki w G12 i G12W i gdzie z dystrybucją jest najtaniej ? dzis zadzwonił do mnie jakis "umyślny" z Fortum (Dawny Duon) informujac mnie ze teraz umowa przeszla na czas nieokreslony i bede mial jeszcze lepsze stawki i wymienia zadowolony dziennne ... - pytam sie ile za noc? 34 gr - czy wie Pan ile wynosi nocna w PGE ? 32 gr - dziekuje, dowidzenia tak oto zmotywowali mnie do przyjzenia sie po latach na nowo umowie i - Dodam że handlarze komercyjni niestety będą w lekkim impasie bo umowy prosumenckie póki co są kompleksowe więc oni odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 25.02.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) W PGE cena wzrosła o 12% w g12. Pierwsza podwyżka od bodaj trzech lat. A jeszcze ma być zwrot. W tauronie wzrost o 18 % czyli zamiast 900 płacę 1062 czyli o 162 zeta więcej- NA MIESIĄC. Maksymalny możliwy zwrot to 300 zł - NA ROK. Kto z kogo tu idiotę robi ? Miałbym ochotę splunąć. Zmiany w G13 Szczyt przedpołudniowy było 0,502 jest 0,5758 szczyt popołudniowy było 0,796 jest 0,9121 Pozostałe godziny doby było 0,269 jest 0,3158 Do tego opłaty stałe z drobnymi zmianami bez znaczenia przy zużyciu ponad 2MWh jakie generuję w zimie Edytowane 25 Lutego 2020 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 25.02.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Płacisz 1000zł miesięcznie za prąd? Jak to możliwe? Czym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 25.02.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) Rodzina 8 osobowa 4 pokolenia - dom stary z lat 70 bliżniak troche docieplony grzeję grzałkami w taniej taryfie.Na grzanie od 13 sty do 14 luty 2300kwh. Rachunek wyższy o ponad 150 zł względem starej ceny.Dla zainteresowanych rachunek po nowych cenach w G13 [ATTACH=CONFIG]441209[/ATTACH] Edytowane 25 Lutego 2020 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) Maksymalny możliwy zwrot to 300 zł - NA ROK. Kto z kogo tu idiotę robi ? Miałbym ochotę splunąć. Zapewniam Cię, że nie trzeba nikogo w nic robić w przypadku "suwerena" Macie jak widać sporo głosów w rodzinie także trzeba je właściwie wykorzystać A tak w temacie, od 2011r jestem w Tauronie gliwickim i nie zamierzałem i nie zamierzam nic zmieniać Edytowane 25 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 25.02.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 To kable czy maty grzejace z COP1 przynoszą oszczędności? Jest jakieś inne źródło ciepła, które grzeje z COP poniżej 1? Poważne problemy ze zrozumieniem słowa czytanego. "źródeł i technologi" przerosło zrozumienie treści, prawda? W dupie to ja mogę mieć i mam, nawet PV Podejrzewam, że to jest przyczyna. Pojemną masz tą dupę. Szkoda że nie głowę. Jak wzrost od całości ma być większy w procentach, niż najwyższy wzrost składowej? Masz rację, źle policzyłem. Dzisiaj przeliczyłem dokładnie i wzrost jest na poziomie 17,28%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 25.02.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Zapewniam Cię, że nie trzeba nikogo w nic robić w przypadku "suwerena" Macie jak widać sporo głosów w rodzinie także trzeba je właściwie wykorzystać Zgadzam się z jednym i drugim ale nas jest TYLKO ósemka -naprzeciw mas moherowych jesteśmy pyłem. Też w Tauronie siedzę od lat ale to nie znaczy że ich podwyżka najtańszej taryfy mnie zadowala. Jakby komukolwiek zależało na czystym powietrzu to tanią taryfę zostawiliby w spokoju a tak to jak tylko węgiel na składach wyschnie kupuję na powrót te 3 tony Marcela i niech dron się wali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Zgadzam się z jednym i drugim ale nas jest TYLKO ósemka -naprzeciw mas moherowych jesteśmy pyłem. Też w Tauronie siedzę od lat ale to nie znaczy że ich podwyżka najtańszej taryfy mnie zadowala. Jakby komukolwiek zależało na czystym powietrzu to tanią taryfę zostawiliby w spokoju a tak to jak tylko węgiel na składach wyschnie kupuję na powrót te 3 tony Marcela i niech dron się wali. Czekam na fakturę w marcu bo narazie ta noworoczna podwyżka to nie było aż tak źle. A ziarnko do ziarnka i może pozegnamy narazie marionetke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Pozostałe godziny doby było 0,269 jest 0,3158 I jaki sens ma grzanie tą taryfą, jak w G12w masz po 0,286zł/kWh? Przy takim zużyciu PC szybko by się zwróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Masz rację, źle policzyłem. Dzisiaj przeliczyłem dokładnie i wzrost jest na poziomie 17,28%. Przy jakich założeniach? 10MWh i 22% w drogiej będzie skutkowało rachunkiem wyższym o 406zł (z czego ponad 300 ma zostać zwrócone) 12,14%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.02.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Do mnie jutro instalator przywozi klimę. Teraz muszę domówić jeszcze wymiennik gaz woda i pożegnam się z COP=1.Takie czasy. Zaoszczędzę minimum 3,5 tys kWh na rok. Żadne pv nie obniżą mi zużycia o tyle za 7k zł.Wybrałem dużą jednostkę, by wyrobić się w okienku południowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.02.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Do mnie jutro instalator przywozi klimę. Teraz muszę domówić jeszcze wymiennik gaz woda i pożegnam się z COP=1. Takie czasy. Zaoszczędzę minimum 3,5 tys kWh na rok. Żadne pv nie obniżą mi zużycia o tyle za 7k zł. Wybrałem dużą jednostkę, by wyrobić się w okienku południowym. Gratuluję ! Czyżby Kolega Adriana od więcej buły ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts