Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno mało widziałem bo z małego miasteczka jestem ale jest ich więcej niż blokowisk. Powtórzę - Domów tylko na prąd jest milion razy mniej niż pozostałych.

Pompa ciepła faktycznie mi się skojarzyła ale ta PC CUW powietrzna 300 l Austriemail bo skrót CUW jest mi mało znany. A Austriaemail jak najbardziej.

Ja używam i rozumiem skrót CWU .

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno mało widziałem bo z małego miasteczka jestem ale jest ich więcej niż blokowisk. Powtórzę - Domów tylko na prąd jest milion razy mniej niż pozostałych.

Pompa ciepła faktycznie mi się skojarzyła ale ta PC CUW powietrzna 300 l Austriemail bo skrót CUW jest mi mało znany. A Austriaemail jak najbardziej.

Ja używam i rozumiem skrót CWU .

Gdzieś pisałem że ta PC kosztowała mnie z dopłatą z OZE UE niecałe 3 tys ale można kupić podobnego atlantica 270 litrów za 4700 to też dobra cena i montaż takich ogrzewaczy cwu nie wymaga uprawnień

Z kilograma marcela wyciskam nim 5 kwh. Oba kotły spięte w buforze.

Wybieram typ ogrzewania w zależności od - chęci(jak mam lenia to prądem go) - stanu zdrowia i ceny.

To jeszcze robisz za palacza i oprócz tego płacisz

zamiast 900 płacę 1062 czyli o 162 zeta więcej- NA MIESIĄC.

Nieźle.

Ja mam wystawione faktury od 1 marca 2018 do 23 lutego 2020 czyli dwa lata - łącznie brutto 4256,66 zł (wg cen z cennika za 2020 r, bez promocji, zapłaciłbym 6298,73 zł z opłatami abonamentowymi - ale od tego są promocje, żeby z nich korzystać) za 15967kWh. Czyli średnio 26,66gr/kWh (wg cen 2020 39,45gr/kWh).

Fakt, że w tym czasie pewnie ze 40x rozpaliłem w kominku. I jeszcze trochę grzałem klimą (pewnie nie mniej za to wydałem na chłodzenie nią w upały, niż zaoszczędziłem zimą więc gdybym jej nie miał, to pewnie nie wpłynęłoby zauważalnie na zużycie prądu).

W czasach kiedy jeszcze byłem elektrykiem a było to jakieś 30 pare lat temu był pęd montowania grzałek do każdego CO i sam je montowałem bardzo wielu użytkownikom. Niestety jak wszystko co dobre w polsce miały one krótki żywot - może ze trzy lata prąd był a tyle tani że nie warto było babrać się węglem.

To były domy z lat 80 tych i 70 tych-stoją one do dzisiaj i powróciły do opalania węglem. Sam w podobnym bliżniaku mieszkam i znam koszty ogrzewania tych domów.

Tu nie 15 tysięcy kwh na dwa lata a 20 na rok potrzeba i to już po ociepleniu niejednokrotnie. Zburzyć nie można bo gdzieś mieszkać trzeba.

I żadna ustawa za bardzo nie poradzi bo co w zamian ? 5000 na PV ? to na przewody do tego może braknąć.

W czasach kiedy jeszcze byłem elektrykiem a było to jakieś 30 pare lat temu był pęd montowania grzałek do każdego CO i sam je montowałem bardzo wielu użytkownikom. Niestety jak wszystko co dobre w polsce miały one krótki żywot - może ze trzy lata prąd był a tyle tani że nie warto było babrać się węglem.

To były domy z lat 80 tych i 70 tych-stoją one do dzisiaj i powróciły do opalania węglem. Sam w podobnym bliżniaku mieszkam i znam koszty ogrzewania tych domów.

Tu nie 15 tysięcy kwh na dwa lata a 20 na rok potrzeba i to już po ociepleniu niejednokrotnie. Zburzyć nie można bo gdzieś mieszkać trzeba.

I żadna ustawa za bardzo nie poradzi bo co w zamian ? 5000 na PV ? to na przewody do tego może braknąć.

Jak węgiel podrożeje do 2 tys to się pieniądze na modernizację znajdą a sąsiedzi dopilnuję aby węgiel był certyfikowany to sie stanie tak w 3 do 5 lat ale patrząc na Kraków wydaje mi się ze szybciej

To w końcu za 1062zł miesięcznie (czyli jakieś 50000 kWh/r w G12w w Tauronie przy zużyciu w drogiej strefie aż 2500kWh bytowego i całość grzania i reszta bytowego w taniej) czy 20000kWh/r?

Czemu nie można zburzyć? Jak ktoś narzeka na zabytkowy, paliwożerny samochód to czemu nie przesiada się do nowego?

To w końcu za 1062zł miesięcznie (czyli jakieś 50000 kWh/r w G12w w Tauronie przy zużyciu w drogiej strefie aż 2500kWh bytowego i całość grzania i reszta bytowego w taniej) czy 20000kWh/r?

Czemu nie można zburzyć? Jak ktoś narzeka na zabytkowy, paliwożerny samochód to czemu nie przesiada się do nowego?

bo to Wołga :lol2:

Pisałem o zapotrzebowaniu róznych domów na samo grzanie . U mnie około 2000 do 2500 kwh na miesiąc - na samo grzanie . Też czasem rozpalałem ale w tym roku tylko kilka razy. A czemu nie zburzyć ? Ano bo jakoś konto chude kredyty na ocieplenia i remonty pobrane a emerytura w oczy zagląda. To już nie czas na budowanie domów. Ale...powiedzcie wszystkim żeby sobie nowe domy kupili i samochody- czemu tylko ja mam być tym uświadomionym.

W sumie to czemu nie wszyscy maja nowe domy i samochody ? Pewnie nie wiedzą że tak trzeba. Ot durny naród.

W sumie to czemu nie wszyscy maja nowe domy i samochody ? Pewnie nie wiedzą że tak trzeba. Ot durny naród.

Pewnie masz rację. Mnie nie stać na mieszkanie w bloku, to zbudowałem dom.

W bloku za 40m2 płaciłem rocznie ponad 7000 zł opłat (do spółdzielni, PGNiG, Innogy). W domu 115m2 nawet odkładając na "fundusz remontowy" wydaję mniej (włącznie z podatkiem od 1200m2 działki, drogim szambem i podlewaniem trawnika).

A co dopiero jakby porównać z mieszkaniem z czterema sypialniami...

Biednych nie stać na tanie rzeczy. Pogląd na buty Vimesa znasz?

Weźmy na przykład buty. Vimes zarabiał trzydzieści osiem dolarów miesięcznie, nie licząc dodatków. Porządna para skórzanych butów kosztowała pięćdziesiąt dolarów. Ale para butów, na jaką mógł sobie pozwolić - całkiem przyzwoita na jeden czy dwa sezony, bo potem zupełnie przetarła się tektura, przeciekająca jak demony, to koszt około dziesięciu dolarów. Takie właśnie buty zawsze kupował Vimes i nosił je, aż podeszwy były tak cienkie, że w mgliste noce po kamieniach bruku poznawał, gdzie w Ankh-Morpork się znajduje.

Jednak dobre buty wytrzymywały lata, długie lata. Bogatego stać na wydanie pięćdziesięciu dolarów na parę butów, w których po dziesięciu latach wciąż będzie miał suche nogi. Tymczasem biedak, którego stać tylko na tanie buty, wyda w tym czasie sto dolarów -a nogi i tak stale będzie miał przemoczone.

To właśnie kapitan Vimes nazywał obuwniczą teorią niesprawiedliwości społecznej.

Edytowane przez Kaizen

Pewnie masz rację. Mnie nie stać na mieszkanie w bloku, to zbudowałem dom.

W bloku za 40m2 płaciłem rocznie ponad 7000 zł opłat (do spółdzielni, PGNiG, Innogy). W domu 115m2 nawet odkładając na "fundusz remontowy" wydaję mniej (włącznie z podatkiem od 1200m2 działki, drogim szambem i podlewaniem trawnika).

A co dopiero jakby porównać z mieszkaniem z czterema sypialniami...

Ja płacę 500 zł miesięcznie ale wkrótce to się zmieni do 300 co można mieć w bloku za 300 zł/msc miejsce garażowe w Warszawie:sick:

Jak węgiel podrożeje do 2 tys to się pieniądze na modernizację znajdą a sąsiedzi dopilnuję aby węgiel był certyfikowany to sie stanie tak w 3 do 5 lat ale patrząc na Kraków wydaje mi się ze szybciej

węgiel nie zdąży tyle podrożeć, bo wcześniej zakażą nim palić w domach jednorodzinnych. Im szybciej to nastąpi, tym szybciej będzie czyste powietrze.

Niestety, nie ma innej drogi.

Najbardziej mnie irytują osoby narzekające, jak to ich nie stać na czyste ogrzewanie, a faktyczna rzeczywistośc jest jakby troche inna (co często-gęsto widać z daleka)

• Like 1

Pieprzenie że nie ma innej drogi niż zakazy i nakazy burzy we mnie krew. Czy szkoplandia coś zakazywała swoim obywatelom budując fotowoltaikę ponad 30 lat ?

Tylko dureń myśli że wystarczy zakazać albo podnieść akcyze i będzie kasa. Nie będzie - ani czysto ani bogato. Szkop z instalacji foto którą sobie 5 lat przed emerytura kupi od biedy się nawet utrzyma przy życiu bo jemu za ten JEGO prad płacą. A z akcyz śmieje sie szara strefa do rozpuku. Podobnie jak handlarze weglem z zamykania kopalń- kupują tańszy za granicą a sprzedają w cenie polskiego i kasa większa niż do tej pory.

Ale co głupiemu po rozumie. Bo po pierwsze - palić to trza umić i połowa smogu z głowy a po drugie przebudować większość domów i wymienić większość aut to proces na lata a nie na jedną ustawę. Tylko tym co już pokonali rzekę lub urodzili się po drugiej stronie wydaje się że wystarczy rozkazać i wszyscy będą biali zdrowi i bogaci. Niestety reszta rodziny jeszcze czarna i po drugiej stronie a na dodatek nie wszyscy pływają.

Uczymy słonia latać a to w jednym pokoleniu się nie ma prawa udać w tak okradzionym kraju. I to nie dziadek rencista powinien być pierwszym celem tylko firmy które jak pewni włosi na zasadzie bezcłowej kopcą gumę bez opamiętania i leją chemię do kanalizacji miejskiej w ilościach nie do przyjęcia. Władza gminy zaprosiła ich na swój teren dla miejsc pracy. Po zgłoszeniu odpowiednim służbom nadchodzi info że są tak zapracowane że mogą zajrzeć włochom w komin za...kilka lat.

Ale sąsiad łatwiejszy cel i na jego tle zawsze fajnie te panele widać.

Też sie zgadzam że tylko prąd i panele do ogrzewania domu ale systematycznie i z głową nikogo nie mordując.

Pieprzenie że nie ma innej drogi niż zakazy i nakazy burzy we mnie krew. Czy szkoplandia coś zakazywała swoim obywatelom budując fotowoltaikę ponad 30 lat ?

Tylko dureń myśli że wystarczy zakazać albo podnieść akcyze i będzie kasa. Nie będzie - ani czysto ani bogato. Szkop z instalacji foto którą sobie 5 lat przed emerytura kupi od biedy się nawet utrzyma przy życiu bo jemu za ten JEGO prad płacą. A z akcyz śmieje sie szara strefa do rozpuku. Podobnie jak handlarze weglem z zamykania kopalń- kupują tańszy za granicą a sprzedają w cenie polskiego i kasa większa niż do tej pory.

Ale co głupiemu po rozumie. Bo po pierwsze - palić to trza umić i połowa smogu z głowy a po drugie przebudować większość domów i wymienić większość aut to proces na lata a nie na jedną ustawę. Tylko tym co już pokonali rzekę lub urodzili się po drugiej stronie wydaje się że wystarczy rozkazać i wszyscy będą biali zdrowi i bogaci. Niestety reszta rodziny jeszcze czarna i po drugiej stronie a na dodatek nie wszyscy pływają.

Uczymy słonia latać a to w jednym pokoleniu się nie ma prawa udać w tak okradzionym kraju. I to nie dziadek rencista powinien być pierwszym celem tylko firmy które jak pewni włosi na zasadzie bezcłowej kopcą gumę bez opamiętania i leją chemię do kanalizacji miejskiej w ilościach nie do przyjęcia. Władza gminy zaprosiła ich na swój teren dla miejsc pracy. Po zgłoszeniu odpowiednim służbom nadchodzi info że są tak zapracowane że mogą zajrzeć włochom w komin za...kilka lat.

Ale sąsiad łatwiejszy cel i na jego tle zawsze fajnie te panele widać.

Też sie zgadzam że tylko prąd i panele do ogrzewania domu ale systematycznie i z głową nikogo nie mordując.

Możesz sobie potupać i pokazać język jak pięciolatka ale faktów nie zmienisz i postępu nie zatrzymasz.

Ale co głupiemu po rozumie. Bo po pierwsze - palić to trza umić i połowa smogu z głowy

Jak spojrzysz na statystyki dotyczące zanieczyszczenia powietrza w twojej okolicy (skoro napisałeś że palisz węglem z Marcela, to domyślam się, że gdzieś tam mieszkasz w szerokopojętej okolicy) to na pewno zgodzisz się, że poziom intelektualny ludzi tam mieszkających nie jest zbyt wysoki (to twoje słowa!)

Skoro jest taki syf w powietrzu, a wg badań olbrzymia większośc z tego to efekt niskiej emisji, to wniosku nasuwają się jednoznaczne. Niestety, ty, nawet jeśli jesteś najlepszym palaczem w układzie słonecznym to się do tego dokładasz, bo elektrofiltrów na pewno nie masz. I nawet nie wiesz co z twojego komina wylatuje (to że nic nie widać, nie oznacza, że nic nie wylatuje!)

Czy Ty chcesz tych co wierzą w płaską ziemię przekonać do tego że jest okrągła przy pomocy ustawy?

Nie bo co myślą nie ma żadnego znaczenia mogą nie wierzyć a będa robić to co prawo im nakaże lub ekonomia. Czyli w sumie i tak i nie. Nie bo w dupie mam co sobie myślą są w mniejszości i może im być przykro, nawet mogą walnąć foha głową w mur :bash:

Jak spojrzysz na statystyki dotyczące zanieczyszczenia powietrza w twojej okolicy (skoro napisałeś że palisz węglem z Marcela, to domyślam się, że gdzieś tam mieszkasz w szerokopojętej okolicy) to na pewno zgodzisz się, że poziom intelektualny ludzi tam mieszkających nie jest zbyt wysoki (to twoje słowa!)

Skoro jest taki syf w powietrzu, a wg badań olbrzymia większośc z tego to efekt niskiej emisji, to wniosku nasuwają się jednoznaczne. Niestety, ty, nawet jeśli jesteś najlepszym palaczem w układzie słonecznym to się do tego dokładasz, bo elektrofiltrów na pewno nie masz. I nawet nie wiesz co z twojego komina wylatuje (to że nic nie widać, nie oznacza, że nic nie wylatuje!)

dałbym lajka ale wyczerpałem limit :bye:

zgadzam się, ale niestety jesteśmy też oszukiwani co do tego, co leci z wysokiego komina

dane E-PRTR pokazują, że w 2016 r. rzeczywista emisja toksycznego pierwiastka wyniosła aż 2,82 t. To o 1800 proc. więcej od deklaracji z poprzednich lat.

Tylko ta jedna elektrownia PGE produkuje więcej rtęci niż cały hiszpański przemysł”

https://www.forbes.pl/gospodarka/polska-najwiekszym-trucicielem-europy-z-belchatowa-w-rok-ulecialy-prawie-3-tony-rteci/z4ths6v