Chris Zielonka 05.03.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Niestety, ty, nawet jeśli jesteś najlepszym palaczem w układzie słonecznym to się do tego dokładasz, bo elektrofiltrów na pewno nie masz. I nawet nie wiesz co z twojego komina wylatuje (to że nic nie widać, nie oznacza, że nic nie wylatuje!) Problem nie w tym czy się dokładam tylko czy coś robię aby było mniej syfu. Posiadacze pomp ciepła czy kotłów Elterm jak mój tez się dokładają bo wszak elektrownia pomimo elektrofiltrów tez coś w niebo wypuszcza. Ja świadomie wybrałem na ten sezon grzanie prądem ale w tej cenie skłaniam się ku węglowi. Zresztą nawet posiadacze paneli się dołożyli tylko że smog z elektrowni spada w Belgii a smog z produkcji paneli powstał w Chinach a to już nie nasza broszka -prawda ?Cała Europa udaje dziewicę bo się prostytuuje w Chinach i w Afryce.Jeśli każdy palacz kotła choć trochę się postara to zmniejszymy ten lokalny smog o połowę na pewno. Jeśli pójdą za tym rozumne i przemyślane działania rządu to w perspektywie 30 lat byłaby szansa na widoczny rezultat w zmianie żródeł ciepła. Na razie jedyne działanie jakie powoduje wzrost udziału PV w wolumenie energii to wzrost cen prądu. Tylko czy jak on już będzie w cenie paliwa to komuś zostaną pieniądze na inwestycje ? Niemcy sensownie albo i bez ale dotowali wytrwale PV i mają widoczny efekt.U nas jedynie w głowie zakaz i podwyżka. Stare komunistyczno reżimowe poglądy – kijem i pałą To nawet trochę działa ale ma ograniczony zasięg. Naród zejdzie do podziemia jak zawsze.Co komu z tego że kogoś gówno obchodzi że inni maja inaczej. Mnie może też gówno obchodzi jak mają Ci inni bo dla problemu to i tak nic nie wnosi. Czubek własnego nosa to raczej marny horyzont do budowania i postępu. Ja mam bufor i kilka źródeł ciepła. Wybieram je wg ekonomii i własnego widzimisię ale nie zmuszam innych do naśladowania i nie poniewieram sąsiada emeryta.Ta cała ekonomia to niby liczby ale w gruncie rzeczy jednak polityka a tam gdzie są politycy rozum śpi a budzą się …...zakazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Czyli albo ustawa albo logika. Ja wolę logikę, a Ty co preferujesz? Niech żyje demokracja. Widzę że nie wiesz ale Konstytucja jest po to aby obronić mniejszość przed negatywnymi aspektami demokracji. Nie zajmuję się polityką a tego typu wypowiedzi co powinno a nie jest itp to bezproduktywne bicie piany. Co zmienią twoje przekonania?? i kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Ustawy/uchwały zakazujące spalania paliw stałych to też polityka. Może inaczej napiszę skupiam się na realiach i kierunkach w jakich one ewoluują, co w jakimś stopniu jest wynikiem polityki, natomiast sam grajdołek mnie zohydza. Nie mamy realnej możliwości aby zmienić politykę UE czy RP bo to gdybologia jest tu i teraz i my z określonymi zasobami oraz potrzebami i skupmy się na decyzjach optymalnych a nie na tym co mnie do szału doprowadza że najlepiej to by było gdyby było ale nie było i ie będzie. To jest słabe i denne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 05.03.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 .... Ja mam bufor i kilka źródeł ciepła. Wybieram je wg ekonomii i własnego widzimisię ale nie zmuszam innych do naśladowania i nie poniewieram sąsiada emeryta. Ta cała ekonomia to niby liczby ale w gruncie rzeczy jednak polityka a tam gdzie są politycy rozum śpi a budzą się …...zakazy. "Jo tyż". Były czasy, że np. olej był tani. Dobry bufor to podstawa. No ile raz to już było o tym słynnym Krakowie i nakazie palenia gazem. Jak wrócą normalne zimy, co nie jest wykluczone, to współczuje tym emerytom i nie tylko, co mieszkają w domach dziurawych jak sito i mają się ogrzać "tanim" gazem. No ale lobby antysmogowe działa i ma się dobrze. PS. No gazu nie mam. Ufff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 05.03.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Woda do trawnika to 30 gr za 4,5-6m3 Masz studnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Masz studnie? Tylko do podlewania pitna wodociągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Tylko do podlewania pitna wodociągi czyli ze studni jest myjna i basenno-kąpna:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 czyli ze studni jest myjna i basenno-kąpna:lol2: Dużo żelaza. Myjna tylko dla samochodu w zeszłym roku była do basenu ale 2tygodnie trzeba było dawać chemię i filtroweć aby nie wyglądała jak sraka. Wtym roku kupię 20m3 od wodociągów w cenie ogrodowej a później braki doleje jż ze studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 05.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Gdybym chciał oszczędzać to studnia szybciej się zwróci niż pv. Dobrze, że mają montować z dofinansowaniem 85 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Dużo żelaza. Myjna tylko dla samochodu w zeszłym roku była do basenu ale 2tygodnie trzeba było dawać chemię i filtroweć aby nie wyglądała jak sraka. Wtym roku kupię 20m3 od wodociągów w cenie ogrodowej a później braki doleje jż ze studni Uważaj bo woda ze studni zotawi rdzawy osad na aucie , ja miale kawowy metalik i nie było widać tylko takie tęczowe naloty, natomiast teraz mam białą strzałę więc nie ryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Uważaj bo woda ze studni zotawi rdzawy osad na aucie , ja miale kawowy metalik i nie było widać tylko takie tęczowe naloty, natomiast teraz mam białą strzałę więc nie ryzykuję. 2-3 razy do roku myje pozatym jeżdżę do śmierci technicznej i wygląd mnie zbytnio nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 2-3 razy do roku myje pozatym jeżdżę do śmierci technicznej i wygląd mnie zbytnio nie interesuje. czyli eko aż po grób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Gdybym chciał oszczędzać to studnia szybciej się zwróci niż pv. Dobrze, że mają montować z dofinansowaniem 85 procent Jak do domu - nie. Bo mało kto ma sensowną wodę i trzeba uzdatniać, a to nie jest tanie. Sama studnia ani pompa nie jest tania. Do podlewania - dobre pytanie, jak to zniosą zraszacze, linie kroplujące, elektrozawory... Jak tylko lanie ze szlaucha to bym się nie obawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) Jak do domu - nie. Bo mało kto ma sensowną wodę i trzeba uzdatniać, a to nie jest tanie. Sama studnia ani pompa nie jest tania. Do podlewania - dobre pytanie, jak to zniosą zraszacze, linie kroplujące, elektrozawory... Jak tylko lanie ze szlaucha to bym się nie obawiał. Rainbirdy i huntery 2lata przejechały a mam żelazną gnojuche. Zawsze można dysze przeczyścić. Linia kroplująca gorzej gdzieniegdzie przytkana. filtracja standardowa antypiaskowa Edytowane 5 Marca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.03.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 czyli eko aż po grób Ale które eko ? $$$$$$$$$$$$$$$$$$44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 05.03.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Jak do domu - nie. Bo mało kto ma sensowną wodę i trzeba uzdatniać, a to nie jest tanie. Sama studnia ani pompa nie jest tania. Do podlewania - dobre pytanie, jak to zniosą zraszacze, linie kroplujące, elektrozawory... Jak tylko lanie ze szlaucha to bym się nie obawiał. Ja mam zbiornik na deszczówkę 7m3 i wszystko hula. Realnie patrząc aby wylać wodę za taką kasę to codziennie po dwie godziny przy wężu ogrodowym. Bez systemu życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.03.2020 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Ja mam zbiornik na deszczówkę 7m3 i wszystko hula. Realnie patrząc aby wylać wodę za taką kasę to codziennie po dwie godziny przy wężu ogrodowym. Bez systemu życzę powodzenia Ja mam 1000l gdzie mi się zbiera deszczowka ale lenistwo moje nie pozwala mi na wpakowanie tam pompy, łatwiej jest korzystać z bezpośredniego wpiecia Pal sześć prąd bo na to nie zwazam ale zużycie wody(kanalizy) jest spore wtedy. Ale trzeba mieć fantazje(dziadku) Edytowane 7 Marca 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 07.03.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 U mnie jest to spięte w całość z instalacją nawodnienia. Nawet nie wiem skąd pobiera.Offtopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 29.03.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Ktoś używa sterowników BHT-002-GBLW z ali? Sprawdzają się? Można w nich zmienić softa i sterować za pomocą protokołu MQTT. https://a.aliexpress.com/_B005Qp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 28.04.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Zastanawiam się nad ogrzewaniem domu kotłem elektrycznym zamiast pompy P-W (dom nowy na płycie ok 150m2, wodna podłogówka)Zapotrzebowanie na ciepło (ogrzewanie) wynosi 5060 kWh/rok.Bilans mocy na cele c.o. - 4,0 kWBilans mocy na cele cwu - 1,0 kW Mam dwie oferty od jednej firmy. Jedną na pompę P-W, drugą na kocioł.Pompa ciepła ma moc 7-5 kW a kocioł 24 kW i zastanawia mnie teraz skąd taka rozbieżność mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts